Översikt

Kroatiens världsarvspärlor med fil dr Göran Alm

Kroatien är med sina städer och storslagna arkipelag ett av Europas mest fascinerande länder. Dubrovnik, Split & Trogir – tre av medelhavskustens vackraste städer, med reminiscenser från många historiska epoker och oskattbar kultur vid ett behagligt uppvärmt hav.

Där Medelhavet möter Centraleuropa, Alperna och den pannoniska slätten ligger Kroatien. I ett relativt litet land möts många olika landskapstyper och naturen är oerhört vacker. Vid kusten ligger städerna som pärlor, där varje sten berättar sin saga från historien. Det är lätt att förälska sig i dess storslagna arkipelag, frodiga natur, klara badvatten och mångfacetterade kulturutbud. De vänliga, gästfria människorna gör att man gärna återvänder till detta unga land fyllt av förhoppningar, framtidstro och samtidigt vördnad inför tradition och historia.

Kustlinjens pärlor har en grandios atmosfär av förra sekelskiftet. Söderns fascinerande Dubrovnik är en av de vackraste städerna längs medelhavskusten, med reminiscenser från många historiska epoker. Staden, omringad av medeltida murar och fästningar strålar med en evig skönhet. Här strövar man bokstavligen från romantik och gotik till högrenässans och barock. Split, Trogir, renässansparken Trsteno samt ostronbankarnas Ston är andra skatter längs vår väg. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell i utkanten av Dubrovnik och centralt i Trogir. Ciceron är fil dr Göran Alm som länge velat ta Favoritresors kunder till Dubrovnik samt engelsktalande lokala, licensierade guider.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Dubrovnik

  Flyg från Sverige till Dubrovnik med ankomst på förmiddagen. Här väntar vår lokale guide med privat buss för att ta oss in till Dubrovnik omgående. Efter en gemensam lunch gör vi en kort tur i staden med besök i katedralen och kyrkan som tillägnats stadens skyddshelgon Sankt Blasius. Dagens kyrka uppfördes i barockstil av den venetianske arkitekten Marino Gropelli 1715 på platsen för en romansk kyrka från 1368. Här fascineras man av den dyrbara guldpläterade gotiska statyn av skyddshelgonet från 1400-talet. Statyn är Dubrovniks dyrbaraste konstskatt inte minst eftersom Sankt Blasius håller en miniatyr av Dubrovnik från tiden innan den stora jordbävningen 1667 och den stora branden 1706 vilka förstörde stora delar av staden men lämnade statyn intakt. Incheckning för två nätter på fyrstjärniga hotell Lero, ca två kilometer utanför det gamla Dubrovnik och gemensam buffémiddag här.

 • Dag 2 Strövtåg i Dubrovnik

  Under morgonen tar vi lokalbussen till Adriatiska havets skönhet Dubrovnik för en stadsrundtur. Dubrovnik är en av Europas vackraste städer där de äldsta byggnaderna härrör från 600-talet. I århundraden var staden ett viktigt handelscentrum med fartyg som seglade över hela Medelhavet och även längre bort. År 1667 råkade Dubrovnik ut för en svår jordbävning, då många människor omkom och vackra byggnader jämnades med marken. Återuppbyggnaden blev dock väldigt bra och resulterade i det vackra barockcentrum vi ser idag. Staden klamrar sig fast på klipporna ovanför vattnet i ett dramatiskt landskap. Gemensam lunch under dagen. Ringmuren som går runt hela Gamla stan är som gjord för att vandra på och härifrån har man en fantastisk utsikt över havet på ena sidan och över de terrakottafärgade tegeltaken i Gamla Stan på andra sidan. Rektorspalatset och världens första apotek tronar i staden bland katedraler och skinande marmortorg. Retur med lokalbuss till vårt hotell och senare under kvällen äter vi gemensam middag.

 • Dag 3 Trsteno palats - ostron i Mali Ston - världsarvsstaden Trogir

  Renässanspärlan Trsteno lät uppföras av adelsfamiljen Gucetic-Gozze år 1494 som sommarresidens. Idag är det arboretet som är det mest kända eftersom det är Kroatiens äldsta park i gotik-renässansstil. Adelsfamiljen gav i uppdrag åt Dubrovniks sjökaptener att föra med sig exotiska frön och växter från deras seglatser över haven i början av 1500-talet och de två orientaliska platanträden som dominerar Trsteno är över 500 år gamla. Familjen lät uppföra en akvedukt av romerskt snitt för att säkerställa vattentillgången till trädgården. När man kommer till själva sommarresidenset slås man av den ljuvliga utsikten över den dalmatiska kustlinjen med Elafitiöarna i fonden. Terrassen har medverkat i flera filminspelningar. Genom århundradena har palatset och arboretet märkts av de krig och stridigheter som området genomlidit och idag är såväl park som byggnad skyddad som ett av landets viktigaste kulturmonument i sin helhet.

 • Färden går vidare norrut för ett stopp i den medeltida staden Stons hamn, Mali Ston, som förr skeppade ut stadens vita guld – saltet – men idag är gastronomisk vallfartsort för ostronälskare, då Stonkanalen härbärgerar utmärkta ostronodlingar. Här besöker vi en ostronfiskare och hans båt för en enkel provsmakning av ostron med ett glas vin från Peljesakhalvön.

 • Vi skall avrunda en intressant dag med att inkvartera oss för två nätter på Brown Beach Hotel i Trogir – den historiska staden som utnämns till världsarv tack vare sin stadsplanering - ett unikt exempel på kontinuerlig stadsplan från hellenistisk era till medeltid med minimal påverkan i modern tid. Här bor vi nära vattnet under resans två sista nätter. Trogir lockar till en kort stadspromenad vid ankomsten då den är osedvanligt rik på kyrkor i romansk stil, liksom renässans och barock från tiden då venetianarna styrde Trogir. Den bäst bevarade romansk-gotiska staden i Centraleuropa smyckas av den härligt breda strandpromenaden med palmer, planteringar och vackra byggnader. Promenaden avrundas med en gemensam middag. Vi spatserar tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 4 Världsarvsstaden Split

  Vi besöker Split som är Kroatiens näst största stad för att fascineras av det som var den romerske kejsaren Diocletianus palatsstad. Stadens hjärta ligger faktiskt innanför murarna på det rekreationspalats som kejsaren byggde åt sig år 295 e Kr inför sin pensionering från tronen. Diocletianus trodde sig vara Jupiters ställföreträdare på jorden, blev ökänd för sina förföljelser av kristna och var en hårdför man vars palats vaktades av eunucker. Det omkring 30.000 kvadratmeter stora palatset är en av de största bevarade romerska byggnaderna i världen. Det relativt välbevarade palatset blev landets tredje världsarv år 1979. Namnet Split stammar från grekiskan och betyder spanskginst. Gemensam lunch och retur till Trogir. Gemensam trerättersmeny på hotellet avrundar resan.

 • Dag 5 Split - Sverige

  Hemresa under morgonen från hotellet för resan med direktflyg från Split till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Trstenos renässanspark och palats
 • Dubrovniks och Splits skatter under ledning av Göran Alm
 • Charmiga, historiska Trogir

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 9/10
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 3 190 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Dubrovnik/Split – Stockholm, flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell
 • Fyra frukostar
 • En ostronprovning
 • Tre luncher
 • Fyra middagar
 • Svensk konstciceron
 • Engelsktalande licensierade lokalguider
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Dubrovnik. Lunch. Katedralen och Sankt Blasiuskyrkan. Middag.
Dag 2. Stadsrundtur Dubrovnik. Lunch. Middag.
Dag 3. Trsteno palats och arboretum. Ostron i Mali Ston. Trogir. Middag.
Dag 4. Split stadsrundtur. Lunch. Middag.
Dag 5. Hemresa

Resans karaktär

Hela leder och knän är grundplåten för en fin reseupplevelse.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Boka din resa

2018-10-09 2018-10-13 16 990 kr 5+ Boka