Översikt

Norra Cyperns historiska pärlor

Världsberömda kulturskatter i orörda norra Cypern, från Famagusta, Svenska Cypern-expeditionens Soli och Vouni till öde sandstränder och olivlundar, i kunnigt sällskap med Cypernexperten Marie-Louise Winbladh. Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.

Natursköna Cypern har varit en smältdegel under årtusenden för storslagna civilisationer alltsedan neolitisk tid. Egyptens faraoner, feniciska köpmän, perser och Alexander den stores ptolemaier använde ön som bas. Julius Caesar gav Cypern som kärleksgåva till Kleopatra och såväl saracener som bysantinarna har använt öns strategiska läge. Rickard Lejonhjärta sålde ön till tempelriddarorden som i sin tur sålde ön vidare till Guy de Lusignan, Jerusalems avsatte kung. Efter den frankiska eran fick venetianarna kontrollen över Cypern. Många av de osmanska soldater som deltog i kriget mot kungadömet Cypern och sedermera Venedig under 1500-talet, bosatte sig på ön för att bruka jorden och med tiden blev de fler och fler.

Under vår kulturrundresa möter du Norra Cyperns högintressanta kultur mitt i en underskön natur. Efter södra Cyperns inträde i EU har gränsen luckrats upp mellan den cypriotiska delen som är grekisk-ortodoxa och grekisktalande och den del som frigjorde sig 1983 såsom Nordcyperns Turkiska Republik, som idag endast erkänns av Turkiet.


Men bara på Norra Cypern finns ännu mycket av det orörda land som trollband besökarna före den turkiska invasionen av Cypern 1974 då ön delades. Bland de historiska höjdpunkterna återfinns Famagusta, Salamis och Bellapais och den vackra naturen på Karpassoshalvön, havsvyerna från Svenska Cypernexpeditionens utgrävningar i Vouni och de gröna bergen kring korsfararborgarna strategiskt belägna på toppar vid kust och i inland.

Den Svenska Cypernexpeditionen 1927 – 1931 grävde på ett tjugotal platser på ön varav vi kommer att besöka några av dem. Vår ciceron är den kunniga och entusiastiska arkeologen Marie-Louise Winbladh, som skrivit flera böcker om Cyperns historia och tidigare varit intendent för Cypernsamlingarna på Medelhavsmuséet under 30 år. Marie-Louise leder vår resa tillsammans med cypriotiska licensierade guider. Under resan bor vi på ett enklare men trevligt skött mellanklasshotell.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Larnaka, Cypern

  Under kvällen flyger vi direkt till Cypern och Larnaca. Här möts vi med privat buss för färden norrut till vårt mellanklasshotell Sempati vid havet ca 16 km väster om Kyrenia. En liten småplocksbuffé med dryck finns att förse sig av vid ankomst på hotellet.

 • Dag 2 Promenad i historiska olivlundar – maronitiska Korucam

  Efter en bussfärd ankommer vi till Kalkanli, ett område som ståtar med olivträd som sägs vara upp mot 850 år gamla. Bland silvergröna blad och knotiga stammar promenerar vi ca en timme bland de skyddade olivträd som planterades här på 1200-talet. Därefter färdas vi med buss till en av Cyperns fyra maronitiska byar. I Korucam bor kristna arabiska maroniter som flydde undan 700-talets muslimska expansionen i Syrien och Libanon.

  På 1200-talet sände Guy di Lusignan efter maronitiska soldater som skydd vid nordkusten, vilket orsakade ytterligare en inflyttningsvåg. Här talas en alldeles egen arabisk dialekt och vi promenerar runt i byn. Förmiddagen avrundas vid vårt hotell där en cypriotisk familj bakar vårt bröd och arrangerar lunchen. Korek är ett traditionellt cypriotiskt bröd som bland annat smaksätts av oliver. Vår lunch består av nybakt bröd och andra traditionella maträtter. Efter lunch har du tid för eget bruk och den som önskar kan njuta av den nygjorda och trevliga promenadväg som byggts längs stranden med vyer över hav och inland. Vädret kanske inbjuder till bruk av hotellets poolområde. Under kvällen väntar middag på hotellet.

 • Dag 3 Kulturdag i Svenska Cypernexpeditionens spår

  Färden går västerut mot kusten vid Morfoubukten, där svenska arkeologer bedrev utgrävningar under 1930-talet. Här möts vi av en taggig kustlinje och två höjdpunkter under resan. Bland expeditionens alla utgrävningar var två av de viktigaste platserna Vouni med sitt klassiska kungapalats och Soli med romersk teater och en basilika vars underbara mosaikgolv visar fåglar, djur och geometriska mönster.

  Inledningsvis besöker vi Agios Mamas kyrka och det arkeologiska muséet, innan Solis mosaiker och romerska amfiteater utforskas. Efter en lunchpaus besöker vi Vouni beläget i ett vackert kuperat kustlandskap. Vida vyer över ett skönt hav väntar under dagen, liksom enastående historia och kultur. Retur till hotellet och gemensam middag.

 • Dag 4 Akanthou Tatlisu - Kyrenia

  Revolutionerande fynd från stenålderstid har gjort byn Tatlisu omskriven. Om de stämmer är det sensationellt. Turkiska arkeologer har grävt här sedan 30-talet och en tysk upptäckare skrev 1873 att marken här var strösslad med antika fynd som lokalinvånarna gärna använder som byggmaterial. Detta är ett viktigt område med fynd från såväl neolitisk tid som bronsålder. Det sägs att den legendariske grundaren av Salamis, Teukros, landsteg på ön just här. Utgrävningar 1996 visade att Tatlisu var den första och hittills enda kända bosättningen på Cypern med bevis på cypriotisk-anatoliska kontakter från 8.200 år före vår tideräkning. Bland fynden finns 4.000 obsidianbverktyg från Anatolien. Sju hus har grävts ut och de har rödputsade tegelväggar på stenfundament. För att levandegöra denna uråldriga kultur har man uppfört ett sådant neolitiskt hus. 
  Nordkustens pärla är staden Kyrenia/Girne och ansedd av många som den vackraste, såväl vad gäller belägenheten som själva staden. Här finner vi den bäst bevarade borgen som Lusignan-ätten byggde vid havet. Den är även känd för den vackra och skyddade hamnen. Borgen byggdes redan under den bysantinska tiden men förstärktes senare under 1100-tal och 1500-tal. Venetianarna byggde en kraftig mur omkring den befintliga medeltida muren. Strax innanför entrén ligger ett bysantinskt kapell från 1100-talet, S:t Georgskapellet, som hamnade innanför den kraftiga venetianska muren från 1500-talet. Kapellet är fyrkantigt
  med en kupol och fyra marmorpelare. Kyrkorummet är väldigt litet men oerhört stämningsfullt med det sparsamma ljuset som silar in och belyser de gyllengula väggarna i kalksten. I en del av de mörka valven under jord i själva borgen försmäktade olyckliga fångar, bl a tempelriddare under venetiansk tid. Även britterna använde dessa fängelsehålor, där de låste in grekcypriotiska frihetskämpar och EOKA-terrorister under 1950-talet. I muséet finner man resterna efter det antika skepp från 200-talet e Kr. som förliste under sin transport av
  vin och stenankare från Samos till Cypern. Vi går på stadens murverk och njuter av staden innan retur till vårt hotell. Gemensam middag.

 • Dag 5 Karpassoshalvöns natur och kultur

  Nu tar vi oss ut till nordöstra Cyperns ännu orörda gyllene sandstränder.
  På Karpassoshalvön ligger tre vallfartsmål och vi inleder dagen med den lilla kyrkan Panayia Kanakaria i Lythrangomi. En bysantinsk kyrka från 600-talet som var känd för sina fina mosaiker och byggdes ovanpå ruinerna från en tidigkristen kyrka. När turkiska trupper landsteg här plundrades dock kyrkan på sina tre kvarvarande mosaiker och de är idag internationellt efterlysta.

  Vilda åsnor samlas ofta vid aposteln Andreas kloster, Apostolos Andreas. Till klostret vallfärdar många grekisk-ortodoxa pilgrimer sedan gränsen öppnades 2003. Vi kan dock inte se den invändigt på grund av renovering. Legenden säger att aposteln Andreas kom i land här och en mirakulös vattenkälla sprang upp på platsen. Här låg ett befäst kloster på 1100-talet men dagens klosterbyggnader kommer från 1700- och 1800-tal.

  Under dagen kommer vi även att förundras över mosaikerna och basilikaruinerna vid Agios Trias på Karpassoshalvön. I början av 500-talet påbörjades byggnationen av en ett biskopspalats och en basilika som sedan förstördes av arabiska pirater. Den återuppbyggdes men övergavs och föll i glömska tills den hittades av en slump 1957. Den är endast delvis utgrävd och i denna spännande miljö roas vi av granatäpple-, och sandalmosaikerna samt flera fina mosaiker med geometriska mönster.
  Vi installerar oss på ett traditionellt pensionat av enkel mellanklasstandard för en natt.
  Vår middag består av typiska cypriotiska rätter, kanske halloumi, vinbladsdolmar och bönor.

   

 • Dag 6 Antikens Salamis & Famagusta vid havet

  Dagen inleds med en äkta byfrukost. Färden går från den sköna halvöns natur söderut mot kulturen vid två av öns mest kända platser.Under dagen njuter vi av promenader på utgrävningsområden och kulturbesök. Salamis var en grekisk stadsstat på en plats med bosättningar från sen bronsålder i det närbelägna Enkomi. Runt 400 f kr, under arkaisk och klassisk tid, var Salamis en maktfaktor som huvudstad på denna kopparmalmens förlovade ö. Men de skatter vi ser idag stammar från dess hellenistiska och romerska era med sin restaurerade teater och gymnasium, som stammar från kejsar Augustus tidevarv. I Salamis stenades det cypriotiske helgonet Sankt Barnabas som anses ha fört in kristendomen på Cypern och grundat dess kyrka. Vi ser Sankt Barnabas klostret i gröna omgivningar.

  Sköna Famagustabukten var hela Cyperns vackraste besöksmål innan krisen. Famagusta där Öst mötte Väst och där Kryddvägen mötte Sidenvägen. Här frotterades pilgrimer och köpmän med kungar, adelsmän och korstågsriddare. Ett sammelsurium av folkslag, religioner och språk hördes på dess gator. En stad som liknar ett levande museum över världshistorien där sägnerna berättar att det en gång fanns en kyrka för varje dag på året. 
  Spökstaden Varosha står öde och förfallen sedan Cypernkrisen 1974. Men vi promenerar på Famagustas imponerande stadsmur och ser katedralen samt Othellotornet utifrån (om arbetena inte är avslutade).  Vi äter lunch under dagen och återvänder till vårt hotell. 

 • Dag 7 Korsfararnas borgar - Bittra Citroner i Bellapais och historiska Kyrenia

  I Kyrenias berg ovan den spektakulära kustlinjen är landskapet grönt på grund av de många källor som springer upp i landskapet. Uppe på bergstopparna i området ligger de fantasieggande bysantinska försvarsverken Sankt Hilarion i väst, Buffavento i centrum och Kantara till öst. Borgarna byggdes som starka fästen i försvaret mot arabernas krigståg och låg så pass nära att man kunde sända varningssignaler mellan dem. Vi besöker Sankt Hilarion som är byggd i tre nivåer på två toppar. Den bysantinska borgen byggdes under 1200-talet om till ett kungligt slott av de franska Lusignan-prinsarna – ett exceptionellt vackert monument över gotisk arkitektur i en spektakulär natur. Eftersom det övergavs under 1500-talet är slottet inte ändrat, vilket ger en unik insikt i dåtidens byggnadskonst.

  Under bergskedjan Pentadaktylos ”de fem fingrarnas berg” med korsfararborgarna på rad ligger den vackra byn Bellapais där den engelske poeten och romanförfattaren Lawrence Durrell bodde under några år på 50-talet under Cypernkrisen. Här skrev han sin prisbelönta självbiografiska roman ”Bittra citroner”. Vi besöker byn vars riktiga pärla är det spektakulärt belägna klostret Bellapais från Abbaye de la Paix, från 1200-1400-talen. Retur till vårt hotell med middag.

 • Dag 8 Nicosia - Larnaka - Stockholm

  Med bagaget i bussen skall vi ta oss en titt på Cyperns spännande huvudstad innan det är dags för hemresa. Nicosia eller Lefkosa – den vita staden bjuder in till en intressant kulturförmiddag där vi promenerar vi och far med buss i huvudstaden för att se den delade stadens kulturskatter, Selimiyemoskén, Buyuk Han, den täckta basaren och Arabahmetområdet.

  Buyuk Han byggdes som ett övernattningshus för karavanresenärer från Anatolien och Sidenvägen samt från andra platser på Cypern under 1500-talet. Utvändigt ser det ut som ett fort och britterna använde det också som ett fängelse under kolonialtiden. Fönstren på gästhuset låg alltid högt upp för att hålla tjuvarna borta från de rika köpmän som gästade det. Runt en innergård med butiker byggdes rummen i ottomansk stil och gästhuset hade en egen moské. Det är idag restaurerat till ursprungligt skick och är en av stadens finaste sevärdheter. Gemensam lunch innan besöket i Nicosia samt avslutande besök i shoppingkvarteren innan vi far till flygplatsen för flyget hem sen kväll.

Resans höjdpunkter

 • I svenska Cypernexpeditionens spår
 • Klostret Bellapais & Kyrenia
 • Antikens Salamis & Famagusta

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 12/3
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 849 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Larnaka, t/r, flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar  omnämnda i programmet
 • Sex nätter på mellanklasshotell del i dubbelrum
 • En natt på enkelt pensionat med privat dusch/WC del i dubbelrum 
 • Sju frukostar
 • Sex luncher
 • Sex middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande lokalguide
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Larnaka, Cypern
Dag 2. Vandring i historiska olivlundar – maronitiska Korucam
Dag 3. Kulturdag i Svenska Cypernexpeditionens spår
Dag 4. Akanthou Tatlisu stenålderslämningar - Kyrenia
Dag 5. Karpassoshalvöns kyrkor och natur
Dag 6. Antikens Salamis och Famagusta
Dag 7. Korsfararnas Sankt Hilarion - Bittra Citroner i Bellapais
Dag 8. Nicosia stadsrundtur - Larnaka - Stockholm

Klimat

Vårens resa
Medeltemperatur under dagen är 22 grader.
Medeltemperatur under natten är 8 grader.
Havets medeltemperatur är 18 grader.

Höstens resa
Medeltemperatur under dagen är 22 grader.
Medeltemperatur under natten är 10 grader.
Havets medeltemperatur är 21 grader.

Resans karaktär

Resan innebär promenader på ojämnt underlag och för en fin upplevelse krävs fungerande leder

På grund av militärträning kan Sankt Hilarion vara stängt – besked om detta kommer i sådant fall väldigt tätt inpå resan eller tom under resans gång. Under hösten kan det hända att jakten startat varför programpunkterna kan flyttas mellan olika dagar.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Observera att resans promenader på ojämnt underlag, med trappor och på steniga utgrävningsområden kräver hela leder för bästa upplevelse, samt vana att promenera och stå. På grund av militärträning kan Sankt Hilarion vara stängt – besked om detta kommer i sådant fall väldigt tätt inpå resan eller tom under resans gång.

 

Boka din resa

2019-03-12 2019-03-19 14 990 kr Väntelista Förfrågan