Opera i Neapel & musik på Amalfikusten med SvD accent

Ärevördiga operahuset Teatro San Carlo i Neapel är världens äldsta operahus som ännu är i bruk. I Ravello lockades Wagner att skriva sitt stormiga slut på Parsifal och på William Waltons älskade Ischia klingar sköna klassiska toner från hans privata lilla scen i trädgården. Förtrollas av skönheten i Amalfikustens vackra vyer.

Amalfikusten var redan på 1800-talet i fokus hos konstnärer, författare och poeter som Byron, Shelley och Goethe. Mer eller mindre kultiverade adelsmannagossar på Grand Tour gjorde karaktärsdanande och inspirerande utbildningsresor längs en blånande gudomligt vacker kustlinje till kulturstäder som Neapel, Amalfi och Ravello.

Läs vidare

Villa Rufolo grundlades på 1200-talet och dess grönskande omgivningar inspirerade Richard Wagner på 1880-talet till kompositionen om Klingsors magiska trädgård i operan ”Parsifal”. I Ravello njuter vi av en klassisk konsert med verk av Rachmaninov. Vulkaniska Ischias thermalvatten har ända sedan Antiken lindrat värkande leder. På den grönskande ön njuter vi av thermalhotellet Continental Terme Ischias fem pooler och trädgård samt den exotiskt prunkande trädgården La Mortella, skapad av den brittiske kompositören Sir William Waltons argentinska fru Susana. På Sir Williams scen framträder unga musiktalanger och vi njuter av en konsert här med efterföljande supé. En av höjdpunkterna är besöket på Europas äldsta operahus fortfarande i bruk - Teatro San Carlo. Här ges Verdis älskade "La Traviata".

Vi ser de sköna konsterna på Storgreklands imponerande tempelbyggnation – de tre doriska templen i Paestum, där vi upplever den rika freskkonsten och ser världens mest välbevarade grekiska tempel. Historien kompletteras med regionens läckerheter som bl a mötet med traktens sammetsögda bufflar vars mjölk skapar Italiens mest älskade mozzarella. Bekvämt boende nära Amalfikustens sista by Vietri sul Mare på fyrstjärniga hotell Lloyds Baia och hotell Continental Terme på Ischia. 
Vår kunniga ciceron är Gunill Hvid Fontana som sedan 70-talet bor i södra Italiens Kampanien där hon leder resor med fokus på konst och musik bland många teman. 

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  7 dagar

 • Tema

Resans ciceron Gunilla Hvid Fontana

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställning ”La Traviata" på San Carlo-teatern
 • Världsarvet Paestum
 • Pianokonserten i Ravello
 • Rundvandring i trädgården Giardino la Mortella

Reseprogram

 • Sverige – Neapel - Ischia
  Dag 1

  Sverige – Neapel - Ischia

  Vid ankomst mitt på dagen möter vår ciceron med buss för resan ned mot Neapel. Här färdas vi över Neapelbukten till ön Ischia, thermalbadens och societetens tummelplats, och den elegantahamnstaden Ischia Porto. Vi fortsätter till vårt hotell Continental Terme Ischia med femthermalpooler – ren njutning för själ, sinne och lekamen. Hotellet ligger 500 meters promenadfrån centrum i Ischia Porto med Piazza degli Eroi där en av öns äldsta och mest uppskattade barer - den berömda Bar Calise och shoppinggatorna Via Roma samt Corso Vittoria Colonna kan besökas. Gemensam välkomstmiddag inleder vistelsen.

  Läs vidare
 • Thermalbad – Giardino La Mortella – Klassisk konsert
  Dag 2

  Thermalbad – Giardino La Mortella – Klassisk konsert

  En härlig förmiddag vikt till egna aktiviteter och lunch på egen hand.

