Översikt

Cioccoshow en unik smakresa för SvD accent med Birgitta Rasmusson

Choklad är ett av livets stora glädjeämnen. Och detta räcker för att de sanna chokladvännerna, med sin fullständiga kultdyrkan av denna gudaspis utan vidare ska tillbakavisa varje anklagelse av dietologisk art. Kalorier, hudproblem, leverförstoring, frigörande av histaminer - allt detta är bara dumma rykten. I själva verket har chokladen otaliga förtjänster och kan användas på många sätt…

Under några novemberdagar fylls gator och torg i centrala Bologna med doft av choklad. Cioccoshow är träffpunkten för alla chokladälskare sedan år 2005. Hit kommer de bästa chokladmakarna från hela Italien för att presentera och sälja sina produkter. Det är inte för inte man valt just Bologna, som är matstaden framför andra i Italien. En stad fylld med konst och kultur inte minst inom gastronomin.

Vi reser på smakernas och dofternas vägar. Det italienska köket bygger främst på den perfekta råvaran – enkelt anrättad och lätt kryddad. Emilia Romagna har ett av Italiens mest karaktäristiska kök, och är den region som producerar landets mest välkända matprodukter som parmaskinka, parmesanost, balsamvinäger. Många kända maträtter kommer från denna region, till exempel spaghetti alla Bolognese och tortellini. Italienarna är noga med kvalité och för att inte tala om garnering vilket märks i deras fantastiska bakverk och efterrätter. De tar tillvara på säsongens frukt, bär och en perfekt mogen ost.


Italiens viktigaste matregion, Emilia Romagna, bjuder inte bara på god mat. Här ligger kulturstäderna tätt, här njuter man av vacker natur, goda viner och gemytlig atmosfär. Äter man gott mår man bra – här lever man för att äta. Matgatan framför andra i Bologna är Via Clavatore som börjar vid Piazza Maggiore. Här ligger gourmetbutikerna i rad och man njuter av folkliv och färgprakt bland gatustånden. Under hösten söker man efter tryffel – inte bara Piemonte utan även Emilia Romagna är rik på denna dyrbara läckerhet, som gör köket ännu mera intressant.

Emilia Romagna är en av Italiens största regioner och är av stor betydelse vad gäller kommunikationen mellan norr och söder i Italien. Här finns kuperade och bergrika områden och slättland med ett intensivt jordbruk, den mest vinstbringande aktiviteten på grund av jordmånens naturliga förutsättningar, storskalighet med stordriftsfördelar och ny teknik. I regionen odlas frukt, vete och sockerbetor.

Bologna lockar till trivsamma strövtåg på egen hand och blir en bra bas för vistelsen. Vi bor bekvämt på Royal Hotel Carlton i Bolognas historiska stadskärna, nära till gågata och Piazza Maggiore. Vår expertciceron är Birgitta Rasmusson är välkänd bakprofil från det populära tv-programmet Hela Sverige bakar. Hon har arbetat på ICA provkök i 20 år och varit med och skrivit bak och kokböcker så som klassikerna Rutiga kokboken och Sju sorters kakor.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Bologna

  Flyg från Stockholm till Bologna. På flygplatsen möter vår ciceron med buss för färd mot vårt hotell Royal Carlton där vi checkar in. Vi samlas för en gemensam lätt måltid.

 • Dag 2 Stadspromenad i Bologna – Cioccoshow

  Dagen ägnas åt Bologna känd för sina tegelfärgade byggnader och arkader, universitet och det goda köket. Vi gör en promenad med engelsktalande lokalguide runt det stora torget i staden, ser kyrkan S. Petronio med sin ofullbordade fasad, Giambolognas kända staty Neptunus och symbolen för Bologna, två lutande torn, Torre Garisenda och Torre Asinelli. Promenaden avslutas på trevliga Caffeteria Pasticceria Stefano Santo, där vi bjuds på varm dryck och får smaka några av ställets härliga bakverk. Resten av dagen för egna upptäckter bland montrarna på Cioccoshow. Gemensam middag, där man får chans att dela med sig av dagens upplevelser.

 • Dag 3 Modena och besök hos producent av balsamvinäger

  Vi befinner oss i levnadskonstens centrum. Folket här har förstått att göra livet trevligt för sig och omhuldat den yppersta kokkonsten. Aceto Balsamico har i alla tider producerats i trakten runt Modena, men sätten att framställa denna utsökta vinäger har varit väl bevarade familjehemligheter och till en del är det fortfarande så. Vi gör ett besök hos en producent av den traditionella balsamvinägern från Modena, Acetaia Pedroni. Under besöket får vi kännedom om konsten att framställa dessa dyrbara droppar och smaka olika produkter ur deras sortiment. Under en gemensam lunch på Osteria Di Rubbiara får lära oss hur man kan utnyttja olika typer av balsamvinäger i matlagning. Från mitten av 1800-talet driver familjen Pedroni trattorian. De använder sig av råvaror från området och i flera av maträtterna använder de den balsamvinäger de själva producerar på gården.

  "Aceto Balsamico Tradizionale di Modena" är känd världen över och är det unika resultatet av två grundläggande faktorer. Områdets karakteristiska klimat och dess gamla traditionella kunskap som har levt vidare genom århundraden. Den tillverkas av ojäst vin, mosto, som får mogna i en acetaia, en uppsättning av olika stora fat i diverse träslag, t.ex mullbärsträ, ask, körsbär, kastanj och ek. Varje familj hade förr sin acetaia på vinden. Idag droppar man den dyrbara balsamvinägern över till exempel jordgubbar, glass eller parmesanost.

  Innan vi lämnar Modena gör vi en promenad i stadens historiska centrum som präglas av byggnader från 1600-talet och som uppfördes av adelsfamiljen d'Este som regerade i Modena under ca 500 år med vissa avbrott. Modenas mest sevärda byggnad är domen S. Geminiano, en romansk kyrka som påbörjades år 1099. Den vackra fasaden, delvis utförd i marmor från Verona, är smyckad med reliefer med stora mäktiga figurer ur Gamla testamentet. Kvällen till eget förfogande i Bologna.

 • Dag 4 Emilia Romagnas läckerheter – Cioccoshow

  Under förmiddagen egen tid för strövtåg bland chokladstånden. I en trevlig välrenommerad matbutik serveras vi ett smakprov på områdets mest kända produkter; Culatello di Zibello DOP, Parmaskinka och Parmesanost. "Culatello di Zibello DOP" görs av den mjällaste delen av skinkan och är en namnskyddad italiensk gastronomisk höjdpunkt som stammar från ett område alldeles norr om Parma, där Slowfood har ett presidium.

  Parmaskinkan har alltid funnits vid måltider till vardags och fest hos det vanliga folket och hos hertigar och prinsar i området. I början av 1900-talet började man med tillverkning i större skala. Dessförinnan var det vanligt att varje hushåll hade sin gris och att man slaktade på hösten. Äkta Parmaskinka garanterar såväl köpare och säljare en skinka framställd inom ett begränsat område med traditionella hantverksmässiga metoder och av den bästa tänkbara råvaran.

  Parmesanosten kommer endast och uteslutande från sitt typiska område, som består av provinserna Parma, Reggio Emilia och Modena och en del av provinsen Bologna på vänstra stranden av floden Reno. Parmas egen ost är hälsa och styrka. Una forma heter den odelade, runda osten, ingen tillfällighet att den liknar en sol. Parmesanosten anses innehålla bland världens bästa näringskoncentrat. Den består av mjölk utan tillsatser vilket gör den rik på kalcium, på mineraler, fosfor och vitaminer. Eftersom den är lagrad så länge är den lättsmält. Fetthalten ligger på omkring trettio procent och är efter mognaden av den sort som kroppen har lätt för att tillgodogöra sig. Proteinerna i osten är goda med sin fullständiga uppsättning av aminosyror.

  Därefter tar vi en gemensam tur på Cioccoshow för att besöka någon av utställarna som demonstrerar hur man bäst lagar till denna gudaspis. Gemensam middag på en bra restaurang i Bologna utvald av vår ciceron.

 • Dag 5 Anna Maria Corazza Bildts Tabiano – Örtagård

  Efter frukost beger vi oss till Tabiano. Borgen i Tabiano byggdes på 1000-talet på en romersk utpost med utsikt över det omkringliggande kuperade landskapet. Här har Anna Maria Corazza Bildt och hennes familj skapat "Relais de Charm", sviter och rum i de utrymmen som tidigare var mejeri, stall och bostad för de som arbetade för familjen Corazza.

  Vid ankomsten till Tabiano bjuds vi på välkomstkaffe och därefter demonstrerar ställets kock och bagare olika bakverk tillsammans med Birgitta Rasmusson. Därefter följer lunch i den lokal som tidigare utnyttjades som mejeri och innan vi lämnar Tabiano gör vi en rundvandring i borgen, Castello di Tabiano.

  Innan vi återvänder till Bologna besöker vi Giardino Botanico Gavinell, som har en av Europas största odlingar av medicinalväxter. Här får vi lära oss att laga till hälsosamma örttéer och det finns möjlighet att i gårdsbutiken inhandla olika produkter från deras örtagård så som välgörande krämer, örter för badet, olivoljetvålar och ljuvliga essenser. Kvällen fri för egna strövtåg i Bologna.

 • Dag 6 Tryffelfestival i Brisighella – hemresa

  Vi äter frukost i lugn och ro och checkar ut från hotellet i Bologna. Resten av dagen ägnar vi åt Brisighella, en av Italiens mest kända "borghi" – en medeltida by belägen vid foten av Appenninerna i Valle del Lamone. Byn domineras av en täckt gata, via degli Asini, "Åsnegatan" som får sitt dagsljus genom valvportar, ett unikum i sitt slag. Under århundraden har den använts i försvarssyfte. Senare blev det kuskarnas handelscentrum med stall under valven och numera byns pittoreska centrum.

  Idag hålls "Sagra del tartufo bianco" – där man kan smaka på produkter med tryffel och köpa den vita hösttryffeln och andra för området typiska produkter.

  Vi äter en gemensam lunch på gården Azienda Agricola Baccagnano i utkanten av Brisighella och efter lunch och besöket på tryffelfestivalen i Brisighella åker vi direkt till flygplatsen i Bologna för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Besöken på Cioccoshow
 • Tryffelfestivalen i Brisighella
 • Anna Maria Corazza Bildts familjeslott

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 14/11
Pris Från 22 950 kr
Enkelrumstillägg 3990 kr (Dubbelrum för enskilt bruk)
I priset ingår

- Flyg Stockholm - Bologna via Köpenhamn t/r, flygavgifter
- Transporter enligt program
- Fem nätter på hotell, del i dubbelrum
- Fem frukostar
- Tre luncher
- Två middagar, vin/mineralvatten
- En lätt måltid
- Bakverk och varm dryck på Pasticceria Stefano Santo
- Entréer och visningar enligt programmet
- Engelsktalande lokalguide
- Svenska ciceroner
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Bologna
Dag 2. Stadspromenad i Bologna – Cioccoshow
Dag 3. Modena och besök hos producent av balsamvinäger
Dag 4. Emilia Romagnas läckerheter – Cioccoshow
Dag 5. Anna Maria Corazza Bildts Tabiano – Örtagård
Dag 6. Tryffelfestival i Brisighella – hemresa

Boka din resa

2017-11-14 2017-11-19 22 950 kr Väntelista Boka