Sardinien från insidan

Sardinien - en del av Italien men ändå så annorlunda fastlandet. Med dess varierande landskap, kristallklara turkosa vatten och några av Medelhavets vackraste stränder bjuder ön till en naturskön resa. Men ön har så mycket mera att erbjuda i form av kultur, traditioner och fantastisk mat.

Medelhavets näst största ö är en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Med en storlek åtta gånger gotlands rymmer det ett otroligt mångfald, en kontrasternas ö. Här får vi uppleva de genuina Sardinien med fascinerande historia, särpräglad kultur med egna traditioner och spännande mat och dryck. Trots sin ställning som just Medelhavets näst största ö, så är Sardinien fortfarande okänd mark för många. Man skulle till och med kunna kalla ön för Medelhavets bäst bevarade hemlighet. Vi har med vår resa till Sardinien tänkt ändra på hemlighetsmakeriet och låta fler få ta del av denna oupptäckta pärla. Vi vill med vår rundresa föra fram alla de sevärdheter som denna fantastiska ö erbjuder.

Under resan kan du se fram emot flera kulturella sevärdheter av olika karaktär, som alla berättar sin egen historia om ön. Upplevelserna tar oss runt på ön både på land och till havs, från staden Algheros charmerande centrum till den flera tusen år gamla nuragh-komplexet Palmavera och de vackra kusterna med sina ändlösa sand- och klippstränder. Detta är endast några av alla de sevärdheter som denna innehållsrika rundresa på Sardinien bjuder på, där vi också hinner med en avstickare till den franska grannön Korsika, där vi besöker staden Bonifacio på öns södra spets under en heldagsutflykt. Våra guider Monica Johansson bosatt på ön sen 10 år tillbaka guidar tillsammans med sin sambo sardinska Giovanni Masala Er runt på denna underbara ö.

Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på underbara Sardinien!

 • Pris
 • Avresedatum
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Monica Johansson

Resans ciceron Giovanni Masala

Resans höjdpunkter

 • Sardiniens vackra natur och vårens blomning i maj
 • Våra ciceron Monica Johansson och Giovanni Masala
 • Liten grupp om max 16 personer
 • Dagsturen med båt till Korsika

Reseprogram

 • Stockholm – Olbia, Sardinien
  Dag 1

  Stockholm – Olbia, Sardinien

  Vi reser från Stockholm till Olbia på Sardiniens östra kust med ankomst på kvällen. Våra ciceroner Monica Johansson och Giovanni Masala möter på flygplatsen, det blir en kort transfer till Jazz Hotell i Olbia, där vi får kvällsmat och en god natts sömn. Måltider: kvällsmat

  Läs vidare
 • Inlandets ”barbarer” - Lunch med fåraherdar.
  Dag 2

  Inlandets ”barbarer” - Lunch med fåraherdar.

  Romarna, som vid flera tillfällen från 200 f.Kr. och framåt försökte ta kontrollen över de stolta sarderna och deras älskade ö, hade särskilt svårt att komma överens med inlandets folk, som de kallade för ”barbarer”. Detta enligt romarna, ”oskyra och otillgängliga” bergslandskap består delvis av bergskedjan ”Gennargentu”. Kanske just det faktum att dessa delar inlandet varit särskilt otillgängligt från havet inte bara skyddat från inkräktare, utan även bevarat de äldsta traditionerna. Ingen annanstans på ön finns så många lokala fester, danser och traditionella dräkter. Större delen av det kuperade landskapet är inte lämpat för odling av spannmål eller frukt, men får och getter trivs fint. Fårskötsel är en vanlig sysselsättning här. 

   

  Sardinien, framförallt Barbagia är fyllt av traditioner, mystik och vidskeplighet. På Sardinien är karnevalsmaskerna helt olika dem som man kan se i t.ex. Venedig eller Viareggio, som kanske är de mest kända ”karnevalsstäderna”. Här är det framförallt djur, natur och hedniska riter som inspirerat utstyrseln. I byn Mammoiada klär männen ut sig till ”Mamuthones”– svarta masker och fårskinnsdräkt samt ett trettiotal koskällor på ryggen som för ett fasligt väsen.  Alla masker har förstås sin symbolik och sina berättelser. 

   

  De finaste Mamuthonesmaskerna kan kosta flera tusen kronor och tillverkas av vildpäron, fikon, ek, kastanj, körsbär och eneträ. Vi får idag det stora nöjet att hälsa på hos Maestro Ruggero Mameli, en av maskmakarna som tar oss runt i sin ateljé och berättar spännande och märkliga historierna som ger upphov till hans masker. 

   

  Vi besöker staden Orgosolo som är intressant bl.a. för sina väggmålningar – s.k. murales. I Orgosolo har murales främst blivit ett uttryck för politiskt missnöje, men här finns även folkkära artister och vanliga, hederliga sardiska fåraherdar avbildade. För ett tjugotal år sedan bestämde sig några herdar i området kring Orgosolo att visa sina traditioner för besökare, och numera är det möjligt att äta lunch med fåraherdar. Det är just vad vi tänker göra. Vi får smaka flera sardiska specialiteter som tillagas över öppen eld. Om vädret tillåter sitter vi utomhus på träbänkar och serveras som traditionen bjuder från fat tillverkade av korkek. Efter några händelserika timmar fortsätter vi söderut till Sardiniens huvudort, Cagliari där vi stannar två nätter på Hotel Dedoni beläget i Gamla Stan.

   

  Måltider: frukost och lunch

  Läs vidare
 • Cagliari
  Dag 3

  Cagliari

  Sardiniens huvudort Cagliari, eller ”Casteddu” på sardiska hyser drygt 170 000 av öns totalt 1,5 miljoner invånare. På en guidad vandring genom gatorna i Gamla Stan ser vi spår från de olika civilisationer som bebott området under årtusenden. Fenicierna som grundade staden på 800-talet f.Kr. har lämnat gravar s.k. nekropoler. Romarna byggde en amfiteater som fortfarande nyttjas för utomhuskonserter under sommartid. Erövrarna från sjörepubliken Pisa har uppfört karaktäristiska toscanska torn. Det piemontesiska kungahuset lät uppföra ett palats här. Årtusendens historia möter idag det moderna samhället i Sardiniens enda storstad. Cagliari hyser bl.a. ett universitet med elva fakulteter, och kan stoltsera med bl.a. växande informationsteknologisk industri, såväl som tilltagande besöksnäring. De traditionella näringarna jordbruk, djuruppfödning och hantverk lever dock kvar helt nära staden. 

   

  Efter ett par timmars promenad och guidning suger det i magen. Vi tar gemensam lunch med lokala läckerheter på en av de små restaurangerna. Eftermiddagen och kvällen är fria för egna upptäckter. Det finns bl.a. ett trevligt arkeologiskt museum och en vacker botanisk trädgård. Kanske lockar någon av uteserveringarna eller småbutikerna?

   

  Måltider: frukost och lunch

  Läs vidare
 • Ogliastra
  Dag 4

  Ogliastra

  Vi styr mot den lilla byn Ulassai i det oländiga bergsområdet ”Ogliastra”. Vi besöker ett unikt museum för modern konst, ”La Stazione dell’Arte”, som grundades av konstnärinnan Maria Lai (1919-2013) i nära samarbete med andra konstnärer och invånarna i samhället runtomkring. År 1981 installerades museet i tre av de byggnader som tidigare utgjort järnvägsstation. Här finns cirka 150 av Lais arbeten och i området runtomkring finns flera installationer som gör anspråk på att uttrycka något av områdets själ; samhörigheten med bergen som omfamnar och samtidigt isolerar Ulassai. Vi får en guidad visning av museet och stärker oss därefter med en picknicklunch. Kanske blir det en kaffepaus i bergsbyn ”Villagrande Strisaili” med drygt 3000 invånare. Här lever människor 20-30 år längre än på andra platser i världen. Tio gånger fler män lever till över 100 år här än de gör på andra orter och männen lever lika länge som kvinnorna.

  Efter en innehållsrik dag reser vi vidare till den underbara lilla byn Aritzo. Det sköna klimatet, den höga höjden och panorama-utsikten gör Aritzo till ett uppskattat resmål framförallt på sommaren. Här ska vi bo på Hotel Sa Muvara där kvällsmaten väntar på oss när vi kommer fram.

   

  Måltider: frukost, picknick lunch och middag

  Läs vidare
 • Havets Alghero
  Dag 5

  Havets Alghero

  Vi lämnar Aritzo och åker mot havet till Alghero. Här ska vi bo på 3 nätter på Hotel Angedras, som ligger på bekvämt avstånd från Algheros medeltida stadskärna (cirka 15 minuters promenad). Hotellets restaurang Angedras ligger i Gamla Stan på bastionen, den gamla försvarsvallen ut mot havet. Efter en lättare lunch där möter vi Marcello vår lokalguide som är född och uppvuxen i Alghero. Idag väntar stadspromenad i de medeltida delarna av Alghero. Den plats där Alghero ligger idag har varit bebodd sedan förhistorisk tid under den s.k. Ozierikulturen, 5000 år f.Kr. och Nuraghecivilisationen från 1500 f.Kr. Fenicierna besökte även platsen och tack vare det strategiska läget i Medelhavet byggdes staden runt en befäst hamn ca år 1102 av de genovesiska härskarna familjen Doria. De regerade här i stort sett ostörda under århundraden fram till år 1353 när de aragonesiska kungarna erövrade ön. Alghero kunde åter växa i betydelse då katalanska kolonisatörer kom till ön och i början av 1500 talet fick staden status som kunglig stad, Ciutat de l´Alguer. Habsburgarna spred sin elegans över staden fram till början av 1700 talet och de piemontesiska kungarna av Savojen tog över. De kullerstensklädda gatorna i stadens hjärta visar dock tydligt det katalanska inflytandet och då iberiska härskare återkom förstärktes det ytterligare. Efter en intressant rundvandring på Algheros vackra kullerstensgator är resten av dagen fri för egna strövtåg.

   

  Måltider: frukost och lunch

  Läs vidare
 • Forntiden - vinprovning - Capocaccia
  Dag 6

  Forntiden - vinprovning - Capocaccia

  Porto Contebukten ligger i nordvästra delen av ön och omgärdas av de vita glimmande karstuddarna Capo Caccia och Punta Giglio. Kusten är full av småvikar, öar och långa sandstränder mot ett skimrande turkost hav. De naturliga hamnarna har använts sedan romersk tid eftersom de är skyddade från nordvästliga vindar. Idag är både hav och land skyddade under naturparksstatus och man har även fört in den vita åsnan från Asinara för att bevara denna unika art. 

   

  Vi inleder dagen med ett guidat besök vid de arkeologiska bronsålderslämningarna som är så typiska för Sardinien – de cirkelformade murade nuragerna. Det finns ca 7000 stycken på ön. Nuragher uppfördes från omkring 2000 f.Kr. och var utsiktstorn med tillhörande boplats för byhövdingen. Runt utkikstornet fanns flera boplatser och till och med ett rådsrum där arkeologerna tror att de viktigaste strategiska besluten i byn fattades. 

   

  Efter detta spännande besök i forntiden bär det av mot den trevliga familjeägda gården Ledà d’Ittiri. Familjens dotter Anna Maria guidar oss först kunnigt bland vinrankor och olivträd därefter får vi smaka på ett par av gårdens viner, ostar och charkuterier från Sardinien. Med dessa nya upplevelser i bagaget är det dags att stäcka lite på benen. Vi reser vidare mot kusten för att göra en lättare vandring (cirka 3 km på grova stenar) på den imponerande bergsudden Capo Caccia varifrån vi njuter av den bedårade utsikten över havet och den härliga naturen. Om vädret tillåter, finns möjlighet att ta ett dopp i det blå innan vi reser tillbaka till hotellet.

   

  Måltider: frukost, lättlunch i samband med vinprovning 

  Läs vidare
 • Korsika
  Dag 7

  Korsika

  Vi lämnar Alghero tidigt på morgonen. På förmiddagen går färjan till Bonifacio på den franska grannön Korsika. Staden har fått sitt namn efter en Toscansk adelsman och handelsresande som grundande staden år 828. Bonifacio som beboddes av fiskare och pirater lydde först under tre sekler under Pisa. År 1195 blev staden en genovesisk koloni och fick privilegier att prägla sina egna mynt. Så lades den första grunden till de imponerande murar som fortfarande omger stadskärnan. Under 1500-talet lydde staden en kortare period under Frankrike sedan på nytt under Genova och blev slutligen franskt territorium på 1700-talet. Redan när vi närmar oss staden från havet ser vi de dramatiska kalkstensklipporna som slipats spetsiga av hav och vind under årtusendenas lopp. Husen i den gamla staden tycks klamra sig fast ytterst på bergskanten. Under dagen få vi möjlighet att undersöka denna spännande stad, dess pittoreska gränder, mysiga barer och restauranger närmare.

   

  På eftermiddagen går färjan tillbaka till Santa Teresea di Gallura på den sardiska sidan. I kvällningen lagom till middagen kommer vi tillbaka till Alghero.

   

  Måltider: frukost

  Läs vidare
 • Alghero - Olbia – Sverige – Arrivederci!
  Dag 8

  Alghero - Olbia – Sverige – Arrivederci!

  Den sena flygavgången från Olbia avresedagen tillåter oss att se ännu mer av Sardinien. Vi tar farväl av Alghero och passar på att göra en morgonpromenad i den mysiga fiskeorten Stintino, som gjort sig berömd för fiske av tonfisk och saltframställning. Idag är Stintino ett uppskattat rofyllt semesterparadis framförallt för fastlandsborna. Inte långt från Stintino ligger Castelsardo (det sardiska kastellet), en typiskt sardisk by med ett kastell, som familjen Doria från Genua lade grunden till under 1100-talet och som sedan byggdes ut av aragonerna på medeltiden. I Castelsardo tillverkas klassiskt hantverk av vass och palmblad - korgar för förvaring av säd eller bröd och fiskeburar som fortfarande används för att fånga languster. På en av de många mysiga restaurangerna äter vi vår gemensamma avslutningslunch innan vi tar oss till flygplatsen i Olbia för sen avresa till Stockholm.

   

  Måltider: frukost och lunch

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  20 - 27 maj

 • Pris från

  15.990:-

 • Enkelrumstillägg

  2.290:-

 • I priset ingår

  - Direktlyg Stockholm – Olbia t/r, flygavgifter
  - Buss, transporter och entreer enligt program
  - Sju nätter del i dubbelrum på trestjärniga hotell
  - Sju frukostar
  - En hemlagad picknicklunch
  - En lättlunch på vingård i samband med en vinprovning
  - Fyra luncher
  - Ett lättare kvällsmål vid ankomst
  - En middag med vin/vatten
  - Svensk vandringsciceron
  - Engelsktalande vandringsguide/chaufför

  - Skatt

 • Ingår ej i priset

  Ny turistskatt i Alghero.
  I Italien har regionerna fått införa en s k turistskatt och detta införs undan för undan där regionstyret beslutar sig för att införa det. På Sardinien gäller detta nu och det ligger utanför resans pris. Ca en euro per person och per dag betalas in till hotellet vid incheckning eller

  utcheckning. 

 • Klimat

  Majresan;
  Högsta medeltemperatur är 23 grader.
  Lägsta medeltemperatur är 12 grader.
  Havets medeltemperatur 17-18 grader.

   


 • Tips och råd

  Efter kraftiga regn kan underhållningsarbete förekomma och i de fall detta omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem.


  Ta med badkläder och egen handduk då badmöjligheter finns!

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor