Översikt

Apulien - Italiens häl och klack

Upplev Lars Sjöbergs Apulien. Italiens mest exotiska och okända landsdel; den vita färgen, de många kulturerna med blandning av arabiskt, grekiskt och italienskt. Välkommen på en stimulerande resa med Italiens kanske minst kända men mest mytomspunna landsdel. Det solkyssta Apulien, en gång en av de viktigaste Medelhavsregionerna och en smältdegel för kulturer från öst och väst. Apulien bjuder på speciella naturupplevelser och byggnadskonst från storgrekisk tid till renässans, med höjdpunkter som Trani, Castel del Monte, Otranto och Alberobello. Den vita färgen, odlingslandskapet och blandningen av arabiskt, grekiskt, spanskt och italienskt är mycket av själen i Apulien.

Något som verkligen står ut är de små, ofta runda, "trullihusen" i vitt med grått konformat stentak. Detta odlingslandskap ger också en genuin ursprungskänsla. Under medeltiden skrev Dante i sin Divina Commedia om regionens ”lyckosamma jordar”. Apulien har landets bästa produktion av olivolja och spannmål till pasta. Oliver och vindruvor odlas på de stora slätterna och köket är ett överflöd av skörd från hav och land. Vi bor på väl utvalda hotell och ägnar omsorg både åt själ och lekamen då vi kopplar av med god lokal mat och dryck i speciella miljöer. 


Våra omtyckta ciceroner är kons
thistoriker Lars Sjöberg, författare till ett flertal böcker om byggnadskonst samt vår omtyckta lokala ciceron John Werich bosatt i Italien. 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm- Bari - Polignano a Mare

  Ankomst till Baris flygplats där våra ciceroner Lars Sjöberg och John Werich möter upp. Vi reser till Sankt Nicolausbasilikan, som ligger nära havet den vackra gamla stadsdelen. Den byggdes vid slutet 1000-talet av södra Italiens nya härskare normanderna och är den första romanska kyrkan med klart inflytande av medeltida norditalienska mästare. Vi har tid att strosa och inta lunch på egen hand. Innan vi lämnar Bari besöker vi det storslagna Hohenstaufiska borgen, uppförd av normanderna.

  Vi fortsätter sedan till den charmiga lilla staden Polignano a Mare och vårt fina mellanklasshotell Covo dei Saraceni vid havet, där vi stannar i tre nätter. Polignano ligger på en brant klippa med grottor ovan det Adriatiska havets turkosa böljor. Stadens historia är sedan bronsålder och här låg den grekiska staden Neapolis på 400-talet före Kr. Efter incheckning  väntar en gemensam middag i hotellets matsal.

 • Dag 2 Grekiska Otranto elefantfreskernas Galatina

  Vi gör en lite längre resa ner till klacken för att besöka Otranto, den stad som ligger längst österut i Italien. Under andra delen av 1000-talet när normanderna erövrat Apulien, lät de bygga en katedral, som tillägnades den bebådade Jungfrun, “Annunziata”. Hit reser konstintresserade från världens alla hörn för att se det underbart vackra mosaikgolvet. Efter en gemensam lunch i Otranto beger vi oss åter mot Polignano. 

 • På vägen gör vi ett stopp i staden Galatina, med en vacker historisk kärna, för att beundra basilikan, tillägnad Santa Caterina d´Alessandria, med fantastiska freskmålerier från 13- och 1400-talen. Vi gör en kort promenad i den gamla stadsdelen i Polignano. Kvällen är till eget förfogande för strosande i Polignanos muromgärdade gamla stad.   

 • Dag 3 Skimrande Conversano - Alberobello - massería - Trani

  Apulien har många okända mindre städer med intressanta stadskärnor och lång historia. En av de allra äldsta är Conversano med en stadskärna från medeltid till barock. Här ligger Castello Acquaviva d’Aragona, ett imponerande slott från sent 1600-tal, en ståtlig romansk katedral och ett kloster med vacker innergård och en intressant historia.  

 • Nu väntar en medeltida oljekvarn i trullistil, belägen på landsbygden nedanför den vita staden Ostuni. Stadens vita fasader i ett arabiskt gytter av hus på en höjd, det urgamla odlingslandskapet och blandningen av kulturer blir just som mest njutbar på håll, som en apulisk tavla. Vår olivodlare introducerar oss till det gröna guldet och processen att göra olja under historien. Som avslutning bjuds vi att smaka. 

 • Vi fortsätter till Alberobello, där lunch och ett världsarv bjuds. Något som verkligen står ut som unikt för södra Italien är de små, ofta runda, husen i vitt med  grått konformat stentak. Ett sådant hus kallas trullo. Den fascinerande staden Alberobello ligger på högplatån Le Murge och är huvudstad i ”trulliland”. Arkitekturen är unik och det finns endast ett tusental trullibyggnader inom ett mycket begränsat område. De koniska taken utstrålar en mystik som förstärks av de magiska symboler och astrologiska inskriptioner som många av dem har målats med. De två stadsdelarna i den gamla staden i Alberobello är nationalmonument och uppfört på Unescos världsarvslista. Vi gör en guidad promenad med besök i ”il Trullo Sovrano” den enda tvåvåningstrullon. 

  Som avslutning på dagen beger vi oss till vår fina Masseria där vi äter en njutningsfull tidig middag i historisk miljö. Masseríorna är privatägda historiska och typiska apuliska gårdar. Genom århundradena skyddade befolkningen sina djur och sin egendom från kustens pirater genom att omgärda sin bondgård med murar och de mest massiva har torn, - ett mindre fort helt enkelt. Innanför murarna finns bostad till ägarna, de som arbetar på gården och ekonomibyggnader. De flesta är byggda från 1500-talet och framåt. Flykten från landsbygden har gjort att många gårdar ligger övergivna och i ruiner, men idag är en hel del restaurerade och idkar jordbruks- och besöksverksamhet. Vi fortsätter till den fina lilla venetianska hamnstaden Trani, där vi bor de tre sista nätterna i ett renoverat kloster, San Paolo al Convento, alldeles nere vid havet. Kvällen är till eget bruk.

 • Dag 4 Barletta - Trani och dess katedral vid havet

  Inte långt från Trani ligger den lilla staden Barletta, en av de mest intressanta vid denna del av det Adriatiska havet Vi gör en kort utflykt innan vi återvänder till Trani där vi promenerar med Lars i den vackert restaurerade gamla staden. Vi besöker den skönaste av katedraler som höjer sig majestätiskt vid havet. Den magnifika portalen mot den schaufiska borgen och de tre absiderna mot hamnen imponerar. Här låg den första boplatsen i Trani och kyrkan är byggd ovanpå två tidigare kyrkor. Resten av dagen är till eget förfogande med tid på egen hand.

 • Dag 5 Världsarven Matera & Castel del Monte

  Dagen inleds i stor stil med färd till och en rundvandring i ett av Unescos världsarv, Materas Sassi Caveosi, den gamla grottstaden belägen i en brant ravin nedanför stadens bebyggelse. I flera kvarter längs brådstupet ligger ett gytter av fyrkantiga hus i kalksten, en del byggda utanpå de ursprungliga grottorna. De bebodda kvarteren i Sassi kunde närmast liknas vid tredje världens slum på 50-talet och vissa kvarter beskrevs som ett Dantes inferno i Carlo Levi´s roman ”Kristus stannade i Eboli”. Idag är Sassi ett trendigt bostadskvarter, omtyckt av kulturetablissemanget. Det unika sättet att gräva ut bostäder och kyrkor i tuffstenen är fascinerande och vi kan beundra bysantinska fresker i en del av grottkyrkorna. Vi får fri tid för egen lunch och lite strosande, innan vi fortsätter till det mytomspunna slottet Castel del Monte.

 • En kompakt, oktagonal borg som med milsvida vyer tronar över hav, oliver och cypresslundar. Kejsar Fredrik II lät uppföra 200 borgar i Syditalien varav Castel del Monte är från första hälften av 1200-talet. Denna den märkligaste av borgar är möjligen en symbol över hans politiska och kulturella roll. När vi återvänder till Trani har vi resterande del av dagen till eget förfogande innan vi samlas för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 6 Trani - Bari - Sverige

  Efter frukost väntar hemresa från Bari via Tyskland hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Världsarven Matera och Castel del Monte, Alberobellos trulliarkitektur
 • Städerna vid havet - Barletta, Bari, Trani & Polignano a Mare
 • Otrantos och Galatinas kulturskatter

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 7/4
Pris Från 17 490 kr
Enkelrumstillägg 2 490 kr
I priset ingår

- Flyg Stockholm - Bari via Munchen t/r inkl. flygavgifter
- Transporter, visningar och entréer enligt program

- Fem nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
- Fem bufféfrukostar
- Två luncher med vin/mineralvatten, espresso
- Tre middagar, vin/ mineralvatten, espresso
- En olivoljeprovning
- Svensktalande ciceron och lokalciceron
- Dricks till busschaufförer, hotellpersonal och restauranger i programmet
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg. 

Resplan

Dag 1. Sverige - Bari - Polignano a Mare
Dag 2. Grekiska Otranto elefantfreskernas Galatina
Dag 3. Skimrande Conversano - Alberobello - massería - Trani
Dag 4. Barletta - Trani och dess katedral vid havet
Dag 5. Världsarven Matera & Castel del Monte
Dag 6. Trani - Bari - Sverige

Boka din resa

2018-04-07 2018-04-12 17 490 kr 5+ Boka