Översikt

Musikbussen till Gimo Herrgård

Res med vår musikciceron Roger Wallén till glittrande Gimo Herrgård för ett festligt nyår med pianounderhållning. Ombord på bussen håller Roger sina uppskattade musikföredrag!

En gång under vikingatiden var Skäfthammarsviken en betydande plats för handel och även om platsen sedermera skulle falla i glömska från omvärlden så odlade bönderna i Gimo sin säd och uppförde en skvaltkvarn. Men på 1600-talet kom så uppsvinget med järnbruk och vallonsmide. Kung Gustav II Adolf befallde att låta uppföra ett vackert litet bruk i Gimo. Eftersom stadskassan hade sinat gav kungen utländska bruksledare ensamrätt på tillverkningen och Gimo utarrenderades till holländarna Willem de Besche och Louis de Geer 1627, där den senare skulle få såväl adelsbrev som möjlighet att köpa Gimo bruk för egen räkning år 1643.
Vid sjön, genom en vacker almträdsallé längs Bruksgatan, glimmar Gimo herrgård vitt bland träden. Herrgården är landets första gustavianska slott, ett "maison de plaisance" byggt på 1760-talet av den tidens främste arkitekt Jean Eric Rehn, som inspirerades stort av de franska kungarnas storslagna 1700-talsslott. Idag är det ett fyrstjärnigt hotell som bevarat mycket av originaldetaljerna, såväl interiört som exteriört. De magnifika 1700-talssalongerna på övervåningen med bladguldspläterade kornischer, lönndörrar och hemliga trappor är kanske de mest sevärda restaurerade originalmiljöerna.
På Gimo Herrgård finns en gourmetrestaurang, vilken valdes in som första uppländska restaurang utanför Stockholm i den internationella gourmetkedjan Chaîne des Rôtisseurs.

Boka din resa

2020-12-31 2021-01-01 8 890 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Nyårsafton 2020

  Mitt på dagen kliver vi ombord på vår privata buss för resan till Gimo. Vi inleder resan med musik för själen i form av vår omtyckte musikciceron och operaexpert Roger Walléns musikföreläsningar i bussen. 

 • Väl framme på Gimo Herrgård kommer vi att serveras en tebuffé, fylld av hembakade godsaker och varma drycker. Stämningsfull pianounderhållning och ett glas bubbel framför salongens sprakande brasa inleder nyårsaftonen. Vi installerar oss på hotellets standard eller superiorrum.

 • Under aftonen bjuds vi in till baren där en välkomstdrink väntar oss. Under den efterföljande fyra-rätters nyårssupén har hotellets sommelier har ackompanjerat rätterna med passande dryck. Efter middagen spelar pianisten klassiska örhängen och tolvslaget firas med en champagneskål och fyrverkerier.

 • Nyårsdagen

  Efter frukost och utcheckning så väntar en tur runt Gimo, där vi har vår duktige licensierade guide Jonathan Olsson till förfogande. Vi kommer att besöka den lilla vackra och historiska kyrkan Skäfthammars kyrka med rika kalkmålningar från 1500-talets slut samt barockinredning från 1600- och 1700-talet.

  Skäfthammars kyrka reser sig över slättstråket längs Olandsån, en typisk senmedeltida uppländsk sockenkyrka. Troligtvis byggdes kyrkan och dess systerkyrkor under den senare delen av 1400-talet även om man vet att det har funnits ett kapell på platsen sedan 1316.
  Brukspatron Louis de Geer skänkte församlingen den vackra predikstolen och lät bygga om kyrkan under mitten av 1700-talet varvid alla målningar kalkades över. 1915 knackades de åter fram till vår glädje och inredningens ursprungliga färger återställdes.

 • Lunchen avnjuts på Gimo Herrgård och därefter skall vi resa ned mot Uppsala. Under bussresan kommer Roger att hålla ett musikföredrag. 
  Vid ankomst till Uppsala tar Jonathan Olsson vid igen inför mötet med Nordens största domkyrka. Byggnaden började byggas på platsen 1270 och bjuder på spännande historier kring medeltidens människor och olika helgon, byggnadens historia och några väl utvalda gravkor.

 • Dessa gravkor var tidigare kapell där ett fyrtiotal olika helgon hade sina egna altare, skrudar, präster och mark. Vi besöker b.la Sankt Nicolaus kapell där Heliga Birgittas föräldrar ligger begravda och Sankt Eriks reliker finns bevarade i. Jonathan berättar om ovanliga människoöden, när sockret nämns för första gången i Svensk skrift och han visar oss medeltida skulpturer av bl a Sankt Staffan och hans hästar samt målningar av den berömde medeltide målaren Albertus Pictor.
  Efter en fika i Östra Aros väntar sedan återfärden till Cityterminalen.

Resans höjdpunkter

 • Musikföreläsningarna i bussen av Roger Wallén
 • Nyårsfirandet på Gimo Herrgård
 • Guidad visning av Skäfthammars kyrka i Gimo samt Uppsala Domkyrka

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 31/12
Pris Från 8 890 kr
Enkelrumstillägg 4 800 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Gimo – Uppsala – Stockholm
 • Visningar och entréer enligt program.
 • En natt på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • En tebuffé med ett glas mousserande vin
 • En välkomstdrink, fyrarätters supé med tillhörande viner
 • Champagneskål
 • En frukostbuffé
 • En lunch med kaffe/te, pralin
 • En eftermiddagsfika med kaffe och kaka
 • Svensktalande musikciceron samt guidning av svensk licensierad Upplandsguide

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Cityterminalen - Gimo herrgård - tebuffé - nyårsmiddag med pianounderhållning.
Dag 2. Skäfthammars kyrka - lunch Gimo Herrgård - Uppsala Domkyrka - Cityterminalen

Boende

Gimo Herrgård, en natt.

Hotellet har standardrum och superiorrum.

Resesätt Buss
Deltagarantal

Min 15 personer - max 20 personer.
Observera att hotellet även har andra gäster.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring som omfattar Covid-19. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.