Översikt

Albatross - deckardrottningar i Devon

Följ med på en riktigt spännande och brittiskt mysig deckarresa till Devon! Vår kriminallitterärt inriktade resa går såväl till norra Devons mer sällan besökta norra kust, som till den populära sydkusten – Englands Riviera. I norra Devon uppsöker vi de trakter mellan hedlandet Exmoor och Atlantkusten där omtyckta deckarförfattaren Ann Cleeves (Shetland, Ett fall för Vera) växte upp. Här har hon också förlagt handlingen i sin senaste deckare Albatross, första delen i serien Two Rivers. De två floderna är floderna Taw och Torridge, som rinner ut i havet i det området där kriminalkommissarie Matthew Venn har sin tjänstgöring. Och det är här som Matthew Venn kallas från sin fars begravning till en strand där en man hittats knivhuggen till döds…

Resans spänningsfyllda tema fortsätter på den ryktbara Dartmoorheden, ett mycket sägenomspunnet och dramatiskt landskap. Bland Dartmoors dimma, kärr, mossar, hedar och ensliga byar går vi i Sherlock Holmes och hans författare Arthur Conan Doyles fotspår, då vi nystar upp den rysliga historien om Baskervilles hund, som ju utspelar sig på heden. Här besöker vi också Dartmoorfängelset, en gång en fruktad plats där Englands värsta brottslingar inhystes. Det finns faktiskt fortfarande ett fängelse här, men det är det gamla fängelset, nu museum, som vi besöker.

Rätt förbryllande känns det faktiskt att den karga Dartmoorheden ligger så nära en av Englands mest intagande och förtjusande delar – den engelska Rivieran vid Torquay. Men också denna sköna kuststräcka har upplevt sin beskärda del av mord och drama. För här växte deckardrottningarnas deckardrottning, den formidabla Agatha Christie, upp, här införskaffade hon ett sommarhus och i den här trakten kom många av hennes mest klassiska deckare att utspela sig. Som Och så var de bara en, Varför bad de inte Evans, Liket i biblioteket och Mord på ljusa dagen. Vi letar upp miljöer förknippade med Agatha Christie och hennes många mord, samt åker ångtåg och färja i Agathas anda. 

Vår resa bjuder på allt det som vi förväntar oss av en klassisk engelsk deckare: mäktig natur, ståtliga herresäten, pittoreska byar och småstäder, atmosfäriska gamla pubar, intrikat intrig och ett riktigt Afternoon Tea. På Exmoor bor vi bra och trivsamt på ett familjehotell som också det har litterära kopplingar. I Torquay bor vi på klassiska Grand Hotel, där Agatha Christie tillbringade sin första smekmånad.

Reseprogram

 • Dag 1 Exmoor

  Vi flyger från Stockholm Arlanda till London Heathrow, där vår färdledare väntar med buss som tar oss västerut till Exmoorheden. Här inkvarteras vi på ett litet hotell och får välkomstmiddag.

  Vi kommer under två nätter att bo på det fantasieggande benämnda Lorna Doone Hotel, i den lilla byn Porlock, i utkanten av Exmoorheden, inte så långt från havet. Exmoorheden är ett vidsträckt öppet hedlandskap med kullar, floder och dalar, med en karg kust och med små städer och byar utspridda. Under medeltiden blev Exmoor en kunglig jaktskog och området är idag nationalpark. Här strövar fortfarande de vilda exmoorponnyerna, Storbritanniens äldsta hästras och möjligen Europas sista vilda hästras. Exmoorheden har också sitt eget monster, ett fruktansvärt djur som beskrivits som en stor svart puma och som siktats med jämna mellanrum. Om monstret är myt eller verklighet diskuteras det fortfarande. 

  Exmoorområdet har starka litterära kopplingar. De romantiska poeterna Samuel Taylor Coleridge och William Wordsworth levde och bodde i området under en period. Coleridge har berättat för hur han, medan han i ett skapande rus börjat skriva ner dikten ”Kublai Khan”, som kommit till honom i en dröm, blev störd av en man ”on business from Purlock”, och glömde bort det mesta av vad han tänkt skriva. Uttrycket ”en man från Purlock” har därefter kommit att betyda att få oväntat och oönskat besök. Och det sägs att textraderna ”And did those feet in ancient time” från William Blakes dikt Milton – mest kända från den klassiska engelska psalmen ”Jerusalem”, som anspelar på att en ung Jesus ska ha färdats till England - syftar på att Jesu landstigning på de brittiska öarna skedde just i Purlockområdet.

  Men framför allt förknippas området, och i synnerhet dalgången Badgworthy Water, med den 1800-talsroman som givit namn åt vårt hotell: - Lorna Doone: A Romance of Exmoor. Det är en rafflande romantisk berättelse, som utspelar sig under slutet av 1600-talet, där verkliga historiska karaktärer vävs in i en historia om stridande klaner och förbjuden kärlek. Romanen är inte så känd hos oss, men den var våldsamt populär på sin tid. Och den kom faktiskt på plats 166 i BBC:s omröstning ”The Big Read” om Storbritanniens mest läsvärda romaner 2003. Enligt traditionen skrev författaren R D Blackmore romanen spanades ut från ett av rummen på vårt hotell. Också modernare romaner utspelar sig i området, som Margaret Drabbles samhällsroman The Witch of Exmoor och James Herberts övernaturliga thriller The Secret oF Crickley Hall. En modern deckarförfattare som skildrat Exmoor är Belinda Bauer, vars två första romaner, Mörk jord och Skuggsida, utspelar sig i fiktiva samhällen på heden. Också den tredje delen av Bauers Exmoortriologi, Ni älskar dem inte, utspelas i den påhittade Exmoorbyn Shipcott.  

 • Dag 2 Ann Cleeves och Two Rivers

  Den prisbelönta deckarförfattaren Ann Cleeves bor idag i Northumberland, i nordöstra England. Det är också i de brittiska öarnas nordliga trakter som hennes mest populära deckarserier, Vera och Shetland, som båda filmats för tv, utspelas. Men Ann Cleeves växte upp i norra Devon, där hennes pappa var byskollärare. Här gick hon i skola innan hon fortsatte med universitetsstudier i engelska i Sussex, studier som hon hoppade av för att prova på en mängd olika jobb, som kock, i kustbevakningen, som övervakare och socialarbetare. Och hit återvänder hon nu för sin nya romanserie, Two Rivers, i vilken hon har skapat en ny kriminalkommissarie att ta över efter de populära Vera Stanhope och Jimmy Perez: Matthew Venn som uppenbarar sig i nya romanen Albatross

  Under dagen ser vi platser som förekommer i nya romanen Albatross och som varit betydelsefulla för Ann Cleeves i hennes ungdom. Vi börjar med stranden och småstaden Woolacombe, en strandstäcka som flera gånger röstats fram som Storbritanniens bästa strand. En strand som är populär bland surfare och barnfamiljer. Den har dock en bistrare historia. Stranden användes i slutet av andra världskriget som övningsplats för invasionen av Normandie, Operation Overlord. Landstigningsförhållandena här ansågs likna förhållandena vid Omaha Beach i Normandie. Också stranden Croyde Beach användes av amerikanska soldater för landstigningsövningar. Ann Cleeves var med om strandfester här i sin ungdom. Vi äter lunch på en lokal pub i närheten, och besöker sedan stranden Crow Point, som ligger just där de två floderna Taw och Torridge som givit namn åt Ann Cleeves nya bokserie, mynnar ut i havet. Här är vi också nära den mordplats som inleder Albatross.

  I norra Devons huvudort Barnstaple, Ann Cleeves barndomsstad, ser vi platser förknippade med vår deckarförfattares ungdom, som hennes skola. Marknadsstaden Barnstaple blev en rik stad under medeltiden, tack vare ullexport, och kom senare också att förknippas med ullindustrin.

  Hartland Abbey är en egendom och ett herremanssäte som började sin existens som en klosterkyrka för ett augustinerkloster på 1100-talet, men har byggts om och förvandlats flera gånger under seklerna. Det har ofta använts för tv- och filminspelningar, som brittiska Antikrundan och senast John Le Carrés The Night Manager. Här får vi ett klassiskt brittiskt Afternoon Tea. Vi avslutar dagen med besök i den spektakulärt belägna historiska byn Clovelly.

 • Dag 3 Dartmoor, Sherlock Holmes och Baskervilles hund

  Idag färdas vi från en hed till en annan. Dartmoorheden är definitivt ett av de mest sägenomspunna områdena i hela Storbritannien. Ett högland med granitberggrund, täckt av torvmossar och kärr och med stenrösen som sticker upp ur bergstopparna, så kallade tors. Befolkat har området varit sedan bronsåldern, och de människor som har bebott Dartmoor har lämnat sina spår i form av stenringar och stående stenar. Det mystiska, och ofta dimhöljda, landskapet har inspirerat till myter och sägner. Vättar och småfolk bor under stenrösena. Huvudlösa ryttare sägs spränga fram över hedarna. Det har hänt att bilförare som kört längs de smala och slingriga vägarna tappat kontrollen över bilen och istället har ett par håriga händer rattat bilen ut i terrängen. Den panterlika Dartmorbesten smyger runt bland skuggorna. På kyrkogårdarna drar osaliga andar och spöken omkring. Den fruktansvärda åskstorm som drabbade byn Widecombe-in-the-Moor år 1638 framkallades av ett besök av Djävulen själv. Och det var gamla folksägner från Devon om svarta spökhundar som inspirerade Sir Arthur Conan Doyle att låta Sherlock Holmes göra comeback för att lösa mysteriet med Baskervilles hund på Dartmoorheden. Så det var knappast någon slump att J.K. Rowling i Harry Potter och den flammande bägaren lät trollkarlslärlingarna göra upp om segern i världsmästerskapen i quidditch just på Dartmoorheden.

  Vi utforskar det fantasieggande hedlandet under dagen och undersöker de legender, berättelser och romaner som knutits till trakten. Framför allt nystar vi upp vad som är verklighet och vad som är myt i Conan Doyles berömda roman, och vi stannar vi platser med anknytning till Conan Doyle, Sherlock Holmes och den hemska hunden. Vi passerar Hound Tor, som ska ha inspirerat Arthur Conan Doyle till historien om Baskervilles hund. I närheten finns också en övergiven medeltida by. Inte bara fiktiva skumraskfigurer har existerat på heden. Här har funnits – och finns – högst verkliga brottslingar. Dartmoorfängelset anlades under Napoleonkrigen och här har några av Storbritanniens mest bemärkta kriminella suttit fängslade. Kriminalvårdsanstalten är fortfarande i funktion, men de äldsta delarna har omvandlats till ett museum, som vi besöker. Vi passerar också Fox Tor Mire, den mosse som ska ha varit förebilden för Grimpen Mire i Baskervilles hund. Lunch på 1700-talspuben Ragglestone Inn. Vi fortsätter med ett besök i Widecombe-in-the-Moor, en av de större byarna i Dartmoor, känd från folkvisan ”Widecombe Fair”, som handlar om byns årliga marknad. Vi stannar till i intressanta små byar och gör ett stopp i Ashburton, innan vi fortsätter till Torquay för övernattning.      

 • Dag 4 Agatha Christie och Torquay

  Vår resa började med att vi följde i en nu levande deckardrottnings fotspår, och avslutas nu med att vi följer en av hennes föregångare. Det finns deckardrottningar – och så finns det Deckardrottningarnas deckardrottning. Det epitetet kan bära gälla en person – självklart talar vi om Dame Agatha Christie. 66 deckare, 14 novellsamlingar, världens längst spelade pjäs, Råttfällan, samt en del annat kom ur hennes penna. Två av världens mest profilerade mordmysterielösare, fortfarande i färd med att lösa mordgåtor på en tv-kanal nära dig, Hercule Poirot och Jane Marple, är hennes skapelser. Guiness rekordbok listar Christie som världens bästa säljande romanförfattare, och hennes romaner hamnar bara efter Bibeln och Shakespeares verk när man räknar världens mest spridda publikationer. 

  Agatha Christie föddes i kuststaden Torquay 1890 som Agatha Miller. Trots att hon kom att bo på andra platser i England, och trots att hon reste mycket, så har hon kommit att förbli nära förknippad med sin födelseplats. Rätt många av hennes detektivromaner utspelas också i Torquay med omgivningar. Vi följer Agatha i hälarna runt hennes Torquay till fots och i vår buss. Också vårt boende har nära kopplingar till den berömda deckarförfattarinnan. Det var nämligen på anrika Grand Hotel i Torquay som Agatha och hennes förste man Archie Christie tillbringade sin smekmånad 1914. Vi strosar längs kajen och Princess Pier, genom Princess Garden (som förekommer i ABC-morden), ser Torquays museums Agatha Christie-utställning och besöker stränder i närheten som Agatha besökte eller använde i sina deckare. Vi åker ånglok och färja i Agathas spår. Vi besöker förstås också Greenway, det semesterställe som Agatha och hennes andre man, arkeologen Max Mallowan, köpte 1938. Hon kallade huset för ”the loveliest place in the world”. Här semestrade paret livet ut, och dottern Rosalind bodde kvar till sin död 2004. Huset och delar av egendomen kom också att användas i flera av hennes böcker. På kvällen intar vi avslutningsmiddag på Grand Hotel. (En middag som vi f ö hoppas inte ska påminna om någon måltid serverad av ägaren på Torquays kanske mest berömda tv-etablissemang – Basil Fawlty. Men Pang i byggets Fawlty Towers är nu ett ställe som inte återfinns i dagens Torquay, så vi hoppas att middagen ska gå smidigt.)

 • Dag 5 Lyme Regis, hemresa

  På vägen åter till London Heathrow gör vi ett stopp i kuststaden Lyme Regis – känd från böcker och film. Jane Austens Övertalning utspelas i den lilla staden, och filmen Den franske löjtnantens kvinna med Meryl Streep spelades in här. John Fowles, författaren till romanen som filmen bygger på, bodde i staden. För närvarande spelar man in en kommande storfilm, Ammonite, här. Kate Winslet spelar huvudrollen som fossilsamlaren Mary Anning, som på 1800-talet gjorde banbrytande fossilfynd längs den engelska sydkusten. Trots att hon levde ett fattigt liv som ensam familjeförsörjare långt från dåtidens engelska vetenskapskretsar, rankas hon idag som en av de tio kvinnor som betytt mest för brittisk vetenskap. Hemresa med flyg från London Heathrow.

Resans höjdpunkter

 • Ann Cleves hemtrakter och de platser där hennes nya deckare utspelar sig.
 • Den sägenomspunna Dartmoorheden.
 • Agatha Christies Torquay och Englands Riviera.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 10/10
Pris Från 17 990 kr
Specialpris 16.990:- för medlemmar i Bonniers bokklubbar
Enkelrumstillägg 2.890:-
I priset ingår
 • •Direktflyg Stockholm – London t/r
 • •Flygavgifter
 • •Transporter, entréer och visningar enligt program
 • •Fyra nätter på personliga mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • •Fyra frukostar, tre luncher, ett Afternoon tea, två middagar
 • •Svensktalande ciceron
 • •Dricks till busschaufför
 • •Skatt
I priset ingår ej
 • Måltidsdryck

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa, ankomst London Heathrow, buss till Porlock
Dag 2. Exmoor och Barnstaple med omgivningar
Dag 3. Dartmoorheden
Dag 4. Agatha Christies Torquay
Dag 5. Lyme Regis, hemresa
 

Boende

Resans två inledande nätter spenderas på Loorna Doone Hotel, Porlock
Två nätter på anrika Grand Hotel, Torquay

Resesätt Norwegian
Valuta

Brittiska pund

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Boende

 • Lorna Doone Hotel, Porlock

  Ett familjehotell med individuellt inredda rum. Här finns gemensam lounge, bar och restaurang. Det har också en terrass. Wifi är gratis. Alla rum har tv och hårtork.k Till hemsidan.  

 • Grand Hotel, Torquay

  Detta viktorianska hotell har ett centralt läge i Torquay. Hotellet har spa, bastu och inomhuspool. Här finns också restaurang och bar. Rummen har hårtork och tv. Gratis wifi. Till hemsidan.  

Inspiration