Översikt

Ljuva dagar i Sydfrankrike med Hem & Antik

Förtjusningen över livets vackraste – från provencalska dyrbara tyger, till herresäten med 1700-tals möblemang, moderna konstverk, fina marknader och ståtliga vinslott väntar oss. Följ med på en resa i härligt sällskap av likasinnade samt Cecilia Lindblom, chefredaktör på Hem & Antik.

Vi njuter av konstnärernas älskade landskap, franska trädgårdar och inredningsdetaljer utöver det vanliga. Marknader, inredningsbutiker och livsnjutningar i färgernas landskap Provence och Languedoc-Roussillon. Resan är uppgraderad med fyrstjärnigt hotell!
Vi inleder resan i "Provences Venedig", Isle-sur-la-Sorgue som är berömt över hela världen för sina antikviteter. Här finns flertalet småbyar med över trehundra antikvitetshandlare.

Vår bas för resan är romarnas stad Nîmes där textilier hanterats med ömhet och omsorg sedan 1500-talet. Här besöker vi även ett historiskt hem från 1700-talet med en ljuvlig trädgård. Under resans gång får vi inblick i allt från konsthistoria till design, viticulture och landskapets berömda naturskönhet. I konstens stad Aix-en-Provence upplever vi den stora stadsmarknaden och i Avignon ligger ett praktfullt hem med samlingar som gör att du känner dig som svept in i flärdens kungliga Frankrike.

Din kunniga ciceron är konsthistorikern och frankofilen Michaela Jolin som leder resan genom ett delvis lite känt och underskönt Sydfrankrike, tillsammans med engelsktalande guider och värdar.

Reseprogram

 • Dag 1 Nice - Nimes

  Mitt på dagen ankommer flyget Nice. Från den mondäna Rivieran går färden ca tre timmar mot romarnas stad i Frankrike – Nîmes.
  I gamla Nîmes ligger Le Jardin Secret, ett 1700-tals vagnslider som den nuvarande ägaren, en omskriven stylist, ärvt av sin mormor. Efter att ha rest över hela världen valde hon att skapa ett unikt hotell med en diskret port som öppnar upp till en annan värld där en hemlig trädgård fylls av medelhavsdofter av jasmin, apelsinblom och historiska rosor bland porslinsfiguriner. Hon ville skapa en magisk, rofylld oas med en air av den nedtonade elegansen i de förfinade 1700-talssalongerna.

   

 • Vi installerar oss för hela vistelsen på fyrstjärniga hotell Appart´Hotel Nimes Arenes med utmärkt belägenhet i den gamla stadskärnan. Nîmes är känt som det främsta av romarnas städer i Frankrike. Du har tid på egen hand under eftermiddagen – kanske lockar det speciella och moderna muséet över romartiden i Nîmes, eller spatserturer i de gamla kvarteren.
  Gemensam middag väntar i närheten av hotellet.

   

 • Dag 2 Antikviteter i kanalernas Isle-sur-Sorgue

  Lilla antikvitets och marknadsmecka Isle-sur-Sorgue ståtar med smeknamnet Provences Venedig. Floden Sorgue omgiver de gamla stadsdelarna och du promenerar vid trånga gamla gränder längs små kanaler där små broar spänner över det gröna vattnet där vattenkrafthjul snurrar, ja då känns det lite som ett litet Venedig i fransk tappning. I fordom levde invånarna på kräftfiske och siden- och pappersindustrin använde vattenkraft från flodens forsar i sin produktion.

 • Idag finner du barockkyrkor, herresäten och 1700-tals apotek omgjorda till museum. Stadens berömmelse idag kommer sig av de över 300 antikvitetshandlare och second-handbutiker som är aktiva i staden. Precis bästa sättet att inleda vår resa! Returen till Nîmes bjuder på gemensam middag.

 • Dag 3 Montpellier - slottsbesök - Marche du Lez

  En dryg timme söder om Nîmes ligger Montpellier, en metropol i Södern med gamla eleganta byggnader längs eleganta boulevarder såväl som modern arkitektur.
  Under en stadsrundtur möter vi det nya Montpellier där vi ser de imponerande fasaderna på Maire de Montpellier, det vita trädet och spektakulära Le Nuage.

 • Därefter utforskar vi Château de Flaugergues, ett litet lustslott från 1700-talet som ägs av greve Henri de Colbert med fru. Så mycket som en tredjedel av slottets interiör utgörs av den magnifika trappan med unik design och i tillägg till den njuter vi även av tidsenligt möblemang och en fin samling elegant porslin och keramik. Slottets vinägor drivs ekologiskt och sträcker sig över 69 hektar. Här framställs åtta olika viner av hög kvalitet och vi gör en
  vinprovning här i samband med en lunch.

