Operafestival i sommarens Buxton

Tre operor och ett sommaridyllisk engelskt landskap i full blom. Följ med till Buxton och den årliga festivalen där opera, musik och litteratur står i fokus.

Under sköna juli anordnas Buxton International Festival. Med operor, konserter och litteratur upptar festivalen nästan en hel sommarmånad i den lilla spaorten Buxton i Nordvästra Derbyshire. Staden charmerar med sina vackra georgianska och viktorianska byggnader och dess operahus är väl besökt under de många festivaler och event som anordnas i staden varje år.

Läs vidare

Operahuset byggdes år 1903 och designades av Frank Matcham, en av de första teaterarkitekterna i Storbritannien som också designade The London Palladium och London Coliseum. År 1927 gjorde man om huset till en biograf vilket det fortsatte fungera som långt efter andra världskriget även om många teatersällskap och skolor fortsatte sätta upp föreställningar såsom Hamlet och Macbeth. Tyvärr förföll byggnaden mer och mer tills det till slut stängdes år 1976 och rykten började cirkulera att det aldrig mer skulle öppna. Som tur var, var detta just rykten och år 1979 började man renovera byggnaden och den öppnades igen. Alltsedan dess har ungefär 450 uppsättningar per år använt sig av scenen; alltifrån operor, dans, musikaler och barnteatrar. Under 1990-talet moderniserade man ännu mer och både in- och exteriör fick sig en ordentlig upputsning och idag får det plats 902 åskådare under föreställningarna. 

Under våra dagar i sommarens England går vi på tre operaföreställningar i Buxton: Verdis ”Macbeth”, Benjamin Brittens ”Albert Herring” och Mozarts ”Lucio Silla”. Utöver föreställningarna gör vi utflykter och får guidade visningar, bland annat på det välrenommerade Chatsworth House and gardens. 

Vårt boende är på herrgården The Peveril of the Peak i byn Thorpe. Huset är namngett efter Sir Walter Scotts novell och ligger i dalen Dovedale med natursköna omgivningar som är populärt för till exempel vandrare. Under våra dagar njuter vi av luncher och middagar både på boendet och som picknick innan föreställningarna. Ciceron är musikkonnäsören Niklas Lindblad, välkänd från radio och TV. 

 • Pris
  14 990:-
 • Avresedatum
  2017-07-17
 • Reselängd

  5 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm

 • Tema

Resans ciceron Niklas Lindblad

Resans höjdpunkter

 • Buxton operahus med tre föreställningar
 • Chatsworth House and gardens
 • Boendet i natursköna omgivningar

Reseprogram

 • Stockholm - Peveril of the Peak
  Dag 1

  Stockholm - Peveril of the Peak

  Eftermiddagsflyg till Manchester och ankomst i Manchester på kvällen. På flygplatsen möts vi av vår busschaufför som kommer ta oss till vårt boende, Peveril of the Peak i Thorpe, känt för sina natursköna omgivningar. Här bor vi fyra nätter mitt i den grönskande sommaren.

  Välkomstmiddag.  

  Läs vidare
 • Denby Keramik - "Macbeth"
  Dag 2

  Denby Keramik - "Macbeth"

  Idag besöker vi Denby Keramik och får en guidad tur på engelska under ungefär en och en halv timme. Denby är en av Storbritanniens äldsta keramiktillverkare, i mer än 200 år har generationer av hantverkare skapat ikoniska och dekorativa serviser, allt handgjort med mer än 20 par händer per del. Under vår tur i fabriken berättar vår guide om Denby genom tiderna, de mest kända kollektionerna och arbetet bakom dem, vi kommer förmodligen känna igen några av dem. Under förmiddagen äter vi picknicklunch som vi fått med oss från hotellet. 

  Vi åker tillbaka till hotellet och har lite fri tid innan det är dags att åka till Buxton där vi äter en gemensam middag på restaurang innan kvällens föreställning på Buxtons Operahus. Verdis ”Macbeth” är baserad på Shakespeares drama om makthunger och blodiga illdåd. Macbeth spås, i ett möte med tre häxor, ta över tronen efter Kung Duncan och därmed bli kung av Skottland. Han börjar tillsammans med sin maktgalna fru smida planer för att sätta spådomen i verk och bjuder in Kung Duncan och hans två söner, tronföljarna Malcolm och Donalbain till middag. Maktbegär och hets från Lady Macbeth driver hennes make att döda Kung Duncan och precis som häxornas profetia, utses Macbeth till ny kung utan att bli misstänkt för mordet. Blodet på hans händer vägrar dock att gå bort och med samvetskval och en rädsla att bli påkommen och skadad, träffar han återigen häxorna, vilka lugnar hans oro; ingen man född av kvinna kan skada honom. Lady Macbeths samvete lämnar henne dock inte i frid, och driver henne till slut till självmord. Våldspiralen ser nu inget slut. 

  Verdis ”Macbeth” är baserad på Shakespeares drama om makthunger och blodiga illdåd. Macbeth spås, i ett möte med tre häxor, ta över tronen efter Kung Duncan och därmed bli kung av Skottland. Han börjar tillsammans med sin maktgalna fru smida planer för att sätta spådomen i verk och bjuder in Kung Duncan och hans två söner, tronföljarna Malcolm och Donalbain till middag. Maktbegär och hets från Lady Macbeth driver hennes make att döda Kung Duncan och precis som häxornas profetia, utses Macbeth till ny kung utan att bli misstänkt för mordet. Blodet på hans händer vägrar dock att gå bort och med samvetskval och en rädsla att bli påkommen och skadad, träffar han återigen häxorna, vilka lugnar hans oro; ingen man född av kvinna kan skada honom. Lady Macbeths samvete lämnar henne dock inte i frid, och driver henne till slut till självmord. Våldspiralen ser nu inget slut. 

