Översikt

Opera i Vilnius och Riga

Den gamla barockstaden Vilnius var Europas kulturhuvudstad 2009. Det visar sig inte minst inom scenkonstens område – följ med till operans magiska värld och njut drama, skönhet och komik i denna Baltiska pärla.

Vilnius, den sydligaste av de baltiska huvudstäderna, är den i Sverige minst kända. År 1323 gjorde storfursten Gediminas Vilnius till Litauens huvudstad och staden kom att ingå i Hansans nät av handelsstäder. Den polsk-litauiska unionen år 1569 och grundandet av ett polskt universitet gav Litauen starkare band söderut än de andra baltiska länderna. Här njuter vi av Vilniusoperans föreställning av Georges Bizet verk “Carmen”.

För att komma åt Rysslands enorma rikedomar grundades Riga 1201, som den första och mest betydelsefulla av Hansans handelsstäder österut, i dagens Baltikum.

Rigas gamla stadsdel påminner om medeltida nordtyska städer och besökaren faller direkt för dess charm. Sedan självständigheten 1991 har de fantastiska jugendkvarteren till stor del renoverats. Vackrast är det överdådiga huset på Albertagatan nummer 13 – missa inte det! En annan höjdpunkt på resan är utflykten till det imponerande slottet Rundale, ett av landets främsta monument i rokoko- och barockarkitektur. I Riga får vi uppleva Guiseppe Verdis klassiker ”La Traviata” samt en liten lunchkonsert med orgel i Domkyrkan. På Rundale utanför Riga spelades det in många scener från BBCs uppmärksammade TV-serie Leo Tolstojs ”Krig och Fred”, såväl inom som utomhus. Vi bor på trevliga hotell, bra belägna utifrån programinnehållet. Ciceron är uppskattade Niklas Lindblad.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Vilnius

  Vi reser med flyg från Stockholm till Vilnius med byte i Riga. Vid ankomst checkar vi in på hotell Astoria, bra beläget i de historiska stadsdelarna. Efter en gemensam lunch blir det en stads-vandring med engelsktalande lokalguide. Gamla Stan i Vilnius är ett Unescos världskulturarv och rymmer många betydande byggnader från olika epoker. Barocken, med den rikt smyckade Peter-Paulskatedralen som främsta representant, intar en särställning. Här finns även byggnader från 14- och 1500-talen i gotisk stil. År 1562 vigdes den svenske hertigen Johan, son till Gustav Vasa, med Katarina Jagellonica, syster till kung Sigismund August av Polen. Ceremonin gick av stapeln i tedralen i Vilnius, en viktig metropol i den litauiska delen av det polsk-litauiska riket. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

   

 • Dag 2 Vilnius - Trakai - "Carmen"

  Vi börjar dagen med en bussrundtur i Vilnius. Sedan fortsätter vi till Trakai som under medeltiden var Litauens huvudstad. Staden ligger i en naturskön trakt och här finns ett välbevarat slott från 1400-talet. Slottet är uppbyggt på tre konstgjorda öar. Många av regionens slott och palats användes vid BBCs påkostade inspelning av Leo Tolstojs tidlösa roman ”Krig och fred”. Romanen handlar om flera aristokratiska ätter och deras inblandning i historien år 1805 – 1813, särskilt under Napoleons invasion av Ryssland. Slottet Trakai är i serien tsar Alexanders hem i serien, tre mil väster om Vilnius, i gamla stan vid St Nikolais kyrka har man också filmat. Gemensam lunch. Vi fortsätter tillbaka till Vilnius där vi besöker Nationalmuseum. Engelsktalande lokala guider. Middag på egen hand innan föreställningen.

  På kvällen har vi transfer från hotellet till Vilniusoperan ”Carmen”. ”Carmen” är, världens kanske mest spelade opera och baserad på en novell av Prosper Mérimée.Samtidigt firad och hatad av sitt eget kön är Carmen åtrådd och straffad av det motsatta. Hatet hon orsakar kommer från dessa känslor som hon väcker. Carmen har varken något förflutet eller någon framtid. Hon lever enbart i nuet. För henne är kärleken inget livsprogram, bara en övergående nyck. Kärlekens väsen är hos henne just den föränderlighet som don José hatar mest av allt. För Carmen finns inget "antingen eller", bara "både och". Medan hon väntar på José, flirtar hon ogenerat med Zuniga och Escamillo. Efter operan har vi transfer tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 3 Vilnius-Rundale-Riga

  Efter frukost reser vi med buss mot Riga. På vägen dit stannar vi i Rundale, Europas vackraste 1700-talsslott - beläget söder om Riga mitt på Zemgaleslätten. Rundale byggdes av hovarkitekten Francesco Rastrelli, som även arbetade med Vinterpalatset, Peterhof och Smolnyklostret i Sankt Petersburg. Engelsktalande guide. Vi avslutar med en visning av den vackra byggnaden och fortsätter vår resa till Riga, vi äter lunch under vägen till Riga. Framme i Riga checkar vi in på Radisson Blue Ridzene. Eftermiddagen på egen hand och på kvällen har vi gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 Art Noveau-konsert-"La Traviata"

  Efter frukost åker vi på en stadsrundtur med svensktalande lokalguide till bland annat konstmuseét Riga Art Nouveau som är inhyst i den prominente lettiske arkitekten Konstantīns Pēkšēns (1859 – 1928) bostad. Byggnaden uppfördes år 1903 med kraftfulla proportioner och en uttrycksfull siluett med dekorativa reliefer i naturmotiv. Den imponerande spiral-trappan i Art Nouveaustil med ornamentala takmålningar baserades på Janis Rozentāls sketcher, och tillhör en av de mest kända i Europa. Vi får lyssna till en kort orgelkonsert i Domkyrkan. Orgeln är en av världens största med sina 6718 pipor, där spelas en konsert med en fantastisk akustik. Vi äter en gemensam lunch i den gamla staden, eftermiddagen och middag på egen hand innan vi samlas för att se kvällens föreställning. 

  Rigas operahus bjuder på Giuseppe Verdis klassiker ”La Traviata ”.Operan bygger på Alexander Dumas drama ”Kameliadamen” och utspelar sig i Paris i mitten av 1800-talet. Historien kretsar kring kärleken mellan en ung man ur societeten, Alfredo, och en kurtisan, Violetta. Romansen möter stora hinder och väcker frågor om kärlek kan vinna över samhällets fördomar och trångsynthet eller om den är dömd att dö. Kärleken mellan kurtisanen Violetta och den unge, välbärgade Alfredo, är det centrala i La Traviata. Men det är en kärlek som stöter på hinder på grund av omgivningens fördomar och fördömanden. Historien tyngs också av att Violetta är svårt sjuk i tuberkulos och bara har några månader kvar att leva. Den unge mannens far, Giorgio, förmår Violetta att lämna Alfredo, för familjens heders skull. Alfredo tror dock att Violetta har en annan älskare, Baronen Douphal. Han blir förblindad av svartsjuka och bestämmer sig för att slåss för sin kärlek.

 • Dag 5 Hemresa Riga-Stockholm

  Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Gemensam lunch, sedan besöker vi Nationalmuseum innan vi beger oss till Rigas flygplats för hemresa till Stockholm Arlanda.

   

Resans höjdpunkter

 • "Carmen" & "La Traviata"
 • Trakai
 • Art Nouveau & Rundale Slott
 • Vilnius & Riga

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 9/1
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 2 690 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm–Vilnius via Riga/Riga-Stockholm, flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fem luncher
 • Två middagar 
 • Två operabiljetter på parkett 
 • En mindre konsert
 • Svensktalande licensierad guide i Riga
 • Engelsktalande licensierad guide i Vilnius
 • Ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se. 

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg. 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-01-09 2019-01-13 13 990 kr Väntelista Boka