Översikt

England med Birgitta Rasmusson

Följ med på en färgstark resa ledd av Sveriges kakikon Birgitta Rasmusson, mångårig chef för ICAs provkök, flitig dessert & matskribent och populär programledare för den svenska motsvarigheten till Great British Bake Off. Birgitta och anglofilen Elisabeth Svalin Gunnarsson leder en unik resa framtagen för Icakurirens läsare.

Välkommen på en spännande, smakfull och unik resa i Mary Berry – Queen of Cakes spår. Alltsedan 60-talet har denna brittiska dessertdrottning varit en ledande profil inom engelsk TV och bokbransch, precis som vår egen kakdrottning Birgitta Rasmusson är här hemma. Under denna resa skrapar vi rejält på glasyren till brittiska bröd och desserttraditioner, går på den världsberömda Pudding-klubben samt får lära oss hur ett riktigt Afternoon Tea skall gå till – en tradition sedan 1800-talet.

Vi upplever skönhet och idyll bland sprött tunt "china", de brittiska berömda teserviserna som tillverkats av Wedgwood sedan ett par hundra år. Vi märker såväl herrskapsfolkets fina hem liksom den viktorianske mångkonstnären William Morris stilsäkra och formstarka idéer på ett par av de magnifika herresäten där han tillbringade tid. Morris tog avstånd från industrialismens ideal om massproduktion
och förespråkade istället lantlig idyll och vackra användbara föremål. Här passar hans bevingade ord; "Ha ingenting i ditt hem som inte är användbart eller vackert." Vi njuter av vidunderligt vackra herresäten som Rodmarton Manor, Chatsworth House och Wightwick Manor.

 

En höjdpunkt på resan är när vi träffar mannen som låg bakom Prins William och Katherines bröllopstårta, chocolatier Barry Colenso, som är känd över hela landet för sina exklusiva och välsmakande chokladskapelser.

Vi bor i bedårande Chipping Campden i The Cotswolds på trevliga Three Ways House Hotel, Mickleton, samt på skönt belägna George Hotel i vackra Peak District. Vi reser med kunniga och färgstarka Birgitta Rasmusson samt vår omtyckta ciceron, författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Manchester - The Cotswolds

  Privat buss från flygplatsen till Dorothy Clive Gardens. En härlig inledning på resan blir besöket i denna charmerande engelska trädgård. Tidstypiskt är det stora fokus på ätbart i Dorothys trädgård med hennes Edible Woodland där över 120 ätbara växter frodas. En lätt lunch serveras innan vi ankommer vårt hotell Three Ways House Hotel för tre nätter.

  Vi bor på ett riktigt gastronomiskt mecka eftersom här finns The Pudding Club samt att hotellet arrangerar chokladevent. Engelska puddingar har långa anor och förr var ordet synonymt med efterrätt – det var först långt senare som ordet dessert användes. Varje person som läst såväl Charles Dickens, CS Lewis eller björnen Paddington vet att puddingen är den optimala engelska efterrätten med märkliga namn som "Spotted Dick" och "Jam Roly Poly". Under viktoriansk tid tillagades puddingen i ett kläde som fick ligga på grytlocket ovanför steken under senare tid användes underbart vackert dekorerade formar. Puddingklubben tillkom på 80-talet efter det att puddingen helt försvunnit från
  restaurangmenyerna under 60- och 70-talen. Middag på hotellet.

   

 • Dag 2 Rodmarton Manor - konsten att göra Afternoon Tea

  Rodmarton Manor är både byggt och inrett helt enligt Arts & Crafts idéer av Ernest Barnsley och Cotswoldgruppen av hantverkare från 1909 och tjugo år framåt. Alla material är lokala, byggnadskonsten traditionell och arbetskraften var också den från trakten. På så vis kunde hantverkskunnandet av traditionella hantverk bevaras. Det mesta av möblemanget specialgjordes för huset, liksom bly-, järn- och mässingsverk, keramik och väggbonader. En äkta inspiration för egna skapelser och dagen inleds med en privat rundvisning på herresätet, ett av landets äldsta exempel på där såväl hus som dess inventarier skapats i den gamla hantverksstilen när allt gjordes för hand med lokal sten, trä och lokala hantverkare.

 • När vi sedan tar oss vidare får vi en lätt lunch på Harts Barn, belägen på en historisk plats bland kullarna i Deanskogen, Gloucestershire. En kockskola av det elegantare slaget som uppförts vid den ståtliga normandiska jaktstugan som uppfördes 1068 av hertigen William av Normandie. På den historiska gården med päron och äppelodlingar samt en 1600-tals ciderpress, tillverkar traditionell cider, perry och fina juicer under säsong. En ekologisk trädgård och ett hantverkscentrum kompletterar bilden och här finner du allt från smyckeskonst till träsnide och modern konst och vintage. I det prisbelönta terummet kommer vi att under kunnig ledning få lära oss allt om Afternoon Tea och tedrickandets konst i England. Vi lär oss göra en perfekt "cuppa", en tradition som startade i imperiets hjärta, Indien, och Ceylon där de brittiska rajorna drev teplantage under kolonialtiden. Vi gör och njuter av scones, småkakor och läckra sandwiches, en rätt som har mer än 250 år på nacken.
  Sen eftermiddag återvänder vi till vårt hotell.

   

 • Dag 3 Wightwick Manor - Barn Antiques

  Morgonen inleds med ett mycket speciellt besök. Efter en liten promenad möter vi Wightwick Manor, ett av få överlevande exempel på hus som byggdes och möblerades helt under inflytande av Arts & Craftsrörelsen.
  Herrehuset byggdes åt Manderfamiljen, som var mycket framgångsrika industrialister, av Edward Ould i två faser 1887 och 1893. Familjens hus speglar livet under drottning Victorias tidevarv och har influerats stort av William Morris med ett flertal av hans originaltapeter och tyger, De Morgankakel, Kempe-glas och pre-rafaelitisk konst. Till familjen Manders imponerande konstsamling kan vi även njuta av årets temporära utställning av prerafaelitiske konstnären Dante Gabriel Rossetti. Trädgårdarna och de olika kringliggande byggnaderna är likaså väldigt sevärda. Lätt lunch under dagen.

 • Eftermiddagen spenderar vi i en gammal lada som nu är ombyggd till en gigantisk antikvitetsbutik. Har du någonsin drömt om en viktoriansk geléform eller en vacker fransk baguetteförvaring? Då kan du utforska eventuella fynd här !
  Vi återvänder till hotellet och äter en gemensam middag.

 • Dag 4 Derbyshires ostar - Old Bakewell Pudding

  Derbyshires ostmakare har levt en tynande tillvaro under senare delen av 1900-talet. Men idag firar distriktets ostar stora triumfer. Vi kommer att stanna till vid en välutrustad ostbutik för en provning av områdets kända ostar.
  Dagen fortsätter på Bakewell – en bildskön och historisk by vid floden Wye i Derbyshire. År 1860 misslyckades en kock med en jordgubbspaj så till den milda grad att en helt ny efterrätt såg dagens ljus. The Old Original Bakewell Pudding avnjuts förstås på plats! Här finns även en mängd delikatesser och specialiteter att fynda bland och vi spenderar egen tid i byn.

 • Under eftermiddagen lär vi oss hur man lagar den världsberömda puddingen. Medan vi avnjutér en tvårätters middag bakas våra puddingar i ugnen och resulterar i en Grand Final på vår middag!
  Här i Peak District bor vi på historiska hotell George med undersköna vyer över the Dales.

   

 • Dag 5 Chatsworth House - Barry Colenso Chocolatier

  Idag åker vi till Chatsworth House, ägt av hertigarna av Devonshire och hem för släkten Cavendish sedan år 1549, då Bess av Hardwick bosatte sig här. Egendomen är från 1500-talet men är i omgångar kraftigt ombyggd. Det finns över 30 rum som huserar magnifik konst och tidsenliga möblemang. The Devonshire Collection anses som en av Europas finaste privata samlingar av konst med allt från forntida egyptiska skulpturer till mästerverk av Rembrandt, Reynolds och Veronese till modern konst av bland annat Lucian Freud, Edmund de Waal och David Nash. Egendomens park är en av de mest berömda i hela England och både serier och filmer har spelats in här. Vi får en guidad tur i huset och dess trädgård, cirka två och en halv timme. Trädgården är berömd för dess mer än 450 år långa historia och dess skulpturer och fontäner. Det finns bland annat en viktoriansk stenträdgård och en labyrint.
  Chatsworth var det herresäte som Jane Austen baserade Mr Darcy´s Pemberley House på.

 • Efter besöket på vackert belägna Chatsworth styr vi kosan mot Holbrook där en av Derbyshires mest kända karaktärer huserar. Konditor Barry Colenso är utnämnd Master Chocolatier, levererar sin choklad till hovet och skapar sin choklad av enbart de bästa ingredienser. Den magnifika chokladtårta som var prins Williams och hans Katherines bröllopstårta var Colensos verk men han har även gjort drottningens 85-årstårta och mängder av andra skapelser under mer än 30 år i branschen. Vi ser hans kök och får veta mer om den mytomspunna kakaobönan. Retur till vårt hotell.

 • Dag 6 Finest china på anrika Wedgwood

  Vi lämnar hotellet med bagaget i bussen. Idag skall vi besöka Stoke-on-Trent, hjärtat av England. Det finns få platser där du lär känna keramikens roll i tedrickandets ädla konst som i "the Potteries", den samling av små städer norr om London där keramikindustrin fick fart i mitten av 1700-talet. Entreprenören och keramikern Josiah Wedgwood levde under andra halvan av 1700-talet och tillskrivs industrialiseringen av keramikbranschen. Han förstod sig på att göra dyrt och exklusivt porslin för de mer bemedlade klasserna och enklare, billigare för mellanklassen vilket gav honom en bred marknad. Alla nya produkter som Wedgwood lanserade kopierades av alla andra - grön lasyr, svart basalt och "creamware" och hans fabrik har alltid tänjt gränser, använt modernism och de allra förnämsta designers till sina kollektioner. När han hade effektiviserat produktionen gjorde han likadant med försäljningen,
  distributionen av sina produkter och anses som den moderna marknadsföringens uppfinnare med illustrerade kataloger, pengar-tillbaka-garantier, köp två-få en gratis, direktreklam och dörrförsäljare. Wedgwood var även slaverimotståndare och morfar till Charles Darwin.

 • Vi ser de praktfulla kollektionerna porslin i fabrikens museum, såsom den fantastiska Art Deco Fairy Lustreware som signades av Daisy Makeig-Jones och som kan inbringa närmare 60.000 dollar per del på auktion. Vi utforskar 260 år av revolutionerande och modern design. Här finns en välutrustad shop och en factory outlet på området. Vi kommer inte att se tillverkningen eftersom det är helg. Avslutningsvis reser vi ut till flygplatsen för hemresan via Richmond Tea Room där vi inmundigar ett Afternoon Tea.

Resans höjdpunkter

 • Birgitta Rasmusson och Elisabeth Svalin Gunnarsson som kompletterar varandra så väl
 • Besöket hos Barry Colenso - mannen som skapade prinsparet William och Catherines bröllopstårta
 • Bakverk och herresäten från The Cotswolds till Derbyshire

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/9
Pris Från 22 890 kr
Enkelrumstillägg 4 990 kr
I priset ingår
 • direktflyg Stockholm – Manchester t/r
 • flygavgifter
 • transporter, entréer och visningar enligt program
 • fem nätter del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell
 • fem engelska frukostar
 • en choklad- och en ostprovning
 • en Afternoon Tea-kurs
 • en High Tea
 • tre lätta luncher
 • fyra middagar
 • svenska ciceroner
 • engelsktalande värdar.
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar och avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

 

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Manchester - The Cotswolds. Middag.
Dag 2. Rodmarton Manor - Afternoon Tea kurs - Puddingklubben
Dag 3. Wightwick Manor - antikviteter hos Barn Antiques. Middag.
Dag 4. Derbyshires ostar - Bakewell - Old Bakewell Pudding-kurs.
Dag 5. Chatsworth House - Holbrook - Barry Colenso Chocolatier.
Dag 6. Wedgwood China - besök i outletbutik och porslinsmuseum. 

Boende

Three Ways Hotel, Mickleton, Chipping Campden, tre nätter.
Hotell The George, Peak District, två nätter.

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska Pund

Resans karaktär

Resan består av promenader och besök på historiska hus där trappor, ojämnheter och kanter finns. Fungerande leder och en normal grundkondition är grundförutsättningen för en fin reseupplevelse. 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2019-09-17 2019-09-22 22 890 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa