Översikt

Konstens Madrid och Toledo - en resa med konstpedagog Helén Hallgren Archer

Konstens Madrid, ståtliga Toledo, kastilianska städer och byar i strålande vårtid. Helén Hallgren Archer lotsar oss med kunnig hand genom dess magnifika konstskatter. Följ med på en konstens odyssé från gamla mästare till moderna giganter!

Magnifika Madrid och katedralens imposanta Toledo i skön vårskrud. Historiska Madrid kan ge ett storslaget intryck såsom en kungarnas och praktens stad, men Madridbornas livsglädje och influenser från omvärlden gör att staden
snarare symboliserar det nya Spanien, sedan Francos dagar. Här finns stora möjligheter till trevliga besök på trendkänsliga butiker samt tid för egna upptåg i Madrid.

Sedan en tid tillbaka har staden arbetat för en särställning i världen med alla fina konstsamlingar och stora torg med plats för såväl kaféliv som mötesplatser. Här väntar stadspromenader och besök på Prado, Reina Sofia och Thyssen-Bornemisza med en av världens främsta exposéer över västerländsk konsthistoria. Med varsam och kunnig hand guidar Helén Hallgren Archer oss genom konsthistorien och dess stora mästare. Helén är intendent på Nationalmuseum där hon är mycket uppskattad av en konstälskande publik.
Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Catalonia Las Cortes med utmärkt belägenhet i historiska Madrid, och en kort promenad genom pampiga kvarter från Teatro Real. Förutom vår konstpedagog Helén Hallgren Archer, från Nationalmuseum, medföljer vår kunniga lokala ciceron i livliga Madrid - Josephine Berne, som visar oss sina pärlor sedan 20 år. Trevliga gemensamma måltider, noggrant utvalda av Josephine förgyller vistelsen.

Boka din resa

2020-04-21 2020-04-25 17 990 kr Iberia Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Madrid

  Avresa från Sverige direkt till Madrid på eftermiddagen. När vi ankommer på kvällen gör vi en panoramatur genom Josephines hemstad Madrid, en av Europas fängslande kulturhuvudstäder. Via de stora boulevarderna, ser vi Habsburgarnas stad med de öppna platserna, fontäner och imponerande byggnader där skulpturer tronar på taken - en första kontakt med Spaniens spännande huvudstad.

 • Incheckning för fyra nätter på vårt centralt belägna fyrstjärniga hotell Catalonia Las Cortes. På kvällen gör vi en trevlig gemensam promenad genom gamla stan – Madrid de los Austrias, förbi vackra La Plaza Mayor – stadens mest kända kringbyggda torg, och avrundar vid en känd, uppskattad familjerestaurang för att äta en typiskt spansk välkomstmiddag.

   

 • Dag 2 Världsberömda El Prado - impressionisten Sorollas hem

  Idag väntar konstens Mecka med El Prado, ett av världens främsta museer med en fantastisk exposé över västerländsk konsthistoria. De magnifika samlingarna av spanskt måleri har tillhört kungarna av husen Habsburg och Bourbon och speglar den kungliga smaken genom århundradena. Besöket med Helen Hallgren Archer på detta, ett av världens finaste konstmuseum, är sannerligen en värdig inledning på resan. Velazquez, Goya och flera av de stora spanska mästarnas verk finns just här, liksom verk av Rubens, Tizian, Il Bosco och Durero. Tid finns också för att njuta av egna favoriter.

 • Efteråt går vi tillsammans på en liten spansk kvartersrestaurang, för att äta en lunch bestående av "cocina de mercado" ", dvs med dagens färska råvaror från saluhallen. På eftermiddagen besöker vi Sorollamuseet. Detta lilla fina museum var konstnären Joaquin Sorollas hem med en vacker patioträdgård, på en morisk innergård. Denne konstnär, varandes Spaniens ende impressionist, var nära vän med Anders Zorn. Det är ett mycket sevärt museum och blir lätt en favorit.

  På kvällen ses vi för att äta en enkel tapasmiddag samt sedan gå på ett av Madrids bästa flamencoställen.

 • Dag 3 El Grecos Toledo - Arte Reina Sofia

  Imponerande Toledo speglar en lysande period i spansk historia då kulturer från öst och väst blomstrade och blandades under medeltiden. Efter en bussfärd genom ett blomstrande landskap gör vi en guidad promenad i staden som domineras av borgen Alcázar, grundlagd av romarna och ombyggd av både morerna och Karl V.

 • Staden som omges av en dubbel ringmur är en av Europas bäst välbevarade medeltida städer och vi besöker katedralen byggd i spansk gotik, fylld med konstskatter, bland annat utsökta målningar av El Greco som bodde större delen av sitt liv i Toledo. Hans egentliga namn var Doménikos Theotokópoulos, född i Heraklion på Kreta som bröt sig loss från en traditionell renässansstil för tt forma sitt eget målande. Hans målande gav sedan inspiration till 1900-talets kubism och expressionism.El Grecos berömda målning "Greve Orgaz" begravning ser vi i kyrkan Santo Tomé. Vi besöker även en av synagogorna i Toledo.
  Kanske lockar inköp av en Toledoklinga – sötsaken turrón eller kanske hellre den äkta, mycket goda Toledomarsipanen, gjord av nunnorna i ett av stadens små kloster?
  Till sist äter vi en mycket god lunch, på en av ortens kända restauranger. Tillbakafärden genom en grön, kastiliansk landsbygd går färden förbi olivlundar, storkbon och små byar.

 • På eftermiddagen när vi är tillbaka i Madrid, besöker vi National Centro de Arte Reina Sofia, landets förnämsta museum för modern konst där den bakre åldersgränsen är satt till Pablo Picassos födelseår. Samlingarna innehåller Picasso och Dalí och det mest kända verket är Picassos skildring av spanska inbördeskrigets fasor i "Guernica", som vi koncentrerar oss på tillsammans med några fina verk av Dalí. Kvällen är på egen hand.

 • Dag 4 Thyssen Bornemisza – egen tid

  Vi promenerar till Thyssenmuséet för en guidad visning av museets otroliga privata konstsamling. Här bjuds holländska mästare, impressionister och modern konst av Kandinsky och Hopper, många av världens bästa konstnärer finns att beundra här. Ledig tid för lunch och eftermiddagen på egen hand. 

 • De som vill kan besöka Bellas Artes de San Fernando, ännu ett fint museum. Där finns många verk av Goya och andra stora konstnärer.
  Annars kan du njuta av folkliv, shopping i Madrids centrum och kanske fynda i någon av stadens alla butiker, längs modegatorna, på gallerier och muséer eller flanerandes över Plaza Santa Ana bland dess många kaféer och barer.
  Vi möts igen till kvällen för en typisk spansk festmåltid.

   

 • Dag 5 Madrid - Sverige

  Vi säger farväl till Konstens Madrid för denna gång. Flyget går tidig förmiddag till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Toledo med El Greco och den ringmuromgärdade gamla staden
 • Heléns och Josephines kunskaper samt de välkomponerade måltiderna
 • Konstens Madrid med El Prado och Anders Zorns vän Joaquin Sorollas museum.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/4
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg 3 890 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Madrid, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell med lunchtapasbuffe
 • Del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • Två luncher med måltidsdrycker
 • Två middagar med måltidsdrycker
 • En tapasmiddag med flamenco
 • Lokala licensierade svensk- och engelsktalande guider
 • Svensktalande konstciceron
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Madrid - Catalonia las Cortes - middag
Dag 2. El Prado - lunch - Sorollamuseet - tapasmiddag - flamenco
Dag 3. Toledo med El Greco - lunch - Reina Sofia-museet 
Dag 4. Thyssen Bornemisza-museet - ledig tid - middag
Dag 5. Madrid - Stockholm

Boende

Fyrstjärniga Hotell Catalonia Las Cortes, Calle Prado 6,  med utmärkt belägenhet.

Resesätt Iberia

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

EU-medborgare som fyllt 65 år kan få reducerat pris på museientréer, ta därför med Ditt pass!

Resan innebär promenader på ojämnt underlag varför vi rekommenderar normal kondition för bästa reseupplevelse.