Översikt

Åter till Downton Abbey - en förlorad värld

”We’ve been expecting you!” – Vi har väntat på dig! Att du ska komma med på den här resan! Ja, just du! Du som har följt tv-serien Downton Abbey slaviskt och är i spänd förväntan på filmen. Du som gärna drömmer dig bort till en förlorad värld i engelska tv-serier som just En förlorad värld och kostymfilmer som Howard’s End och Återstoden av dagen. Du som vill uppleva miljöer och insupa historien såväl upstairs som downstairs på engelska slott och herresäten. För dig har vi gjort den här resan.

Under det senaste årtiondet har ingen engelsk tv-serie varit mer framgångsrik än Downton Abbey, som sedan den började visas 2010 har blivit en av världens mest uppskattade tv-serier. Sista avsnittet av serien om den aristokratiska Yorkshirefamiljen Crawley och deras tjänstefolk sändes 2015, men i september 2019 har filmen som berättar om familjens vidare öden premiär. Det är nu i slutet av 1920-talet. Kung George V och drottning Mary ska komma på besök, vilket ställer allt på ända, såväl bland salongerna som i tjänstefolkets regioner.

Downton Abbey lever! Och det herresäte i Hampshire, Highclere Castle, där såväl tv-serie som film spelats in, står kvar och öppnar fortfarande sina portar för besökare som vill uppleva de välbekanta miljöerna med en doft av en förlorad värld som så många tv-tittare låtit sig förföras av. Slottet har bara öppet under en begränsad tid varje år, för trots populariteten och exponeringen är slottet fortfarande ett familjehem där earlen och grevinnan av Carnarvon bor.


Highclere Castle, som slottet heter i verkligheten, ligger i södra England och här bor greve Carnarvon med familj. Inte ens lady Carnarvon vet hur många rum slottet har: "mellan 200 och 300, varav 50-80 är sovrum" säger hon. Slottet har bara öppet under en begränsad tid varje år, för trots populariteten och exponeringen är slottet fortfarande ett familjehem.

Vi känner oss som gäster hos tv-familjen Crawley när vi går genom salonger och matsalar där vi sett lady Cora bli uppassad av butlern mr Carson och där änkegrevinnan spelad av Maggie Smith levererat så många dräpande repliker. Flera av rummen som används för inspelningarna är öppna för besök, liksom den vackra parken och ett eget egyptiskt museum i källaren. Det var den femte lord Carnarvon som var med och upptäckte Tutankhamons grav 1922. Nu är det den åttonde greven som driver slottet tillsammans med sin hustru. Vi besöker fler ställen som använts som inspelningsplatser samt njuter av områdets gedigna historia och herresäten.

Det brittiska imperiets handel skapade enorma förmögenheter, inte minst för den brittiska adeln och lade grunden för såväl ett sätt att leva som ett sätt att agera, som vi uppfattar som typiskt brittiskt – inte minst skillnaderna mellan herrskap och tjänstefolk, eller som britterna säger "upstairs and downstairs". Det brittiska sättet att föra sig blev både en livsstil andra sökte efterlikna liksom en skattkista för parodier för senare generationer såsom Monty Python. På vår resa skall vi göra en djupdykning bland det som fascinerar och berör. Vi njuter av regionens fantastiska herresäten och dess inredningar samt får höra om miljöer och historier kring de många fina serier och filmer som spelats in i området.

Vårt boende är på Harrington House, ett historiskt country house beläget i den lilla staden Bourton-on-the-Water i sköna The Cotswolds, regionen som kokat ned essensen av allt brittiskt.
Vår ciceron på resan är kunnige och uppskattade anglofilen Mats Sandberg. Mats är i grunden gymnasielärare i engelska och svenska, men har under de senaste femton åren främst varit verksam som färdledare. Till största delen har han varit verksam i Kina och Indokina, men eftersom han alltid haft ett mycket stort intresse för allt brittiskt, i synnerhet brittisk historia och litteratur, har han också lett ett antal resor till skilda delar av Storbritannien.

Boka din resa

2020-04-13 2020-04-17 15 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Maktens boning Windsor Castle - Bourton-on-the-Water i The Cotswolds

  Under tidig förmiddag flyger vi till London där vår ciceron möter oss med privat buss för färd västerut till grevskapen Berkshire och Somerset. Innan dess skall vi göra ett intressant besök i maktens boningar. För vad passar väl bättre att inleda en resa, i ljuset av den nya filmen om Downton Abbey, än med kungliga Windsor Castle - det äldsta och största, bebodda slottet i världen med en över 900-årig historia som kungligt residens. Från Vilhelm Erövraren till dagens älskade drottning Elisabeth. I spelfilmen besöker ju kung George V med hustru vårt kära Downton Abbey.
  George V och hans far bodde givetvis även här På Windsor Castle och under deras regenttid förnyade de båda slottets interiörer för att lätta upp drottning Victorias mörka och dystra färgskalor.  Vi kommer att ströva runt på Windsor Castle och insupa såväl den kungliga elegansen och stämningen, som att yvas över de ståtliga rummen och de gåvor som besökare genom tiderna skänkt kungahuset.

 • Vi fortsätter till natursköna The Cotswolds och byn Bourton-on-Water, där vi ska inkvarteras på Harrington House. Pittoresk är ett ofta överutnyttjat ord i resebeskrivningar men när det gäller Bourton-on-Water och andra byar i The Cotswolds fyller det verkligen sin funktion. Husen i byn är uppförda i den karaktäristiska honungsgula kalksten som signalerar att vi är i The Cotswolds. Vårt boende är Harrington House, ett country house med rötter i Tudortiden, men till sin design i huvudsak från georgiansk period. Det ligger mycket centralt i byn, omgivet av en fin trädgård och med utsikt över gröna, böljande kullar. Eftersom vår buss inte kan stanna precis vid hotellet så kommer vi att få promenera med väskorna ca 500 meter. Välkomstmiddag på Harrington House.  

 • Dag 2 Downton Abbey - en förlorad värld

  Hela dagen ägnas åt platser förknippade med tv-serien Downton Abbey. Serien utspelar sig ju i Yorkshire i norra England, men det mesta av filmningen har skett på platser i Oxfordshire och Hampshire. Resans höjdpunkt blir besöket på Highclere Castle, greven, earlen, av Carnarvons residens som används för filmningen av tv-serien och den kommande filmen.

 • Highclere Castle uppfördes 1839 – 1842 för den fjärde earlen och ritades av Sir Charles Barry, också mannen bakom parlamentshuset i London, byggt vid samma tid. Den femte earlen, som gifte sig med Alfred Rothschilds utomäktenskapliga dotter Almina, blev mycket intresserad av egyptologi, sponsrade Howard Carters sökande efter Tutanchamons grav och var med när graven öppnades 1922. Den sjunde earlen var mycket god vän med drottning Elizabeth II och ansvarig för hennes kapplöpningshästar. Den nuvarande åttonde earlen är drottningens gudson.

  Han och hans familj måste tacka sin lyckliga stjärna att deras slott blev inspelningsplats för en av världens mest populära tv-serier med 120 miljoner tittare i över 200 länder. Innan inspelningarna kom igång var stora delar av slottet obeboeliga, hotades av förfall och familjen bodde i en stuga på ägorna. Tack vara inkomsterna från tv-inspelningarna och intäkterna från det stora antalet besökare har man kunnat restaurera slottet och därför kan familjen nu bo i slottet vintertid.

  Många av rummen på Highclere Castle känns igen från filmen såsom matsal och salong liksom exteriören med det underbara parklandskapet, skapat av den berömde landskapsarkitekten Capability Brown. Köks- och tjänarkvarterens scener är dock skapade i en studio eftersom Highclere inte hade rätt funktioner för en tv-inspelning. Banketterna skall, enligt Lady Carnavon, dock ha varit ännu mer påkostade än i tv-serien.

 • Efter besöket äter vi lunch på någon av pubarna i närheten, antingen Carnarvon Arms eller The Yew Tree, som använts av filmteamet. Därnäst kommer vi till byn Bampton i Oxfordshire, som i tv-serien har fått spela rollen av själva byn Downton. Här promenerar vi bland välkända platser från tv-serien som byns kyrka, puben, Downtons sjukhus och Mrs Crawleys hus.
  Vi återvänder för en gemensam middag på vårt hotell.

 • Dag 3 Slott och herresäten bland The Cotswolds kullar

  Idag skall vi njuta av det kulliga och natursköna The Cotswolds, ett område som är väldigt populärt, i synnerhet bland Englands "rich and famous", av vilka många har lantställen i krokarna.
  Vi ska besöka Sudeley Castle, och håller oss därmed i Shakespeares tid, i Tudorepoken. För slottet förknippas framför allt med Henrik VIII:s sista drottning - "hon som överlevde" - Katherine Parr, som bodde här under slutet av sitt liv och som är begravd här.
  Men även andra personer ur Tudorerans intressanta persongalleri besökte slottet, som Henrik VIII och hans andra fru Anne Boleyn, lady Jane Grey och självaste drottning Elisabeth I. Kung Charles I sökte skydd här under inbördeskriget men efter det föll slottet i glömska och försummades under 200 år. Törnrosaslottet är idag hem till lady Ashcombe med barn och grunden till dess nuvarande viktorianska prakt lades i mitten av 1800-talet då de välbärgade handskmakarna och bröderna Dent restaurerade slottet som idag har intressanta utställningar.
  Brorsonens fru Emma Brocklehurst var den kvinna som tog sig an trädgården, som består av åtta magnifika trädgårdsrum, bl a en med intressanta helande örter och nyttoväxter som trivs i Tudor Physic Garden, en jungfruligt vit trädgård vid St Marys Church som är dedikerad jungfru Maria och som såväl Katherine Parr som lady Jane Grey, promenerade genom på sin väg in i kyrkan.

 • Chastleton House är ett av landets finaste exempel på jakobinsk arkitektur och färdigställdes 1612. Huset ägdes av ett fåtal släkter som samlat sällsynta och vardagliga bruksföremål, möbler och textilier alltsedan dess. De ombyggnationer och restaureringar som skett har bevarat husets charm med knarrande golvplank och rummen är inredda på ett tidshistoriskt korrekt vis, i jakobitisk eller tudorstil. Ett riktigt intressant besök där vi verkligen kan studera skillnaderna i  livet hos herrskap och tjänstefolk.  

  Trädgårdarna är tidstypiska med formklippta buskar där en stor del är gräsplan för krocket. Inte så underligt eftersom reglerna för krocket tecknades ned här 1865 och man anser att det moderna krocketspelet föddes här. En ljuvlig liten församlingskyrka från 1100-talet fullbordar bilden av landsbygdsidyllen.

 • Efter en lunchpaus på egen hand tillbringar vi eftermiddagen på Broughton Castle, som är ännu äldre. Slottet är ett av Englands mest charmerande med ett vackert samspel mellan vatten, grönska och byggnaden, stammande från 1300-talet men omstöpt i tudorstil 250 år senare. Här residerar fortfarande familjen Fiennes, med titeln baron Saye and Sele. Det är en intressant och spännande familj, med en rik historia. På slottet får vi höra historierna om 1600-talets lord Saye and Sele, som stred för parlamentet och mot kungen, men ändå fick behålla huvudet när monarkin återinfördes. Vi hör om den tuffa Celia Fiennes, som red England runt i slutet av 1600-talet. Och om den slarvige och festande lord som nästan slösade bort hela familjeförmögenheten i början av 1800-talet. Broughton Castle har använts för otaliga film- och tv-inspelningar, bl a Jane Eyre, Wolf Hall och Shakespeare In Love, där en av ägarfamiljens släktingar, Joseph Fiennes, spelade en av huvudrollerna. Efter en privat guidning får vi avnjuta Lords and Ladies Afternoon Tea.
  Retur till Bourton-on-the-Water. Gemensam middag.

   

 • Dag 4 Hertigarnas Blenheim Palace och Waddesdon Manor

  Downton Abbey är ju fiktion. Men författaren till tv-serien och filmen, Julian Fellowes, var inspirerad av verkliga personer och händelser när han skapade serien. Det grundläggande temat i Downton Abbey är en engelsk aristokrat som gifter sig med en rik amerikansk arvtagerska. Detta hände också i verkligheten, framför allt när den hertigen av Marlborough gifte sig med den stormrika och undersköna Consuelo Vanderbilt för att rädda fädernegodset Blenheim Palace. Äktenskapet var en ren affärsuppgörelse, och till skillnad från utvecklingen i tv-rutan där kärlek växer fram mellan earlen av Grantham och hans amerikanska fru Cora, så var äktenskapet mellan Consuelo och hertigen helt kärlekslöst. Magnifika Blenheim Palace är Storbritanniens enda privata "palats". Den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar, men ändå får kallas palats. Ett residens för hertigarna av Marlborough sedan 1704 och Winston Churchills födelseplats. Palatset är en imponerande jättekoloss, men kanske är det mest intressanta här ändå historierna om de personer som har befolkat palatset. Som den förste hertigen, krigaren John Churchill och hans maktlystna och driftiga fru, tillika drottningens bästa väninna, hertiginnan Sarah. Eller den undersköna Consuelo, importerad från USA för att få bli hertiginna i en affärsuppgörelse och ett äktenskap som skulle rädda palatsets underhåll. Och så sir Winston förstås. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potterfilmerna och i Hamlet. Vi får egen audioguide för att få reda på mesta möjliga om palatsets rum. Lunch på egen hand under dagen.

  Sedan 1987 är slottet uppsatt på Unescos världsarvslista och bebos fortfarande av den elfte hertigen och hertiginnan av Marlborough. Dess formella trädgård och vattenterrasser skapades av den franske landskapsarkitekten Achille Duchêne på 1920-talet.

 • Dag 5 Burford - Waddesdon Manor - hemresa

  Efter att ha lastat våra väskor i vår privata buss så kommer vi att inleda dagen med egna strövtåg i fina lilla smycket Burford. Platsen på den höga och breda åsen i öst-västlig riktning blev tidigt en viktig punkt längs en viktig väg för handel, transport av salt och djur. Rester av en gammal romersk villa med fragment av en mosaikbelagd trottoar finns i ett litet kapell. I Domesday Book beskrivs Burford som en jordbruksort med ett köpmannagille 1088 – 1177 och upphöjdes till stad på grund av sin betydelse som knytpunkt för handel under medeltiden. Ylle, läderfärgning och bryggerinäringen var fortsatt viktiga under 1700- och
  1800-talen.

 • Att finna ett franskt renässansslott, inspirerat av Loiredalens magnifika Châteaux, byggt på 1800-talet av en Rotschild, i engelsk landsbygd, är verkligen udda men underbart. Baron Ferdinand Rotschild inspirerades av 1700-talets Frankrike och tog dit en fransk arkitekt som skapade exotiska och färgstarka rum med drakar, fjärilar och apor som motiv.
  Slottet var byggt för att imponera och användes endast på sommarhelgerna för att härbärgera baronens festande vänner, bl a den blivande Edvard VII, och familj. Historiskt till utseende, men med moderna bekvämligheter som rinnande vatten, uppvärmning och elektricitet. Speglar och marmor för tankarna till Versailles och det dukade bordet är ett eko från dessa dagar där över 400 servisdelar användes för att servera 24 personer.

 • Rotschildfamiljens samlingar är världsberömda och hela huset är fullt av franska möbler, porslin och textilier från 1700-talet, såsom den unika vasen i Sèvresporslin, i form av ett skepp. Konsten på väggarna målades av berömda brittiska konstnärer som Reynolds, Gainsborough och Romney. Huset har ofta förekommit på film och i tv. Bl a har scener från The Queen, The Crown och även Downton Abbey spelats in här.
  Vi fortsätter till flygplatsen för vår hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Highclere Castle - earlen av Carnarvons herresäte som varit främsta inspelningsplats för tv-serien och filmen Downton Abbey
 • Harrington House - idylliskt boende med stil mitt i natursköna The Cotswolds
 • Blenheim Palace - pampigt palats fullt med krigs- och kvinnohistoria

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 13/4
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 2 890
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på bra mellanklass country house
 • Fyra engelska frukostar
 • En lunch
 • Fyra middagar
 • Ett Afternoon Tea
 • Dricks till chaufför
 • Kartor och dokumentation
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Windsor Castle - Bourton-on-the-Water
Dag 2. Highclere Castle, Bampton
Dag 3. Sudeley Castle - Stow-on-the-Wold, Chastleton House
Dag 4. Blenheim Palace - Broughton Castle
Dag 5. Burford - Waddesdon Manor - hemresa 

Boende

Fyra nätter på omtyckta mellanklass country house Harrington House

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund, GBP.

Deltagarantal

Max 22 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Boende

 • Harrington House, Bourton-on-the-Water

  Lantligt boende i ett hotell med anor, uppfört i georgiansk stil, pittoreskt beläget i mitten av vackra byn Bourton-on-the-Water. Rummen har tv, varmvattenkokare, samt förstås eget badrum och egen dusch. Många av rummen har utsikt över trädgården eller byns hustak. Hoteller har lounger, bar och matsal. Vår buss kan inte komma helt intill hotellet utan du bör ha en väska med hjul för att själv transportera din väska till och från hotellet. Till hemsidan. 

Inspiration