Översikt

Färgstarka Bosnien och Montenegro

Följ med på en lärorik och intressant rundresa på undersköna platser i vackra Bosnien Hercegovina och i Montenegro. Tillsammans med vår omtyckta skandinavisktalande ciceron Sonja Kotur Lovrekovic upptäcker vi några av Balkans mest kända kulturstäder, historiska platser och kustorter. Spektakulära panoramavyer och saltstänk följer oss på vår väg när vi bekantar oss med dessa intressanta områden fullmatade med en brokig historia och kulturell mångfald.

Bosnien-Hercegovina är ett av Europas yngsta länder och blev en formell republik efter Daytonavtalet 1995 som reglerade freden i det forna Jugoslavien. Men den första bosniska stadsbildningen kom till redan på 1100-talet. En oändlig mängd styren av länder som det Bysantinska riket, Österrike-Ungern, Serbien och Ottomanska riket har kommit och gått genom århundradena med kulturella utbyten men också med krig och konflikter som följd och som skapat dagens Bosnien med dess mixade kultur av folkslag och religioner. Huvudstaden Sarajevo är ett mycket populärt resmål med genuin charm, god mat och ringlande kullerstensgator. Betrakta folklivet i de orientaliska kvarteren över en kopp starkt turkiskt kaffe eller beundra arkitekturen influerad av Österrike på gågatan Ferhadija. I vackra Mostar ser vi den berömda bron Stari Most som efter återuppbyggnaden blivit en symbol för fred och samexistens. De spektakulära dinariska alperna går genom landet och erbjuder en storslagen natur med vandringstigar utsedda till några av de allra finaste i Europa.


Montenegro är ett litet land av höga berg, sjöar, floder och en exklusiv havskust. Liksom Bosnien har landet en lång och rik historia där bl. a greker, romare och turkar invaderat området. På 1700-talet etablerades nära kontakter med Ryssland som präglat landet kulturellt och religiöst, och en majoritet av befolkningen är ortodoxt kristna. Världsarvsstaden Kotor är en av resans höjdpunkter med dess undersköna läge i Kotorbukten med Europas sydligaste fjord. Vi får möjlighet att se flera av Montenegros populära kuststäder och fina marinor när vi färdas i buss och med båt längs kusten.

Vi startar med två nätter på Art Hotel i Sarajevo och därefter förflyttar vi oss söderut mot Montenegro och bor fyra nätter precis vid havet på det fina Hotel Palmon Bay i den trevliga kurorten Igalo. Resan avslutas med en natt på Hotel Mostar i Mostar.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm-Sarajevo

  Ankomst till Sarajevo på kvällen och möte med vår ciceron. Transport till vårt hotell Art Sarajevo och incheckning. Vi äter middag på hotellet eller på en lokal restaurang, lär känna varandra och pratar om dagarna som väntar tillsammans.

 • Dag 2 Basarkvarteren – Hoppets tunnel

  Efter frukost möter vi lokalguiden som tar oss runt i Sarajevo - en spännande smältdegel av olika religioner som grundades redan 1461 av ottomanerna – omgiven av bergskedjorna Bjelasnica, Igman, Jahorina och Trebevic – bergen där vinterolympiaden år 1984 utspelades. Under vår promenad ser vi präster i fotsida dräkter, samtidigt som böneutropen ekar mellan bergen. Här där öst möter väst besöker vi platsen i närheten av Miljacka-floden där den österrikiske kronprinsen Franz Ferdinand dödades. Mordet, kallat ”Skotten i Sarajevo”, blev starten på första världskriget. I den charmiga orientaliska delen av staden – Bascarsija – finns en levande hantverkskultur med kopparsmeder och småbutiker där man köper orientalisk inredning och smycken. Här intar vi en typisk bosnisk lunch som består av Čevapčići (köttfärsjärpar) och lepinja (bröd) med yoghurt som tillbehör. Efter lunch åker vi till ”Hoppets tunnel”. Tunneln skapades under den serbiska nästan 4 år långa belägringen av Sarajevo mellan 1992 och 1996 för att kunna transportera mat, läkemedel och andra förnödenheter in i staden. Idag är tunneln ett museum som väcker många känslor om vår närliggande dramatiska historia. Vi återvänder till Sarajevo på eftermiddagen och senare gemensam middag på lokal restaurang.

 • Dag 3 Buss via Dervischkloster – kurorten Igalo i Montenegro

  Med bagaget i bussen lämnar vi Sarajevo för resans nästa mål; kuststaden Igalo i grannlandet Montenegro. Färden går utmed Neretvafloden, på den gamla karavanvägen som ledde från inlandet till kusten. Vi gör ett stopp för att sträcka på benen och vid lunchtid beräknas vi vara framme i Blagaj Tekija. Här har Bunafloden sin källa som flödar ut ur en 200 meter hög klippvägg och vid denna ligger ett Dervischkloster -  idag ett nationalmonument. Den ottomanska sultanen var imponerad när han såg vattnet flöda ut ur klippan och lät bygga detta 1500-talskloster som idag räknas som en av de mest mystiska plasterna i hela Bosnien Hercegovina. Dervischkulturen praktiseras fortfarande i Bosnien Hercegovina och i Turkiet. Färden går vidare via staden Trebinje över gränsen in till Montenegro och ner mot Adriatiska havet. Vi ankommer till Igalo sent på eftermiddagen för
  incheckning och middag på vårt Hotel Palmon Bay Igalo som blir vår bas i fyra nätter. Igalo är en traditionell kurort känd för sin hälsobringande lera och på orten finns flera spahotell. På strandpromenaden ligger restauranger, barer och små affärer.

 • Dag 4 Badorten Budva – världsarvsstaden Kotor

  Efter frukost gör vi en utflykt med buss till pittoreska badorten Budva med anor från antik tid belägen på en udde omgärdat av det turkosblå havet. Vi besöker dess charmiga gamla stadsdel omgärdat av en ringmur och hinner insupa atmosfären innan vi åker vidare till idylliska staden Kotor - en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet och registrerat på Unescos världsarvlista. Staden ligger mycket vackert omgärdat av berg och väl undangömd i Kotorbukten vars infart och öar befästes starkt under medeltiden för att förhindra fiendeinvasion från havet. Här gör vi en stadsvandring med ett besök i St. Trifuns Katedral uppförd redan 1166. Katedralen har förstörts av jordbävningar ett flertal gånger men är varsamt renoverad med ovärderliga konstföremål, fresker och reliefer av helgon i guld och silver. Det blir även fri tid till lunch på egen hand i Kotor. På eftermiddagen återvänder vi till Igalo på den vackra kustvägen längs med Kotorbuktens strandlinje. Middag på hotellet.

 • Dag 5 Hamnstaden Tivat – egen båt till Perast – ön Vår Fru på Klippan

  Vi beger oss med buss en kortare bit över bukten till Tivat. Staden har en naturlig hamn och flera kulturella festivaler sommartid. Men mest känt är nog Tivat för Porto Montenegro – den nya moderna marinan för lyxyachter, exklusiv shopping och flärdfulla events. Med egen  båt tar vi oss genom den hänförande Kotorbukten med de stupande bergen och vi färdas vidare till det lugna lilla samhället Perast som ligger naturskönt på buktens östra sida. Orten var förr en rik och livlig sjöfartsstad full med skeppare och än idag finns 16 renässans- och barockpalats bevarade som vittnar om stadens tidigare elegans och välstånd. Vi gör en kort rundvandring och följt av en skön fikapaus på torget. Vi fortsätter med båt till den lilla ön Gospa od Skrpjela och dess kyrka med samma namn som översatt blir Vår Fru på Klippan. Legenden berättar om fiskare som efter ett skeppsbrott på 1600-talet såg en ikon av Guds Heliga Moder med Kristus och då bestämde sig för att bygga en kyrka precis på samma plats och som ska komma att beskyddas av ortens fiskare och sjömän. Vi besöker den fina barockkyrkan med över 64 oljemålningar av den lokala barockkonstnären Tripo Kokolja, och det lilla sjöfartsmuseet innan båten tar oss tillbaka till Perast och Tivat och vidare med buss till hotellet i Igalo. Middag på hotellet.

