Översikt

Kungliga Marrakech

Landet Maghreb – ”platsen där solen går ned” är den del av Nordafrika som ligger norr om Sahara. Här ligger den moriskt sirliga staden Marrakech som glimmar gammalrosa under Atlasbergens majestätiska vita toppar. Winston Churchill återvände ofta till staden som han kallade ”Saharas Paris”, som hämtad ur Tusen och en natt. Gycklarnas torg, boende nära Medinan i historiska riader, spännande orientalisk design, arkitektur, konst och hantverk, Jardin Majorelle och marockansk gastronomi är höjdpunkterna under en intensiv och intrycksfylld resa.

Välkommen in i en vindlande labyrint av gränder, Orientens mystik och sinnliga intryck i sällskap av vår kunniga ciceron - svenska Maria Sebnat, som bott i Marrakech i drygt 10 år, som leder oss tillsammans med engelsktalande Mariam. Vårt trevliga boende är omgjorda traditionella herrehus med innergård, sk riader. Gruppen kommer att bo på två, tre olika sådana mellanklass-riader med kort promenadavstånd mellan dem.


Tusenåriga Marrakech ligger på en platt slätt, men endast en dryg timmes färd bort ligger Nordafrikas högsta toppar där mer än tio når över 3.000 meters höjd - den högsta är Jebel Toubkal på 4.164 meters höjd.  Här på slätten vid Tensiftfloden bland dadelpalmer och öknens röda sand har berber bott sedan neolitisk tid.

Den röda staden - Marrakush al-Hamra, belägen som en oas i öknen, har lockat erövrare i alla århundraden. Staden hade mycket stor betydelse som handelsstation mellan landets bördiga dalgångar i norr och landet söder om Sahara med kontroll över Atlasbergens pass där salt och guld transporterades.

Marrakech blev år 1070 huvudstad över hela dagens Marocko, Al-Andalus i Spanien och västra Algeriet. Under nästan tusen år har kalifaten flyttat huvudstaden mellan Marrakech och Fez. Stadens historiska kärna omges av Al Mouraviddynastins röda murar, palmer och Atlasbergen vid horisonten. Kulturlivet blomstrade och en intellektuell elit med tänkare och filosofer dvaldes i den vackra staden med arkitekturinfluenser från det moriska Sevilla. Under 1500-talet ödelade invasionsförsök och stora svältkatastrofer de vackra trädgårdarna, skolorna och palatsen. Under 1560-talet återvann dock Marrakech sin status och staden återuppbyggdes i sin forna glans med moskén och skolan Ben Youssef som kan ses i medinan.

Under andra halvan av 1800-talet präglades tiden av krig såväl inbördes som med fransmän och spanjorer. Men då uppfördes även arkitektoniska mästerverk som alawitiska palats och idag huserar ett par av dessa Marrakech intressanta museum.

Marockos traditionella mat är god och vällagad med grytan tagine som en av paradrätterna. Kyckling eller lammtagine kan tillagas på många sätt, men har ofta grönsaker, tahinipasta, honung, sesam och kanel som smaksättning – tillagad under lång tid i en den karaktäristiska lergrytan med toppigt lock. Couscous smaksatt med aprikoser, russin och oliver ackompanjerar lamm. Mandelkakor smaksatta med rosenvatten, maräng med apelsinblomsvatten och andra läckerheter avrundar måltiden med det doftande sötade myntateet. Apelsiner och mandariner ger söt fruktjuice och öknens dadlar ger energi.

Reseprogram

 • Dag 1 Ankomst och Djema el-Fnaa

  Flyg från Stockholm via Oslo under morgonen. Vid ankomst i Marrakech mitt på dagen möts du av Maria och vår chaufför för vidare transport till de två eller tre olika riaderna som vi kommer att bo på. De är alla på gångavstånd från varandra och ligger i Marrakech historiska delar, den sk medinan. Riad är det arabiska ordet för trädgård men är ett traditionellt marockanskt hus eller litet palats med en inre palatsgård eller en helt privat trädgård där den inåtvända planeringen möjliggjorde en privat fristad för familjen med skydd mot kyla och hetta. Bakom vackert snidade dörrar breder lugnet ut sig och riadens rum är placerade runt en öppen innergård. Takterrasser är vanligt förekommande och väggarna dekorerades med kakel. I innergårdens trädgård skulle traditionellt fyra apelsin-, eller citronträd vara planterade runt en fontän. 

  I början av 1600-talet påbörjades byggnationen av en moské men efter utdragen tid utan att något hände tog istället Djemaa el-Fnaa (ruinernas moské) form – det som idag är Marrakech största torg. Djemaa el-Fnaa kallas Gycklarnas torg och ligger vid soukerna - närmast labyrintiskt vindlande handelsmarknader som följer olika skrån. I en orange solnedgång tar vi en promenad här för att insupa atmosfären i skuggan av minareten Koutoubia. Nu domineras Djemaa el-Fnaa av solnedgångens mystik där sagoberättare berättar fabler och berättelser på arabiska och berber, medan pojkar dansar Chleuh. Försäljare av traditionell medicin och magiker avlöses, under mörkrets inbrott, av mängder av små osande grillstånd som säljer mat till besökarna. Maria berättar lite om livet i Marrakech, om riader, ger tips om prutning med mera. Vid återkomst till våra riader samlas vi hemma hos Maria på Riad Saba där en marockansk buffé serveras.

