Relaterade artiklar

2013-11-13

En hälsning från vandringsresan i Sydafrika

Vi har tagit emot ett fint referat från vår senaste vandringsresa i Sydafrika. Vandringen leddes av svenska Malin Engström, bosatt i Sydafrika. Tack till Olle som deltog i resan för det fina omdömet!

Läs mer »

2013-05-20

Brev från Marianne Larsson

Det finns en plats där naturen är orörd, tiden tycks ha stått stilla och livet har sin gilla gång. Där hårt jordbruksarbete och hantverk står i fokus samt en gästvänlighet och en genuin nyfikenhet för varandra utanför turiststråken. Vår vandringsguide Marianne berättar...

Läs mer »

2013-11-11

Lars Krantz i Neapelbukten

Drömmen om Italien är citroner gula som växa på träd! Följ med då inspirerande Lars Krantz guidar oss i Gudarnas landskap på Ischia och Capri.

Läs mer »

2013-11-11

Dourodalen utan Lissabon

Följ med till ljuvliga vindlande Dourodalen med världsberömda viner, vackra Porto och gröna norra Portugal med vår uppskattade ciceron Isabel Höckert.

Läs mer »

2014-06-04

Vandring i vackra Wales

Favoritresors Anna Eriksson var med på premiärresan till Wales i maj månad och hon berättar om sin upplevelse.

Läs mer »

2014-06-14

Fråga mig om din vandring!

Ring gärna mig om du har frågor eller funderingar kring våra vandringsresor.

Läs mer »

2014-03-14

Tips om utrustning

När vandringsresan väl är inbokad tar den härliga planeringsfasen vid. För att underlätta din planering inför resan vill vi ge dig några praktiska tips & råd när det gäller utrustning och packning. Behovet av vad just du behöver ha med dig varierar givetvis i samband med vilken vandring du ska genomföra.

Läs mer »

2012-01-26

Jordanien

I Jordanien samsas biblisk historia, högtstående arabisk kultur, svindlande ökenlandskap och konstskatter från både öst och väst. Följ med till klippstaden Petra, en av resans mest spektakulära upplevelser.

Läs mer »

2013-11-21

Fly vintern till varma Cabo da Gata

När vintern är som mörkast här i Sverige har våren kommit till Cabo da Gata. Här möter vi solen i ett vilt och isolerat kustområde med ockratonade bergsformer som minner om gamla västernfilmer. Vi har ett par platser kvar på Bippans strövtåg i januari. Följ med!

Läs mer »

2014-09-29

Friluftsresedagarna i Göteborg

Besök oss på Friluftsdagarna, på Folkets hus i Göteborg! Inspiration är nyckeln till nya äventyr och bränslet för att göra drömmar till verklighet. Lyssna till våra ciceroners inspirerande föredrag om Transsylvanien och Cypern, samt träffa vår vandringsexpert Jenny Weiland.

Läs mer »

2012-12-11

Res med Riksförbundet Svensk Trädgård

Res med Riksförbundet Svensk Trädgård och Sveriges internationellt erkände Rosenexpert Lars-Åke Gustavsson. Sprakande färger, magiska dofter & färgstark historia. Möt Italiens entusiastiska rosenälskares trädgårdar i ljuvligaste blomningstid - en tid då våra egna rosenträdgårdar ännu vilar.

Läs mer »

 • Visa bildspel

Havsvandring på Sardinien

Succévandringen från 2013 med Monica Johansson

Sardinien – en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Vi äter, lagar mat, cyklar och vandrar vid klarblått hav i Monicas Johanssons hemland! Nu med avgång under vinskörden! Sardiniens stolta folk njuter av en lång och varm sommar där det klarblå havet lockar från slutet maj till oktober. Vår ciceron Monica Johansson, som bor här, vill verkligen poängtera att Sardinen är så mycket mer än bara sol och hav. Öns fantastiska historia mitt i en särpräglad kultur med egna traditioner gör att man upplever något utöver ”det vanliga Italien”.

Läs mer om resan

Vårt boende är i vackra Alghero med en bildskön medeltida stadskärna. Vår resa tillsammans kommer att innehålla flera sköna bad vid undersköna stränder, men även vandring, cykling och fiske i en makalös natur. Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas underbara ö!

Dag 1. Stockholm – Olbia, Sardinien

Dag 1. Stockholm – Olbia, Sardinien

Under eftermiddagen går flyget till Olbia på Sardinien på septemberresan. Oktoberresan går på morgonen via Berlin till Olbia. Vid ankomst möter Monica och Giovanni vid flygplatsen för resan till Alghero. På bussen ges en första introduktion till öns historia och kultur, medan en middagsmatsäck äts ombord (september).  

Under vår färd från Olbia till Alghero, ca två timmars färd, gör vi även en kort bensträckare för att sedan installera oss på vårt trevliga mellanklasshotell Hotell Angedras, beläget i ett lugnt område i närheten av havspromenaden Lungomare och med ca 15 minuters gångavstånd till Algheros charmiga gamla stadsdel. Oktoberresan äter middag under kvällen.

Dag 2. Medeltida Alghero – strövtåg vid havet

Dag 2. Medeltida Alghero – strövtåg vid havet

Idag väntar stadspromenad i de medeltida delarna av Alghero. Den plats där Alghero ligger idag har varit bebott sedan förhistorisk tid av den s k Ozierikulturen, 5000 år f Kr och Nuraghecivilisationen från 1.500 f Kr. Fenicierna besökte även platsen och tack vare det strategiska läget i Medelhavet byggdes staden runt en befäst hamn runt 1102, av de genovesiska härskarna, familjen Doria, som regerade här i stort sett ostörda under århundraden fram till 1353 när de aragonesiska kungarna erövrade ön. Alghero kunde åter växa i betydelse då katalanska kolonisatörer kom till ön och i början av 1500-talet fick staden status som kunglig stad -  Ciutat de l´Alguer. Habsburgarna spred sin elegans över staden fram till början av 1700-talet och de piemontesiska kungarna av Savojen tog över från dem. De kullerstensklädda gatorna i stadens hjärta visar dock tydligt det katalanska inflytandet och då iberiska härskare återkom förstärktes det ytterligare.

Vi avrundar stadspromenaden med ett besök på en typisk sardisk vinbar där vi får pröva typiska sardiska läckerheter och ett par viner från ön. Efter lunchen tar vi en lokalbuss till den närbelägna kuststaden Fertilia för att göra en första, lätt havsvandring tillsammans på ca 4 km och vårt underlag är mestadels sand och skogsstig.

På kvällen ses vi i hotellobbyn. Det är nu dags att gå på typisk sardisk dundermiddag.

Dag 3. Cykeläventyr mot nuragen Palmavera

Dag 3. Cykeläventyr mot nuragen Palmavera

Gemensam vandring längs strandpromenaden för att hämta upp våra mountainbikecyklar inför cykelturen mot Fertilia och vidare mot havet.

Under dagen besöker vi de arkeologiska bronsålderslämningarna som är så typiska för Sardinien – de cirkelformade murade nuragerna, som det finns ca 700 stycken av på ön. Idag bör du ta med egen ryggsäck eftersom de flesta cyklar inte har pakethållare.

Därefter ordnar vi en picknick på stranden och använder medtagna badkläder och handduk för en härlig paus vid havet under ett par timmar. Retur till Alghero under tidig kväll och träffas senare för en gemensam pizzamiddag. Efter dusch och vila träffas vi för att äta en äkta italiensk pizza i Alghero. Tag med egen badhandduk och badkläder! Cykeltur om ca 3-4 mil under denna dag. Endast lätt kuperad natur, delvis landsväg med stenar.

Dag 4. Capo Caccia

Dag 4. Capo Caccia

Porto Contebukten ligger i nordvästra delen av ön och omgärdas av de vita glimmande karst uddarna Capo Caccia och Punta Giglio. Kusten är full av småvikar, öar och långa sandstränder mot ett skimrande turkost hav. De naturliga hamnarna har använts sedan romersk tid, eftersom de är skyddade från nordvästliga vindar. Idag är både hav och land skyddade under naturparksstatus, man har även fort in den vita åsnan från Asinara för att skydda denna unika art.

Vi inleder besöket med en titt i naturparkens informationscenter för att veta mer om parken, dess flora och fauna. Därefter blir det en härlig vandring på berget Monte Timidone, med sköna vyer och picknicklunch. På återresan gör vi ett besök på den imponerande bergsudden Capo Caccia varifrån vi njuter av en bedårade utsikt över havet och den härliga naturen. Möjlighet kommer att finnas till bad innan vi reser tillbaka, ta med badkläder och egen handduk.
Retur till hotellet och kvällen på egen hand. Medelsvår vandring, ca 4 timmar. Vandringsskor behövs och underlaget är delvis stenig skogsstig.

Dag 5. Sardiniens smaker

Dag 5. Sardiniens smaker

Idag väntar en smak av Sardinien! Efter frukost reser vi mot kusten för att göra en lättare vandring, ca 1 – 2 timmar i närheten av havet på sandstrand och skogsstigar. Du behöver dina badkläder för den som vill ta en simtur. Vi avslutar med förfriskningar och en lätt lunch i naturen.

Eftermiddagen är vikt för en kurs i sardisk matlagning på en agriturismo utanför Alghero. Vi avslutar kursen med att avsmaka traktens vin och det vi själva tillagat.

Dag 6. Båttur med fiske och bad på Asinara

Dag 6. Båttur med fiske och bad på Asinara

Den gamla fiskebyn Stintino, en knapp timma nordväst om Alghero, är mestadels känd för den långa sandstranden "la Pelosa" som blivit känd som en av Sardiniens vackraste. Från Stintino avgår sedan vår fiskebåt för tur till Asinara, den gamla fängelseön omgiven av ett fantastiskt grönblått hav.

