Översikt

Krakow - konst, musik och världshistoria

Kraków – en av de finast bevarade medeltidsstäderna i Europa, tillika en kulturstad av rang som bjuder på både konst, musik, renässansarkitektur och historiska vingslag. Krakóws kulturrikedom speglas inte bara i arkitekturen utan även av de många museerna.

Vackra Kraków blev tidigt centrum för polsk kultur och här grundades landets första universitet år 1364. Staden har genom århundradena varit förskonad från direkta krigshandlingar och förstörelse och kan därför idag uppvisa en unik blandning av byggnadsstilar. Krakóws kulturrikedom speglas inte bara i arkitekturen utan även av de många museerna.Här finns också Europas största och tillika ett av Europas vackraste medeltidstorg, Rynek Glówny. Härifrån löper gatorna ut mot den stadsmur som en gång omgav Gamla Stan men som revs i början av 1800-talet. Istället omges nu de gamla delarna av staden av träd och planteringar, som har fått namnet ”Planty”. 

Mitt på torget ligger de berömda Tyghallarna, ”Sukiennice”, som sträcker sig tvärs över torget med sina valv och ornamenteringar, ett vackert exempel på polsk renässans. Framför Tyghallarna står Mickiewicz-monumentet, en samlingspunkt för alla som träffas på torget. Här är bästa platsen för att uppleva det polska folklivet. Svärmarna av duvor och blomsterstånden är levande inslag på torg och bilfria gator, liksom gatumusikanterna som brukar stå under Tyghallarnas valv och spela gamla polska visor. Det som kanske slår besökaren mest är de oerhört vänliga och tillmötesgående Krakówborna och den goda maten,. såväl den traditionsrika polska som de många kaféernas och moderna restaurangernas. Europeiska Gastronomiska Akademin har beslutat att Krakow blir Europas gastronomihuvudstad 2019. Ciceron på resan är vår omtyckta svensktalande licensierade Krakowguide Magdalena Tarka.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm-Krákow

  Direktflyg på förmiddagen från Arlanda till Kraków. Vår svensktalande ciceron Magdalena möter med buss för en kort orienteringstur in mot staden där vi checkar in på vårt centralt belägna och fyrstjärniga Hotell Mercure. Hotellet ligger inte långt ifrån Europas vackraste medeltidstorg, Rynek Glówny och är en utmärkt utgångspunkt för allt vad staden har att erbjuda.Vi har lite tid på egen hand innan vi äter en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Krákow stadsrundtur - Pianokonsert

  Dag 2. Krákow stadsrundtur - Pianokonsert
  Dagen inleds med en promenad i Gamla Stan som avslutas med ett besök i Mariakyrkan från 1300-talet. Från kyrkans torn ljuder, enligt obruten medeltida tradition, en abrupt avbruten trumpetfanfar varje hel timme. Det sker till minne av en trumpetare som en gång varnade Krakówborna för ett fientligt anfall, men träffades av en pil så att fanfaren avbröts. Inne i kyrkan finns en fin samling sakral konst från olika epoker, bland annat det största och mest berömda altaret i Europa, skapat av Veit Stoss från Nürnberg under åren 1477-1489. Altarets förgyllda, rikt ornamenterade bildverk innehåller över 200 figurer med olika utseenden och klädedräkter.

  Vi äter en gemensam lunch i Gamla Stan. Några timmar på egen hand där den som önskar kan utforska utbudet i stadens många fina butiker eller äta en tidig middag på egen hand innan vi samlas åter för att njuta av en Chopin-konsert i en historisk byggnad. Konserten börjar kl 19.00.

 • Dag 3 Wieliczka saltgruva

  Efter frukost beger vi oss till Wieliczka strax utanför Kraków och besöker den över 700 år gamla saltgruvan. Tillsammans med guiden, som berättar både om gruvans historia och dess legender och mysterier, gör vi en vandring genom gångar och orter. Heliga Klingas kapell brukar väcka allas beundran. Det ligger i en 54 meter lång, 17 meter bred och 10 meter hög kammare med trappor, altarräcken och magnifika ljuskronor – allt uthugget i salt! Vi åker tillbaka till Kraków och har resten av dagen till eget förfogande för att få möjlighet att upptäcka denna vibrerande kulturstad på egen hand. 

 • Dag 4 Krakóws nutidshistoria

  Efter frukost besöker vi Auschwitz/Birkenau där vi ser ett av samtidens mest skakande dokument över Förintelsen och dess bevis på mänsklig grymhet och ondska. Gemensam lunch. Därefter besöker vi Schindlermuséet där liv kunde räddas undan koncentrationslägren genom att Schindler anställde judar för arbete i fabriken. Oskar Schindler var en av de som agerade med sitt eget liv som insats för att undsätta judar trots att han inte enbart hade goda avsikter när han dök upp i Kraków. Hans främsta avsikt var att tjäna pengar och utnyttja den billiga arbetskraften som fanns att tillgå. En vändpunkt, då hans samvete började göra sig påmint, sägs vara när gettot stängdes. På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

   

 • Dag 5 Krákow - Stockholm

  Efter frukost checkar ut från hotellet och beger oss till flygplatsen i Kraków för vidare hemresa till Stockholm Arlanda.

   

Resans höjdpunkter

 • Besöket i Heliga Kingas kapell
 • Krakows gamla historiska kvarter
 • Nutidshistorien med Auschwitz och Schindlers fabrik

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 25/4
Pris Från 12 990 kr
Enkelrumstillägg 3490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Kraków t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • En musikföreställning
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Reseförsäkringar av olika omfattning kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se

Resplan

Dag 1. Stockholm - Krákow
Dag 2. Krákow stadrundtur - Pianokonsert
Dag 3. Wieliczka saltgruva
Dag 4. Krákows nutidshistoria
Dag 5.Krákow - Stockholm

Klimat

Vädret april i Kràkow, medeltemperatur på 16 grader på kvällen ca 8 grader .

Valuta

Polska Zloty. 

Resans karaktär

Resan innebär många stadspromenader på ojämnt underlag varför goda leder och normal grundkondition borgar för en fin upplevelse.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-04-25 2019-04-29 12 990 kr 5+ Boka