 • Dag 2 Promenad genom historiska Marrakech

  Idag går vi tillsammans med Maria en guidad tur genom Marrakech sirliga gator, gränder och färgsprakande butiksstråk. Torget Djema El-Fnaa är ett Unesco världsarv på grund av de muntliga berättartraditioner som hålls vid liv här varje eftermiddag och det ändrar skepnad flera gånger under dagen - dagtid domineras det av de stora apelsinjuicestånden, vattenförsäljare med traditionella vattenhållare i läder och koppar samt ungdomar som håller kedjade berberapor och ormtjusare, trots den skyddade status dessa har under marockanskt djurskydd. Försäljare av traditionell medicin och magiker avlöses så under mörkrets inbrott av mängder av små osande grillstånd som säljer mat till besökarna. Fram till millenieskiftet huserade även busstationen här.    Den vackra Koutoubiamoskén med en 77 meter hög minaret är ett byggnadsverk som inspirerat såväl klocktornet la Giralda i Sevilla som Hassantornet i Rabat. Den första moskén byggdes i slutet av 1100-talet av tillresta hantverkare från moriska Andalusien men karaktäriseras trots det av funktionalism snarare än den mycket mer sirliga Ummayyadstil som präglade Sydspanien. Runt den ligger en vacker park med tuktade citrusträd och blommande rosor och på den andra sidan breder Djemaa el-Fnaa ut sig. Varje morgon vid klockan fem kallar böneutroparen till bön från Koutoubias minaret. Hans utrop ekar snart från stadens övriga moskéer i en orientalisk dröm.

 • Vi går en promenad i gamla delen av Marrakech med den gigantiska souken, basaren och besöker några av Marias hemliga butiksfavoriter med järnsmideskrået, läderskrået med flera för att se hur hantverkarna arbetar med uråldriga tekniker. Gemensam lunch serveras inne i Medinan innan vi fortsätter in i souken och mot den färgstarka matmarknaden. 

  Marrakech är verkligen ett paradis för den som lockas av orientalisk design och konst. Det vimlar av fynd för den som önskar sig vackert glänsande sjalar, fotsida dräkter och blusar, läderpuffar, skor och väskor i allsköns färger. Här dinglar Maria Montazami-tofsar och vackra dyrbara lampor ovanför skålar i arbetat järn och färgat glas. Träsniderier och den undergörande arganoljan, vars buskar bara växer här norr om Sahara, säljs sida vid sida med kryddor och skira teglas med snirkliga mönster i silver.  Frukt och grönsaksmarknaden är en sevärdhet i sig och det är lätt att känna sig som i Aladdins guldglänsande grotta. Under tiden på egen hand kan du förutom shopping även möta den fascinerande konsten och arkitekturen som gör staden så älskad, som på Medersa Ben Youssef; den vackra koranskolan med anor från 1400 talet, Koubba Al Mouravid; Marrakech äldsta och enda byggnad från 1100 talet. På Musée de Marrakech kan du uppleva en ”äkta” riad med det storslagna Menehbipalatset från slutet av 1800-talet, idag är det utställningslokal för modern och traditionell marockansk konst. Entréer tillkommer.

  På eftermiddagen/kvällen har du tid att utforska allt detta på egen hand och kanske lockar Pepenero, en liten marockansk-italiensk restaurang nära Riad Saba?

 • Dag 3 Designer showrooms - Jardin Majorelle - Yves Saint-Laurents trädgård

  På stadens torn och takterrasser huserar vita storkar, en helig och aktad fågel som anses ge tur och lycka om den bygger sitt bo på hustaket. Berberna trodde att storkarna egentligen var människor som förvandlats och ser dem som symbolen för styrka, framgång och kärlek. I gamla dagar var det hårda straff för den som dödade en stork eller förstörde dess bo.   Efter frukost åker vi ut till Sidi Ghanems omtalade industrikvarter där allt fler högkvalitativa designers och konstgallerier installerar sig. Sidi Ghanem är inte särskilt vackert men här finns mängder av marockanska och utländska designers vars outlets och studios lockar med unika varor. Här prutar man inte och allt är inte billigt men ofta väldigt välgjort. Du möter inte sällan designern själv och ser saker som du inte finner på souken i Marrakech.  Vi besöker ett antal ställen och äter sedan lunch på en omtalad restaurang som många Marrakechbor vallfärdar till. 

 • Efter lunchen fortsätter vi till Jardin Majorelle, Yves Saint-Laurents välkända trädgård. Även här finns möjlighet till fin shopping på konceptbutiken som representerar sjuttio av Marockos bästa designers. 

  Under 1960-talet blev Marrakech trendigt bland hippies, musiker, modelldivor och filmstjärnor och besöksströmmarna startade i kölvattnet efter Yves Saint-Laurent, Beatles, Rolling Stones och John-Paul Getty.  Den världsberömda trädgården Jardin Majorelle designades av den franska konstnären Jacques Majorelle under 20- och 30-talen. Även om Majorelles gentlemannamässiga akvareller i orientalisk stil är mer eller mindre glömda idag så har den trädgård han skapade blivit hans konstnärliga mästerverk. Den speciella nyans av stolt koboltblått som Majorelle upprepat använde i trädgården och för dess byggnader, gjorde att färgen uppkallades efter honom – Majorelleblå. Välordnade rabatter bland kakelklädda gångar, fontäner och koboltblå krukor huserar blommande buskar, bambu, palmer och fantasifulla kaktusar. Men det är även hem för ett femtontal fågelarter som är endemiska för Nordafrika. Yves Saint-Laurent förälskade sig i den för allmänheten öppna trädgården och köpte den 1980. Här bodde han periodvis med sin sambo Pierre Bergé fram till sin död 2008 då hans aska spreds i trädgården. 

  Retur till våra riader och eftermiddagen på egen hand. Maria kan ge råd och tips om det absolut senaste och bästa. Kanske vill någon ta sig utanför Medinan till den moderna delen av staden? Efter det franska protektoratets inledning 1912 byggde den franska stadsplaneraren Henri Prost en modern stad utanför den skyddade historiska stadskärnan. La Ville Nouvelle är stadsdelen Gueliz där du återfinner en grandios aveny ända till Koutoubiamoskén och här ligger den världsberömda blå trädgården Jardin Majorelle som uppfördes under sent 1920-tal. Söder om Gueliz, på andra sidan av Harti gardens, fortsatte bebyggelsen av än mer exklusiva kvarter, l´Hivernage, där de franska diplomaterna och gräddan av kolonialstyret bosatte sig i fantastiska villakvarter och eleganta hotell. I detta område ligger La Mamounia Hotel, uppfört 1929 och Marrakech mest kända lyxhotell, som elegant smälte samman Art Deco-stilen med den orientaliska stil som redan rådde. Ett av världens lyxigaste hotell i dag som igår - en storfavorit hos Winston Churchill men även som vinterboende för filmstjärnor och celebriteter som Edith Piaf och Josephine Baker.  

 • Vi avrundar vår resa med en trevlig avskedsmiddag på välrenommerade restaurang Al Fassia som drivs av ett kvinnokooperativ med mycket uppskattade marockanska rätter på menyn. 

 • Dag 4 Konst och trädgård på Jardin Anima - hemresa

  I april år 2016 öppnade den österrikiske konstnären André Heller sin konstfulla trädgård Anima. Den ligger i vackert landskap där Atlasbergen skapar fonden till en trädgård på två hektar med vindlande rabatter, palmer och kaktusar. Här har Heller designat byggnader, konsthall och placerat ut sina verk sedan åtta år, tillsammans med arkitekt Carmen Wiederin och trädgården har planerats i samråd med honorärkonsul Weiss. Den permanenta utställningen är dedikerad den tyske konstnären Hans Werner Geerdts som bosatte sig här innan 60-talets jetsetliv hade upptäckt Marrakech. Geerdts föddes 1925 och studerade under Willi Baumeister, en av efterkrigstidens absolut viktigaste konstnärer inom abstrakt konst. 

 • Vi åker tillbaka till riad Saba där vi serveras en gemensam lunch på taket innan transfern går tillbaka till flygplatsen för hemfärd. Hemflygningen på eftermiddagen går direkt till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Boende påriaderna i Marrakech
 • Jardin Majorelle & Anima Art Garden
 • Vår ciceron Maria Sebnat Martin

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 29/11
Pris Från 10 990 kr
Enkelrumstillägg 2 150 kr
I priset ingår

- Flyg Stockholm – Marrakech via Oslo, Marrakech – Stockholm direkt
- Flygavgifter
- Alla transporter nämnda i programmet
- Entréer enligt program
- Tre nätter del i dubbelrum på traditionellt inredd mellanklassriad (tre olika)
- Tre frukostar
- Tre luncher med mineralvatten, kaffe/te
- Två middagar med mineralvatten, kaffe/te
- Svensktalande ciceron
- Engelsktalande lokalguide
- Lokal skatt

I priset ingår ej

- Ev visum som kontrolleras hos den marockanska ambassaden
- Entréer som omnämns som att de tillkommer 

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst - Djema el-Fnaa
Dag 2. Stadspromenad i Marrakech - tid på egen hand
Dag 3. Sidi Ghanems industrikvarter med Designer Showrooms - Jardin Majorelle - Al Fassia
Dag 4. Jardin Art Garden - Hemresa

Visum

Information om visum på ditt resmål får du genom att ringa till respektive lands ambassad eller konsulat. Se vidare information i ditt första utskick från Favoritresor.

Boka din resa

2017-11-29 2017-12-02 10 990 kr 5+ Boka