Under vägen gör vi ett par strandhugg där vi får möjlighet att bada, se något av de idag obebodda byarna som vuxit upp kring ett av fängelserna och ta oss en titt på öns mest välkända invånare – de vilda albinoåsnorna. På Asinara väntar 1, 5 timmes lätt promenad på stenig landsväg och lite vandring på stigar. Lunch blir det som fiskar´n får i sina nät. Vi återvänder sen eftermiddag, efter avslutad båtutflykt och har en kväll på egen hand.

Dag 7. Nurra

Dag 7. Nurra

Idag väntar undersköna bergsstigar längs kustlinjen i regionen Nurra, känd för sitt lantbruk och vida vyer över ett vackert landskap. Under dagen finns möjlighet till bad och den medelsvåra vandringen tar ca 4 timmar på ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur. En vacker och sällan vandring går längs kustlinjen i Nurra di Fuori, längs kullar vars sten utsatts för kraftfull erosion som skapat spektakulära klippor fulla av skrevor och raviner.

Området bjuder på macchia med ginst och cistusros, lentisk och jordgubbsträd kantar vår stig upptrampad av getter och herder. Den lycklige kanske får glimten av seglande gåsgam. Under dagen äter vi picknicklunch och på kvällen serveras en avskedsmiddag på en fiskerestaurang.

Dag 8. Alghero - Olbia - Sverige

Dag 8. Alghero - Olbia - Sverige

Septemberresans sena flyg innebär en ledig dag som kan komponeras enligt eget tycke och smak i Alghero med omnejd. Monica kommer att kunna ge tips om vad som finns att se och göra. Efter lunch och tidig middag på egen hand reser vi mot flygplatsen.

Oktoberresan har avresa mitt på dagen med ankomst på kvällen via Berlin. 

Resfakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Ev. andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  20 - 27 september

  9 - 16 oktober

 • Pris från

  15 980:- (september)

  16.480:- (oktober)

 • Enkelrumstillägg

  2 970:-

 • I priset ingår

  - Flyg Stockholm – Olbia t/r, flygavgifter (via Berlin på oktoberresan)
  - Buss-, lokalbuss- och båttransporter enligt program
  - Sju nätter del i dubbelrum på trestjärnigt hotell
  - Sju frukostar
  - En  lunchmatsäck, en lunch, en lätt lunch med snacks, fyra picknickluncher
  - Tre middagar och en matlagningskurs med middag på resultatet.
  - Två vinprovningar i samband med måltider.
  - Svensk vandringsciceron
  - Engelsktalande vandringsguide/chaufför

 • Klimat

  Majresan;
  Högsta medeltemperatur är 23 grader.
  Lägsta medeltemperatur är 12 grader.
  Havets medeltemperatur 17-18 grader.

   
  September/Oktoberresorna;
  Högsta medeltemperatur är 23 grader.
  Lägsta medeltemperatur är 14 grader.
  Havets medeltemperatur är 21 grader.

  Ta med badkläder och egen handduk för resans alla badmöjligheter!

   

  Under oktoberresan hamnar vi rakt in i den fina vinskörden på Sardinien med unik möjlighet att få vara med på en gård i vinskördens vardag!

 • Tips och råd

  Vi varvar kortare och länge vandringar med en kulturvandring i stad samt en cykeldag. Badkläder samt en egen handduk behövs under de flesta av dagarna eftersom bad görs då vädret tillåter. God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna går mestadels på stigar med grus och trampad jord men även på asfalterade och kullerstensbelagda mindre stadsvägar. Vandringarna under vissa dagar innebär höjdskillnader upp och ned av moderat slag. Det kan alltid vara skönt att avlasta knän och leder med vandringsstavar. Efter kraftiga regn kan underhållningsarbete förekomma och i de fall detta omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem med andra liknande alternativ.

 • Vandringsfakta:

  Vi kategoriserar resan som en havsvandring, gradering 2

  Dag 2. Stadspromenad + Lätt havsvandring ca 4 km.
  Dag 3. Cykeltur ca 3-4 mil.
  Dag 4. 4 tim
  Dag 5. 1-2 tim.
  Dag 6. 1,5 tim.
  Dag 7. 4 tim, kuperad natur.

 • Frågor om resan?

  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.

 • Avbeställningsskydd

  Vi rekommenderar ERV Reseförsäkringars (fd Europeiska) avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

 • Avreseort

  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

Monica Johansson

Monica Johansson

är bosatt på Sardinien sedan snart sex år tillbaka. Monica älskar att dela med sig av sin kunskap och att uppleva Italien på aktiva resor, som exempelvis Favoritresors vandringar längs Amalfikusten.
Hennes intressen är vandring, cykel, natur, kultur, mat och dryck, historia och samhällsliv.
Monica har arbetat i Italien som reseledare i nästan hela Italien sedan början på 90-talet, men även som översättare och tolk samt med samhällsvetenskaplig forskning (fil. dr i statsvetenskap).