 • Under eftermiddagen väntar tid på egen hand att utforska den lilla staden i staden, Marche du Lez – en kreativ hot-spot där lokalt hantverk och design spelar huvudrollen och producentmarknader och secondhandaffärer kompletterar bilden. Här finns tid att äta middag på egen hand innan vi återvänder till Nîmes och vårt hotell sen kväll.

 • Dag 4 Konst och design i Nimes - påvarnas Avignon

  Idag utforskar vi Nîmes och med vår engelsktalande lokalguide får vi en privat visning av Domus Fondation som är kända för sin exklusiva design sedan över 40 år. Vi träffar inredningsexperten Jean-Louis Fages på hans Cabinet de Curiosite som blandar antikviteter, möbler och vackra ting.

 • Ett besök i butiken Souleiado, bjuder på textilhistoria. Souleiado är en anrik firma som uppstod i slutet av 1500-talet när färgstarka bomullstyger från Indien togs in till Marseilles hamn och erövrade Provence. Dessa tvättäkta tyger av hög kvalitet exporterades först men tillverkades sedan i Provence för att exporteras vidare till andra regioner och blev kända som provencalska tyger. Lunch på egen hand.

   

 • Under eftermiddagen styr vi kosan västerut för den imposanta staden Avignon med sina broar och påvepalatset. Vi skall besöka ett vackert historiskt hus med fin trädgård från 1700-talet som en gång tillhörde samlaren Louis Vouland som vid 90 års ålder dog här i sitt hem år 1973. Huset som idag är museum, ligger nära såväl Rhônes kajer som påvepalatset.

 • Samlingarna ståtar med värdefulla konstföremål, Louis XV-, och Louis XVI-erornas möblemang, gobelänger, konst , fajans och porslinsföremål. Skatter som ger en charmerande inblick i den tidens lyx och förfining. Men en verklig provencalsk färgklick i samlingarna är en ny samling arbeten av lokala artister från Avignon-skolan, sent 1800-tal. Vi återvänder till Nîmes och äter en trevlig avskedsmiddag nära hotellet.

 • Dag 5 Färgstarka tyger med anrik historia - Aix-en-Provence - hemresa

  Med bagaget i bussen färdas vi idag österut mot Saint Etienne du Grès, en liten provencalsk by vid foten av Alpillerna. Här har ett familjeföretag skapat sina handtryckta indiskinspirerade tyger sedan 1818. Tygerna mönstertrycktes för hand på borden, tvättades och hängdes upp på tork på ängen bredvid. Idag det enda företaget i Provence som fortfarande trycker sina egna tyger på hantverksmässigt gammalt vis, en tradition som stammar från Marseille 1648.
  Fabriksbutiken är en populär oas för besökare som njuter av såväl hemtextilier som kläder.

 • Vi avrundar vårt besök i Sydfrankrike med världsberömda Aix-en-Provence, konstens och musikfestivalernas stad. Men här finns även en underbar stor marknad för textilier, hantverk och antikviteter, en institution i Provence. Här har du ett par timmars tid att flanera för att utforska utbudet och den som istället vill sitta och njuta av denna vackra konststad på ett provencalskt kafé, gör det. Stadens konstmuséer går inte heller av för hackor. Lunch på egen hand under dagen.
  Härifrån reser vi till Nice för att checka in och resa hem med flygningen till Sverige.

   

Resans höjdpunkter

 • ”Provences Venedig”, Isle-sur-la-Sorgue som är berömt över hela världen för sina antikviteter
 • Textilföretagen Souleiado och Les Olivades
 • Aix-en-Provence stora stadsmarknad
 • Ståtliga slott och herresäten utanför Montpellier och Avignon

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/10
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 2590 kr
I priset ingår
 • direktflyg Stockholm – Nice t/r,
 • flygavgifter
 • transporter
 • entréer och visningar enligt program
 • fyra nätter på mellanklasshotell i del i dubbelrum
 • fyra frukostar, en lunch, tre middagar
 • svensk ciceron,
 • engelsktalande lokalguide dag 4
 • skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Nice. Transport till Nimes. Besök på Le Jardin Secret. Välkomstmiddag.
Dag 2. Besök i Isle-sur-Sorgue. Middag.
Dag 3. Besök på Chateau Flaugergues lunch o vinprovning. Panoramatur Montpellier och besök på Marché du Lez.
Dag 4. Nimes konst och design. Avignon med Maison Louis Vouland. Avskedsmiddag. 
Dag 5. Aix-en-Provence marknad. Flygresa hem.

Boende

Fyrstjärnigt hotell i Nîmes för hela vistelsen på
Appart´Hotel Nîmes Arènes. 

Resesätt Norwegian
Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och hela leder för bästa upplevelse, med promenader i stadsmiljö med mycket stående och gående på ojämnt underlag samt trappor och kullerstensgator.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2019-10-20 2019-10-24 16 990 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa