Översikt

Gods & Gårdar: På drömmarnas kust

Amalfikustens blånande kust bjuder på upplevelser utöver det vanliga, från färgstarka Neapel med besök i privata adelsmannapalats till ett möte med färgstarka och kunniga Kristina Kappelin på Villa San Michele på vackra Capri. Förtrollas likt talrika poeter av skönheten hos några av världens vackraste vyer – i ett landskap som sjuder av kulturhistoria och kulinarisk njutning.

Ett av världens mest älskade resmål r den undersköna blå Amalfikusten. Vår resa går utanför allfarvägarna till privata adelsmannapalats på en av Neapels bättre adresser och ut till en privat mozzarellafarm. Men även ut till besjungna Capri där Villa San Michele och dess nya direktör kunniga Kristina Kappelin möter oss. Nere vid kusten ligger juvelen Amalfi – vars forna makt och långa historia fullständigt överskuggar dagens pyttiga lilla vitmenade stad som klättrar på bergsväggarna ned i ett klarblått hav. Amalfis magnifika normandiska katedral med tillhörande klosterträdgård tronar över det lilla torget. Ovan Amalfi tronar musikens stad Ravello där vi tar en aperitivo i Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård med sin utsiktsplats över det oändliga, ”Belvedere dell’Infinito”. Välkomponerade måltider i trevligt sällskap av likasinnade väntar under resan och vi bor mycket bekvämt på ett modernt fyrstjärnigt hotell på bästa adress i den trevliga staden Salerno vid slutet av Amalfikusten. Här finns möjligheter till vackra promenader i de historiska kvarteren, shopping och att strosa längs den fina nyrenoverade strandpromenaden.

Vår svensktalande ciceron är uppskattade John Werich, bosatt i Italien sedan över tio år, välkänd skribent och fotograf i Gods & Gårdar samt Gods & Gårdars chefredaktör Erika Funke.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – Neapel – Salerno

  Vi landar med flyg i Rom där John möter upp för att tillsammans åka med bussen ner till det sagolika landskapet Kampanien och vi anländer under eftermiddagen i den genuina hamnstaden Salerno söder om Amalfikusten. Vi checkar in på vårt fyrstjärniga hotell Grand Salerno där vi bor under hela vistelsen. Det moderna hotellet ligger på strandpromenaden så vi kan ta del av stadens utbud under lediga stunder. På kvällen bjuds vi på en välkomstaperitif innan den gemensamma middagen.

 • Dag 2 Amalfi till havs & Ravellos villor och trädgårdar

  En scenisk tur med båt från Salerno längs Amalfikusten och dess bildsköna städer längs klippkanten väntar. Den som kommer till Amalfi för första gången har svårt att förstå att dagens stad med drygt 5.000 invånare en gång i tiden var den första av Italiens fyra sjörepubliker med stor handelsflotta. Amalfi konkurrerade om makten över Medelhavet med Genua och Venedig och dess storhetstid kulminerade på 1000-talet. Staden domineras av den mäktiga Sant´Andreakatedralen som började byggas redan på 800-talet. Amalfi var redan under tidig medeltid en betydelsefull handelsstad under bysantinskt inflytande. När normanderna intog staden på slutet av tusentalet lät de bygga en ny storslagen katedral här. Här bodde handelsmän, sjöfarare och båtbyggare med familjer. Vi har tid på egen hand att strosa omkring och besöka den vackra katedralen innan vi avnjuter en härlig lunch på stranden med alla havets läckerheter.

 • Uppe på bergskanten ovan Amalfi – tronar musikens stad ”La Città della Musica” Ravello, där de mer förmögna familjerna byggde sina magnifika villor. Från vägen vandrar vi uppåt för att komma upp genom trappor och gränder i denna förtjusande lilla ort där motortrafiken är bannlyst. I Villa Cimbrones stora parkliknande trädgård med sin utsiktsplats över det oändliga, ”Belvedere dell’Infinito”, kan vi beundra Amalfikusten med sina terrassodlingar, det skimrande blå havet och kustlinjens taggiga bergsrygg. Trädgården skapades med hjälp av Vita Sackville-West i början av förra seklet och i villan har blad annat Greta Garbo bott över. Vi avnjuter en aperetivo (drink med tilltugg) i den magnifika villan innan vi promenerar tillbaka till bussen som tar oss hem till Salerno. Kvällen och middag på egen hand

 • Dag 3 Kristina Kappelin på Axel Munthes Capri

  Idag går färden med båt från Salernos hamn mot Capri längs Amalfikusten, en av världens vackraste kuststräckor. De höga kalkstensbergen störtar sig ned i Medelhavet och små byar med pastellfärgade hus klättrar längs bergväggarna. Efter ett par timmar anländer vi till Marina Grande och beger oss med privat buss direkt upp till Anacapri med vyer över det azurblå havet.

