Översikt

I skuggan av Rom

Castelli Romani är samlingsnamn på en rad charmiga byar belägna på de vackra sluttningarna sydöst om Rom. Ända sedan romartiden har rika romare använt detta område som tillflyktsort under Roms varma somrar och några av de vackra villorna som byggdes under 1600- och 1700-talet står fortfarande kvar.

Rom är tveklöst en av världens mest älskade konst och kulturstäder. Få kan mäta sig med dess omåttliga skönhet. Men med handen på hjärtat – hur ofta har du lockats ut bland kulturstäderna i Castelli Romani? Där små kulturstäder lockar den stressade stadsbon att flytta från stress och jäkt ut bland vackra små vulkansjöar nedanför Apenninernas resliga gestalt. Den lilla byn Castelgandolfo klänger sig fast på toppen av en utdöd krater med fantastiska vyer över Albanosjön och Rom i fjärran. Detta är Roms vindistrikt där man sedan urminnes tider har producerat framförallt de vita Frascativinerna. Redan Gustav III besökte området och bland hans följe blev inspirationen så stark att även Stockholms omgivningar döptes om till Frescati, Albano och Tivoli för att nämna några få.

Följ med till skatterna i skuggan av Rom där vi njuter mindre besökta men betydelsefulla sevärdheter. I den härliga vårens tid ser vi påvens gigantiska sommarresidens, känner dofterna i trädgårdarnas trädgård Ninfa samt fascineras av ett av kejsar Calligulas antika skepp som återfunnets välbevarat i lilla Nemi. Vi återknyter till det romerska antika temat när vi tar tåget till Rom för att njuta av en stadspromenad kring Colosseum och Forum Romanum. Etruskernas skatter hinner vi med och avrundningen i de ljuvliga små historiska byarna i området La Ciociaria är en njutning för själen och passande avslutning på en formidabel upptäcktsfärd bortom Rom.

Vår ciceron är Ulla Bovin som bott i regionen sedan mer än 40 år. Vi möter även svenska Maria som bor ute på landet och som visar oss traktens gastronomi. Trivsamt boende på mellanklasshotell Flora i den exklusiva och vackert belägna staden Frascati med strålande vyer över den romerska landsbygden mot Rom. Det är trevligt att promenera i staden med sina pittoreska gränder och torg samt närliggande grönområden.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Rom

  Vid ankomst på flygplatsen möter Ulla Bovin med privat buss för att resa till Frascati där vi checkar in på ett trevligt hotell i centrum. Lite senare på eftermiddagen gör vi en promenad för att bekanta oss med staden med efterföljande middag.

 • Dag 2 Castelgandolfo – antika skepp - matlagning

  En händelserik dag inleds med en resa till Castelgandolfo, där påvarnas mäktiga sommarresidens, Palazzo Apostolico, tronar. Det uppfördes på 1500-talet ovan resterna av en antik storslagen villa tillhörande kejsar Domiziano. En av de mest älskade påvarna i modern tid, Johannes Paulus ll, kallade Palazzo Apostolico i Castelgandolfo för Vatikanen Två! Vi besöker det påvliga palatset och dess privata trädgårdar som för första gången i historien öppnades för allmänheten för bara några år sedan tack vare den nuvarande Påven Franciscus. Vi beundrar de magnifika anläggningarna med terrasser, formklippta häckar och buskar bland porlande fontäner.

  Vidare till Nemi där vi möter svenska Maria Tengler utanför byns museum, Museo delle Navi Romani. Museet är uppbyggt runt det antika romerska fartyg som en gång tillhörde kejsar Calligulas flotta och som återfanns på 1400-talet på botten av Nemisjön. Maria berättar om fartygens historia och muséet.

 • Maria Tengler Galzignato kom till Italien på 80-talet och flyttade sedermera till Nemi med sin man, konsthandlaren Carlo. De köpte en vingård där de även håller kurser i matlagning samt arrangerar provsmakningar av de grönsaker som odlas i köksträdgården. Maria brinner för den genuina och lokala gastronomin så vi promenerar från museet till deras ägor. Här får vi höra mer om livet på landet samt om vinet som de producerar. Maria visar oss hur man tillagar en lokal specialitet från trakten och vi äter en god lunch här. Vi återvänder till Frascati efter en behaglig dag i vacker natur samt har kvällen till egen disposition.

 • Dag 3 Den Eviga staden Rom

  Med det bekväma lokaltåget reser vi in till La Bella Roma. Vi promenerar från hotellet och väl inne i Rom visar Ulla oss en rad av sevärdheter från olika tidsepoker, från antiken till våra dagar. Vi ser Colosseum utifrån och i folkvimlet fortsätter vi till Kapitolium med Michelangelos torg och statyn som föreställer Romulus och Remo med varginnan. Härifrån har vi en magnifik utsikt över Forum Romanum. Vid Piazza Venezia tronar Nationalmonumentet "Il Vittoriano" som restes i början av 1900-talet med den okände soldatens grav. Stadsvandringen fortsätter bland pittoreska gränder och torg fram till grönsakstorget Campo de' Fiori där det varje dag pågår ett livligt och brokigt marknadsliv med frukt och grönsaker bland mycket annat.

 • Vi sneddar över Piazza Navona med Berninis flodfontän – torget som sedan århundranden kallas för stadens Salong och som under Antiken var en kapplöpningsbana, vilket förklarar den ovala formen. Pantheon med sitt tempel byggdes av kejsar Hadrianus på 100-talet, är idag gravplats för några medlemmar ur den forna italienska kungafamiljen Savoia samt konstnären Rafael. Piazza di Spagna, den Spanska Trappan, är ju också en slags öppen salong med sin imponerande trappa som leder upp till kyrka Trinità dei Monti. Här andas nutid med eleganta affärerna vid Via del Condotti samt Valentinos ateljéer. Du har sedan lunch och eftermiddag på egen hand – kanske lockar de trevliga Trastevere-kvarteren eller konstmuseer eller bara en härlig kaffe i vårsolen? Retur med tåg till Frascati samt gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 Trädgårdarnas okrönta drottning Ninfa – charmerande La Ciociaria

  För den skönhetsälskande blir detta en ljuvlig dag när vi äntrar bussen för att resa med buss till Sermoneta där kardinal Caetanis magnifika trädgård Ninfa ligger. Den första delen av trädgården anlades av honom på 1500-talet men vid hans död övergavs området och byggnaderna föll i ruiner. Först 1921 började adelsmannen Gelasio Caetani och hans engelska mor att torrlägga området och anlägga en botanisk trädgård med hjälp av de växter som hon hade fört med sig från sina resor i olika länder. En engelsk parken anlades och idag är de klätterväxtinramade ruinerna vid områdets lilla flod ett måste för trädgårdsälskare från hela världen med tiotusentals besökare varje år. En skönhetsupplevelse utöver det vanliga.

   

 • Området La Ciociaria ligger i Frosinone-provinsen mellan Rom och Neapel. Namnet kommer av de skor, ciocie, som antikens bönder och prästerskap tillverkade och använde. Här föddes skådespelaren Marcello Mastroianni och här spelades en mycket berömd film på 60-talet in med Sofia Loren i huvudrollen, La Ciocciara.

  I La Ciociarias små byar kan man fortfarande uppleva en genuin värme och ett lugn som på något sätt har överlevt det moderna livets invasion. Bland smala, stenlagda och prydliga gator och välbevarande historiska byggnader njuter vi av den omkringliggande naturens skönhet och hisnande vyer. Den kulinariska traditinen är viktig och här är man stolta över sina urgamla recept med lokal olivolja, vin, salami och skinka. Vi intar vår lunch i byn Collepardi vid foten av Monti Ernici, en av de mest karaktärsfyllda och charmiga medeltida byar som finns i området.

  Strax utanför byn ligger ett av de vackraste klostren i mellersta Italien. La Certosa di Trisulti från 1200-talet, uppfördes av påve Innocenzo lll. Klostret är känt för sina produkter av de många örter som växer runt klostret. Den som önskar kan shoppa naturprodukter i ett mycket vackert apotek. Vi ser klostret och även de delar som var "heliga" för munkarna och som i fordom aldrig visades för besökare, i örtagården "Flora Ernica" har munkarna sedan århundraden hämtat sina mediciner och skött sina växter med kärlek. Sedan i år bor det inte längre några munkar i klostret. Vi vänder tillbaks till Frascati och om tiden tillåter så stannar vi till i någon av de andra små byarna i La Ciociaria. Middag på egen hand ikväll

 • Dag 5 Etruskerna i Cerveteri - Braccianosjön

  Etruskerna – ett gåtfullt folkslag som levde främst i norra och mellersta Italien från 1000-talet fram till ca 100 f Kr. Det finns många teorier om etruskernas ursprung, att de lämnat boplatser i Mindre Asien för att söka lyckan här, eller att de kom från något annat europeiskt land och bosatte sig här i nuvarande Italien. Deras storhetstid mellan 800 - 500 f Kr efterföljdes av greker, fenicier, kartager och romare. Idag finns ett flertal utgrävda gravmonument i Umbrien, Toscana och Lazio men även i Syditalien. Deras språk liknade inte något annat och man har jämfört gravinskrifter med hieroglyfer men de är i stort sett omöjliga att tyda. Vi gör sedan en promenad vid Braccianosjön och kanske kan en kopp kaffe smaka bra innan vi vänder åter till Frascati för lunch och resterande dag till eget bruk. På kvällen sammanstrålar vi för gemensam middag.

 • Dag 6 Hemresa

  Efter några vilsamma och intressanta upptäcktsdagar är det så dags att vända hemåt under morgonen för flygresan mitt på dagen till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • De många små kulturstäderna i ett vackert landskap
 • Calligulas antika skepp och etruskernas minnen
 • Trädgården Ninfa

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 8/4
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 3 490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Rom t/r, flygavgifter
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fem bufféfrukostar
 • Två luncher med vin/vatten
 • Tre middagar med vin/vatten
 • Transporter enligt program
 • Entréer och visningar enligt program
 • Svensk ciceron och guide
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom
Dag 2. Castelgandolfo - Antika skepp - matlagning
Dag 3. Den Eviga staden Rom
Dag 4. Ninfa - La Ciociaria 
Dag 5. Etruskerna i Cerviteri - Bracchiano-sjön
Dag 6. Hemresa

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Goda leder är avgörande inför promenader på ojämnt underlag samt trädgårdar.

Boka din resa

2019-04-08 2019-04-13 15 990 kr 5+ Boka