  Under sen eftermiddag samlas vi för en rundvandring i den fullkomligt underbara trädgården Giardino la Mortella, en moriskinspirerad trädgård som skapades på 1950-talet av den kände brittiske kompositören William Walton och hans argentinska fru Susana, efter planritning av landskapsarkitekten Russell Page. Susana fortsatte under hela sitt liv att skapa nya rum i trädgården för att förverkliga sin vision. Vi har tid att njuta av trädgårdens många olika rum och den närmast vilda tropiska växtglädje som råder här. Vid sir Waltons egen favoritvy finner du hans monument. I trädgården kunde han få inspiration till sina musikaliska verk liksom lisa från den pockande omvärlden. Walton lät även bygga en liten konserthall för komposition och njutning - idag ger man konserter med unga lovande musiker. Tidig konsert i William Waltons konserthall och efterföljande supé på the Teahouse.

  Läs vidare
 • Neapel - Vietri sul Mare
  Dag 3

  Neapel - Vietri sul Mare

  Vi beger oss med bagaget till hamnen för båtturen över ett blånande hav till Neapel där buss väntar för att ta oss till Vietri och hotell Lloyd’s Baia. Men innan dess skall vi uppleva Neapel stad och efter en kort promenad från hamnen väntar fri tid att strosa runt, äta lunch på egen hand, njuta av prakten vid piazza Plebiscito med det stora kungliga palatset, byggt av arkitekten Fontana i början av 1600-talet och den fina gallerian från slutet av 1800-talet. Vi samlas åter för en promenad till bussen som väntar några minuter därifrån. Nu skall vi ta oss till Salernobukten och Amalfikustens sista by – Vietri sul Mare där vårt trevliga fyrstjärniga hotell Lloyds Baia är beläget, spektakulärt tronandes på en klippa ovan Amalfikustens kustlinje och Salerno stad. Välkomstdrink och middag på hotellet.

  Läs vidare
 • Dorisk världsarvsprakt på Paestum – handgjord buffelmozzarella
  Dag 4

  Dorisk världsarvsprakt på Paestum – handgjord buffelmozzarella

  Idag styr vi kosan söderut till världsarvet Paestum. En härlig gastronomisk upplevelse väntar oss under ett besök hos en mozzarellaproducent på den bördiga slätten i Seledalen. Vi gör en rundvandring på gården, ser de sympatiska, sammetsögda vattenbufflarna och invigs i hur man hantverksmässigt tillverkar mozzarella av den fina buffelmjölken. Som avslutning smakar vi läckerheterna till lunch. Vi beger oss till det närliggande arkeologiska området som är världsarv och där vi till fullo kan uppleva storheten i den grekiska kulturen. På nära håll beundrar vi de tre bäst bevarade doriska templen i världen på ett och samma område. Vi besöker också muséet, där vi finner en lagom mix av fynd från utgrävningarna i området och avslutar med en unik upplevelse. Återkomst till Vietri sul Mare och resten av dagen är till eget förfogande.

  Läs vidare
 • Båt till Amalfi – Wagners Ravello – pianokonsert Villa Rufolo
  Dag 5

  Båt till Amalfi – Wagners Ravello – pianokonsert Villa Rufolo

  Morgonen njuter du av tid på egen hand till egna upptäckter eller till total avslappning. Sen förmiddag väntar en privat båt för att ta oss längs delar av den svindlande vackra kuststräcka som många anser är världens vackraste – Amalfikusten. Då vi ankommer till sköna Amalfi väntar en lunch vid havet och därefter finns möjligheter att utforska forna havsrepubliken där den monumentala trappan leder upp till en storslagen katedral i randigt svart och vitt. Under eftermiddagen väntar slingrande bergsvägar till Ravello där vi har tid att ta eftermiddagskaffe, promenera runt och lyssna till historiens vingslag. Vi ser Villa Rufolos trädgård med underbar utsikt överdet skimrande blå havet och kustlinjens taggiga bergsrygg. Ursprungligen byggdes den på elvahundratalet till den förmögna och mäktiga familjen Rufolo, som hade berikat sig med handel. Landolfo Rufolo omnämns i Boccacios Decamerone. Villan omvandlades från prakt till totalt förfall under århundraden med ett antal olika ägare. På mitten av 1800-talet såldes den till den skotske adelsmannen Francis Nevil Reid som lät restaurera Villa Rufolo, såsom vi ser den idag. En majdag 1880 kom Cosima och Richard Wagner ridande upp till Ravello. I sin dagbok skriver sedan Cosima Wagner om Villa Rufolo; ”En lugn frukost och hästritt upp till Ravello; ord kan inte beskriva dess skönhet. I Ravello fann vi Klingsors trädgård.”

