Översikt

Strövtåg på sköna Sardinien

Sardinien – en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Vi vandrar, lagar mat och njuter vid klarblått hav i Monicas Johanssons hemland!

Under vårens avgångar vågar vi lova blomsterprakt och härliga dofter under vandringar genom ett färgstarkt landskap. I maj blommar cistusros, pion, ginst, lavendel, rosmarin, vildorkidé och havslilja. Havet är kanske fortfarande lite för kallt för vissa med en medeltemperatur på 17 grader i maj, men den som vågar och då vädret bjuder in till det, kan göra flera härliga dopp!  Under september månad är havet uppvärmt och vinskörden står för dörren!


Välkommen till sköna Sardinien, Sardernas blommande ö! Sardiniens stolta folk njuter av en lång och varm sommar där det klarblå havet lockar från slutet maj till oktober. Vår ciceron Monica Johansson, som bor här, vill verkligen poängtera att Sardinen är så mycket mer än bara sol och hav. Öns fantastiska historia mitt i en särpräglad kultur med egna traditioner gör att man upplever något utöver "det vanliga Italien".

Vårt boende är i vackra Alghero med en bildskön medeltida stadskärna. Vår resa tillsammans kommer att innehålla strövtåg i havsnära miljö och sköna bad vid undersköna stränder, men även matlagning och vinprovning på en familjevingård i en makalös natur på våravgången och vi får delta i vinskörden med efter följande middag med familjen efter det på höstavgången. Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas underbara ö. Våra ciceroner Monica och Giovanni, som är bosatta på Sardinien vill bjuda på en varierad resa, där vi tillsammans får uppleva "det genuina Sardinien" – fascinerande historia, särpräglad kultur med egna traditioner, spännande mat och dryck och en vidunderlig natur. Giovanni är agronom och särskilt intresserad av flora och fauna, medan Monica vill introducera er till samhälle och kultur.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Olbia, Sardinien

  Under eftermiddagen går flyget till Olbia på Sardinien. Vid ankomst möter Monica och Giovanni vid flygplatsen för resan till Alghero. På bussen ges en första introduktion till öns historia och kultur, och vi gör ett stopp på vägen för att sträcka på benen, och få en matbit. Efter cirka två timmars bussresa installerar vi oss på vårt trevliga mellanklasshotell Hotell Angedras, beläget i ett lugnt område i närheten av havspromenaden Lungomare och med ca 15 minuters gångavstånd till Algheros charmiga gamla stadsdel. 

 • Dag 2 Medeltida Alghero - strövtåg vid havet

  Idag väntar stadspromenad i de medeltida delarna av Alghero. Den plats där Alghero ligger idag har varit bebott sedan förhistorisk tid av den s k Ozierikulturen, 5000 år f Kr och Nuraghecivilisationen från 1500 f Kr. Fenicierna besökte även platsen och tack vare det strategiska läget i Medelhavet byggdes staden runt en befäst hamn runt år 1102, av de genuesiska härskarna, familjen Doria, som regerade här i stort sett ostörda under århundraden fram till år 1353 när de aragonesiska kungarna erövrade ön. Alghero kunde åter växa i betydelse då katalanska kolonisatörer kom till ön och i början av 1500-talet fick staden status som kunglig stad -  Ciutat de l´Alguer. Habsburgarna spred sin elegans över staden fram till början av 1700-talet och de piemontesiska kungarna av Savojen tog över från dem. De kullerstensklädda gatorna i stadens hjärta visar dock tydligt det katalanska inflytandet och då iberiska härskare återkom förstärktes det ytterligare. 
  Efter rundturen tar vi en lokalbuss till den närbelägna kuststaden Fertilia för att göra en första, lätt havsvandring tillsammans på ca 4 km och vårt underlag är mestadels sand och skogsstig. Vi avslutar vår första, lätta vandring med lunch vid en strandbar vid havet. Den som önskar kan ta sig ett dopp innan vår chartrade buss kör oss tillbaka till hotellet. Kvällen är fri för egna program och middag på egen hand.

 • Dag 3 Capo Caccia - Nuragen Palmavera

  Porto Contebukten ligger i nordvästra delen av ön och omgärdas av de vita glimmande karstuddarna Capo Caccia och Punta Giglio. Kusten är full av småvikar, öar och långa sandstränder mot ett skimrande turkost hav. De naturliga hamnarna har använts sedan romersk tid, eftersom de är skyddade från nordvästliga vindar. Idag är både hav och land skyddade under naturparksstatus, man har även fört in den vita åsnan från Asinara för att skydda denna unika art.

  Vi inleder besöket med ett guidat besök vid de arkeologiska bronsålderslämningarna som är så typiska för Sardinien – de cirkelformade murade nuragerna. Det finns ca 7000 stycken på ön! Därefter tar oss bussen till karstudden Punta Giglio. Vi vandrar huvudsakligen i en doftande pinjeskog, som öppnar sig mot det djupblå havet och de vita klipporna. Lunchen är en hemlagad picknick som vi dukar upp i det gröna.

  På kvällen ses vi i hotellobbyn. Det är nu dags att avrunda dagen med ett besök på en vinbar där vi får pröva typiska sardiska läckerheter och ett par viner från ön.

  Vandring: Vi gör en vandring om cirka 9 kilometer delvis på något ojämna djurstigar, delvis på behaglig grusväg, utan längre nedförs- eller uppförsbackar.

 • Dag 4 Porto Contebukten & Monte Doglia

  Vi gör en mycket panoramisk vandringstur upp på berget Monte Doglia, 437 möh, med sköna havsvyer mot Capo Caccia och den klippiga kusten i regionen Nurra norrut och Alghero söderöver, såväl som de grönskande slätterna och vinodlingarna i inlandet. Under turen stannar vi för att äta en god picknicklunch. Vi avslutar turen, om vädret tillåter med möjlighet till bad vid den sköna havsviken Le Bombarde. Under eftermiddagen återvänder vi till hotellet med middagen på egen hand.

  Vandring: Vi vandrar huvudsakligen på grusbelagd landsväg, totalt cirka 12 km, dvs inga branta uppförs- eller nedförsbackar. Cirka 4-5 timmar promenad. 

 • Dag 5 Besök på vingård & Naturparken Capo Caccia

  Idag väntar en smak av Sardinien! Efter frukost reser vi mot den familjeägda vingården Ledà d’Ittiri. Dottern i familjen, Anna Maria guidar oss kunnigt bland vinrankor och olivodlingar. Vi avslutar med att provsmaka gårdens egen produktion av vin samt några goda sardiska ostar och charkuterier. (På höstavgången får vi delta under en vinskörd innan gemensam lunch.)Detta blir vår lättlunch för dagen och med dessa nya upplevelser i bagaget är det sedan dags att resa vidare mot kusten för att göra en lättare vandring på den imponerande bergsudden Capo Caccia varifrån vi njuter av den bedårade utsikt över havet och den härliga naturen. Promenaden avrundas med ett härligt dopp i det blå om vädret tillåter.

  På kvällen samlas vi i hotellreceptionen för gemensam promenad och en god bit mat.

  Vandring: Lätt promenad på väg med grova stenar, 4 km, cirka 1 ½ timma. 

 • Dag 6 Stintino och havsvandring i Rena Majore

  En knapp timma nordväst om Alghero hittar vi den gamla fiskebyn Stintino som grundats i slutet på 1800-talet av invånare från den närbelägna ön Asinara. Här framställdes salt, och ett omfattande fiske bedrevs, framförallt av tonfisk. Stintino är idag mest känt som ett rofyllt och genuint semesterparadis, inte minst för fastlandets italienare. Vi tar en kort morgonpromenad i Stintino, och kliver sedan på bussen för vidare färd mot havet, för en underbar tur med sköna vyer på stigar som trampats upp av getter och får, på böljande kullar kantade av dramatiska klippor, ned mot sandstranden Rena Majore, där möjlighet ges till bad.

  Vandringen går på åsnestigar som kan vara lite steniga och ojämna och landskapet är bitvis kuperat, 7 km, cirka 2 ½ timma.

  Kvällen är fri i Alghero, för middag på egen hand. 

 • Dag 7 Nurra, Portoferro - matlagningskurs

  Undersköna bergsstigar längs kustlinjen i regionen Nurra väntar oss idag, regionen är känd för sitt lantbruk och vida vyer över ett vackert landskap. En vandring går längs kustlinjen i Nurra di Fuori, längs kullar vars sten utsatts för kraftfull erosion som skapat spektakulära klippor och ett dramatiskt landskap fullt av skrevor och raviner. Vid lunchtid dukar vi upp vår medhavda hemlagade picknick. Här njuter av den med en härlig utsikt över havet.

  Eftermiddagen/kvällen är vikt för sardisk matlagning på en agriturismo i området Nurra. Vi avslutar med att avsmaka traktens vin och det vi själva tillagat. 

  Vandring: medelsvår vandring 8 km. ca 4 timmar på ojämnt, bitvis stenigt underlag i kuperad natur. 

 • Dag 8 Alghero - Olbia – Sverige – Arrivederci!

  Avresan under sen kväll ger dig en ledig förmiddag som kan komponeras enligt eget tycke och smak i Alghero med omnejd. Monica och Giovanni kommer att kunna ge tips om vad som finns att se och göra. Efter sen lunch på egen hand reser vi gemensamt mot flygplatsen för direktflyg till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Vårens blomning/höstens vinskörd
 • Vårt trevliga mellanklasshotell Angedras
 • Res i liten grupp om max 18 deltagare

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 23/9
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 3 390 kr
I priset ingår

- Direktlyg Stockholm – Olbia t/r, flygavgifter
- Buss och lokalbuss enligt program
- Sju nätter del i dubbelrum på trestjärnigt hotell
- Sju frukostar
- Fyra hemlagade picknickluncher
- En lättlunch på vingård med vin/vatten på våravgången.
- Deltagande i vinskörd med lunch på höstavgången
- En matlagningsaktivitet med middag på det vi tillagat med vin/vatten
- Två kvällsmål med plockmat
- En middag med vin/vatten
- Två vinprovningar i samband med måltid
- Svensk vandringsciceron
- Engelsktalande vandringsguide/chaufför
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa - Alghero
Dag 2. Stadspromenad Alghero - havsvandring Fertilia
Dag 3. Nurager - vandring Punto Giglio  - vinbar
Dag 4. Vandring på berget Monte Doglia - Le Bombarde
Dag 5. Vingården Ledà d’Ittiri - vandring Capo Caccia
Dag 6. Fiskebyn Stintino - vandring till stranden Rena Majore
Dag 7. Vandring i Nurra - matlagning på agriturismo
Dag 8. Hemresa

Klimat

Majresan;
Högsta medeltemperatur är 23 grader
Lägsta medeltemperatur är 12 grader
Havets medeltemperatur 17-18 grader

Septemberesan;
Högsta medeltemperatur är 26 grader
Lägsta medeltemperatur är 17 grader
Havets medeltemperatur är 23 grader

Resans karaktär

Vi kategoriserar resan som ett strövtåg, gradering 1

Dag 2. Stadspromenad + Lätt havsvandring ca 4 km
Dag 3. 3 km, 1 1/2 tim
Dag 4. 12 km, 4 - 5 tim
Dag 5. 2 tim
Dag 6. 5 - 6 tim
Dag 7. 8 km, 4 tim, kuperad natur

Vi varvar kortare vandringar med en lite mer utmanande vandring under dag 7. Du behöver ha vana att vandra flera dagar i rad. God grundkondition samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna går mestadels på stigar med grus och trampad jord och vissa dagar med höjdskillnader upp och ned av lättare slag. Vi rekommenderar att avlasta knän och leder med vandringsstavar.

Bra att veta

Efter kraftiga regn kan underhållningsarbete förekomma och i de fall detta omöjliggör de beskrivna vandringarna kan vår vandringsguide ersätta dem.

Ta med badkläder och egen handduk för resans alla badmöjligheter.

Boka din resa

2017-09-23 2017-09-30 16 990 kr Väntelista Boka