 • Dag 6 Fri dag – Titos sommarvilla

  Frukost och därefter en fri dag för egna aktiviteter. Vår ciceron föreslår en promenad till grannorten Herceg Novi för de som vill ha en extra aktivitet. Det tar ca 40 minuter att gå per riktning. Det finns även möjlighet att göra en utflykt till Dubrovnik med buss på egen hand. Eller varför inte sol och bad vid stranden om vädret tillåter. Före kvällens middag samlas vi och går en promenad till Titos sommarvilla som byggdes på 1970-talet och som står intakt trots Jugoslaviens upplösning. Tito var den Jugoslaviska Socialistiska Federationens ledare på livstid från 1945 och utövade en egen form av socialism kallad titoism, fri från Sovjetunion, fram till sin död 1980. Villan och området sträcker sig 5500 kvadratmeter och ligger på en kulle bakom vårt hotell. Möblerna och inredning är i original från Titos tid och höjdpunkten är Titos badrum i blå marmor från Brasilien. Promenad tillbaka till hotellet och middag.

 • Dag 7 Mostar

  Med bagaget i bussen lämnar vi Igalo för att ta oss tillbaka till Bosnien och den vackra staden Mostar i Hercegovina, dit vi når runt lunchtid. Vi checkar in på Hotel Mostar och intar en gemensam lunch. Därefter möter vi vår lokalguide för en rundvandring. Mostar anses av många vara en av de vackraste städerna i Bosnien och Hercegovina med en gammal ottomansk arkitektur kombinerad med österrikisk stil. Den mest berömda sevärdheten är Stari Most, bron som förbinder Neretvaflodens västra och östra sida. Bron var ett mästerverk när den invigdes 1566 efter Suleyman den stores förordnande. Bron förstördes i kriget 1995, men återuppbyggdes och invigdes år 2004. Efter den guidade rundvandringen ges fri tid till att utforska staden på egen hand. Mehmed Pasha Koskis moské är värt ett besök eller varför inte bara strosa runt bland de vackra husen i gamla stan och se på de kullerstensbelagda gatorna som är ett konstverk i sig. Avslutningsmiddag på lokal restaurang. • Dag 8 Hemresa

  Busstransport till Sarajevo under dagen för flyg hem till Sverige på kvällen. Våra dagar på Balkan är över för denna gång.

Resans höjdpunkter

 • Spännande Sarajevo och historiska Mostar
 • Unescos världsarvsstad Kotor och charmiga Budvar
 • Panoramavyer och bildsköna båtfärder i ett turkosblått hav

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 18/10
Pris Från 15 590 kr
Enkelrumstillägg 2 190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Sarajevo t/r
 • Transporter med buss och båt
 • Entréer och visningar enligt program
 • Sju nätter på mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • Tre luncher
 • Sju middagar
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skandinavisktalande ciceron
 • Skatt och flygavgifter
I priset ingår ej

Dryck
Dricks
Turistskatt, ca 1,40 Euro per natt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV's reseförsäkringar och avbeställningsförsäkringar, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Se information under avbeställningsförsäkring

Information om avresor

Bosnien och Montenegro tillhör ännu inte EU 

Resplan

Dag 1. Resa Stockholm-Sarajevo
Dag 2. Stadsrundtur Sarajevo med basarkvarten och Hoppets tunnel
Dag 3. Buss till Igalo i Montenegro
Dag 4. Kustorten Budva och världsarvsstaden Kotor
Dag 5. Hamnstaden Tivat – egen båt till Perast – ön Vår Fru på Klippan
Dag 6. Fri dag - Titos sommarvilla
Dag 7. Mostar och bron Stari Most
Dag 8. Buss till Sarajevo och hemresa

Resesätt Norwegian
Klimat

Sarajevo och Mostar har ett milt kontinentalt klimat och temperaturen ligger på mellan 9-17 grader i oktober. 
Kusten i Montenegro har ett behagligt medelhavsklimat med en medeltemperatur på 19 grader i oktober, och en vattentemperatur på 20 grader.
 

Valuta

Bosniska Mark (BAM) i Bosnien.
Euro (EUR) i Montenegro.


Deltagarantal

Minimum 15 deltagare

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-10-18 2019-10-25 15 590 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa