Översikt

Konst och Kultur i Södra Dalarna

Dalarna - det svenskaste av landskap, starkast förknippat med folkkonsten, de gamla gårdarna, de färgrika sockendräkterna och de karaktärsfulla målningarna. Det var i Dalarna Arthur Hazelius sommaren 1872 inledde sitt samlande.

Under vår endagstur kommer vi att möta såväl dalatradittion som det mer moderna och nyskapande Dalarna i dess mindre besökta södra delar kring 100-årsjubilerande Avesta. Med sin vackra natur och sina gamla traditioner har Dalarna utövat en särskild lockelse på kulturintresserade och under resan träffar vi dalkullor och dalkarlar som vårdar och för traditionerna vidare.

Höjdpunkten på resan blir vårt besök på Avesta ART där den spännande utställningen Aquanauts – expeditionen till Siljansringen 1897 visas i sommar!
Västmanland får dock inleda vår konst och kultur-odyssé med Ivan Aguélis måleri innan vi fascineras och imponeras av hur man använder modern teknik och flera sinnen för att levandegöra det tunga industriarvet genom konst, i de mäktiga verken i Avesta. Under resan njuter vi av förplägnaden hos Måns Ols utvärdshus samt förevisas Erik Axel Karlfelts födelsehem och Erik Larsgårdens dalmålningar av vår lokala expertguide. Allt under kunnig ledning av ciceron Dag Celsing.

Boka din resa

2020-09-12 2020-09-12 2 950 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Aguéli och Karlfeldt

  Orientalisten, filosofen och konstnären Ivan Aguéli hette egentligen John Gustaf Agelii. Han föddes 1869 och levde under en samhällsomdanande tid vilket avspeglas i hans livsgärning med ett nyskapande måleri som beskrivs som ett noggrant färgspel och avvägda illusioner av avstånd och ljus. I det lilla museet får vi en visning av dess kunniga medarbetare. Till de omfattande Aguélisamlingarna, som tillhör Nationalmuseum, finns även verk av Helene Schjerfbeck, prins Eugen, Henri de Toulouse-Lautrec och Edvard Munch m fl.

 • Vår lekamliga spis får vi på Måns Ols utvärdshus i Sala. Här skapades under 1500-talet en mängd vattenreservoarer och dammar för att förse gruvnäringen med kraft. Vid sjön Långforsen uppfördes så småningom ett dammvaktarboställe år dammvaktare Måns Olsson. Framöver blev bostället en servering och restaurang som från 1700-talet blev mycket välbesökt, inte minst tack vare försäljningen av starka drycker till maten. Utvärdshuset revs och byggdes nytt under 1800-talet och blev traktens nöjescentrum. 1960 byggdes huset om ännu en gång och sedan dess äger Sala kommun byggnaden som härbärgerar en mycket omtyckt restaurang. Vi serveras traktens specialitet och drar sedan vidare in i rumpmasarnas förlovade rike.

 • I samma tidevarv som Aguéli levde diktaren och Nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt, vän med bl a Anders Zorn och Gustaf Fröding. Han föddes mitt i sommaren 1864 i nämndemansvillan Tolvmansgården, Karlfeldtsgården i Karlbo. Mansgårdsbyggnaden uppfördes i mitten av 1700-talet som hem åt s k tolvmän, nämndemän vid häradsrätten, och här bodde Karlfeldts föräldrar ända fram till 1885 då gården såldes under exekutiv auktion efter den skuldsatte faderns urkundsförfalskning med efterföljande fängelsestraff. Sonen tog samtidigt läroverksexamen och inledde sin egen yrkesbana samtidigt som han skrev poesi. Under förra sekelskiftets dalaromantik gjorde han sig ett namn med flera publicerade diktsamlingar, omnämnda som konservativa och nationalromantiska. Karlfeldt blev invald i Svenska Akademien 1904 och hans charmerande sätt ledde till hans samtids uppskattning, så även till flera amorösa eskapader med förvecklingar och fyra barn med samma kvinna, endast ett fött inom äktenskapet.
  Vår expertguide berättar initierat om gården och historien.

 • Den moderna klenoden Avesta ART

  Avesta firade 100 år förra året 2019. Det är dags att upptäcka Avesta ART. Handen på hjärtat, hur många har inte hoppat över Avesta till förmån för de mer kända resmålen norröver, eller i iver att komma hem från desamma? Men nu är detta resans höjdpunkt – så, välkommen in i en annan värld där årets utställning redan har hyllats och kommer att hyllas i press och TV under sommaren. Den spännande utställningen Aquanauts – expeditionen till Siljansringen 1897. 
  Verket från förra sekelskiftet är numera ett interaktivt museum och konsthall där besökaren upplever en sinnlig sammanfogning av då och nu, av konst och teknik. Upplev med dina egna ögon och öron hur den slaggstenskimrande järnbrukshyttan har förpuppats från en tung, sotig, mullrande industrimiljö till en spännande mötesplats för konst, modern teknik och industrihistoria. Rostugnshallen är nu en originell utställningshall, Masugnshallen och Martinugnshallen är inlevelsemuseum med interaktiva utställningar, konstutställningar och inte minst den permanenta glaskonsten av spektakuläre och internationellt erkände glaskonstnären Kjell Engman. I verkets lokaler finner vi den internationella konstutställningen Avesta Art, som i år fyller 25 år.

 • Verkets miljöer ges liv av ljud och synkroniserad videomappingteknik av Håkan Lidbo och Tom Waldton. I en utgångspunkt från platsen, Bolinders originalritningar och sin inneboende djärvhet har de skapat ett verk som rör sig gränsöverskridande mellan industrihistoria och samtidskonst. En upplevelse!
  Avslutningsvis är det dags att låta oss svalkas av en nationalromantisk kulturgård uppförd 1815, Erik Larsgården som är en idyllens pärla i Brovallen strax utanför Avesta i södra Dalarna. Vår expertguide visar oss genom historien och vi går själva runt bland övervåningens unika dalmålningar. Här får vi ställets specialitet kaffe och räkmacka. Inramning med sjöutsikt och grönska ger ro, innan vi tar oss ned till Stockholm på moderna vägar igen.

Resans höjdpunkter

 • Avesta ART
 • En mindre besökt del av Dalarna samt möten med Aguéli och Karlfeldt
 • Kunskaperna och berättandet av våra expertguider och ciceron

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor 12/9
Pris Från 2 950 kr
Enkelrumstillägg ---
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Sala – Avesta – Brovallen - Stockholm
 • En tvårätterslunch, bordsvatten och kaffe/te på Måns Ols utvärdshus.
 • Visningar och entréer enligt program.
 • Eftermiddagsfika med kaffe och en räkmacka på Erik Larsgården
 • Ciceron Dag Celsings guidning och guidning av lokala expertguider.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Stockholm - Ivan Aguélimuseet - Karlfeldtsgården Karlbo - Måns Ols utvärdshus - Avesta ART - Erik Larsgården - Stockholm

Boende

Endagsresa

Resesätt Buss
Resans karaktär

Hela leder och normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse bland museer och historiska gårdar med trappor. 

Deltagarantal

Min 15 - max 20 personer

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning för att få följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader i trängre utrymmen delar vi upp gruppen i mindre delar och ber dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare