Strövtåg på okända Cypern

Kortare vandringar på ett orört Cypern bland världsberömda kulturskatter och öde sandstränder på norra Cypern, från Svenska Cypernexpeditionens Vouni till korsriddarborgar, i kunnigt sällskap med Cypernexperten Marie-Louise Winbladh. Natursköna Cypern har varit en smältdegel under årtusenden för storslagna civilisationer alltsedan neolitisk tid. Under vår vandringsresa möter du Norra Cyperns orörda natur och kultur. Efter södra Cyperns inträde i EU har gränsen luckrats upp mellan den cypriotiska delen som är grekisk-ortodox och grekisktalande, och den del som frigjorde sig 1983 såsom Nordcyperns Turkiska Republik, men som idag endast erkänns av Turkiet. På Norra Cypern finns ännu mycket av det orörda land som trollband besökarna innan Cypernkrisen delade ön år 1974. Bland de historiska höjdpunkterna återfinns Famagusta, Salamis och Bellapais på norra Cypern och naturens skönhet på Karpassoshalvön, havsvyerna från Svenska Cypernexpeditionens utgrävningar i Vouni och de gröna bergen kring korsfararborgarna i öns inre.

Läs vidare

Den Svenska Cypernexpeditionen 1927 – 1931 grävde på ett tjugotal platser på ön varav vi kommer att besöka några av dem. Vår ciceron är den kunniga och entusiastiska arkeologen Marie-Louise Winbladh, som skrivit flera böcker om Cyperns historia och tidigare varit intendent för Cypernsamlingarna på Medelhavsmuséet under 30 år. Marie-Louise leder vår resa tillsammans med cypriotiska licensierade guider och vandringsguider. Under resan bor vi på trevligt mellanklasshotell och en natt på ett enkelt pensionat.

 • Pris
  13 990:-
 • Avresedatum
  2017-11-11
 • Reselängd

  8 dagar

 • Avreseorter

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Tema

Resans ciceron Marie-Louise Winbladh

Resans höjdpunkter

 • I svenska Cypernexpeditionens spår - Vouni & Soli
 • Klostret Bellapais & Kyrenia
 • Antikens Salamis & Famagusta
 • Karpassoshalvöns orörda natur

Reseprogram

 • Sverige - Larnaka, Cypern
  Dag 1

  Sverige - Larnaka, Cypern

  Under kvällen flyger vi direkt till Cypern och Larnaca. Här möts vi med privat buss för färden norrut till vårt mellanklasshotell Sempati vid havet ca 16 km väster om Kyrenia. En liten småplocksbuffé med dryck finns att förse sig av vid ankomst på hotellet. 

  Läs vidare
 • Vandring i historiska olivlundar – maronitiska Korucam
  Dag 2

  Vandring i historiska olivlundar – maronitiska Korucam

  Efter en bussfärd ankommer vi till Kalkanli, ett område som ståtar med olivträd som sägs vara upp mot 850 år gamla. Bland silvergröna blad och knotiga stammar trivs skygga fåglar som härfågel och steglits. Under vandringen på 2 – 3 timmar njuter vi av oliver och härliga vyer. Därefter färdas vi med buss till en av Cyperns fyra maronitiska byar. I Korucam bor kristna arabiska maroniter som flydde undan 700-talets muslimska expansionen i Syrien och Libanon.
  På 1200-talet sände Guy di Lusignan efter maronitiska soldater som skydd vid nordkusten, vilket orsakade ytterligare en inflyttningsvåg. Här talas en alldeles egen arabisk dialekt och vi promenerar runt i byn. Förmiddagen avrundas vid vårt hotell där en cypriotisk familj bakar vårt bröd och arrangerar lunchen. Korek är ett traditionellt cypriotiskt bröd som bland annat smaksätts av oliver. Vår lunch består av nybakt bröd och andra traditionella maträtter.  Efter lunch har du tid för eget bruk och den som önskar kan njuta av den nygjorda och trevliga promenadväg som byggts längs stranden med vyer över hav och inland. Vädret kanske inbjuder till bruk av hotellets poolområde. Under kvällen väntar middag på hotellet. 

  Läs vidare
 • Kulturdag i Svenska Cypernexpeditionens spår
  Dag 3

  Kulturdag i Svenska Cypernexpeditionens spår

  Färden går västerut mot kusten vid Morfoubukten, där svenska arkeologer bedrev utgrävningar under 1930-talet. Här möts vi av en taggig kustlinje och två höjdpunkter under resan.  Bland expeditionens alla utgrävningar var två av de viktigaste platserna Vouni med sitt klassiska kungapalats och Soli med romersk teater och en basilika vars underbara mosaikgolv visar fåglar, djur och geometriska mönster.

  Inledningsvis besöker vi Agios Mamas kyrka och det arkeologiska muséet, innan Solis mosaiker och romerska amfiteater utforskas. Efter en lunchpaus besöker vi Vouni beläget i ett vackert kuperat kustlandskap. Vida vyer över ett skönt hav väntar under dagen, liksom enastående historia och kultur. Retur till hotellet och gemensam middag. 

  Läs vidare
 • Vandring på Karpassoshalvön
  Dag 4

  Vandring på Karpassoshalvön

  Denna dag med vandring startar mycket tidigt. Nu tar vi oss ut till nordöstra Cyperns ännu orörda gyllene sandstränder där hotade havsköldpaddsarter, som Chelonia Mydas och Caretta Caretta, kommer för att lägga sina ägg.

  På småöarna utanför halvön häckar även en av Europas sista kolonier rödnäbbad trut, vilket är orsaken till att delar av Karpassoshalvön är skyddat som ett av sex naturreservat på Norra Cypern. Ett paradis vid ett turkosblått hav med örtdoftande maquis, låg pinje och cypress, där betydande flyttfågelsträck går. Vi vandrar mot havet genom typisk, bitvis snårig strandvegetation, ca 8 km - två timmar och sedan väntar en barbecuelunch på stranden.

  Om vädret tillåter tar vi oss med buss till en av de mest kända stränderna i området för att ha ett badstopp eller läsa en god bok.

  Här brukar vilda åsnor samlas vid aposteln Andreas kloster, Apostolos Andreas. Till klostret vallfärdar många grekisk-ortodoxa pilgrimer sedan gränsen öppnades 2003. Vi kan dock inte se den invändigt på grund av renovering. Legenden säger att aposteln Andreas kom i land här och en mirakulös vattenkälla sprang upp på platsen. Här låg ett befäst kloster på 1100-talet men dagens klosterbyggnader kommer från 1700- och 1800-tal. Vi installerar oss på ett traditionellt pensionat av enkel mellanklasstandard för en natt. Vår middag består av typiska cypriotiska rätter, halloumi, vinbladsdolmar och bönor. 

  Läs vidare
 • Kulturdag vid Antikens Salamis & Famagusta vid havet
  Dag 5

  Kulturdag vid Antikens Salamis & Famagusta vid havet

  Dagen inleds med en äkta byfrukost. Färden går från den sköna halvöns natur söderut mot kulturen vid två av öns mest kända platser. Under dagen njuter vi av promenader på utgrävningsområden och kulturbesök. Salamis var en grekisk stadsstat på en plats med bosättningar från sen bronsålder i det närbelägna Enkomi. Runt 400 f kr, under arkaisk och klassisk tid, var Salamis en maktfaktor som huvudstad på denna kopparmalmens förlovade ö. Men de skatter vi ser idag stammar från dess hellenistiska och romerska era med sin restaurerade teater och gymnasium, som stammar från kejsar Augustus tidevarv. I Salamis stenades det cypriotiske helgonet Sankt Barnabas som anses ha fört in kristendomen på Cypern och grundat dess kyrka. Vi ser Sankt Barnabas klostret i gröna omgivningar.

  Sköna Famagustabukten var hela Cyperns vackraste besöksmål innan krisen. Famagusta där Öst mötte Väst och där Kryddvägen mötte Sidenvägen. Här frotterades pilgrimer och köpmän med kungar, adelsmän och korstågsriddare. Ett sammelsurium av folkslag, religioner och språk hördes på dess gator. En stad som liknar ett levande museum över världshistorien med en kyrka för varje dag på året. 

  Spökstaden Varosha står öde och förfallen sedan Cypernkrisen 1974. Men vi promenerar på Famagustas imponerande stadsmur och ser katedralen samt Othellotornet utifrån (om arbetena inte är avslutade).  Här äter vi lunch innan vi återvänder till vårt hotell Sempati på eftermiddagen. 

  Läs vidare
 • Vandring i Lapta – korsfararnas borgar
  Dag 6

  Vandring i Lapta – korsfararnas borgar

  Idag vandrar vi vid foten av Kyrenias berg, ovan den spektakulära kustlinjen. Vi vandrar från romerska fynd nära de små orterna i inlandet med magnifika vyer över landskapet och havet i fjärran. Här är landskapet grönt på grund av de många källor som springer upp i landskapet. Vårt mål är den historiska byn Lapta omgiven av vackra citruslundar. Då Cypern låg under romerskt styre var Lapta regionens huvudstad. Härifrån är vyerna över kusten bland de finaste på ön. Lapta som en gång hette Lapithos grundades av flyktingar från kustens romerska bosättning Lambousa som flydde från kustens piratanfall. Ett ortodoxt biskopsäte tills de katolska korstågsfararna betvingade den på 1200-talet. Idag omges Lapta av flertaliga källor som kluckande flödar ut längs bevattningskanaler till de många trädgårdarna och citruslundarna. Den vackra ottomanska stenmoskén dominerar staden där olivträd och ett halvt dussin små vitkalkade kyrkor pryder omgivningarna. Vandringen är 7 km med en höjdskillnad på ca 100 meter upp och nedför under sträckan som går mestadels på belagd väg.


  Uppe på bergstopparna i området ligger de fantasieggande bysantinska försvarsverken Sankt Hilarion i väst, Buffavento i centrum och Kantara till öst. Borgarna byggdes som starka fästen i försvaret mot arabernas krigståg och låg så pass nära att man kunde sända varningssignaler mellan dem. Vi besöker Sankt Hilarion som är byggd i tre nivåer på två toppar. Den bysantinska borgen byggdes under 1200-talet om till ett kungligt slott av de franska Lusignan-prinsarna – ett exceptionellt vackert monument över gotisk arkitektur i en spektakulär natur. Eftersom det övergavs under 1500-talet är slottet inte ändrat, vilket ger en unik insikt i dåtidens byggnadskonst. Retur till vårt hotell för middag.

  Läs vidare
 • Kulturdag med Bittra Citroner på Bellapais och historiska Kyrenia
  Dag 7

  Kulturdag med Bittra Citroner på Bellapais och historiska Kyrenia

  Under bergskedjan Pentadaktylos ”de fem fingrarnas berg” med korsfararborgarna på rad ligger den vackra byn Bellapais där den engelske poeten och romanförfattaren Lawrence Durrell bodde under några år på 50-talet under Cypernkrisen. Här skrev han sin prisbelönta självbiografiska roman ”Bittra citroner”. Byns pärla är det spektakulärt belägna klostret Bellapais från Abbaye de la Paix, från 1200-1400-talen.

  Nordkustens lilla pärla är Kyrenia/Girne och ansedd av många som den vackraste, såväl vad gäller belägenheten som själva staden. Här finner vi den bäst bevarade borgen som Lusignan-ätten byggde vid havet. Den är även känd för den vackra och skyddade hamnen. Borgen byggdes redan under den bysantinska tiden men förstärktes senare under 1100-tal och 1500-tal. Venetianarna byggde en kraftig mur omkring den befintliga medeltida muren. Strax innanför entrén ligger ett bysantinskt kapell från 1100-talet, S:t Georgskapellet, som hamnade innanför den kraftiga venetianska muren från 1500-talet. Kapellet är fyrkantigt med en kupol och fyra marmorpelare. Kyrkorummet är väldigt litet men oerhört stämningsfullt med det sparsamma ljuset som silar in och belyser de gyllengula väggarna i kalksten. I en del av de mörka valven under jord i själva borgen försmäktade olyckliga fångar, bl a tempelriddare under venetiansk tid. Även britterna använde dessa fängelsehålor, där de låste in grekcypriotiska frihetskämpar och EOKA-terrorister under 1950-talet. I muséet finner man resterna efter det antika skepp från 200-talet e Kr. som förliste under sin transport av vin och stenankare från Samos till Cypern. Vi går på stadens murverk och njuter av staden innan retur till vårt hotell. Gemensam middag. 

  Läs vidare
 • Nicosia - Larnaka - Stockholm
  Dag 8

  Nicosia - Larnaka - Stockholm

  Med bagaget i bussen skall vi ta oss en titt på Cyperns spännande huvudstad innan det är dags för hemresa. Nicosia eller Lefkosa – den vita staden bjuder in till en intressant kulturförmiddag där vi promenerar vi och far med buss i huvudstaden för att se den delade stadens kulturskatter, Selimiyemoskén, Buyuk Han, den täckta basaren och Arabahmetområdet.

  Buyuk Han byggdes som ett övernattningshus för karavanresenärer från Anatolien och Sidenvägen samt från andra platser på Cypern under 1500-talet. Utvändigt ser det ut som ett fort och britterna använde det också som ett fängelse under kolonialtiden. Fönstren på gästhuset låg alltid högt upp för att hålla tjuvarna borta från de rika köpmän som gästade det. Runt en innergård med butiker byggdes rummen i ottomansk stil och gästhuset hade en egen moské.  Det är idag restaurerat till ursprungligt skick och är en av stadens finaste sevärdheter. Gemensam lunch innan besöket i Nicosia samt avslutande besök i shoppingkvarteren innan vi far till flygplatsen för flyget hem sen kväll. 

  Läs vidare

Platser vi besöker

Resefakta

 • Reslängd

  8 dagar

 • Avreseort

  Stockholm. Andra orter på förfrågan.

 • Avresor/Datum

  18 mars 
  11 november 

 • Pris från

  14.290:-

 • Enkelrumstillägg

  795:-

 • I priset ingår

  - Direktflyg Stockholm - Larnaka, t/r, flygavgifter

  - Transporter omnämnda i programmet

  - Entréer till programpunkter

  - Karta

  - Sju frukostar

  - Sex luncher

  - Sex middagar

  - Svensktalande ciceron

 • Tips och råd

  Observera att resans tre vandringsdagar och tre kulturdagar med promenader på ojämnt underlag kräver hela leder för bästa upplevelse, samt vana att gå längre sträckor flera dagar i rad. På grund av militärträning kan Sankt Hilarion vara stängt – besked om detta kommer i sådant fall väldigt tätt inpå resan eller tom under resans gång.

   

  Vårens resa
  Medeltemperatur under dagen är 22 grader.
  Medeltemperatur under natten är 8 grader.
  Havets medeltemperatur är 18 grader. 

   

  Höstens resa

  Medeltemperatur under dagen är 22 grader.

  Medeltemperatur under natten är 10 grader.

  Havets medeltemperatur är 21 grader.

 • Vandringens karaktär:

  Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1

  Lättare vandring med stora inslag av kulturbesök på utgrävningsområden. Det är endast partier under vissa av dagarna som kan uppfattas som arbetssamma.

 • Frågor om resan?
  Ring oss på tel 08-660 18 00 eller maila info@favoritresor.se.
 • Avbeställningsskydd
  Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se
 • Resa från annan ort?
  Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.
 • Goda råd inför din vandring

  Tips om utrustning inför din resa (pdf)->

 • Resevillkor

Boka din resa

 • Avresa
 • 2017-11-11
 • Hemkomst
 • 2017-11-18
 • Platser kvar
 • Väntelista
 • Priser fr.
 • 13 990:-
 • Boka resa