Översikt

Dourodalen deluxe med Porto

Med tåg och båt utforskar vi Dourodalens skönhet och hemligheter. På de grönskande sluttningarna växer de druvor som så småningom ska förädlas till traktens stora stolthet, portvin.

I Dourodalen växer de speciella druvor som det goda portvinet tillverkas av. På dessa vingårdar kan man faktiskt skryta med att det var här man fick den första kontrollerade ursprungsbeteckningen (D.O.C.) i världen. Dourodalen med dess unika, orörda skönhet står också på Unescos världsarvslista. Ciceron är svensktalande Isabel Höckert, väl förtrogen med regionen och dess invånare. Hon har arbetat mer än 30 år på Portugals Turistbyrå i Stockholm men har nu återvänt till sitt hemland Portugal där hon förverkligar en dröm om att få visa Portugals smultronställen, det gömda kulturarvet och dess historia. Hon har läst portugisisk kulturhistoria samt arkeologi som är ett av hennes stora intressen. För att uppleva Portugals fantastiska utbud av mat och vin är både vingårdar och restauranger noga utvalda av Isabel.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Pinhão

  Vid ankomst till Porto möter vår ciceron Isabel Höckert med buss och vi beger oss direkt till Pinhão i Dourodalen. Vi färdas genom Beirasregionen där Dãovinet produceras av mycket hög kvalitet. Vi checkar in på det fantastiska femstjärniga Vintage House Hotel. Den gamla ”portvinsherrgården” har tillhört familjen Taylor och har en hänförande utsikt över den glänsande Dourofloden och den gröna dalen med vinrankorna. Vi äter en gemensam trerätters middag med goda viner i hotellets matsal. Efter middagen samlas vi för ett glas portvin i baren eller i den vackra trädgården. 

 • Dag 2 Quinta do Panascal - Båt och tåg i Dourodalen

  Efter frukost beger vi oss till vingården Quinta do Panascal, tillhörande det kända portvinshuset Fonseca. De är ensamma om att framställa ekologiskt portvin som vi naturligtvis får smaka på under vinprovningen. Dagen fortsätter med båt och tåg genom Dourodalens hemligaste del. Vi avreser med båten ”Douroacima” som glider genom dalens orörda natur och passerar två imponerande slussar. Under resan serveras lunch som tillagas ombord. Goda viner från trakten ingår naturligtvis. Därefter tågresa tillbaka till Pinhão längs floden i den mest orörda delen av Douro som endast kan upplevas per tåg eller båt. På eftermiddagen är vi tillbaka i Pinhão och har kvällen fri.

 • Dag 3 Quinta da Pacheca – Porto

  Vi checkar ut från Vintage House och börjar dagen med att vi gör ett besök på en spektakulär vingård i Pinhão. Efter besöket beger vi oss oss till familjevingården Quinta da Pacheca där vi får en tapaslunch och får njuta av gårdens mycket spännande viner. Denna gård är från 1800-talet och mycket av den gamla charmiga atmosfären finns fortfarande kvar. Efter lunch åker vi vidare till Porto där vi bor på det femstjärniga hotell Crowne Plaza hotel. Resten av dagen fri för egna aktiviteter.

 • Dag 4 Porto

  Efter att ha upplevt lugnet i Dourodalen ägnar vi dagen åt att upptäcka Porto, Portugals viktigaste hamnstad efter Lissabon. En gång i tiden var staden centrum för ekonomisk framgång, mycket tack vare sko- och textilindustrierna samt portvinet. Med buss tar vi oss utmed Portos längsta paradgata ”Boavista” till en av Portugals äldsta katedraler för ett besök. Vi fortsätter till ett av de äldsta portvinshusen, Taylors, med anor från 1692. I dag äger Taylors även Croft och Fonseca. Vi får en guidning i huset prova några goda portviner. Därefter fortsätter vi till Ribeirinha, den mest pittoreska delen av staden Gemensam avskedsmiddag på restaurang noga utvald av vår ciceron. 

 • Dag 5 Porto – Stockholm

  Efter frukost och utcheckning har vi förmiddagen till fritt förfogande. Isabel ger gärna tips och information om vad som är värt att besöka och titta på. Eftermiddagsflyg tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vår omtycka ciceron Isabel Höckert
 • Dourodalen
 • Fantastisk mat och viner

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 5/9
Pris Från 24 990 kr
Enkelrumstillägg 4990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Porto via Frankfurt t/r, flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar, två luncher, två middagar
 • Tre vinprovningar
 • En dagskryssning
 • Dricks, bagagehantering på hotellen, lokalguide i Porto, ciceron
Tillval och utflykter
Obligatorisk Miljöskatt från 1/4 2018 60 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm – Pinhão
Dag 2. Quinta do Panascal - Båt och tåg i Dourodalen
Dag 3. Quinta da Pacheca – Porto
Dag 4. Porto
Dag 5. Porto - Stockholm
Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2018-09-05 2018-09-09 24 990 kr Väntelista Boka