Översikt

Njutning i blommande Umbrien

Följ med till trädgårdar, parker och blomsterprydda städer bland vin, kultur och livsglädje - en njutningarnas resa.

I ljuvliga maj månad blommar vallmo bland de ljusgröna vetefälten i Umbrien, och rosorna står i sitt finaste flor. Vi njuter av medeltida byar romantiskt belägna i ett älskligt grönt landskap, i en av Italiens vackraste men minst besökta regioner. Mitt i Italien med Lazio och Toscana, som mer kända grannar, ligger Umbrien. Ett naturskönt böljande land där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan mjukt rundade dalgångar. Här gömmer sig medeltida stadskärnor med kullerstensgator, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner. En höjdpunkt under resan är trädgårdarna Giardino delle 100 rose och Fonti del Clitunno, två helt skilda upplevelser.


Kulturstäderna Perugia, Assisi och Spoleto samt "blommornas stad" Spello väntar under lättsamma strövtåg samt Montefalco med vinprovning. En dag gör vi en enkel vandring längs den gamla romerska akvedukten till Robertos hus. Vår uppskattade guide är Carina Magnusson, som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet och vårt boende är i charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninernas utlöpare. Här ligger fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen Vi äter umbriska trerättersmiddagar med lokalt vin och vatten på bordet. Många luncher är även de inkluderade under vår resa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas "convivio", är en av kryddorna.

Boka din resa

2021-05-24 2021-05-30 16 490 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Rom – Trevi

  Direkt vid ankomst färdas vi från Rom till Umbrien och mottas av den omhändertagande personalen med en välkomstdrink och snacks. Våra värdinnor visar oss runt i staden under en enkel orienteringstur i Trevi och vi äter en enkel lunch. Under kvällen väntar vår första middag.

 • Dag 2 Medeltida Montefalco och dess vineraost-provning

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi utforskar Montefalco som kallas för Umbriens balkong på grund av sitt läge där du på platser har en fantastisk 360 graders utsikt över det kulliga gröna landskapet. Vi får fri tid att strosa runt i Montefalco och besöka en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. En lätt lunch avnjuts i samband med en vinprovning på sju olika viner hos en av områdets välrenommerade vingårdar. Den sent mognande Sagrantino-druvan odlas bara inom ett visst område runt Montefalco och är känt för komplexa röda viner med mycket tanniner och rikliga mängder polyfenoler, som gärna lagras. Men här tillverkas även mousserande och vita viner. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 3 De 100 rosornas trädgård - Assisi

  Andrea skapade sin rosenträdgård vid foten av Assisi, bland vetefält och vallmo. Rosenträdgården står i sitt främsta flor nu i slutet av maj och det är ljuvligt att strosa runt och dofta på rosorna med Assisi som fantastisk fond i bakgrunden.

 • Vi äter en lätt lunch på trädgårdens terrass innan vi möter Assisi, vallfartsmål och den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt i staden. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 4 Historiska vägar kring Pissignano

  Idag gör vi en naturvandring mot Castello di Pissignano och stigen går längs en antik romersk akvedukt inbäddad i olivlundar och vårblommor. Hemma hos Roberto bjuds vi på bruschetta med höstens nypressade olivolja och ett glas Prosecco. Byns namn kommer av Pissinianum, Janus bassäng som byggdes i närheten av Clitunnos tempel. Byn grundlades längs Via Flaminia och sedermera uppfördes ett litet muromgärdat Benedektinerkloster här kring 1100-talet. År 1155 slog Frederick Barbarossa och hans trupper läger nära borgen efter att ha förstört Spoleto och under 1500-talet plågade den ökände banditen Leoncilli byarna i territoriet. Under andra världskriget använde Mussolini slottet som ett fängelseläger för oliktänkande. På slottets terrass kan de som önskar äta en lätt lunch mot tillägg och vi återvänder till Trevi med eftermiddagen på egen hand. Vandring ca 7 km, 3 timmar. Gemensam middag.

 • Dag 5 Perugia - blommornas stad Spello

  Idag väntar en lättsam stadspromenad i Umbriens gröna huvudstad Perugia med arv från etruskernas tidevarv, idag en studentstad och plats för den berömda jazzfestivalen samt för vackra parker och palats. Här äter vi lunch.

 • Blommornas stad Spello har arv från romersk tid. En medeltida stad omgärdad av murar som uppfördes på resterna av en antik romersk mur där delar fortfarande idag står, men då stor del byggdes under 1000-talet på påvlig befallning. Vi äntrar staden genom en av dess fem stadsportar. Spello finns med på listan över Italiens vackraste byar/småstäder – inte bara för dess läge och historia men även för de smakfulla arrangemang av krukor och urnor med blommor som pryder balkonger, terrasser och gator. Spellos mest berömda konstverk är freskcykeln av Pinturicchio i kyrkan Santa Maria Maggiore. Här firas Kristus återuppståndelse och himmelsfärd nio veckor efter påsksöndagen, i juni månad, med en helt blomsterprydd stad i procession. Månaden innan tränar man och förbereder sig inför mönstret med blomblad som skall ligga perfekt i färgformationer på stadens gator. Lunch intas på en restaurang i Spello och är det fint väder kan vi njuta av den på terrassen med vyer över dalgången. Retur till Trevi. Gemensam middag.

 • Dag 6 Romarnas Spoleto och vattenträdgården

  Idag utforskar vi Spoleto, grundlagt av romarna som kolonin Spoletium 241 f Kr.
  Under langobarderna blev Spoleto huvudstad i hertigdömet med samma namn – ett vidsträckt område som omfattade större delen av den östra mittendelen av dagens Italien. Vi äter en gemensam lunch på en karaktäristisk umbrisk restaurant och besöker Spoletos gamla stadsdelar innan vi fortsätter till Fonti del Clitunno, en vattenträdgård med svanar och vackra träd som hänger över sjön. Här finns tid att njuta av stillsamma strövtåg, kanske en kaffe och glass på egen hand. Återkomst till Trevi och här äter vi en sista middag.

 • Dag 7 Umbrien – Sverige

  Under morgonen är det dags att säga farväl till Umbrien och fara hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vår färdledare Carina Magnussons kunskaper om sitt älskade Umbrien.
 • Naturen, trädgårdar och måltider i sommarfagert landskap.
 • Kulturstäderna Perugia och Assisi samt de många medeltida knappt kända pärlorna till städer på landskapets toppar.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 24/5
Pris Från 16 490 kr
Enkelrumstillägg 1 790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Rom t/r med SAS
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer omnämnda i programmet
 • Sex nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Fem frukostbufféer
 • En enkel frukostbox
 • En vinprovning med tilltugg
 • En välkomstdrink
 • Tre lätta luncher
 • Sex trerättersmiddagar med vatten/vin
 • Svensktalande färdledare
 • Svensktalande liciensierad lokalguide
 • Skatt

Anslutningsort
Om flygresa ingår i ditt grundarrangemang undersöker vi gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Rom - Trevi. Incheckning, orientreringstur och middag.
Dag 2. Medeltida Montefalco - lunch och vinprovning på vingård.
Dag 3. Rosenträdgården Centorose, lunch ohc stadspromenad i Assisi.
Dag 4. Lätt vandring ca 3 tim till Castello Pissignano med lätt lunch.
Dag 5. Stadspromenad i Perugia, lunch och blommornas stad Spello.
Dag 6. Romarnas Spoleto med vattenträdgården Fonti del Clitunno.
Dag 7. Hemresa Trevi - Rom - Stockholm.  

Boende

Vi bor under hela vår vistelse på 4-stjärniga hotell
Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca 1
06039 Trevi 
http://www.hotelallarocca.it/

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring som omfattar Covid-19. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.