Översikt

I skuggan av Venedig med Izabella Donkow

Bortom Venedig låg tummelplatser för högtstående kulturer från Antiken till Renässansen. Följ med och utforska mindre kända men imponerande romerska utgrävningsområden, mosaiker och konst bland bemålade hus och små medeltida städer där tiden tycks stå still.

Välkommen till medeltida städer som den vanlige besökaren rusar förbi för drottningen vid lagunen, men där vi ska njuta av det stilla livet på en historisk landsbygd med minst lika stora kulturskatter som Italiens mer namnkunniga städer. Vår bas är bland kanaler, vattenkvarnar och venetianska arkader i Portogruaro samt i staden med de bemålade husen, Pordenone. Izabella visar oss de romerska städerna Iulia Concordia och Opitergium som låg i den romerska regionen Gallia cisalpina.


Vi rör oss i medeltida pärlor som Spilimbergo och Pordenone samt utforskar poeten och filmregissören Pier Paulo Pasolinis hemtrakter i Casarsa. Under resan skall vi även njuta av det lokala köket som hämtar sina bästa råvaror mellan alp och lagun samt gör en vinprovning. Vi bor på bra belägna, familjära mellanklasshotell i Portogruaro och Pordenone. Vår kunniga ciceron är uppskattade Izabella Donkow.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Portogruaro

  Efter en tidig avresa och mellanlandning i Wien ankommer vi till Venedig varifrån vi tar oss med buss till Portogruaro, en mysig stad belägen i provinsen Veneto nära gränsen till Friuli Venzia-Giulia, bortom turiststråken, med kanaler, vattenkvarnar och arkader i äkta venetiansk stil. Efter incheckning och lunch gör vi en kort stadsvandring. Vi stannar till vid det arkeologiska museet som förvarar fynden från det närbelägna romerska Iulia Concordia. Till de viktigaste hör över tvåhundrafemtio senromerska soldatsarkofager som grävdes fram under andra hälften av 1800-talet. På kvällen välkomstmiddag i stadens gamla kärna.

 • Dag 2 Romerska Iulia Concordia - Opitergium

  Heldagsutflykt till två romerska städer: Iulia Concordia och Opitergium som anlades under de sista decennierna före Kristi födelse när romarna expanderade till det område som kom att kallas Gallia cisalpina, "Gallien på den här sidan om Alperna". Under den förste kejsaren Augustus införlivades det med romarriket och kom år 7 e.Kr. att ingå i en av Italiens tio administrativa regioner, Regio X Venetia et Histria.

  Första anhalten på vår resa är det närbelägna Concordia Sagittaria som grundades 42 f. Kr. av romarna. Platsen fick namnet Iulia Concordia och anlades i korsningen av två romerska vägar - Via Annia och Via Postumia. Likt andra orter i trakten förstördes staden av Attila under hunnernas framfart i romarriket år 452. Med tiden införlivades Concordia med det langobardiska riket som styrdes från staden Cividale. Vi tittar på lämningarna av stadens katedral med dess välbevarade tidiga arkeologiska lämningar. Där ser vi även den sträcka av Via Annia som förband Patavium (dagens Padova) med Aquileia.

 • Efter en kaffepaus fortsätter vi mot Oderzo som anlades längs en annan romersk väg, Via Postumia. Stadens strategiska placering för handeln märks i dess latinska namn Opitergium, "marknadsplatsen". Vi inleder besöket i Oderzo med lunch på en restaurang som suggestivt införlivar romerska lämningar i senare murverk.

 • På eftermiddagen utforskar vi lämningarna av den romerska stadskärnan med det romerska forum som har på ett aktningsvärt sätt införlivats i den moderna stadsbebyggelsen. Vi rundar av vår vistelse med att besöka det arkeologiska museet "Eno Bellis" och det intilliggande konstmuseet tillägnat den Oderzofödde målaren och grafikern, Alberto Martini (1876-1954), känd som en föregångare till surrealismen. Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 3 Medeltida Spilimbergo – vingården Pitars – Valvasone

  Efter frukost tar vi oss norrut till det vackra medeltida Spilimbergo som ligger på en naturlig platå överblickandes floden Tagliamento. Vi strosar runt bland de medeltida gränderna, ser det vackert bemålade medeltida slottet och tittar in i stadens katedral tillägnad Santa Maria Maggiore med dess magnifika absidfresker avbildande scener ur Gamla och Nya Testamentet. Byggandet av katedralen påbörjades 1284 av Spilimbergos herre Walterpertoldo efter att denne låtit röja en hel stadsdel för att ge plats åt byggnaden.

 • Efter en kaffepaus blir vi guidade på den världsberömda mosaikskolan, grundad 1922, som än idag lockar elever från hela världen. Vi avslutar vår vistelse i Spilimbergo med lunch varpå vi ger oss av mot vingården Pitars belägen i närheten av San Martino al Tagliamneto för en vinprovning av lokala viner i en trakt som stoltserar med sin vintradition.

 • På hemvägen stannar vi till i Valvasone, "Italiens vackraste by". Återuppbyggd efter en kraftig jordbävning, som ägde rum 1976, är Valvasone en hyllning till människans outtröttliga kraft och vilja att resa sig efter även de tyngsta umbäranden.

 • Dag 4 Casarsa - Pordenone

  Efter frukost checkar vi ut och lämnar Veneto för att bege oss norrut till det i Friuli belägna Pordenone, den bemålade staden. Vår första anhalt är benediktinerklostret Santa Maria in Silvis i Sesto al Reghena, grundad på 700-talet av langobarder, rikt smyckad med fresker utförda av lärjungar till Giotto.

  Därifrån fortsätter vi till Casarsa, en liten ort i vilken Pier Paulo Pasolinis mor Susanna Calussi växte upp. Också Pasolini bodde och verkade i detta hus som idag är ombildat till ett studiecentrum tillägnat honom. Det är här som manuskript och förstautgåvor av hans verk, från tiden han tillbringade i Friuli, finns bevarade. I utkanten av Casarsa stannar vi till på kyrkogården och besöker Pasolinis och hans mors gravar. I det närbelägna Versuta besöker vi den medeltida kyrkan Sant'Antonio Abate där Pasolini och hans mor under andra världskriget sökte skydd undan tyskarnas bombningar av trakten.

 • Efter lunch på egen hand fortsätter vi mot Pordenone där vi stannar till vid Castello di Torre, ett medeltida slott i utkanten av staden, som numera rymmer det magnifika arkeologiska museet, Museo Archeologico del Friuli Occidentale, med fynd som spänner från de tidigaste mänskliga aktiviteterna i regionen och som inte bara hör till Italiens, utan Europas äldsta, fram till medeltiden. Där förvaras bl a fynden från den närbelägna paleolitiska, ca 4900 f. Kr,
  pålbosättningar längs med floden Livenza - Palù di Livenza, som 2011 upptogs på Unescos världsarvslista. Vi checkar in på vårt hotell för sista nattens boende och på kvällen återsamlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 5 Pordenone - Stockholm

  Fri förmiddag att själv utforska Pordenone med dess bemålade medeltida och renässanshus. På eftermiddagen lämnar vi Pordenone för avfärd med buss till Venedig och flygresa hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Izabella Donkows kunskaper
 • De romerska städerna Iulia Concordia & Opitergium
 • Medeltida Spilimbergo och Pordenone

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 3/4
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 2690 kr
I priset ingår
 • Flyg Arlanda-Venedig via Wien t/r, flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell med utmärkt belägenhet, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Tre luncher med vin/vatten/espresso
 • Två middagar med vin/vatten/espresso
 • Svensktalande expertciceron
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Venedig – Portogruaro
Dag 2. Romerska Concordia Sagittaria – Oderzo
Dag 3. Medeltida Spilimbergo - vingård - Valvasone
Dag 4. Casarsa – Pordenone
Dag 5. Pordenone – Venedig – Stockholm

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Ha bekväma skor för stadspromenader på ojämnt underlag. Bra fungerande leder och god promenadvigör är förutsättningar för en fin reseupplevelse.