Översikt

Mallorca - de varma vindarnas ö

Från att ha varit en fattig ö med låg utbildningsnivå och inga direkta ambitioner, så är Mallorca idag en av de mest välbärgade regionerna i Spanien, med stor satsning på kultur i olika former och med sitt stolta mallorkinska arv. Efter inbördeskriget fick ön namnet ”Den fridfulla ön” och det gäller än idag.

Vi upplever de gamla fina småbyarna med sina trånga gränder, Palma – en metropol redan från början – med sin storslagna katedral och Almudainapalatset, anlagt av morerna och fortfarande i bruk. Vi provar några av Mallorcas bästa viner, gör ett besök i de magiska Arta grottorna och i det gamla klostret i Valldemossa, där Chopin och Georg Sand bodde en vinter. På programmet står vidare en visning av den ståtliga herrgården La Granja och vi får helt underbara naturupplevelser på de olika delarna av ön, vars skiftande landskap har fascinerat många.


Upptäck Mallorca, dess kultur, palats och katedraler, underbara vyer och spännande personer som lämnat sina spår efter sig – Frédéric Chopin, Georg Sand, Agatha Christie och Ludvig Salvador von Habsburg. Vi bor på det vackra och trivsamma Hotel Bonsol, vilket är en upplevelse i sig. Alla rum är trivsamt inredda och i den vackra matsalen serveras mat som gör att man längtar dit varje kväll. Här njuter man njuter av en vänlig och behaglig atmosfär, vilket gör att många av våra resenärer återvänder hit år efter år. Några år efter öppnandet på 50-talet bodde skådespelaren Errol Flynn här och senare även flera av hans skådespelarvänner. Hotellvistelsen ger en fin inramning till en trivsam resa med mycket upplevelser på en av Medelhavets finaste öar. I vistelsen ingår halvpension och vi träffas varje dag till middagen för att umgås och tala om dagens upplevelser. Vi har lämnat två dagar fria för egna aktiviteter. Vår lokalguide är omtyckta Anne Lie Åkerlund.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Palma

  Tidig utresa från Stockholm till Palma. Buss och vår ciceron Anne Lie möter för att ta oss till hotellet. Gemensam middag där vi pratar om kommande dagars program.

 • Dag 2 Valldemossa - Son Marriog - Port de Soller

  Efter frukost beger vi oss med buss till den lilla bergsbyn Valldemossa och det tidigare kartusianerklostret La Cartoixa, där Chopin tillbringade vintern 1838-39 tillsammans med författarinnan George Sand. Vistelsen här inspirerade henne till att skriva ”En vinter på Mallorca”, medan Chopin komponerade några av sina mest betydande verk. Här får vi också lyssna till en liten konsert och tid ges för lunch. Färden går vidare till ”Son Marriog” där Ludvig Salvador von Habsburg hade sitt huvudsäte. Han skrev bland annat det stora verket ”Balearerna” som gav honom guldmedalj år 1899 på världsutställningen i Paris. Port de Sollérs hästskoformade havsbukt färgas gyllene av solnedgången och den frodiga dalgången omfamnas av de dramatiska Tramuntanabergens gröna utlöpare. De berömda citrusodlingar som omger bukten och dalgången upp till bergsorten Sollér ger den ett romantiskt gyllene skimmer. Terrassodlingarna och det sinnrika bevattningssystemet skapades av araberna som kallade dalen Suliar, ungefär ”gyllene skal”. Idag har apelsinerna, citronerna och grapefrukterna rykte om att vara landets bästa och trakten kallas därför Jardin d´Espagne, Spaniens trädgård. Port de Sollérs trevliga hamnpromenad lockar till en liten stunds strosande eller en kaffe på något av kaféerna.

 • Dag 3 Palma

  Dagen ägnas åt staden Palma, eller Ciutat som invånarna kallar sin stad. Vi gör en promenad för att få en orientering över de olika sevärdheterna i denna stad som sjuder av liv och som bjuder på många intressanta byggnader, palats och muséer. Vi har några timmar på egen hand för lunch och egen sightseeing.

 • Dag 4 Egna aktiviteter

  Dagen är fri för egna aktiviteter. Passa på att njuta av en promenad vid stranden, ett besök i Palma eller varför inte bara en stund med en god bok?

 • Dag 5 Alcúdia - Artagrottorna

  Vi börjar dagen med att bege oss norrut genom ett bördigt landskap mot Alcudia, den lilla pärlan som fortfarande har sina stadsmurar kvar. Därefter fortsätter vi österut längs kusten tills vi når de mindre men vackra och magiska Artagrottorna vilka förmodligen varit bebodda av öns urinvånare. Inne i grottorna finns sagolika stenformationer, så fantastiska att någon författare beskrev dem som ”världens nionde underverk”. Ärkehärtig Ludvig Salvador von Habsburg ägnade ett helt kapitel till dessa grottor i sitt stora verk ”Balearerna i ord och bild”. I grottorna har man funnit inskriptioner från 15-1600 talet och prästmannen Don Juan Garau y Serre var den förste att exploatera dem mellan 1806-08. Åtskilliga kända personer likväl som kungligheter har vid sitt besök här skrivit sitt namn i en s.k. gästbok från 1869. Under 1877 finns det signaturer i boken av bland annat Jules Verne, Victor Hugo, Alexandre Dumas och Sarah Bernardt. Tid för lunch på egen hand på någon av de många restaurangerna i Porto Cristo på östkusten.

 • Dag 6 La Granja - Vinprovning

  Vi börjar dagen med ett besök på ”La Granja”, lantgodset där livet går vidare i samma takt som det alltid gjort. Redan på romarnas tid njöt de av platsen med de kalla källor som sprutade upp ur jorden. Förutom de intressanta rummen har egendomen en av öns vackraste trädgårdar i romantisk engelsk stil. Därefter styr vi kosan till en utvald bodega för vinprovning och provsmakar lite Mallorkinska specialiteter innan vi återvänder till Hotel Bonsol.

 • Dag 7 Egna aktiviteter

  Dagen är fri för egna aktiviteter.

 • Dag 8 Hemresa

  Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för avresa till Stockholm Arlanda

Resans höjdpunkter

 • Trivsamma Hotel Bonsol
 • Resans ciceron Anna Lie Åkerlund
 • Trevliga utflykter & lagom med ledig tid

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 10/10
Pris Från 16 890 kr
Enkelrumstillägg 2 990 kr
I priset ingår
 • Flygresa Arlanda – Palma de Mallorca t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sju nätter på fyrstjärnigt hotell del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Sju middagar
 • En välkomstdrink
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa - incheckning Hotel Bonsol
Dag 2. Valldemossa - Son Marriog - Port de Sollérs
Dag 3. Guidad stadspromenad i Palma - tid för egna strövtåg
Dag 4. Dag för egna aktiviteter  
Dag 5. Alcúdia - Artagrottorna - egen tid i Porto Cristo
Dag 6. Lantgodset La Granja - vinprovning & Mallorkinska specialiteter
Dag 7. Dag för egna aktiviteter
Dag 8. Hemresa efter frukost

 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2018-10-10 2018-10-17 16 890 kr 4 Boka