Översikt

Bronsålderns Kreta och Santorini med arkeolog Marie-Louise Winbladh

Historisk resa med arkeolog Marie-Louise Winbladh till hennes älskade minoiska öar bland örtesängar, blodröd vallmo, dramatiska kraterkanter & snötäckta bergstoppar mot djupblått hav. Väl mött till Kreta och Santorini bortom turiststråken!

På Historiens Kreta och Santorini tar vi oss tillbaka genom årtusendena till bronsåldern då öarna var maktcentrum i Medelhavet. Öarnas fascinerande arkeologiska lämningar har förbryllat och fängslat amatörer och vetenskapsmän i flera sekler. Vi reser till flera platser som inte är vanliga besöksplatser på öarna och håller oss lite utanför allfartsvägarna. Då blir välbesökta sommaröar njutningar på ett helt annat sätt. Vår kunniga ciceron Marie-Louise Winbladh har själv grävt i Chania på Kreta och hon har skrivit flera böcker och artiklar om Kreta och Santorini, samt hennes forskning här.

På Kreta besöker vi Palaikastro som grävs ut av brittiska arkeologer och vi kommer ned till Zakrospalatset på den bländande vackra Sydkusten. Förutom palatsen i Chania, Phaistos och Knossos njuter vi av spännande fresker, färgstark keramik och delikata guldfynd på de arkeologiska museerna i Heraklion och Chania. Över det blånande havet går båt till vulkanön Santorini där vi skall utforska det återöppnade Akrotiri. En minoisk koloni som begravdes likt Pompeji. Här går vi på dess gator och torg för att förundras över stadsbilden med flervåningshus. Fresker och fynd från Akrotiri visas på det förhistoriska museet i Thira.

Vår kunniga ciceron är Marie-Louise Winbladh. Vi bor bekvämt på bra belägna mellanklasshotell i Rethymnon, Santorini, Palaikastro och åter i Rethymnon sista natten.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Chania - Rethymnon

  Under sen kväll ankommer vi Chania, kanske den vackraste av Kretas städer. Vår privata buss och vår licensierade lokalguide väntar här för att ta oss ut i en stjärnbeströdd kväll. Vi reser direkt från flygplatsen på Akrotirihalvön österut för att ta oss till öns andra venetianska stad, vackra Rethymnon. Här installerar vi oss på hotell Ideon, med bra läge nära den
  venetianska hamnen i gamla stan för tre nätter.

 • Dag 2 Rethymnon - Antikens Eleftherna

  Dagen inleds med en stadsrundtur genom vackra Rethymnon där hamnområdet bär prägel av det venetianska styret från början av 1200-talet till början av 1900-talet. När vi lämnar stadens myller går små landsvägar på den undersköna landsbygden söder om staden.I frodiga omgivningar ligger utgrävningsområde och nyuppfört museum över de fynd som gjorts i det antika Eleftherna, en kultur från ca 800-talet före Kr. Utgrävningarna är kända för de förvånande fynden av människooffer i en kultur som alla hyllade som en fredskultur. Vi fortsätter sedan mot Margarites – en av öns mest kända keramikerbyar. Retur till Rethymnon och gemensam middag.

 • Dag 3 Praktfulla Phaistos och dess hamnstad Kommos

  Idag reser vi ned längs Kretas allra vackraste dalgång – i synnerhet under våren. Blommande dalgångar med högt sirligt svajande gräs, vallmor och kranskragar möter de ljust grå bergen i massiven på båda sidor om den breda dalgången. Zeus födelseort Idabergen är närmast och de, liksom västra Kretas Lefka Ori, är snöklädda under försommarvarma maj.

 • På den bördiga Messaraslätten odlas idag tomater i växthus men redan under bronsålder var detta en viktig jordbruksbygd för minoerna och här byggde man upp det näst största och kanske vackrast belägna av öns sju minoiska palats, Phaistos. Området grävdes ut av italienare i början av 1900-talet. Praktfulla Phaistos ligger med magnifika vyer över, såväl gudarnas boning i Idabergen där man kan skymta den viktiga kultgrottan Kamares, som ut över slätten och havet. Här kommer vi mycket närmare den minoiska arkitekturen än på Knossos och får en intim insyn i det kungliga livet under bronsåldern.

   

 • Efter besöket i Phaistos reser vi ett stycke ytterligare mot kusten till den minoiska hamnstaden Kommos. Under kanadensisk/amerikanska utgrävningar mellan 1976 och 2005 antogs att detta var Phaistos hamnstad efter fynd av senminoiska keramikrester. En intressant tes är att Kommos och Agia Triada blev mycket mer betydelsefulla platser än Phaistos under den andra palatsepoken. Länge har området planlagts att öppna för besökare men fortfarande är det mesta av området avspärrat. Vi försöker få tillstånd att komma in på området – i annat fall ser vi det från sidorna. Retur till vårt hotell i Rethymnon. Gemensam lunch under dagen och gemensam middag.

 • Dag 4 Vulkanön Santorinis bronsålder - antikens Thera - Förhistoriska museet

  Mellan myt och historia ligger en svart ö med vita hus i ett blått Egeiskt hav. Tidig morgon går fartyget från Rethymnons hamn till vulkanön Santorini. Vi reser med snabbkatamaran och den som är känslig bör ta ett åksjukepiller i god tid före avresa. Santorini med den väldiga kollapsade kalderan rymmer såväl myt som historia. Fantastiska teorier om sambandet mellan det våldsamma utbrottet på Santorini och den minoiska civilisationens sammanbrott för 3.500 år sedan, har länge sysselsatt både arkeologer och amatörforskare.

  Lava, sand och jord har skapat bruna, röda och svarta lager som ger ön en unik färgskala. Vitkalkade hus och kyrkor med blåmålade kupoler kompletterar bilden. Vi fortsätter till det Förhistoriska muséet där vissa av fynden från Akrotiri finns, även om de flesta finns i Aten. Vi spenderar en natt på Caldera Romantica hotell på södra Santorini, nära Akrotiri.
  Gemensam middag.

 • Dag 5 Akrotiri - Kykladernas eget "Pompeji"

  Dagen inleds med det omfattande utgrävningsområdet på Akrotiri, som har avslöjat häpnadsväckande fynd. Under åtta år har det varit stängt för besökare men öppnade åter våren 2012. Här begravdes en hel minoisk stad vid ett vulkanutbrott och utgrävningarna visade att man prydde sina väggar med vackra fresker och bodde i tre våningar höga hus. Under eftermiddagen tar vi färjan i retur till Kreta och Heraklion där buss väntar för avfärd till Palaikastro, en gemytlig strandort allra längst österut på Kreta. Vi ankommer sent efter en lång resa och checkar in på vårt hotell Chiona för två nätter. Gemensam middag.

 • Dag 6 Historiens Palaikastro och Zakros längst i öster

  Vi lär känna stadsbons liv under bronsåldern i Palaikastro, den näst största minoiska staden på ön med storhetstid 1.500 f Kr. En skyddad, naturlig hamn vid en vidsträckt och bördig slätt gav fina förutsättningar för en välmående stad där tvåvåningshus var grupperade i oregelbundna kvarter omgivna av några huvudgator och indelade genom trånga, vindlande, stenlagda smågator. Invånarna var jordbrukare, hantverkare med fynd av vävstolar samt keramiker och handelsmän i metall, elfenben och andra dyrbara varor. Ovan staden, på en brant kulle 225 meter upp låg en av de viktigaste bergshelgedomarna på ön, Petsofas. Här grävde brittiska arkeologer i omgångar under början och mitten av 1900-talet samt i perioder från 1986.

 • Zakrospalatset är det minsta och sist upptäckta av de fyra stora minoiska palatsen. Det ligger avlägset längst ned i sydost, skyddat från de hårda nordanvindarna. Såsom en av Europas viktigaste utgrävningar, inledda efter Andra världskriget, använde brittiska arkeologer moderna och mycket mer vetenskapliga utgrävningstekniker än förr, varför en mer nyanserad bild av minoernas liv framträder. Precis som de andra minoiska palatsen återuppbyggdes Zakros runt 1.600 f Kr efter den svåra jordbävning som raserade palatsen på ön. Palatset var förmodligen den minoiska porten mot Österlandet, vilket flertalet fynd från Mellanöstern, bland dem en elefantbete och keramik från Kanaan, understödjer. Den grekiske arkeologen Platon som grävde ut staden under 60-talet fann en liten kopp med oliver vilka hade bevarats friska i vattnet i en brunn. Platon och hans team åt av de 3.500-åriga oliverna och tyckte att de smakade likadant som på tavernan intill. Retur till vårt hotell. Havet utanför Palaikastro håller 18-19 grader i början av maj, så om vädret är tillåtande kanske ett dopp i böljan den blå lockar? Promenaden från hotellet ut till stranden tar ca tjugo minuter. Gemensam middag.

 • Dag 7 Minos palats på Knossos - konstskatter på Arkeologiska museet

  Dagen är en verklig mittpunkt såväl i resan som till hjärtat av det minoiska Kreta. Dessutom en utgrävning som är diametralt motsatt den vi sett på Zakrospalatset. Då sir Arthur Evans grävde ut området med Knossospalatset från år 1900 gjorde han en romantisk och mycket kritiserad rekonstruktion av det raserade palatset. Idag upplever vi området med väldoftande höga pinjer och cypresser. Palats i flera våningar i sådant komplext utseende att man trodde att detta var ursprunget till myten om Minotaurus och labyrinten.

 • Utgrävningarna ägde rum under den tid då Kreta tillhörde det ottomanska riket varför de fantastiska kulturskatter som grävdes fram idag finns att beskåda på Heraklions arkeologiska museum och inte på fastlandet.
  Vi spenderar grundligt med tid såväl på utgrävningsområdet som inne i museet, innan vi fortsätter till Rethymnon för sista natten på hotell här. Gemensam middag.

   

 • Dag 8 Minoiska Chania - hemresa

  När vi lämnar vårt hotell i Rethymnon styr vi kosan mot svenskarnas älskade Chania. Men medan de väljer stränderna väster om Chania skall vi njuta av Kretas vackraste venetianska stad. Här ligger de grekisk-svenska utgrävningarna av det minoiska Chania. Dr Yannis Tzedakis och professor Carl-Gustaf Styrenius ledde arbetet som täcker nästan 5.000 års historia mitt i dagens Chania.

 • Dagen fortsätter med en stadsrundtur i Chanias charmerande venetianska delar där små och smala gränder bakom hamnområdet rymmer restauranger, butiker och boendekvarter. I Chanias museum finner vi några av de fynd som Marie-Louise själv har grävt fram. Tid att promenera på egen hand. Inför hemresan tar vi en tidig middag ute i Chanias hamnstad Souda. I bukten ligger en typisk grekisk stad med kaféer där gubbarna sitter på sina pinnastolar. Här ligger en klassisk taverna där vi äter en gemensam avskedsmåltid innan den sena hemresan från Chania till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • De minoiska palatsen Zakros, Phaistos och Knossos
 • Arkeologiska museet i Heraklion och Thira
 • Santorinis "Pompeji" - Akrotiri och kalderan samt okända Palaikastro

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 2/5
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 1 590 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Chania, flygavgifter
 • Samtliga transporter enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • En lunch
 • Sex middagar
 • Entreer och visningar enligt program
 • Svensk ciceron
 • Engelsktalande licensierad guide  
I priset ingår ej

Hotellskatt på resmålen om ca 1 - 2 euro per person och natt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar, tecknas direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Ankomst till Kreta. Boende i Rethymnon tre nätter
Dag 2. Rethymnon - Eleftherna - Margarites
Dag 3. Phaistospalatset - hamnstaden Kommos
Dag 4. Färja till Santorini. Förhistoriska museet Thera
Dag 5. Palatsstaden Akrotiri. Färja till Heraklion. Buss till Palaikastro
Dag 6. Historiens Palaikastro - Zakrospalatset
Dag 7. Kung Minos palats på Knossos - Arkeologiska museet
Dag 8. Minoiska Chanias utgrävningar  - hemresa

Boka din resa

2018-05-02 2018-05-09 16 990 kr 5+ Boka