  Vi äter en tidig gemensam middag inför pianokonserten i Ravello konstcentrum. Här ges en konsert för två piano med Carlo Angione och Biagio Finamore – Rachmaninov suite no.1 op.5 “Fantaisie – Tableaux”, Suite no.2 op.17, Symphonic Dances op.45.
  Retur med buss till Vietri sul Mare.

  Läs vidare
 • Ledig dag – San Carlooperan bakom kulisserna - Operakväll ”La Traviata”
  Dag 6

  Ledig dag – San Carlooperan bakom kulisserna - Operakväll ”La Traviata”

  Idag finns tid på egen hand i Vietri sul Mare eller egna utflykter, kanske till Salerno? Mitt på dagen serveras lunch på hotellet och på eftermiddagen färdas vi med buss in till Neapel för att bekanta oss med San Carlo operan - den byggnad som är säte för den äldsta operascenen i världen som varit kontinuerligt aktiv sedan invigningen 1737. Vår operahusguide berättar den spännande historien om den byggnad där alla stora italienska kompositörer drömt om att få visa sina mästerverk. Som avslutning besöker vi den kungliga logen och beger oss ner till teatersalongen för ett glas vin med tilltugg innan vi intar våra platser på parkett. Teatro San Carlos publik är kräsen och operaverksamheten är en viktig del av det sociala livet. Det är med stor glädje vi kan presentera Verdis klassiker ”La Traviata”. Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev operan "La Traviata" efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Men La Traviata blir  operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet. 

  Läs vidare
 • Amalfikusten – Rom – Sverige
  Dag 7

  Amalfikusten – Rom – Sverige

  Tidig avresa till Roms flygplats för hemresan direkt till Stockholm.

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  7 dagar

 • Avresor/Datum

  29 april - 5 maj

 • Pris från

  19.990:-

 • Enkelrumstillägg

  2.490:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm – Rom t/r, flygavgifter
  - Sex nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
  - Fem bufféfrukostar
  - Ett frukostpaket
  - Tre luncher med vin/mineralvatten/espresso
  - Fyra middagar med vin/mineralvatten och espresso
  - Båt- och bussresor
  - Entréer till privatägda och statliga muséer
  - Visningar enligt programmet
  - Biljetter till San Carlo operan (parkett)
  - Biljetter till två konserter
  - Stadsskatt
  - Landstigningsskatt på Ischia
  - Specialguide på La Mortella
  - Svensk ciceron och guide
  - Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger i gemensamt program
  - Skatt

 • Ingår ej i priset

  För den som önskar thermalbada på Continental Terme så tillkommer 2 € för badhandduk samt badrock 13 €, per byte.

 • Tips och råd

  Goda leder är avgörande inför promenader på ojämnt underlag samt trädgårdar.

 • Litteraturtips

  Neapel & Amalfikusten. Dorling Kindersley. Streiffert 2004.
  Reseguide till stränder, vulkaner, museer, restauranger, ruiner, kyrkor.

   

  Neapel, Capri och Amalfikusten. Patricia Schultz, Berlitz reseguide 2003.

  Det goda Italien. Peter Loewe. Natur & Kultur, 2007. En läcker bok med både mathistoria och roliga anekdoter om olika delar av Italien.

   

  Böckerna är lättast att hitta på bibliotek eller antikvariat.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor