Översikt

Engelska herresäten med Downton Abbey

Välkommen på en resa bland vårsköna romantiska herresäten, flärden i ”Upstairs & Downstairs” på såväl vårblommande Hever Castle som Churchills älskade hem Chartwell House, bevarat i sin 30-talsskrud precis som då Winston, Clementine och barnen bodde här.

Men framförallt får vi ett fint besök på Highclere Castle som bjuder in till den glamorösa världen bakom kulisserna i den älskade TV-serien Downton Abbey, som ryktas följas upp av en storfilm utöver det vanliga.
Vi blandar historiska hem och en hel by ägd av National Trust med Keiths och Elizabeths våryra privata trädgård liksom det historiefyllda Penshurst Place där slottsträdgårdens första vårlökar blommar bland magnifik arkitektur och konsthistoria. Ett besök på Bombay Sapphires Gin Distillery är en fin upplevelse där vi lär oss blanda de senaste cocktails eller mocktails av gin som nu ser en världsomspännande renässans.
Vi nosar på Jane Austen när vi besöker Winchester och ser Lord Nelsons magnifika krigsfartyg HMS Victory på Portsmouth Historic Dockyard.

I trevligt sällskap med likasinnade lotsar vår kunniga och mycket omtyckta ciceron, anglofilen Elisabeth Svalin Gunnarsson, oss genom herresäten, trädgårdar och National Trust-byar. Vi bor bekvämt på mellanklasshotell såväl i  Tunbridge Wells som i Winchester.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Penshurst Place – Chiddingstone Village

  Vid ankomst på morgonen till London så tar vi oss direkt till en riktig historisk pärla, anrika godset Penshurst Place i vårskrud. Vi får en visning av slottet och kan sedan promenera runt i de vidsträckta trädgårdsrummen där vissa delar stoltserar med vårlök och julros. Penshurst Place har en imponerande historia och uppfördes i sin första skrud redan 1341 då sir John de Pulteney önskade sig ett jaktsäte och lät kung Edward IIIs arkitekt uppföra herrgården. Mycket av det huset står kvar än idag. Henrik VIII besökte Penshurst och såg det magnifika herresätet samt de enorma pengar som dåvarande ägaren, den tredje hertigen av Buckingham, spenderade för att traktera kungen under hans besök. Eftersom kungen inte hade några söner kände han sig hotad och anklagade hertigen för förräderi och lät halshugga honom. Kungen behöll Penshurst som sin jaktlodge, och det visade sig vara en perfekt bas när han skulle uppvakta Anne Boleyn som ju bodde på närbelägna Hever Castle fram till deras bröllop 1533. År 1552 hamnade Penshurst i händerna på familjen Sidney som fortfarande äger herresätet än idag. Familjen var trogna anhängare av drottning Elisabet I som ofta besökte familjen. Drottning Elisabets rum och gobelängrummen är de som sir Henry Sidney hade byggt till och här bodde drottningen ofta efter 1599. Precis som Highclere castle har Penshurst Place använts för att spela in filmer. I Baron´s Hall spelades bröllopsfesten för Henrik VIII och Anne Boleyn in,  i filmen ”The other Anne Boleyn” från 2008. Kostymerna från filmen hänger i det långa galleriet på Penshurst. Baronens sal skulle även tjänstgöra som Hogwarts stora sal i Harry Potter-filmerna, men förkastades som för litet. Däremot spelade man in knarrande golvljud åt alla filmerna härifrån! 
  Efter en guidad tur i slottet finns lite tid att strosa i trädgården innan vi far vidare mot lunchpaus i den bildsköna historiska byn Chiddingstone. Såsom en typisk by från landskapet Kent har National Trust tagit den under sina vingar. Här strosar vi på gator som kunde varit under Tudorkungarnas era på 1500-talet. Men byn har anor längre tillbaka än så eftersom den omnämndes i Domesday Book som berättar att den normandiske biskopen Odo förlänades den som earl av Kent år 1072.  Gemensam publunch inmundigas på The Castle Inn som välkomnade hungriga och törstiga besökare redan år 1420.

  Under sen eftermiddag anländer vi vårt mellanklasshotell Mercure Tunbridge Wells Hotel för två nätter här. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Churchills hem Chartwell House – Anne Boleyns Hever Castle

  Under morgonen väntar Winston Churchills hem Chartwell.  Platsen där godset ligger har varit bebyggt sedan 1500-talet då det kallades Well Street. Henrik VIII ryktas ha använt även detta hus som bas då han uppvaktade Anne Boleyn. Den ursprungliga bondgården förstorades och moderniserades under 1800-talet.till ett bastant viktorianskt herrehus i rött tegel med kakelbehängda gavlar och burspråk.
  Winston Churchill förälskade sig i den förtrollande utsikten över Kent och bosatte sig här med sin fru Clementine och parets fyra barn. Han anställde en arkitekt 1922 för att modernisera och utvidga huset, samt släppa in mer ljus i byggnaden. Philip Tilden transformerade ett medelmåttigt viktorianskt hus till en dröm i tidig Edwin Lutyens anda med en trädgård enligt Gertrude Jekylls principer. Trädgården var en ständig källa till inspiration när Churchill målade. Chartwell sköts nu av National trust och står precis som det gjorde under de glada dagar då familjen Churchill bodde här på trettiotalet. Lunch på egen bekostnad kan ätas under dagen exempelvis på trevliga Hever Castle som är nästa besök på agendan.

  Hever Castles äldsta delar stammar från 1270 men det är ändå under 1500-talet då familjen Bullen tog över egendomen och byggde en herrgård i Tudorstil som det blir som mest känt. Anne Boleyn föddes här och herresätet blev så småningom Henrik VIIIs fjärde fru Anne av Cleves residens. Träpanelade rum härbärgerar vackra möbler, gobelänger och antikviteter. Den värdefulla samlingen Tudor-porträtt anses vara den näst bästa samlingen efter den i National Portrait Gallery. Två mycket vackra böneböcker som tillhörde Anne Boleyn visas upp i ett av rummen. En permanent utställning i ett av gallerierna skänker ljus på Tudoreran och Anne Boleyns liv i slottet. Den förmögne amerikanen William Waldorf Astor använde stora delar av sin förmögenhet på att restaurera och bygga ut slottet under tidigt 1900-tal.  Han skapade även de spektakulära trädgårdarna mellan 1904 – 1908, då våtmarker dikades ut till de trädgårdsrum du ser idag. Den Italienska trädgården härbärgerar William Waldorf Astors samling av italienska skulpturer och andra sevärda trädgårdsrum är Tudorträdgården och rhododendrongången.

  Sen eftermiddag återvänder vi till vårt hotell i Tunbridge Wells. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Trädgårdsbesök – HMS Victory i Portsmouth

  Vi checkar ut från vårt hotell och styr kosan söderut mot Winchester. Dagen inleds med ett besök hos paret Lewis i deras fina, väletablerade lilla trädgård där ovanliga påskliljesorter bland andra vårlökar pryder sin plats bland rhododendron, azaleor och krukor med tulpaner.
  Vi äter en gemensam lunch på vår väg söderut.    

  Därefter väntar ett möte med Englands fantastiska sjöfartshistoria. Skeppsvarven Chatham och Portsmouth spelade en vital roll under byggnationen av de skepp som gjort Storbritannien till en maktfaktor under över 400 år. Från epoken med den spanska armadan och fartyg som transporterat upptäcktsresanden som Cook och Darwin till Falklandskriget har man byggt, underhållit och bemannat rikets krigsfartyg. Det kanske mest ikoniska av sjöslag, det vid Trafalgar, såg vice-amiral Horatio Nelson på flaggskeppet HMS Victory, leda den brittiska segern över fransk-spanska styrkor slott den 21 oktober 1805. Idag skall vi få uppleva HMS Victory på den historiska delen av Portsmouths skeppsvarv. Detta Storbritanniens äldsta örlogsfartyg som ännu är i tjänst (nu som museifartyg) började byggas 1759 och sjösattes 1765. Hon byggdes för att tjänstgöra under det Amerikanska frihetskriget och under sin 34-åriga tjänstgöring deltog HMS Victory i fem stora sjöslag där Trafalgar blev det sista. Då hade hon en besättning på 821 man  och ett så stort antal man behövdes för att manövrera hennes kanoner. Livet som sjöman var hårt och farligt och inte så välbetalt men det var ändå bättre att tjänstgöra på krigsfartyg än på  handelsfartyg eftersom man anställde fler sjömän till krigsfartygen och då blev bördorna inte lika tunga. Flertalet ombord var frivilliga och en av tio kom från andra länder. Fyrtio procent av HMS Victory´s besättning var under 24 år.

  Portsmouth grundlades år 1180 av köpmannen Jean De Gisors när han letade efter en skyddad hamn. Han lockade till sig handlare och hantverkare och fem år senare byggdes en församlingskyrka. Tidigt 1200-tal uppskattar man att ca 1200 människor bodde här och de levde på ull- och sädexport samt vin, vax och järnimport. År 1494 förstärkte Henrik VII stadens försvarsverk och byggde såväl torn som skeppsvarv. Världens först omnämnda torrdocka byggdes i Portsmouth av kungen år 1495. Hans krigsskepp Mary Rose som byggdes om i Portsmouth 1536, finns idag att beskåda här. Hon förliste 1545 men kunde bärgas 1982 som ett Englands svar på regalskeppet Vasa. Under de oroliga 1600- och 1700-talen byggdes skeppsvarvet ut och fick stor betydelse för rikets försvar. Under Andra världskriget evakuerades de viktigaste krigsfartygen från Scapa Flow till Portsmouth och fartygen som baserades här var utomordentligt viktiga i försvaret av Engelska kanalen samt som avstamp i Operation Overlord under landstigningen i Normandie. Hamnen var i stort fokus för hårda tyska bombräder. 1981 beslutade regeringen att skeppsbyggandet skulle upphöra i Portsmouth – något som försenades tack vare Falklandskriget 1982.
  Portsmouth fick sina stadsbrev av kung Rickard Lejonhjärta 1194 och har en stor plats i landets marina historia med Henrik VIII fort Southsea Castle från 1554, Nelsons sista slag vid Trafalgar, avseglandet av de första fartygen mot Australien och inledandet av D-day operationen härifrån. Men här satte även Conan Doyle upp sin läkarpraktik, varifrån hans litterära skapelse, Sherlock Holmes, erövrade världen.

  Du utforskar området i din egen takt. När vi sedan färdas vidare under sen eftermiddag styr vi kosan mot staden Winchester där vi inkvarterar oss på mellanklasshotell Winchester Royal Hotel för två nätter. Kvällen är till eget förfogande. 

 • Dag 4 Downton Abbey – Bombay Sapphire Gin Distillery

  Innan succén för Downton Abbey var Highclere Castle mest känt för att ha varit familjen Carnarvon hem sedan 1679 och som beskrevs som ett av landets finaste viktorianska hem. Slottets samlingar bär tydliga spår av att den femte earlen deltagit i Howard Carters expedition som fann Tutankhamons grav 1922. Men en formidable tittarsuccé med 120 miljoner tittare i över 200 länder och Englands största kostymdrama sedan 30 år har för alltid ändrat denna bild. 

  Efter sex säsonger lades Downton Abbey ned med det sista avsnittet julen 2015, men ryktena klarnar alltmer kring en film som skall fokusera på några av karaktärerna. Många av rummen på Highclere Castle känns igen från filmen såsom matsal och salong liksom exteriören med det underbara parklandskapet, skapat av den berömda, jubilerande landskapsarkitekten Capability Brown. Köks- och tjänarkvarterens scener är dock skapade i en studio eftersom Highclere inte hade rätt funktioner för en tv-inspelning. Banketterna skall, enligt Lady Carnavon, dock ha varit ännu mer påkostade än i tv-serien. Faktum är att vi får reda på mer om de sammanträffanden som fiktion och verklighet har under en visning av Highclere. Det finns ett kafé för drycker och smårätter för en lunch på egen hand.
  Efter en djupdykning i förhållandena ”Upstairs and Downstairs”, vad passar väl då bättre än en titt på det brittiska imperiets omhuldade tradition att dricka gin & tonic som ”medicin” mot Tropikernas malaria? Även om ju drycken uppfanns av holländarna på 1600-talet och kom till England med kung Vilhelm III. Idag upplever gin en veritabel renässans som drinkbas och är extremt populärt ibland annat Spanien. Under besöket på anrika destilleriet Bombay Sapphire får vi en intressant guidning och kan även få lära oss att blanda mocktails eller cocktails samt provsmaka. Bombay Sapphires hemliga recept på gin går tillbaka till 1761 och inkluderar tio-tolv värdefulla botaniska beståndsdelar som ångas för att de essentiella oljorna skall smaksätta spriten när ångorna passerar korgen med örterna, s k rackning.
  Vi återvänder till Winchester och vårt hotell. Gemensam avskedsmiddag på restaurang.

 • Dag 5 Jane Austen – Kung Arthurs runda bord

  Winchester är en stad med minnen från en dam vars böcker skapat andra monumentala filmsuccéer. Jane Austen flyttade till Winchester för att komma närmare sin läkare som bodde här. Hon bodde bara några veckor här 1817 och dog endast 41 år gammal av sina njurproblem. Vi ser den vackra katedralen i Winchester, en av Englands största kyrkor, vars äldsta delar härrör från 1100-talet. Katedralen är begravningsplats för storheter som Alfred den store och Vilhelm II av England. Numera drar katedralen till sig många turister på grund av sin koppling till Jane Austen, som är begraven i mittskeppets norra gång. En modern länk mellan Jane Austen och Winchester är att skådespelaren Colin Firth som spelar Mr Darcy i BBCs Stolthet och fördom 1995, gick i skola här.
  Enligt legenden ska det runda bordet som hänger i The Great Hall – det enda som återstår av Winchester Castle, vara det legendariska kung Arthurs. Även om bordet bevisligen är gjort hundratals år senare så omges det ändå av mystik. Det skapades troligen runt 1290 enligt årsrings och kol-14-metoden, inför en tornering som hölls för att fira trolovningen av en av kung Edward I:s döttrar. The Great Hall är i sig en mycket vacker och viktig historisk byggnad från 1200-talet. Slottet var ursprungligen uppfört åt Vilhelm Erövraren år 1067 och brann ned 1302.

  Härifrån färdas vi vidare till Jane Austens museum för att ytterligare lära känna henne och hennes verk. Vi färdas vidare till flygplatsen för vår hemresa till Sverige under kvällen. 

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 7/4
Pris Från 13 490 kr
Enkelrumstillägg 1990 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – London t/r, inkl flygavgifter
- Transporter
- Entréer och visningar enligt program
- Fyra nätter på mellanklasshotell
- Fyra bufféfrukostar
- Två publuncher
- Två hotellmiddagar
- En middag på restaurang
- Lokala skatter och avgifter
- Svensktalande ciceron
- Engelsktalande slottsguider

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Penshurst Place – Chiddingstone Village
Dag 2. Churchills Chartwell House –  Boleyns Hever Castle
Dag 3. Trädgårdsbesök – HMS Victory i Portsmouth
Dag 4. Downton Abbey – Bombay Sapphire Gin Distillery
Dag 5. Jane Austen – Kung Arthurs runda bord – Stockholm

Bra att veta

Förslag på litteratur:

”Clementine Churchill – en biografi”, av Sonia Purnell, 2016, Historiska media ”Winstons Churchill” del 1 och 2, av Bengt Liljegren, Historiska Media, slut på lager, ”Det envisa hjärtat – en biografi om Jane Austen”, Valerie Grosvenor Myer, 1997, Prisma förlag

Boka din resa

2018-04-07 2018-04-11 13 490 kr 5+ Boka