 • Villa San Michele

  Här är välkända Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes hem. Axel Munthe förälskade sig som ung i Capri och förverkligade sin dröm om ett hem öppet för ljuset på en av Anacapris mest natursköna platser. Villan speglar Munthes tankar och känslor om skönheten och det känns som om han precis lämnat den. Vi blir personligt välkomnade av dess nya direktör, Kristina Kappelin, för många svenskar känd som mångårig reporter och korrespondent i Rom. Vi besöker den intressanta villan och den magiskt vackra parken, som utsetts till Italiens vackraste 2014. Under besöker får vi tid för en kaffepaus i villans charmiga kafé innan vi avnjuter en härlig lunch med utsikt över havet på närliggande restaurang. Vi har efter lunch tid att strosa omkring på egen hand i Capri stad innan vi åker med båten tillbaka till Salerno för kvällen och middag på egen hand. 

 • Dag 4 Seledalen och grekiska Paestum

  Vi styr kosan söderut till den mytomspunna Paestumbukten för ett besök hos en privat mozzarellaproducent på den bördiga slätten i Seledalen. Vi möts av den svensk-italienska ägarinnan och får en privat rundvandring på gården. Läs mer om denna gård i ett tidigare nummer av Gods & Gårdar. Under morgonen får vi se mozzarellaproduktionen i mejeriet innan vi åker till gården där vi får en rundvandring och får möta bufflarna innan vi avnjuter en härlig lunch i ägarfamiljens hem med dagsfärsk mozzarella.

  Efter lunch åker vi till världsarvet Paestum, där vi får en mycket kunnig och initierade guidning på svenska av auktoriserad guide bland de grekiska ruinerna och vackra lämningarna på denna magiska plats. I det närliggande arkeologiska området kan vi till fullo uppleva storheten i den antika grekiska kulturen som styrde över regionen under Magna Graecias storhetstid. På nära håll beundrar vi de tre bäst bevarade doriska templen i världen på ett och samma område. Vackert belägna vid havet och omgiven av grönska.

  Vi besöker också museet, där vi finner en lagom mix av fynd från utgrävningarna i området och avslutar med en unik upplevelse, ”Dykarens grav”, som med all rätt har hedersplatsen i museet. Kvällen och middag på egen hand i Salerno.

 • Dag 5 Privat adelsmannapalats – Kyrkokonsert - Prisade viner

  Idag väntar fantastiska Neapel. Den gamla stadskärnan är mycket vackert belägen och vi gör en liten stadsvandring med tid för lunch på egen hand, innan vi besöker en privat barockkyrka där man spelar upp till konsert enbart för oss. Därefter får vi ett exklusivt besök i ett historiskt privatpalats med magnifika fresker, ett hus fyllt med antikviteter.
  På eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet med lite egen tid innan det är dags att fara upp i kullarna ovan Salerno. Vi gör ett besök hemma hos den framgångsrika Anna Imparato där vi får ta del av en gästfrihet från en svunnen tid. Vi bjuds på en mycket generös och smakrik middag i hennes gemytliga och eleganta hem och får smaka på hennes syster Silvias världskända vin Montevetrano.

 • Dag 6 Vietri sul Mare – Rom – Sverige

  Under förmiddagen reser vi upp till Rom för att flyga tillbaka till Sverige.

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 6/10
Pris Från 24 990 kr
Specialpris Priset avser Gods & Gårdars prenumeranter
Enkelrumstillägg 2790 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Rom t/r
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum,
 • Transporter med buss och båt samt besöksmål enligt program
 • Alla entréer
 • Fem bufféfrukostar
 • Tre luncher med vin/mineralvatten/espresso
 • Två middagar med vin/mineralvatten och espresso
 • Landstigningsskatt på Capri
 • Svensk ciceron och guide
 • Dricks till busschaufförer
Resans karaktär

För en god reseupplevelse krävs god vigör krävs inför stadspromenader på ojämnt underlag, utgrävningsområden, trappor på Capri och i Ravello.

Bra att veta

Prenumerera gärna på Gods & Gårdar för att få följa med på resan. Om prenumerationer 

Litteraturtips (mycket finns på bibliotek/antikvariskt);

 • Capri – från stenålder till turistålder. Arvid Andrén. Lund 1975. En del ur serien om Medelhavets historia (finns på biliotek). Samt av samme författare "Utblickar på Capri" utgiven av Stiftelsen Axel Munthes San Michele 1980.
 • Axel Munthe, författaren, läkaren, byggherren. Bengt Jangfeldt. Natur & Kultur 1999.
 • Det goda Italien. Peter Loewe. Natur & Kultur, 2007. En läcker bok med både mathistoria och roliga anekdoter om olika delar av Italien.

Boka din resa

2018-10-06 2018-10-11 24 990 kr 5+ Boka