Översikt

Capri - Pompeji - Amalfi

Vår omtyckta klassiker - resan till Amalfikusten, Capri och Ravello bland "små citroner gula..." Förtrollas likt talrika poeter av skönheten hos några av världens vackraste vyer. Se Paestum & Pompeji, där historien blir levande som ingen annanstans – allt detta i ett landskap som sjuder av kulturhistoria och kulinarisk njutning.

En av våra mest älskade klassiker går till Neapelbukten där världsarven ligger tätt och städerna storslaget belägna längs den skimrande Amalfikusten, såsom Amalfi och Ravello.
Om våren i Amalfi – med Italiens vackraste kuststräcka – möts du av doften av citron och krydda samt åsynen av det blåaste blå när Medelhavet tävlar mot himlen och det blommande blåregnet i färg.
I antikens Paestum samt på romarnas Pompeji och Herkulaneum lär vi oss om hur vardagslivet såg ut för 2000 år sedan. Sjörepubliken Amalfis och musikstaden Ravellos minnen, alla vittnar de om Italiens storslagna förflutna. Fresker, mosaiker, keramik och andra föremål förmedlar unika inblickar i dagligt liv, fest och myter i antiken.
Vi beundrar Amalfikustens svindlande vyer och vårens spirande skönhet på de terrasserade sluttningarna. Det blånande havet när vi far längs kusten ut till fjärran Capri, våra drömmars ö, vars bergssluttningar störtar ner i havet. Vi får också njuta av det italienska köket och invigs i hemligheten med den godaste buffelmozzarellan.

 

Vi bor på självaste Amalfikusten, bekvämt nära stranden i den lilla trevliga Amalfikuststaden Minori, belägen mellan Amalfi och Salerno, och världskänd för sitt konditori Pasticceria Sal de Riso. Vår svensktalande ciceron är omtyckta och kunniga Anna Rudh Meo, bosatt vid denna sköna kust sedan över 15 år och som delar med sig av sin kunskap om nutid och dåtid, vardag som fest i området runt Amalfikusten.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Neapel - Minori

  Vid ankomst till Rom väntar vår svensk-italienska ciceron och guide med buss för transport ca fyra timmar ned till Amalfikusten, ett av Italiens mest natursköna områden. På vägen finns tid till lunch på egen hand.
  Resan går vidare till vårt bekväma fyrstjärniga hotell Minori Palace, som ligger nära strandpromenaden och den lilla stadens nöjen. På kvällen är det gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Herkulaneum och Pompeji

  Många har hört talas om det fantastiska Pompeji, men färre känner till pompejibornas sommarställe längs den svalkande kusten, idag beläget mitt inne i Neapel. Herkulaneum är en riktig pärla och här i denna lilla antika romerska stad bodde några av de förmögna patricierfamiljerna, som flyttade ner till Neapelbukten på våren och hösten för att njuta av det behagliga klimatet. Vi ser en gatubild, som i mycket skiljer sig från Pompeji. Många av husen är väl bevarade med takbjälkar och fönstergaller, fresker, mosaiker och nymfeer. Vi äter naturligtvis pizzalunch i pizzans förlovade födelseort Neapel.

 • Dagen fortsätter sedan med ett rörande och levande besök i Pompeji, som begravdes vid Vesuvius utbrott 79 e.Kr. I ett brev till historikern Tacitus beskriver ögonvittnet Plinius d.y. hur han såg ett konstigt fenomen växa fram över Vesuvius: ett jättelikt mörkt moln format likt en tall kom upp från bergets mun. Stadens liv stannade upp och då vi vandrar bland Pompejis gator, tempel, torg, tavernor, termer och teatrar så får vi intrycket av att det skedde alldeles nyligen. En otrolig upplevelse där vi lär känna invånarnas dagliga liv, matvanor, vardag och förströelser. Vi återvänder till Minori och kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 3 Axel Munthes Capri

  Idag går färden med båt mot Capri längs Amalfikusten, en av världens vackraste kuststräckor. De höga kalkstensbergen störtar sig ned i Medelhavet och små byar med pastellfärgade hus klättrar längs bergväggarna. Efter ett par timmar anländer vi till Marina Grande och beger oss direkt upp till Anacapri med utsikt över det azurblå havet.

  Vi äter gemensam lunch bestående av specialiteter från Capri och sedan väntar besök på Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes hem. Axel Munthe förälskade sig som ung i Capri och förverkligade sin dröm om ett hem öppet för ljuset på en av Anacapris mest natursköna platser. Villan speglar Munthes tankar och känslor om skönheten och det känns som om han precis lämnat den. I den vackra trädgården är statyerna kringvuxna av murgröna, blåregn och antika lämningar från en romersk villa skymtar fram bland grönskan. Om tiden tillåter beger vi oss till Capri stad för en stund på egen hand och återvänder sedan ner till Marina Grande för båttur tillbaka till fastlandet. Kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 4 Seledalen och Paestum

  Idag styr vi kosan söderut till världsarvet Paestum men börjar dagen med ett besök hos en mozzarellaproducent på den bördiga slätten i Seledalen. Vi gör en rundvandring på gården, ser de sympatiska, sammetsögda vattenbufflarna och invigs i hur man hantverksmässigt tillverkar mozzarella av den fina buffelmjölken. Som avslutning smakar vi läckerheterna till lunch.

  I det närliggande arkeologiska området kan vi till fullo uppleva storheten i den antika grekiska kulturen som styrde över regionen under Magna Graecias storhetstid. På nära håll beundrar vi de tre bäst bevarade doriska templen i världen på ett och samma område. Vackert belägna vid havet och omgiven av grönska. Vi besöker också museet, där vi finner en lagom mix av fynd från utgrävningarna i området och avslutar med en unik upplevelse, ”Dykarens grav”, som med all rätt har hedersplatsen i museet. Återkomst till hotellet och kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 5 Amalfi till havs och Ravellos trädgårdar

  Ytterligare en scenisk tur med båt längs Amalfikusten väntar. Den som kommer till Amalfi för första gången har svårt att förstå att dagens stad med drygt 5.000 invånare en gång i tiden var den första av Italiens fyra sjörepubliker med stor handelsflotta. Amalfi konkurrerade om makten över Medelhavet med Genua och Venedig och dess storhetstid kulminerade på 1000-talet. Staden domineras av den mäktiga Sant´Andreakatedralen som började byggas redan på 800-talet. Här ser vi Paradisklostret, inbyggt i den äldsta kyrkan, numera museum, och går ner i kryptan.

 • Vi äter en gemensam lunch vid havet i Amalfi, sedan åker vi längs slingrande bergsvägar till ”La Città della Musica” – Ravello, med tid att promenera runt och lyssna till historiens vingslag.
  I Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård med sin utsiktsplats över det oändliga, ”Belvedere dell’Infinito”, kan vi beundra Amalfikusten med sina terrassodlingar, det skimrande blå havet och kustlinjens taggiga bergsrygg.
  Den som önskar kan även besöka Villa Rufolo på egen hand, med fin trädgård och historia sedan medeltiden. Vi återvänder till Minori och träffas åter till kvällens avskedsmiddag.

 • Dag 6 Minori - Sverige

  Under förmiddagen reser vi upp till Rom för att flyga tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Capri & Axel Munthes Villa San Michele
 • Världsarven Paestum, Pompeji & Herculaneum
 • Båtturen till Amalfi och Ravellos praktfullt belägna Villa Cimbrone

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 10/4
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 3 290 kr
I priset ingår
 • Direktflyg från Stockholm – Rom t/r, flygavgifter
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Transporter med buss och båt samt besöksmål enligt program
 • Alla entréer (ca kostnad 700 kr) och visningar enligt program
 • Fem bufféfrukostar
 • Fyra luncher med vin/mineralvatten/espresso
 • Två middagar med vin/mineralvatten och espresso
 • Whispers på Pompeji
 • Stadsskatt Minori
 • Landstigningsskatt på Capri
 • Svensk ciceron och guide
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Neapel - Minori
Dag 2. Herkulaneum och Pompeji
Dag 3. Axel Munthes Capri
Dag 4. Seledalen och Paestum
Dag 5. Amalfi till havs och Ravellos Villa Cimbrone
Dag 6. Minori - Sverige

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

God vigör krävs inför stadspromenader på ojämnt underlag, utgrävningsområden, trappor på Capri och i Ravello.

Om ni är en familj eller grupp på minst tio deltagare ordnar vi en privat skräddarsydd resa på valfritt datum.

Boka din resa

2019-04-10 2019-04-15 16 990 kr 5+ Boka