  Verdi skapar i detta tragiska drama en nästan hallucinatorisk stämning av intriger och skräck med häxor, dimhöljda hedar och gengångare i en högdramatisk musik som pekar mot den väg hans komponerande skulle ta i fortsättningen.

  Läs vidare
 • Chatsworth House – "Albert Herring"
  Dag 3

  Chatsworth House – "Albert Herring"

  Idag åker vi till Chatsworth House, ägt av hertigarna av Devonshire och hem för släkten Cavendish sedan år 1549, då Bess av Hardwick bosatte sig här. Egendomen är från 1500-talet men är i omgångar kraftigt ombyggd. Här finns dyrbar konst, allt från forntida skulpturer till mästerverk av Rembrandt, Reynolds och Veronese till modern konst av bland annat Lucian Freud, Edmund de Waal och David Nash. Egendomens park är en av de mest berömda i hela England och både serier och filmer har spelats in här. Vi får en guidad tur i huset och dess trädgård, cirka två och en halv timme. Det finns över 30 rum som huserar magnifik konst, möbler och skulpturer. Trädgården är berömd för dess mer än 450 år långa historia och dess skulpturer och fontäner. Det finns bland annat en viktoriansk stenträdgård och en labyrint. 

  Läs vidare
 • Vi njuter av en picknicklunch innan vi åker vidare till Buxton och eftermiddagens opera; Benjamin Brittens komedi ”Albert Herring”.  Under april och maj år 1900 ska en majdrottning väljas ut i den engelska småstaden Loxford. Dock hittas inga flickor som anses värdiga titeln och man bestämmer att det istället ska utses en majkung. Grönsakshandlarens son, Albert, är stramt hållen av sin mor trots att han är över 20 år fyllda. Han utses till majkung och detta firas med tårta och lemonad men eftersom Alberts jämnåriga kamrater har spetsas lemonaden med sprit får firandet ödesdigra konsekvenser för honom då han aldrig tidigare smakat starka drycker. Albert snor en cykel och ger sig ut på en berusande krogrunda – och nästa morgon är han spårlöst försvunnen.   Transfer tillbaka till hotellet och gemensam middag. 

  Läs vidare
 • Derby Art Gellry – ”Lucio Silla”
  Dag 4

  Derby Art Gellry – ”Lucio Silla”

  Idag på förmiddagen åker vi till Derby där vi kan välja om vi vill besöka Derby konstmuseum eller Pickford House. Derby konstmuesum öppnade år 1882 och här kan man se många målningar av Joseph Wright av Derby och på en avdelning ges stor plats åt Royal Crown Derby och andra porslinskollektioner från området. På museet finns också visningar som inkluderar arkeologi, naturhistoria och geologi. Pickford House är den georgianska arkitekten Joseph Pickfords familjehem som nu är ett museum. Museet visar livet i en engelsk by mellan 1700- och 1900-talet och hur förhållanden mellan herrskap och tjänstefolk utvecklades under 250 år.

  Vi åker tillbaka till hotellet för en varm lunch och har sedan lite tid på egen hand. Kanske vill någon passa på att gå en promenad i de natursköna omgivningarna. På eftermiddagen får vi med kvällens måltid som picknick och åker till Buxton för resans sista opera; Mozarts Lucio Silla.

  Läs vidare
 • Svartsjukedramat Lucio Silla handlar om diktatorn Silla som har tagit över makten och ögonblickligen gjort sig av med sina värsta fiender genom avrättning eller beordran om exil. Han har förälskat sig i Giunia som han håller fången i sitt palats och vars far, Marius, han lät avrätta. Giunua är dock inte intresserad av diktatorn, utan är i själva verket förlovad med senatorn Cecilio, som Silla skickat i exil. För att få Giunia att glömma sin älskade har Silla lurat henne att Cecilio är död.

  Läs vidare
 • Silkesmuseum & Paradise Mill - Hemresa
  Dag 5

  Silkesmuseum & Paradise Mill - Hemresa

  Idag checker vi ut och lir upphämtade för att åka till The Silk Museum och Paradise Mill. Här får vi en guidad tur genom nordvästra Wales industriella historia och det fantastiska hantverket silkesvävning. Vi får se hur det går till när de väver och får lära oss om processen från kokong till vävstol. 

  Efter besöket fortsätter vi till Manchester flygplats och vårt flyg tillbaka till Stockholm. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  5 dagar

 • Avreseort

  Stockholm

 • Avresor/Datum

  17 - 21 juli

 • Pris från

  14 990:-

 • Enkelrumstillägg

  690:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm - Manchester t/r, flygavgifter

  - Fyra nätter på herrgårdshus, del i dubbelrum

  - Transporter, entréer och visningar enligt program

  - Fyra frukostar
  - Tre luncher varav två picknickluncher

  - Fyra middagar varav två på hotellet, en på restaurang och en som picknick

  - Tre operaföreställningar

  - Svensk ciceron

  - Skatt

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-07-17
 • Hemkomst
 • 2017-07-21
 • Platser kvar
 • Väntelista
 • Priser fr.
 • 14 990:-
 • Boka resa