Översikt

I Churchills spår

Mytbildningen i Storbritannien om sir Winston Churchill växer till enorma proportioner med tre storfilmer på ett år, den nya fempundssedeln och turbulensen kring Brexit. Vem var mannen i historien? Vi följer hans spår för att få lära oss mer om tiden, mannen och myten.

Följ med på en resa byggt kring en av 1900-talets mest spännande och viktiga personligheter. Men som även innebär slott från skilda epoker, ståtliga herresäten med praktfulla trädgårdar samt ett möte med den utsatthet och det mod som präglade Storbritanniens män och kvinnor under Andra världskrigets tyska flygeld. Sir Winston Churchill tar stor plats i den brittiska historien och hans teatraliska och udda vanor är tveklöst intressanta. Mannen som beskrivits som självupptagen, maktfullkomlig och narcissist men även som mannen som räddade västvärlden.


Vi synar miljöerna och tidevarven runt Churchills uppväxt, eleganta herresäten och museum med fokus på denna från denna tid. Från en ensam barndom, via militärkarriären, till de två perioderna som premiärminister, målar vi upp bilden av mannen som ville vara större än livet självt i sin samtid. Res med vår ciceron Elisabeth Svalin Gunnarsson på en unik och spännande resa. Bekvämt boende på mellanklasshotell.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - London - Churchills bunker

  Vi ankommer London Heathrow internationella flygplats och gör en panoramatur förbi en del av de platser som särskilt förknippas med Churchill. Vi passerar hans storartade staty vid den östra sidan av Parliament Square, mittemot the House of Commons där många av den store politikerns triumfer ägde rum.
  Under Andra världskriget hade Churchill och hans krigskabinett en hemlig bunker där den innersta kretsen av Storbritanniens regering och dess hemligheter skyddades. Här ligger The Transatlantic Telephone room, förklädd som toalett, där Churchill överlade i hemlighet med USAs president, liksom ett sovrum där Churchill övernattade och kartrummet som bevarats i ursprungligt skick sedan lysets släcktes vid freden 1945. The Cabinet War Rooms väggar är täckta med kartor som visar utplaceringen av arméenheter år 1940. Här förberedde man sig att vilken dag som helst bemöta invasionen av Hitlers försvarsmakt.

  Vi gör en paus för lunch på egen bekostnad. Rekommendationen är givetvis att inta den på hotell Hyatt Regencys berömda The Churchill Bar. Här pryds väggarna av originalfotografier och kärleksbrev mellan Sir Winston Churchill och hans älskade fru Clementine, samt en staty i brons av en yngre Churcill.
  Under eftermiddagen gör vi ett besök på St Pauls-katedralen, den anglikanska kyrka som uppfördes i engelsk barockstil av Sir Christopher Wren, invigd år 1697 och byggd på samma plats som en tidigare medeltida kyrka med samma namn. Idag är kyrkan sätet för stadens biskop och är en av de viktigaste kyrkorna i London som även kallas för stadens religiösa själ. Katedralen har varit en samlingsplats för många kända tillställningar och evenemang, bland annat de statsmannamässiga begravningarna av lord Nelson och Sir Winston Churchill, jubileumsfirandena för både drottning Victoria och drottning Elizabeth II, samt kungliga bröllop som kronprins Charles och Dianas. Vi checkar in på The Grosvenor Hotel Victoria i London för en natt.
  Middagen äger rum på ikonen Clarence, ett av Churchills Londontillhåll, välbesökt även av ett flertal premiärministrar genom historien.

 • Dag 2 Storslagna Palace of Westminster - Royal Air Force

  Houses of Parliaments historia spänner över nästan tusen år från saxarna till dagens dato. Dagens Palace of Westminster ritades av sir Charles Berry efter den stora branden 1834. Höjdpunkten för många är besöket på House of Commons där Churchill excellerade i vältalighet under sina många praktfulla tal, i synnerhet de som premiärminister under krigsåren i parlamentet. Lunch på egen hand under dagen.
  Tidig eftermiddag beger vi oss till RAF-museet i norra London. Royal Air Force spelade en viktig roll under krigsåren, under Slaget vid Storbritannien år 1940. Under en guidad tur förstår vi bakgrunden av Churchills berömda ord om den fåtaliga men modiga styrka RAF-piloter, som slutligen besegrade det tyska flygvapnet, "Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket".
  Vi fortsätter ut på landsbygden och kommer in vid gränsen till det sköna The Cotswolds för att installera oss två nätter på Mcdonald Bear Hotel i Oxfordshire. Egen tid för middag där vi rekommenderar hotellets prisbelönta restaurant.

   

 • Dag 3 Blenheim Palace - Oxfords lärosäten

  Winston Leonard Spencer-Churchill föddes 1874. Hans far var lord Randolph Churchill, en framstående parlamentsledamot, och hans farfar var den sjunde hertigen av Marlborough. Blenheim Castle har sedan 1704 varit hertigarna av Marlboroughs residens och här föddes Winston.

  Som den förstfödde sonen till den andre sonen av hertigen av Marlborough, förväntades Winston axla manteln och följa i sina kända förfäders spår men han var ett känsligt barn som liksom sin far hade stora humörsvängningar med depressioner. Winston kunde senare i livet räkna på sin ena hand, de meningsfulla konversationer som han fört med sin far. Den viktorianska överklassen såg förvisso nästan aldrig sina föräldrar och Winston var inget undantag, han älskade sin nanny och dyrkade sin far. Därför var det ett hårt slag för honom att han aldrig upplevde sin fars tillgivenhet. Lord Randolph var besviken på sin son och trodde på allvar att sonen var efterbliven under skolgången. Faderns besvikelse över bristen på framåtanda och prestationer förföljde Winston i hela sitt liv, vilket man även kan förstå i hans författarskap. Winston Churchill var väldigt nära sin yngre bror Jack och deras familjer blev praktiskt taget en enda stor. Medan Winston älskade rampljuset och en manisk livsstil föredrog Jack det stilla livet i bakgrunden.

  Sedan 1987 är Blenheim Palace uppsatt på Unescos världsarvslista och bebos fortfarande av den elfte hertigen och hertiginnan av Marlborough. Dess formella trädgård och vattenterrasser skapades av den franske landskapsarkitekten Achille Duchêne på 1920-talet.

  Slottets park är en engelsk park - med den vilda naturens oregelbundna charm. En landskapsarkitektur från 1700-talet, skapad som en motreaktion på tidigare epokers ordnade och strikta trädgårdsideal. Den som anlade parken var den berömde Lancelot "Capability" Brown som även skapade en konstgjord sjö med en ö beprydd med konstgjorda ruiner med Antikens ideal. Blenheim Palace är ett unikt exempel på engelsk barockarkitektur där inredning i träsniderier visar intrikat detaljrikedom. Handmålade tak och de fantastiska porslinssamlingarna, gobelängerna och målningarna som ställs ut i flera rum är en syn i sig.

  Palatset har en utställning om Churchill och i ljuset av statsmannamässiga rummens överdådiga dekorationer tänker vi oss inramningen av Winstons barndom.

  Vid den lilla kyrkogården i St Martin, Bladon, markerar en helt alldaglig gravsten Winston och hans fru Clementine Churchill gravar, ett passande eftermäle av en stor man som ändå förblev "a commoner".

 • Sen eftermiddag beger vi oss till University of Oxford med anor från 1096, det äldsta i Storbritannien med 47 nobelpristagare och rankat bland världens tio bästa lärosäten. Här studerar över 20.000 studenter. Vi ser Carfax Tower, Christ Church College med sin katedral och the Great Hall som dyker upp i Harry Potter filmerna.

 • Dag 4 Kodknäckarnas Bletchley Park - Anne Bolyens Hever Castle

  I Oxfordshire ligger den hemliga militära anläggningen Bletchley Park, inspiration till storfilmen The Imitation Game och en tv-serie, en gåtfull herrgård som spelade stor roll under Andra Världskriget. Här arbetade kodknäckarna med världens första programmerbara dator, Colossus, som fyllde ett helt rum. Då sekretessen släpptes i mitten av 70-talet fick omvärlden en inblick i kodknäckarnas vardag. Följ med oss i fotspåren av Alan Turing, fadern till den moderna datorn och Ian Fleming, som arbetade i en verklig James Bond-värld. Besök hytterna där upp till 12 000 människor arbetade med att deschiffrera insamlad information. Se de fungerande Bombe-maskinerna som hjälpte till att knäcka koderna för tyskarnas Enigma-maskiner som ansåg omöjlig att avkoda.
  Som på många platser under kriget var många anställda kvinnor och stabens framgångsrika arbete med att knäcka nazisternas kommunikationskoder för armén, marinen, flygvapnet och Hitlers bunker, uppges ha förkortat kriget med två år.

  Lunch på egen hand under dagen, kanske i det trevliga kaféet på Hever Castle?

 • Slottets äldsta delar stammar från 1270 men det är ändå under 1500-talet då familjen Bullen tog över egendomen och byggde en herrgård i Tudorstil, som det blir som mest känt. Anne Boleyn föddes här och herresätet blev så småningom Henrik VIIIs fjärde fru Anne av Cleves residens. Träpanelade rum härbärgerar vackra möbler, gobelänger och antikviteter. Den värdefulla samlingen Tudor-porträtt anses vara den näst bästa samlingen efter den i National Portrait Gallery. Två mycket vackra böneböcker som tillhörde Anne Boleyn visas upp i ett av rummen. En permanent utställning i ett av gallerierna skänker ljus på Tudoreran och Anne Boleyns liv i slottet. Den förmögne amerikanen William Waldorf Astor använde stora delar av sin förmögenhet på att restaurera och bygga ut slottet under tidigt 1900-tal. Han skapade även de spektakulära trädgårdarna mellan 1904 – 1908, då våtmarker dikades ut till de trädgårdsrum du ser idag. Den Italienska trädgården härbärgerar William Waldorf Astors samling av italienska skulpturer och andra sevärda trädgårdsrum är Tudorträdgården och under våren rhododendrongången.
  Vi fortsätter ut till kusten och den lilla pärlan Deal, en attraktiv kuststad med två nätter på mellanklasshotell Dunkerleys Hotel & Restaurant för resans sista två nätter.

   

 • Dag 5 Sagoslotten Dover och Leeds

  Dover Castle är kung Henrik IIs stora stenslott från 1180-talet och byggt på platsen av en romersk fyr, en av Europas bäst bevarade från invasionstiden år 43. Här hade även Vilhelm Erövraren byggt ett timrat försvarsverk efter slaget vid Hastings 1066. Dover Castle är således ett fascinerande monument som står för många århundraden av brittisk historia. Uner första världskriget var Dover ett militärt högkvarter Framförallt representerar den en viktig roll som försvar till Churchill under andra världskriget, från Dunkirk evakueringen i maj och juni 1940. Till de hemliga sjukhusen som användes av sårade stridspiloter under Slaget vid Storbritannien fram till den väsentliga planeringen innan "D Day" och den allierade invasionen av Normandie som tog plats i juni 1944.

 • Vi besöker även det spektakulära Leeds Castle som ligger, liksom ett mer grovhugget Chateau Chenonceau, ute i vattnet. Under dess tusenåriga historia har Leeds Castle skyddat anglosaxisk adeln, medeltida engelska kungar i onåd och drottningar under tjugo århundraden av samhällets grädda. Leeds omvandlades från starkt fäste till elegant Tudorslott av kung Henrik den VIII med drottningen Katarina av Aragonien. Idag är Leeds är ett sagoslott som ligger vid en sjö där svarta och vita svanar sakta glider mystiskt över sin egen reflektion i det lugna vattnet. De ursprungliga fiskdammarna är omvandlade till vattenblänk omgivna av exotiska växter.

 • Dag 6 Familjeliv på älskade Chartwell - Hemresa

  Under en middagsbjudning 1908 mötte Winston sin framtida fru Clementine Hozier för andra gången. Deras romans inleddes med artig brevväxling som pågick under en tid innan Winston frammanade mod och friade. Under hela deras 56-åriga äktenskap så skrev de brev och telegram till varandra varje dag, då de inte var tillsammans. Clementine var ett stort stöd för Winston när han var ute på valkampanjer, men eftersom hon ofta led av stressrelaterade depressioner och Windston mycket väl visste vad det innebar att ha depressioner, så var han mycket noga med att hon skulle umgås med vänner när han bortrest samt sände henne på semestrar till varmare breddgrader. Då tog han istället ansvar för hushållet och hans döttrar höll honom sällskap. Paret fick fem barn, varav ett dog i ung ålder, och de tog stor plats i Winstons liv.

  Idag väntar Winston Churchills hem Chartwell. Platsen där godset ligger har varit bebyggt sedan 1500-talet då det kallades Well Street. Henrik VIII ryktas ha använt huset som bas då han uppvaktade Anne Boleyn som bodde på närliggande Hever Castle. Den ursprungliga bondgården förstorades och moderniserades under 1800-talet till ett bastant viktorianskt herrehus i rött tegel med kakelbehängda gavlar och burspråk. Winston Churchill förälskade sig i den förtrollande utsikten över Kent och bosatte sig här med sin fru Clementine och parets fyra barn. Clementine var inte lika förtjust i Chartwell som Winston eftersom det förfallna huset krävde många och dyra reparationer men Winston älskade Chartwell.

  Han anställde en arkitekt 1922 för att modernisera och utvidga huset, samt släppa in mer ljus i byggnaden. Philip Tilden transformerade ett medelmåttigt viktorianskt hus till en dröm i tidig Edwin Lutyens anda med en trädgård enligt Gertrude Jekylls principer. Trädgården var en ständig källa till inspiration när Churchill målade. Chartwell sköts av National trust och står precis som det gjorde under de glada dagar då familjen Churchill bodde här på trettiotalet.

  Här får vi möjligheten att upptäcka en annan sida av Churchill än politikerns, han var även en etablerad författare, historiker och konstnär. Flera av hans målningar visas på ett galleri i området. Det finns möjlighet att köpa lunch under dagen. Eftermiddagen är det så dags att resa ut till flygplatsen för hemresan till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Unik resa med fokus på Churchills gärning
 • Chartwell House och Hever Castle
 • Andra världskrigets minnen

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 10/9
Pris Från 17 990 kr
Enkelrumstillägg 3 990
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell
 • Fem frukostbufféer
 • Två middagar
 • Svensk ciceron
 • Miljöskatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Churchills krigskabinett. En natt på The Grosvenor Hotel. Middag på Clarence.
Dag 2. Palace of Westmintser. RAF museum.
Dag 3. Blenheim Palace - Oxford.
Dag 4. Bletchley Park - Hever Castle.
Dag 5. Historia & Andra Världskrigsminnen på Dover och Leeds castles.
Dag 6. Chartwell House - hemresa. 

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Bra att veta

Vårt boende under resan är;
En natt på The Grosvenor Hotel, London.
Två nätter på Macdonald Bear Hotel, Oxfordshire.
Två nätter på Dunkerleys Hotel & restaurant, Deal.

Boka din resa

2018-09-10 2018-09-15 17 990 kr Väntelista Boka