Helene de Barros

Jag bestämde mig tidigt för att bli reseledare och planerade skolval och studier i italienska i både Sverige och Italien. Åren har gått och jag arbetar fortfarande med det jag tycker om, dvs att sprida kunskap om platsen där vi befinner oss. Jag är född och uppvuxen i Göteborg men bor och arbetar sedan flera år som lokalguide i Bergamo, Milano och Verona samt på rundresor i Italien. Jag älskar mitt arbete och landet jag valt att leva i.

Thomas Gustafsson

Thomas Gustafsson är författare, journalist och hispanist, expert på den spansktalande världens historia, politik och kultur. Under många år har han varit Sveriges ende ackrediterade korrespondent i Spanien och har följt landets utveckling sedan demokratiseringen. Han är även en uppskattad föreläsare och ofta anlitad som expert för att kommentera aktuella händelser i Spanien och Katalonien.

 

Peter Hagwall

Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land, framförallt som ciceron för och producent av kulturresor till alla delar av Frankrike. Förutom ett stort allmänt kulturintresse och gedigna kunskaper på området franska viner, är hans största intresse historia i alla dess former.

 

 

Henrik Weyde

Henric har bott i Belgien i drygt 40 år. Han kom till Belgien första gången 1967 på en studentresa och blev EU-ambassadör på livstid. Efter studier på Handelshögskolan i Göteborg praktiserade han och arbetade i Bryssel i 15 år innan återkomst till Sverige med familjeliv. Tio år sedan återvände Henric till Bryssel för att arbeta som EU-tjänsteman och översättare. Sedan snart 10 år har han inlett en andra karriär i Belgien som licensierad guide för att få visa upp detta fantastiska land för den vetgirige besökaren. 

Richard Klingspor

Richard Klingspor är bosatt i Oslo sedan många år och var tidigare ansvarig för Folkoperans Vänners nydanande reseverksamhet. Han har bl.a. en bakgrund som utbildare, samtalshandledare och sångare. Richard är passionerad operaälskare och har sin egen sångaragentur för opera- och konsertsångare. Han anser att det nya operahuset i Oslo är fulländat och önskar att så många som möjligt ska få uppleva det. Richard leder även musikresor till bland annat Köpenhamn, Berlin och Bratislava. 

 

Bippan Norberg

Bippan Norberg flyttade till Spanien för över 28 år sedan. Flera månader om året tillbringar hon gåendes och vandrandes med olika grupper från Sverige. Med ett varmt och inbjudande sätt guidar hon runt oss i sitt älskade Spanien. Hon praktiserar Feldenkraismetoden som man kan få möjlighet att prova på under hennes vandringar. Ett specialintresse är att bygga hus av lera och halm!

 

 

Marie-Louise Winbladh

Marie-Louise Winbladh är utbildad arkeolog, föreläsare och författare till ett flertal böcker, bland dem ”Kreta – Myter och mat i minoernas värld” samt ”Cypern – Kärlek, krig och kult”. Marie-Louise deltog i de svenska utgrävningarna i Tolo, Peloponnesos, samt har gjort fältarbete på Kreta. Under  drygt 30 år var Marie-Louise intendent för Cypernsamlingarna på Medelhavsmuséet.  Hennes examina är i arkeologi, konsthistoria, nygrekiska och egyptologi.

 

Jiyan Vakifahmetoglu

Jiyan föddes i Turkiet och flyttade till Sverige 1991. Han har studerat på Europaprogrammet med kurser inom beteendevetenskap med sociologi som inriktning samt historia och nu konstvetenskap på Stockholms Universitet. Jiyan arbetar på Världskulturmuseerna sedan år 2000 som museivärd med ansvar för information, event, konferenser och guidade turer av främst Cypernsamlingarna.


 

Göran Alm

Göran Alm var under närmare 40 år knuten till Stockholms Slott, senast som bibliotekschef för Bernadottebiblioteket. Konsthistoriker med stor passion för italiensk renässans och svenskt 1700- och 1800-tal. Känd profil, Sveriges kanske främste expert på Palladio. 

 

 

 

Måns Tengnér

Måns Tengnér är musikvetare och musikjournalist, ofta anlitad föreläsare och frilansande körsångare. Han har tidigare varit verksam bland annat vid Sveriges Radio, Kungl. Musikaliska akademien och Rikskonserter, och som lärare i musikhistoria vid bl.a. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, där han idag är anställd som redaktör. Måns Tengnér är specialiserad på den västerländska konstmusikens historia, med tonvikt på samspelet mellan olika konstnärliga uttryck och samhällsutveckling.

  

Zygmunt Fedyk

Zygmunt Fedyk är vår svensktalande guide i Polen. Zygmunt har arbetat som lärare vilket hjälper honom att förklara den invecklade polska historien för resenärerna. Har universitetsutbildning i historia och det svenska språket har han lärt sig på egen hand.

 

 

 

 

Gunilla Hvid Fontana

Svensk-italienska Gunilla har bott i över 30 år i Italien. Hennes bas är Salerno i den vackra Södern. Gunillas erfarenheter och kunskaper spänner vida över landets seder och bruk, dess vackra världskända trädgårdar, historia och arkitektur.

 

 

 

 

Isabel Höckert

Isabel Höckert har arbetat mer än 30 år på Portugals Turistbyrå i Stockholm. Hon har nu återvänt till Portugal där hon förverkligar en dröm om att få visa Portugals smultronställen, det gömda kulturarvet och dess historia. Isabel har läst portugisisk kulturhistoria samt arkeologi som är ett av hennes stora intressen, och hon är ofta anlitad av svensk press och tidskrifter när det skrivs om Portugals mat och dryck.

 

 

Isak Isaksson

är duktig botanist och ornitolog. Isak är utbildad geovetare, biolog och certifierad naturguide med över 15 års erfarenhet som färdledare till olika resmål världen runt. Lång erfarenhet från vandringsresor på Balkan och i Turkiet. Isak har även specialkunskaper inom tropisk ekologi samt har lett många safariresor ibland annat Tanzania, Borneo samt Costa Rica.

 

 

Eva Jaehnert

Eva Jaehnert är vår svenska guide i Berlin. Eva är född i Stockholm men bosatt i Berlin sedan 1988. Under studietiden började hon arbeta för Svenska Resebyrån i Berlin samt för en avdelning inom Berlins administration som arbetade med politisk utbildning. Eva var med om att bygga upp Berlins guideförening. 

 

 

 

Giovanni Masala

"Nanni" är en stolt, tvättäkta sard. Tillsammans med sambon, ciceron Monica Johansson, och Favoritresors gäster utforskar han gamla och nya smultronställen på Sardinien - "medelhavets kanske bäst bevarade hemlighet". Nanni är agronom, och är därför särskilt förtjust i att guida i naturen, bland växter och djur. Hans intressen, förutom vandring och natur är bl.a. litteratur, mat och vin, kulturhistoria och samhälle. Eftersom Nanni också är en duktig kock, finns stora möjligheter att provsmaka något han lagat i samband med våra picknickluncher. 

 

Lars Krantz

Lars Krantz är engagerande, inspirerande och mångsidig. Utbildad trädgårdsmästare och kreatör av Rosendals trädgårdar i Stockholm. Numera är Lars VD och drivande kraft bakom prisbelönta Wij trädgårdar i Ockelbo. Lars leder ett flertal trädgårdsresor i Spanien och Italien som inte bara vänder sig till den trädgårdsintresserade utan även den kulturellt och filosofiskt lagde.

 

 

 

Hans Kumlien

Hans Kumlien är regissör, fil. mag med specialområdena teater – framför allt musikteater i alla former, musik av alla slag, konst, Dalarna och staden Wien. Flera favoriter är litteratur, resor och, lite oväntat - sport.

 

 

 

 

Niklas Lindblad

Niklas Lindblad är välkänd radio- och TV-man sedan 1973 som arbetar inom områdena klassisk musik, opera, balett och vin. Utöver kultur har han stort intresse för resor, matlagning, vinframställning och odling i eget växthus.

 

 

 

 

Ki Månsson

Catharina Månsson Gallone är mera känd under namnet Ki och har sedan 1960-talet arbetat som färdledare, guide och tolk i länder som Spanien, Marocko, England och Italien. Ki leder specialresor med inriktning på allt från mat och vin, musik, konst och hälsa i Italien. Hon är dessutom certifierad reflexzonterapeut med egen praktik. Ki med familj inklusive tre strävhåriga taxar bor i de fantastiskt vackra Sabinerbergen, 6 mil norr om Rom där familjen har egen vinproduktion samt olivolja förutom grönsaker och frukt.

Bertil Olofsson

Bertil Olofsson är en till Sicilien exporterad jämtlänning med lång bakgrund i resebranschen, både i Italien och Sverige. Sedan flera år officiell auktoriserad guide i flera av öns provinser med konst, arkitektur och antikens historia särskilt nära hjärtat. 

Carl Rüster

Carl Rüster är tolk, översättare och frilansjournalist som sedan slutet av 90-talet haft Prag som bas. Han har  arbetat för de flesta stora svenska dagstidningar och Sveriges Radio. Med studier i Östeuropakunskap och i det tjeckiska språket vid Karlsuniversitetet i Prag i bagaget är han nu är verksam i Prag och där han arbetat som tolk bl.a. för de tjeckiska premiärministrarna Zerman och Spidla och för det tjeckiska fotbollslandslaget.

 

 

Lars Sjöberg

Lars Sjöberg är konsthistoriker och författare med tonvikt på inredning och 1700-talet. Han är före detta intendent på Nationalmuseum i Stockholm. Lars kontaktades av Riksantikvarieämbetet som sakkunnig då Ikea lanserade sin 1700-talsserie för drygt 15 år sedan och han grundade hantverksskolan Träakademien. Med sin gedigna kunskap om italiensk och engelsk byggnadskonst reser Lars bl a till norra Italien, Storbritannien, Apulien, Kampanien och Florens.

 

Elisabeth Svalin Gunnarsson

Elisabeth Svalin Gunnarsson är kulturvetare, skribent, fotograf och reseledare med särskilt intresse för trädgård, arkitektur, kyrkobyggnader, talekonst och allt brittiskt. Hennes senaste prisbelönta bok ”I trädgårdsmästarens spår” handlar om gammal, gedigen trädgårdsmästarkunskap och trädgårdar i den viktorianska tiden.

 

 

Eva Ward

Eva Ward är sedan 1981 bosatt på Irland. Hon har arbetat som guide sedan 1990 och tagit hand om våra resenärer under många år. Eva har stort intresse för och djupgående kännedom om irländsk historia och kultur.

 

 

 

Gunnel Carlson

Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist, författare, föredragshållare och programledare. Under 10 år för det uppskattade trädgårdsprogrammet ”Gröna Rum” och nu på "Go´kväll" på SVT. Gunnel är initiativtagare till projektet "Tusen Trädgårdar" där vanliga trädgårdsentusiaster öppnar sin trädgård för besökare. Hennes bok ”Trädgårdsriket” är en ypperlig guide till 850 svenska besöksträdgårdar och även namnet på hennes lika fina och inspirerande hemsida. Hennes senaste bok är  "Min gröna passion". Gunnel har lett flera resor till Europas trädgårdar och Holland.

 

John Werich

John Werich bor sedan många år i Renässansstaden Florens dit han flyttade för att studera konsthistoria och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar som Gods & Gårdar och Gård & Torp. Just nu jobbar han även med ett stort bokprojekt om trädgårdar i Toscana vilket gett honom en stor inblick i dess historia.

 

 

Fridrik Asmundsson Brekkan

Fridrik Asmundsson Brekkan är en av Islands mest efterfrågade guider. Fridrik är erfaren guide, uppskattad skribent samt har arbetat med press, handel och information i en internationell miljö.

 

 

 

 

Kåre Halldén

Kåre Halldén har över tjugo års erfarenhet av att resa i Champagne och i de spanska vindistrikten. Han är författare till ett flertal faktaböcker om Champagne. Den senaste - reseguiden "Följ med till Champagne" - belönades med Gourmand World Cookbook Award för bästa svenska bok om franska viner. Han skriver även deckare inom genren Wine Crime och debuterade 2011 med den kritikerrosade spänningsromanen "Champagneführern" som följdes upp 2012 av "Cavakungen". Kåre Halldén driver idag Sveriges största Champagne-klubb och har genom åren arrangerat ett stort antal vinresor.

Monica Fornander

Monica Fornander kom till Italien på 70-talet och bor i Lucca i nordvästra Toscana. Hon är van reseledare i hela landet. Ett av hennes stora intressen är konst och hon restaurerar gamla och antika möbler.

Roger Wallén

Roger har ett gediget förflutet inom opera och resande. Sedan tidigt 90-tal har Roger varit medlem i och haft styrelseuppdrag i vänföreningar till olika operahus samt operaföreningar. Under ett år gör Roger ett tiotal egna resor till olika städer i Europa för att se intressanta uppsättningar. Roger har lett kurser om opera sedan 1999 och har varit värd för en rad operaresor till Europas operahus. Hans operaintresse har tagit honom till omkring 100 av världens operahus och ett genomsnittligt år ser Roger mellan 50-80 föreställningar.

 

Anna Rudh Meo

Anna är ursprungligen från Falköping men bor på Ischia i Italien sedan cirka 20 år, är gift med en italienare och uppfostrar sina barn där. Anna är med andra ord helt inne i det italienska samhället och livet! Hon har arbetat mer än 12 år som reseledare på Ischia, Capri, Amalfikusten och andra delar av landet. Hon är mycket sympatisk, bjuder på sig själv och sina erfarenheter och uppskattas av våra vandrare.

 

Sixten Nordström

Sixten är musikdirektör och utbildningsledare på Musikhögskolan i Malmö. Han är välkänd i hela Norden som programledare för det då populära TV-programmet Kontrapunkt. Sixten är författare till b la "Världens bästa operor". 

Ivana Šikic

Svensktalande, kroatiska Ivana Sikic har bott i Sverige i fyra år och arbetar nu som reseledare för turister från Skandinavien. Ivana älskar djur och natur och leder några av våra vandringar i Kroatien och Montenegros vackra landskap. Genom hennes andra jobb som hälsokonsult får hon hjälpa människor att genom träning och kost förverkliga sina mål och få motivation till ett hälsosammare liv.

 

 

Sarah Jonsson

Sarah är yogalärare och har undervisat Yoga sedan 2001, både i Sverige och internationellt. Med en bakgrund inom beteendevetenskap samt en examen i psykologi integrerar hon insiktsfullt visdom från öst och väst i sina uppskattade yogaklasser. Formerna som Sarah idag undervisar är bland annat hatha, vinyasa, yin och restorative. "Yoga för mig är ett varaktigt förädlande av mitt förhållningssätt till livet – längtan efter utveckling är min drivkraft."

 

 

John Taylor

John Taylor är välkänd trädgårdsmästare och stor drivkraft på Slottsträdgården i Malmö. John är dessutom medverkande i ett av Sveriges mest populära trädgårdsprogram på TV där han med humor och kunskap delar med sig av handfasta råd för en vackrare trädgård.  Han är en av drivkrafterna i Malmö Garden Show där han bland annat visar upp de vackra trädgårdsrum som han skapat i Slottsträdgården. Johns medverkan i Allers Trädgård har gett inspiration till många läsare och att följa med honom till England eller Norra Frankrike, blir en dröm i blomster ledd av  den romantiske växtälskaren från Skåne. 

Lomi Szil

Lomi är uppvuxen i Sverige och Spanien och efter många år i storstaden Valencia bor han nu på en liten gård i Alicantebergen. Här odlar han för eget bruk och arbetar som vandringsguide med sin mor, Bippan Norberg. Lomi är utbildad i scenkonst och nycirkus, har arbetat i 15 år som jonglör och är numera producent av cirkusföreställningar och festivaler.

 

 

 

Per Hansen

Per Hansen är född i och har levt hela sitt liv i Tórshavn på Färöarna. Han har arbetat inom turistnäringen sedan 90-talet och under tiden som chef på Färöarnas turistråd ansvarade han för att utveckla destinationen. Idag arbetar han som guide och har besökt nästan alla platser på de 18 öarna. Per är en passionerad vandrare och berättar stolt om historian, kulturen och livet på Färöarna. Med sin gedigna kunskap, erfarenhet och lokala kännedom är han en mycket uppskattad guide. 

 

Karina Jurman

Karina Jurman bor i Kroatiens gröna kustregion Istrien med sin stora familj. Efter ekonomistudier i Växjö flyttade Karina till Kroatien och här är hon en mycket uppskattad, licensierad kulturguide. Hon har arbetat med våra grupper i Istrien sedan många år.  En aktiv livsstil har gjort att Karina särskilt uppskattar vistelser i den gröna naturen i hennes vackra lilla hemby på landsbygden och hon leder vår yogavandring i Istrien samt arbetar som ackompanjerande kulturguide på våra kulturrundresor i regionen.

 

Peter Englander 

Inspirerande idésprutan Peter Englander är Medelhavsexperten från Simrishamn, Österlen. Peter är trädgårdsdesigner och inspiratör med fokus på terrakotta, krukor, blommande kaskader i blått, orange och rosa. Medelhavet med Italien och Grekland i huvudrollen är det som hjärtat brinner för och Peter älskar att visa hur man kan anlägga ett medelhavsliv utanför villan även i kalla Sverige. Peter Englander har även skrivit ett flertal trädgårdsböcker som ”Medelhavsträdgård på svenska”.  Som rådgivare i tidskriften Allt Om Trädgård har Peter inspirerat och väglett tusentals svenska Medelhavsälskare.

 

Stina Odlinder Haubo

Stina är en konst- och kulturhistoriker som under mer än 30 år var knuten till de (svenska) kungliga slotten som intendent, forskare och författare. Hon är en mycket uppskattad guide och föreläsare med stor kunskap om högreståndsmiljöer -konst, arkitektur och konsthantverk - inte minst kungliga slott och samlingar. Stina leder resor till platser där svenska kungligheter, arkitekter, konstnärer och hantverkare under århundraden har hämtat kunskap och inspiration. 

 

 

Maria Sebnat Martin

Maria bor i Marrakech sedan 2005. Efter att ha träffat sin nuvarande make som är marockan blev hon nyfiken på landet och började leda kulturrundresor. Under tiden renoverade hon och hennes man ett traditionellt moriskt hem, en sk riad, som var i ruiner. Sedan elva år driver de riaden som hotell. Maria bloggar sedan flera år för resemagasinet RES, där hon delar med sig av livet i Marrakech och sina djupa kunskaper om landet. Förutom att driva hotell och skräddarsy resor i landet är hon även väldigt engagerad i Marrakech konstbiennal. 

 

Luca Patelli

Engelsktalande Luca är vår vandringsguide i Alassio, Italien. Han har alltid haft en passion för fotografi och nyfikenhet om världen omkring sig: dessa intressen har lett honom till att fullfölja en karriär som kombinerar fotografering med guidning. Tillsammans med andra instruktörer från Nordic Walking Association of Italien har han skapat gruppen Nordic Walking Riviera.
- Att kombinera arbete och passion är det bästa receptet för mig själv och, framför allt, för dem som placerar sitt förtroende hos mig.

 

Catherine Urwitz

Catherine har 35 års erfarenhet som guide i Spanien och är bosatt i konst och kulturstaden Madrid. Catherine är starkt bidragande till utvecklingen av våra resor i landet, med känsla för vardagens guldkorn, regionens politik, gastronomi, sedvänjor och kulturhistoria. 

 

 

 

Christina Högardh-Ihr

Christina Högardh-Ihr är konstvetare, utbildad fotograf och skribent i flera trädgårdstidningar. Christina anlitas också som rosexpert i flera olika sammanhang och bygger upp rosenträdgårdar och rabatter, skapar utställningar och installationer samt guidar i Fredriksdals Rosarium i Helsingborg. Christina är författare till Vargaslätten (Signum 2003), Tre trädgårdar i Dalarna (Signum 2005), Karin Larsson och blommorna i Sundborn (Prisma 2008), Rosboken – för dig som drömmer om rosor (Norstedts 2010) och Från aprikos till äpple – Frukter och bär för din trädgård (Norstedts 2013).

 

Irena Vretenar

Omtyckta Irena Vretenar är uppvuxen i vackra Motala där hon tillbringade sina första 20 år med  föräldrar och syster, som  fortfarande bor  kvar i Sverige. Efter en flytt tillbaka till Kroatien 1987 har Irena hunnit bildat familj och fått utflugna barn. Nu arbetar Irena som licencerad lokalguide på halvön Istrien i norra Kroatien, men leder även resor i stora delar av Balkan, Slovenien, norra Italien med Toscana, Österrike och Ungern. Irenas särintressen är Romariket, Venetianska republiken och den Habsburgska monarkin, som är hennes stora passion.

 

Eduardo Kotlar

har bott i Sverige i mer än tjugo år, bl a i Nyköping och Stockholm ock sista året i Vadstena där han arbetade inom sitt yrke som restauratör/konservator. År 2000 flyttade Eduardo tillbaka till Kroatien och hemstaden Zadar, där han började arbeta inom turismen. Eduardo är licensierad lokalguide i Zadar och Zagreb län och han har även stor erfarenhet som reseledare. Eduardo har rest mycket inom Kroatien men även till omkringliggande länder. Välkomna till hans hemland! 

 

Lars Thiel

Lars Thiel är en erfaren  vandrings- och rundreseledare sedan över tjugo år. Lars har en examina i biologi och geovetenskap från Stockholms universitet och har vidare studier inom miljöekonomi och miljöteknik. Hans studier inom landskapsanalys och utnyttjande av vattenresurser samt ett starkt intresse för världens botanik och odlingslandskap lockar till intressanta samtal om förhållandena dem emellan. 

 

 

Rimma Gotskosik

Rimma föddes i dåvarande Sovjetunionen där hon genomgick en klassisk skolning som violinist, diplomerad och prisbelönt. Sedan slutet av 70-talet bor Rimma i Sverige och här har hon diplom från Kungliga Musikhögskolan samt har spelat tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester, Kungliga filharmonien och Kungliga slottets ensemble. Rimma fick Bernadotte Art Awards pris inom kategorin musik 2014 och har de senaste åren lett Stockholms Nya Operettensemble som ansvarat för Hallwylska muséets musikaliska program. 

Denisa Vitekova

är vår auktoriserade guide för Bratislava och Slovakien. Hon har läst svenska språket, litteratur och kultur i Bratislava. Efter sin vistelse i Sverige har hon kommit tillbaka till Slovakien för att arbeta som tolk och sedan som professionell guide. Denisa är intresserad av historia och kultur, tycker mycket om att vara ute i naturen. Precis allt det som man kan hitta i hennes hemland, mitt i Centraleuropa. Denisa är en passionerad guide och optimist. Hon brinner för att förmedla sitt lands kultur och historia till sina gäster.

 

 

Bryndís Sverrisdóttir

Bryndís Sverrisdóttir är legitimerad guide och medlem av den isländska guideföreningen. Hon läste etnologi och arkeologi i Lund och museologi vid Islands Universitet. Bryndis bodde i Stockholm i många år där hon bl.a. grundade resebyrån Islandia tillsammans med Asta Arnthorsdottir. Det senaste årtiondet har Bryndis arbetat som chef för den utåtriktade verksamheten på Islands Nationalmuseum med ansvar bl.a. för utställningar, undervisning och publikationer.

 

Zeljko Zarak

Engelsktalande Zeljko är vår populära vandringsguide i Kroatien. Han är utbildad elingenjör och efter att ha varit lärare i i över sex år bestämde Zeljko sig för att byta klassrum mot ett jobb som gav honom mer tid över till sina fritidsintressen. Sedan 1996 är han stolt ägare av ett litet förlag och jobbar med att publicera böcker inom resor och utomhussporter. Han är aktiv och engagerad i många olika sporter så som klättring, vandring, skidåkning och cykling. Zeljko är mycket kunnig och lyhörd inför våra vandrares olika förutsättningar och intressen.

Jakob Wilhelm Aarsheim

Jakob Wilhelm Aarsheim arbetar sedan över 10 år i Baskien mitt i den spanska matmetropolen. Jakob är utbildad inom journalistik och har tillbringat många år på resande fot innan han förälskade sig i San Sebastian och beslöt sig för att slå sig ned här. Jakob har lett många grupper med olika intressen i Baskien och uppskattas för sitt kunnande och  personliga engagemang.

 

 

Anne lie Åkerlund 

Anne lie Åkerlund är en väldigt omtyckt guide på Mallorca. Hon bor med sin familj och jobbar som guide på Mallorca sedan många år tillbaka. Hon är mycket kunnig både vad gäller historia och aktuella händelser och det bästa av allt är att hon gärna delar med sig.

 

 

 

 

Edvard Joensen

Edvard jobbar som konsult för Färöiska fiskeodlare och frilansar som guide med många års erfarenhet. Han pratar alla skandinaviska språk förutom finska och är en friluftsmänniska ut i fingerspetsarna med största fokus på jakt och fiske. Han har stor kännedom inom nordisk litteratur och historia och är utbildad journalist i Danmark.

 

 

 

Lucian Clinciu

Lucian är vår uppskattade vandringsguide i Rumänien med ett brinnande intresse för naturen och bergen kring Piatra Craiului där han är uppväxt. Han är först och främst utbildad skid-, klättrings-, och bergsguide men han har även ett stort engagemang i naturskyddsprogram för att bevara naturen och skydda de stigar och skogar som finns på ett ekologiskt hållbart sätt. Han organiserar också natur och äventyrs läger för ungdomar, bergsmarathon och thriatlon. Med sitt positiva och vänliga sätt leder han oss genom blommande ängar och bergsklippor.

 

Peter Wik

Peter Wik är reseledare, föreläsare, livsnjutare och Asienspecialist! Peter har mer än 25 års erfarenhet från att arbeta i och med Asien. Utbildad inom hotel management i Schweiz och med ett förflutet inom Hilton och ShangriLa Hotels i Tokyo, Beijing och Hong Kong har Peter i dag hela världen som sitt arbetsfält. Han har hittills varit i 62 länder och till Japan närmare 100 gånger! Peter har varit omtyckt ciceron på kulturresor med olika inriktningar till Japan och brinner för såväl Japans rika historia som dagens moderna ungdomskultur, den spännande maten och mötet med japanen.

 

Linda Lange

Linda Lange är utbildad biolog och har studerat flera språk, bl a spanska och italienska. Hon har lett natur- och vandringsresor i 20 års tid. Linda har rest mycket i Italien, Spanien och många länder i Sydamerika. Fritiden spenderar hon på sitt torp i Sörmland och i sitt andra hem i Italien.

 

 

 

Carina Magnusson

Carina är ursprungligen från Jönköping men bor i Italien sedan 1988, är gift med en italienare och har två pojkar i övre tonåren. Och stortrivs! Hon har arbetat mer än 20 år inom turistbranchen, både i Sverige och i Italien. Hon har bl a jobbat på turistbyrån i Assisi mellan åren 1990 och 2007. Carina är ganska ny som ciceron, men älskar nya utmaningar. Hon är mycket sympatisk, bjuder på sig själv och delar gärna med sig av sina erfarenheter. 

 

 

Monica Johansson

är bosatt på Sardinien sedan tio år tillbaka. Monica älskar att dela med sig av sin kunskap och att uppleva Italien på aktiva resor, som exempelvis Favoritresors vandringar på hennes älskade Sardinien eller längs Amalfikusten. Hennes intressen är vandring, cykel, natur, kultur, mat och dryck, historia och samhällsliv. Monica har arbetat som reseledare i nästan hela Italien sedan början på 90-talet, men även som översättare och tolk samt med samhällsvetenskaplig forskning (fil. dr i statsvetenskap).

 

Izabella Donkow

Izabella Donkow är klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidigkristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London, undervisat i antiken vid Stockholms Universitet och Svenska Institutet i Istanbul samt deltagit i utgrävningar i Sverige, Grekland och på Irland. Izabella har tidigare varit ciceron på resor till Ravenna i Italien. 

 

 

Helena von Essen

Helena är bosatt i Portugal sedan 1987 och har sedan dess arbetat inom många olika områden av turism i landet, mot den skandinaviska marknaden. Den första tiden i landet tillbringade hon på Madeira, där det stora botaniska intresset föddes. Helena har studerat bl.a Portugisisk historia, konsthistoria och kulturhistoria på universitet i Lissabon. Hon älskar att vandra och cykla i den fantastiska naturen i landet och leder ofta vandrings- eller cykelresor. Även om rötterna finns i Sverige, så är det i Portugal hon känner sig hemma.

 

Iliana Mileta

Iliana Mileta är licenserad guide och har studerat svenskt språk och kultur på universitetet i Zagreb. Under 22 år var hon aktiv medlem i ett folkdanssällskap, hon reste då över hela världen, bland annat till Taiwan och Kurdistan, och lärde känna olika land och kulturer.

Iliana leder våra grupper till fots genom Kroatiens och Montenegros vackra landskap med entusiasm och kunnighet. Kanske  bjuder hon även upp till dans!