Översikt

Les Pays Basques - Franska & Spanska Baskien

En resa genom höjdpunkterna i det spektakulära Sydvästra Frankrike och Nordvästra Spanien, där de kulturella influenserna är lika varierade som landskapet. Världsarv, Frankrikes vackraste floddalar, de majestätiska Pyrenéerna & färg- och smakstarka småbyar i franska och spanska Baskien.

Vi inleder resan i den lilla pärlan Montignac med arv från romersk tid och perfekt belägen i den spektakulära miljön vid Frankrikes två vackraste floddalar, Dordogne och Vézères. Här finner vi den världsberömda Lascauxgrottan med sina 20.000 år gamla grottmålningar.

Fortsättningsvis upp mot Pyrenéernas fot till en av franska Baskiens allra vackraste byar och ett familjehotell vars gourmet-restaurang har en stjärna i Guide Michelin. Det är intressant att jämföra de vackra småbyarna vid franska Baskiens berg och kust med den ganska annorlunda miljön och arkitekturen i spanska baskiska städer som mondäna San Sebastian och Bilbao.


 

Där avslutas resan, i ett Bilbao som utgör ett av Europas mest intressanta exempel på lyckad stadsförnyelse, med sitt fantastiska Guggenheim-museum som kronan på verket. Detta är en resa signerad Peter Hagwall och under resans lopp njuter vi ett antal minnesvärda måltider i både Frankrike och Spanien.

Vår ciceron är Annette Larsson som har en lång och djupgående kärlekshistoria med Frankrike sedan gymnasiet. Har studier i franska och statsvetenskap med fransk inriktning. Sorbonneutbildning och många år som reseledare för svenskar på rundresor i Frankrike byggde på kunskaperna. Annette brinner för historia, arkitektur, fransk litteratur, trädgård och gastronomi.

Boka din resa

2020-10-04 2020-10-10 22 990 kr KLM Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Dag 1. Stockholm – Toulouse – Montignac

  Vi landar på flygplatsen i Toulouse där vår buss och ciceron väntar på att föra oss norrut. Vid staden Souillac når vi fram till Dordognedalen och den vackra Perigord-regionen. Efter ytterligare några mil är vi framme vid den mycket pittoreska lilla byn Montignac i Vézèredalen, där vi tar in på trevliga värdshuset Relais de Soleil d'Or. Här äter vi en god middag med det traditionella perigordiska köket.

 • Dag 2 Lascauxgrottan – Vézèredalen – Beynac och Dordognedalen

  Vi inleder dagen med ett besök i den uppbyggda, exakta kopian av den berömda Lascauxgrottan, skapad av den norska arkitektfirman Snöhetta. Det är svårt att inte bli berörd av denna i sann mening uråldriga konst, dess uttrycksfullhet och märkliga likhet med moderna verk. Dagens grotta är in i minsta detalj en exakt facsimil av den ursprungliga, som därmed skyddas mot de nedbrytande effekterna av mänskliga besök. Därefter följer vi floden Vézères bitvis spektakulära floddal, ett av de områden i Europa där man gjort allra mest fynd
  ifrån förhistorisk tid, fram till staden Les Eyzies där vi äter en god gemensam lunch.

 • Vi fortsätter under eftermiddagen genom den sköna naturen i Dordognedalen, ibland kallad Frankrikes vackraste floddal. Något som bidrar till detta är alla de spektakulära medeltida byar och borgar som kantar floden och för att se dem på finaste vis så stannar vi till i Beynac för att göra en härlig båttur längs floden Dordogne. Det traditionella flodfartyget, en sk gabarre, tar oss under en knapp timme förbi spektakulärt belägna slott och städer längs de skarpa karstklipporna på båda sidor av floden.

 • När vi når det vackert belägna Roque-Gageac väntar sedan buss till Jardin de Marqueyssac, en av Frankrikes mest kända trädgårdar med en formklippning i den högre skolan. Efter rundvandring här återvänder till vårt värdshus i Montignac för middag och övernattning.

 • Dag 3 Montignac – Bergerac – Ainhoa

  Vi inleder dagen med en färd utmed Dordogne bort till staden Bergerac, där vi gör en paus i den gamla stadsdelen. Därefter fortsätter vi i stort sett rakt söderut, och efter gemensam lunchpaus i Marmande korsar vi det slättlandskap som skiljer vindistrikten runt Bordeaux från Pyrenéernas fotkullar.På eftermiddagen når vi så de mjukt kuperade kullarna i franska Baskien, vars synnerligen charmerande småbyar har en helt speciell arkitektur. I en av de allra vackraste, Ainhoa, tar vi in för två nätter på det mysiga familjehotellet Ithurria vars gourmetrestaurang ståtar med en stjärna i Guide Michelin. Där vi naturligtvis också intar gemensam middag.

 • Dag 4 Bayonne - Biarritz – St Jean de Luz

  Vi ägnar hela dagen åt franska Baskien. Här lever traditionerna och den baskiska kulturen, inte minst den särpräglade arkitekturen, och även det baskiska språket är synnerligen levande. Vi inleder med ett besök i franska Baskiens huvudstad Bayonne, med en pittoresk gammal stadsdel utmed floden Nives kajer. Vi fortsätter den korta sträckan till den vackra gamla hamnstaden St Jean de Luz med en levande fiskehamn som förr i världen var berömd både för sina kapare och sina valfångare. Vi avrundar dagen med ett besök i den mondäna turistorten Biarritz med sin sekelskiftescharm, innan vi återvänder till Ainhoa för ännu en god middag på Ithurria.

 • Dag 5 San Sebastian – Bilbao

  Idag korsar vi nationsgränsen och kommer in i spanska Baskien. Vårt första stopp blir staden Hendaye precis på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Därefter gör vi ett stopp i eleganta San Sebastian, med sitt fina läge vid den vackra havsbukten La Concha. San Sebastian har länge varit och återigen blivit en av Spaniens allra mest exklusiva semesterorter. På vår fortsatta väg västerut tar vi en mindre väg längs kusten och i närheten av orten Getarria äter vi en mycket god lunch tillsammans på en av kustens bästa fiskrestauranger. Vi fortsätter sedan in mot Bilbao. Vid ankomsten gör vi en kortare stadsrundtur innan vi tar in på trevliga Hotel Conde Duque, med perfekt läge vid Bilbaofloden mittemellan Guggenheimmuseet och den trevliga gamla stadsdelen. Kvällen till fritt förfogande i Bilbao.

 • Dag 6 Bilbao och Guggenheimmuseet

  Hela dagen till fritt förfogande i denna spännande stad. Vi inleder med en kortare orienterings-promenad för att få en känsla av staden, med avslutning vid Guggenheimmuséet. Du får biljett som ger tillträde hela dagen till museet vars unika arkitektur är signerad Frank Gehry. De relativt små permanenta samlingarna kompletteras hela tiden av olika högintressanta specialutställningar med tonvikt på den helt nutida konsten. Sällan har en kulturell institution betytt så mycket för en stad, i samband med museibygget rustades hela staden upp i ett häpnadsväckande stadsförnyelse-program som bl a återuppväckte kvaliteterna i den spanska jugendarkitektur Bilbao till stor del består av.Den gamla stadsdelen i Bilbao är också rolig att spatsera i och allt hålls ihop av Bilbaofloden med sina nya flanörvänliga kajer. Det går även att ta den nya tunnelbanan ända ut till havet. På kvällen samlas vi gen för en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 7 Bilbao – Stockholm

  Stor del av dagen är till eget förfogande innan vi tar bussen ut till Bilbaos nya flygplats med djärv arkitektur signerad Calatrava, för vidare flygning hem till Sverige via Amsterdam.

Resans höjdpunkter

 • Världsarvet Dordognedalens floder och förhistoriska Lascauxgrottan
 • Det unika Guggenheimmuséet i Bilbao
 • Franska Baskiens kuststäder och bergsbyar

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 4/10
Pris Från 22 990 kr
Enkelrumstillägg 3490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Toulouse, Bilbao - Stockholm, via Amsterdam
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på hotell, del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • Fem middagar inkl viss mängd vin
 • Två luncher
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Toulouse - Montignac
Dag 2. Lascauxgrottan – Vézèredalen – Beynac och båt på Dordognefloden
Dag 3. Montignac – Bergerac – Ainhoa
Dag 4. Bayonne - Biarritz – St Jean de Luz
Dag 5. San Sebastian – Bilbao
Dag 6. Bilbao och Guggenheimmuseet
Dag 7. Bilbao – Stockholm

Boende

Montignac
Ainhoa
Bilbao

Resesätt KLM

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.