Översikt

Specialresa för Futura 90: Downton Abbey, Jane Austen och Shakespeare

”Den krönta ö, - den borg naturen byggde åt sig själv, - den ädelsten i silverhavet fattad, - den goda jord, det rike: detta England” – Så beskriver skaldernas skald, William Shakespeare, sitt hemland.

Från detta England har det sedan lång tid tillbaka strömmat litteratur, film och tv-dramatik som står i en klass för sig. Ikoniska författare som William Shakespeare och Jane Austen skapade tidlösa verk, skådespel och romaner, som fortfarande sätts upp, läses, omtolkas och hittar en ny publik. På filmduken och i tv-rutan har regissörer och manusförfattare skapat fängslande dramatik i atmosfäriska miljöer som lockar tittar långt utanför det lilla öriket. Under det senaste årtiondet har ingen engelsk tv-serie varit mer framgångsrik än Downton Abbey, som sedan den började visas 2010 har blivit en av världens mest uppskattade tv-serier. En av effekterna av framgången ska ha varit att behovet av butlers ökat, framför allt i Kina, där en ny butlerskola med inspiration från Downton Abbey, öppnades 2014. Sista avsnittet av serien om den aristokratiska Yorkshirefamiljen Crawley och deras tjänstefolk sändes 2015, men i september 2019 har filmen som berättar om familjens vidare öden premiär.

Downton Abbey lever! Och det herresäte i Hampshire, Highclere Castle, där såväl tv-serie som film spelats in, står kvar och öppnar fortfarande sina portar för besökare som vill uppleva de välbekanta miljöerna med en doft av en förlorad värld som så många tv-tittare låtit sig förföras av. Slottet har bara öppet under en begränsad tid varje år, för trots populariteten och exponeringen är slottet fortfarande ett familjehem där earlen och grevinnan av Caernarvon bor.


Vi har fått möjlighet att besöka Highclere Castle i april 2020 då vi kan frottera oss i de miljöer där Maggie Smiths oförlikneliga änkegrevinna, den buttre butlern Carson och den vackra och vassa lady Mary är hemtama. Vi har därför satt ihop en specialresa med fokus på Downton Abbey, men som också lyfter fram andra klassiska litterära och filmiska miljöer i England och som bjuder på fler interiörer från livet bland herrskap och tjänstefolk. Vi utforskar Jane Austens Bath, besöker andra herresäten som Basildon Park, Blenheim Palace och Sudeley Castle, samt bekantar oss med Shakespeares omgivningar i Stratford-upon-Avon. Bybesök i natursköna The Cotswolds och ett klassiskt Afternoon Tea hinner vi också med. Vi bor bra i spa- och kulturstaden Cheltenham, i utkanten av The Cotswolds, en stad som används för inspelningarna av tv-serierna House of Eliot och Vanity Fair, och som är känd för sin Regency-arkitektur.

Ciceron och färdledare är Mats Sandberg. Mats är i grunden gymnasielärare i engelska och svenska, men har under de senaste femton åren främst varit verksam som färdledare. Till största delen har han varit verksam i Kina och Indokina, men eftersom han alltid haft ett mycket stort intresse för allt brittiskt, i synnerhet brittisk historia och litteratur, har han också lett ett antal resor till skilda delar av Storbritannien.

Boka din resa

2020-04-21 2020-04-25 15 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Basildon Park, Cheltenham

  Flyg från Stockholm Arlanda till London Heathrow. Vår färdledare Mats Sandberg möter på flygplatsen med buss, som tar oss västerut till grevskapen Berkshire och Somerset.

  Vi stannar till mitt i naturområdet Chiltern Hills, ett område som alla som följer tv-serien Morden i Midsomer är väl förtrogna med, eftersom tv-serien till stor del spelas in i trakten. Här besöker vi herresätet Basildon Park, ett country house uppfört på 1770-talet i den palladianska stilen för en förmögenhet insamlad genom det brittiska ostindiska kompaniet av Sir Francis Sykes. Egendomen ärvdes av hans sonson, också en Sir Francis, som verkar ha varit en illuster karaktär som festade med prinsregenten som 14-åring, som var förebild för elakingen Bill Sikes i Oliver Twist och vars fru var älskarinna till premiärministern Benjamin Disraeli. Han tvingades sälja hela härligheten, och under det kommande århundrandet kom Basildon Park att vandra mellan skilda innehavare. Interiörerna såldes av, och under världskrigen kom huset att användas som konvalescenthem och soldatförläggning. Huset stod inför ruin och förfall.  Det inköptes av lord and lady Iliffe 1952, och de satte igång ett stort renoveringsprojekt, som innebar att huset räddades till eftervärlden. Det skänktes till National Trust 1978 och har under senare år ofta använts för film och tv-inspelningar. Filmatiseringen av Jane Austens Stolthet och fördom från 2005 med Kiera Knighley spelades in här, likaså Marie Antoinette, och husets interiörer har fått spela rollen av familjen Granthams Londonresidens Grantham House i Downton Abbey.

  Vi fortsätter sedan till Cheltenham där vi inkvarterar oss på Queens Hotel Cheltenham MGallery by Sofitel, ett fyrstjärnigt hotell beläget i hjärtat av Cheltenham, med utsikt över stadens Imperial Park. Här intar vi välkomstmiddag.

 • Dag 2 Jane Austens Bath, Lacock Abbey, Afternoon Tea i Castle Combe

  Dagen ägnas helt åt den historiska staden Bath med omgivningar. Bath är staden som heter vad den är, för det är verkligen bad det handlar om här. Det var badandet som ledde till att staden en gång grundades. Redan kelterna höll de varma källorna i Bath (de enda i Storbritannien) som en helig plats, men det var romarna som byggde de första badanläggningarna och ett tempel helgat till Minerva. Det finns legender som säger att det var på denna plats som kung Arthur besegrade saxarna, och Bath förblev en viktig plats i engelsk historia även under efterkommande sekler. Men det var framför allt under den georgianska epoken på 1700-talet som Bath blev en trendig kurort, och den engelska överklassen började flockas kring de varma baden.

  Eleganta hus och bostadskvarter uppfördes. Staden har härbärgerat många kändisar under kortare eller längre tid. Några har varit landsflyktiga kungligheter som Ludvig XVIII, Napoleon III och den etiopiske kejsaren Haile Selaisse. Också många inhemska engelska kungligheter som drottningarna Elisabeth I, Anne, Charlotte och Victoria har besökt staden, några av dem för att behandlas vid de hälsosamma baden. Också många litterära personligheter har levt i staden, bl a Mary Shelley, Henry Fielding och framför allt Jane Austen. Jane Austen bodde i Bath under fem år mellan 1801 och 1806. Hon skrev sina första romaner, Northanger Abbey och Persuasion här, men trots den glamour som förknippas med staden lär hon ha hatat stället. Hon flyttade när hon kunde och kom inte tillbaka. Det har inte hindrat dagens Bath från att göra Jane till något av stadens dotter och införliva hypen kring hennes romaner i stadens turistverksamhet.

  Vi gör en guidad stadsvandring där vi också anknyter till Jane Austen och besöker eller passerar stadens sevärdheter: Romerska baden, The Circus (en cirkulär gata med pampiga hus från början av 1800-talet, en del av adresserna där är idag uppköpta av Hollywoodkändisar som Nicholas Cage och Johnny Depp), Royal Crescent (den allra flottaste, halvmåneformade gatan med georgianska hus), the Assembly Rooms, Pump Room (en elegant salong för badgäster), Bath Abbey mm.


 • Efter lunchen på egen hand beger vi oss ut från Bath till Lacock. Lacock är en by som ofta använts s.om filmkuliss i diverse kostymfilmer, exempelvis i Jane Austen-filmatiseringar som Emma och Pride and Prejudice, men också i Harry Potter-filmer, BBC-serien Cranford baserad på Elizabeth Gaskells romaner, The Other Boleyn Girl och många fler. Byn har följaktligen behållit mycket av sin 1700-talskaraktär. Det har också rapporterats att inspelningar för den nya Downton Abbey-filmen har skett här nyligen. Många av de filminspelningar som ägt rum här har gjorts vid Lacock Abbey, en medeltida kyrka grundad på 1200-talet, men som efter reformationen gjordes om till ett högreståndsresidens.

 • I närbelägna byn Castle Combe, alldeles i utkanten av The Cotswolds, stannar vi för ett klassiskt Afternoon Tea på The Old Rectory. Också miljöerna i denna by har återkommande använts i film och på tv. Återfärd till Cheltenham och middag på egen hand.

 • Dag 3 Downton Abbey - Highclere Castle och Bampton

  Hela dagen ägnas åt platser förknippade med tv-serien Downton Abbey. Serien utspelar sig ju i Yorkshire i norra England, men det mesta av filmningen har skett på platser i Oxfordshire och Hampshire. Resans höjdpunkt blir besöket på Highclere Castle, earlen av Carnarvons residens som används för filmningen av tv-serien och den kommande filmen. Highclere Castle uppfördes 1839 – 1842 för den fjärde earlen och ritades av Sir Charles Barry, också mannen bakom parlamentshuset i London, byggt vid samma tid. Den femte earlen gifte sig med Alfred Rothschilds utomäktenskapliga dotter Almina, blev mycket intresserad av egyptologi, sponsrade Howard Carters sökande efter Tutanchamons grav och var med när graven öppnades 1922. Den sjunde earlen var mycket god vän med drottning Elizabeth II och ansvarig för hennes kapplöpningshästar. Den nuvarande åttonde earlen är drottningens gudson. Han och hans familj måste tacka sin lyckliga stjärna att deras slott blev inspelningsplats för en av världens mest populära tv-serier. Innan inspelningarna kom igång var stora delar av slottet obeboeliga, hotades av förfall och familjen bodde i en stuga på ägorna. Tack vara inkomsterna från tv-inspelningarna och intäkterna från det stora antalet besökare har man kunnat restaurera slottet och man bor nu i slottet vintertid.


 • Efter besöket äter vi lunch på någon av pubarna i närheten, antingen Carnarvon Arms eller The Yew Tree, som använts av filmteamet. Därnäst kommer vi till byn Bampton, som i tv-serien har fått spela rollen av själva byn Downton. Här ser vi välkända platser från tv-serien som byns kyrka, puben, Downtons sjukhus och Mrs Crawleys hus. Vi återvänder till vårt hotell i Cheltenham för natten. Middag på egen hand.

 • Dag 4 Shakespeares Stratford, the Cotswolds och Tudorslottet Sudeley Castle

  Förmiddagen ägnar vi oss åt den idylliska småstaden Stratford-upon-Avon, Shakespeares födelsestad och också den plats dit han drog sig tillbaka efter ett framgångsrikt författar- och skådespelar liv i London, och också den plats han sedermera dog. Vi gör en stadspromenad i Shakespeares fotspår som inkluderar: Shakespeares födelseplats, New Place, den fastighet som Shakespeare inköpte och bosatte sig i, originalhuset är rivet, men på platsen finns nu en trädgård och utställningar, Hall’s Croft, där dottern Susanna bodde, King Edward VI Grammar School, där han ska ha gått i skola, samt Holy Trinity Church, där han ligger begravd. Gemensam lunch.


 • Under eftermiddagen besöker vi först Anne Hathaway’s Cottage, den bondgård utanför Stratford där Shakespeares fru Anne Hathaway växte upp. Sedan beger vi oss in i det kulliga och natursköna The Cotswolds, ett område som är väldigt populärt, i synnerhet bland Englands ”rich and famous”, av vilka många har ”second homes” i krokarna. Vi ska besöka Sudeley Castle, och håller oss därmed kvar i Shakespeares tid, i Tudorepoken. För Sudely Castle förknippas framför allt med Henrik VIII:s sista drottning, ”hon som överlevde”, Katherine Parr, som bodde här under slutet av sitt liv och som också är begravd här. Men även andra personer ur Tudorerans intressanta persongalleri besökte slottet, som Henrik VIII och hans andra fru Anne Boleyn, lady Jane Grey och självaste drottning Elisabeth I. Slottet är fortfarande ett familjeresidens i privat ägo, men är öppet för allmänheten och har intressanta utställningar om slottets tidigare invånare. Inte minst omges det av vackra och prisbelönta trädgårdar.

  Återfärd till Cheltenham för festlig avslutningsmiddag på kvällen.

 • Dag 5 Churchills Blenheim Palace, hemresa

  Vi avslutar vår resa med ett besök på magnifika Blenheim Palace, Storbritanniens enda privata ”palats” (alltså den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar, men ändå får kallas palats), residens för hertigarna av Marlborough och Winston Churchills födelseplats. Palatset är en imponerande jättekoloss, men kanske är det mest intressanta här ändå historierna om de personer som har befolkat palatset. Som den förste hertigen, krigaren John Churchill och hans maktlystna och driftiga fru, drottningens bästa väninna, hertiginnan Sarah. Eller den undersköna Consuelo, importerad från USA för att få bli hertiginna i en affärsuppgörelse och ett äktenskap som skulle rädda palatsets underhåll. Och så sir Winston förstås. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potterfilmerna och i Hamlet

  Vi beger oss därefter till London Heathrow för flyg hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Highclere Castle - verklighetens Downton Abbey, där såväl den populära tv-serien som den kommande filmen utspelar sig
 • Jane Austens romantiska Bath
 • Lantliga Cotswolds med Shakepeares hemstad Stratford-upon-Avon

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/4
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 2 890 kr
I priset ingår
 • Direktflyg på utresan Stockholm - London
 • Hemresa London - Stockholm via Köpenhamn
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fyra engelska frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • En Afternoon Tea
 • Svensk ciceron
 • Skatt
I priset ingår ej
 • Måltidsdryck,
 • I programmet ej angivna måltider.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

 

Anslutningsort

 

Reseförsäkring

 

Information om avresor

21 april 2020

Resplan

Dag 1. Basildon Park. Cheltenham. Välkomstmiddag
Dag 2. Bath. Lacock Abbey. Afternoon Tea på The Old Rectory
Dag 3. Downton Abbey-dag: Highclere Castle. Bampton.
Dag 4. Stratford-upon-Avon. Anne Hathaways Cottage. Sudeley Castle.
Dag 5. Blenheim Palace. Hemresa.

Boende

Queens Hotel Cheltenham MGallery by Sofitel, 21 - 25 april

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund, GBP.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Pris och flyg är preliminära. Läs mer på våra resevillkor.

Boende

 • Queens Hotel Cheltenham MGallery by Sofitel

  Hotellet ligger i hjärtat av Cheltenham, med utsikt över Imperial Gardens. Hotellets restaurang, napier Restaurant, serverar modern brittisk mat och färska skaldjur. Gold Cup bar serverar kaffe, drinkar och snacks. Rummen har tv och utrustning för att koka kaffe och te. Gäster har grats tillgång till Cheltenham Ladies College Sports Centre, med swimming pool och gym. Till hemsidan. 

   

Inspiration