Översikt

Mitt Madrid - med Catherine Urwitz

Konstens kungliga Madrid känner du kanske till - boulevardernas och parkernas stad?! Men nu har du chansen att möta ett annat hemligare Madrid på Catherines egna stråk! Dessutom väntar Chinchón med kringbyggt 1500-talstorg och en genuin spansk söndagslunch!

Himlen är nästan alltid blå i Madrid. Staden som är en salig och dynamisk blandning av gammalt och nytt. Breda boulevarder, storslagna monument, ruffiga kvarter, barer och saluhallar. Moderna höghus i blankt stål och gamla palats och hus, ofta med utsirade balkonger i järnsmide. Riktar man blicken uppåt, emot hustaken, så kan man få syn på blommande terrasser eller skulpturer av änglar, hästar och antika gudinnor. Även om livet inte alltid är en fest, så är vardagen i Madrid rolig. Det är enkelt att gå ut och äta god mat, möta vänliga människor, dricka en kaffe i solen eller besöka något av stadens otaliga museer, åka taxi utan att bli ruinerad, äta tapas eller bara njuta av folkvimlet.


I denna stora stad känns varje kvarter som en liten by, med sin speciella atmosfär. Det är kanske det som gör att man så lätt känner sig hemma här. Fråga mig, som bott här i många år. Mitt Madrid är en underbar stad att upptäcka på nära håll. Staden som grundades av morerna på 900-talet, ligger på en högplatå, 650 meter över havet och är därför Europas högst belägna huvudstad. Först i mitten på 1500-talet blev Madrid ett betydande centrum och upphöjdes till huvudstad 1561 av kung Felipe II. Sedan dess har Madrid bara växt och växt, speciellt under de senaste årtiondena och är nu en storstad med över tre miljoner invånare i centrum.

Tanken med vår höstresa är att du ska få se Madrid på bästa sätt. Vårt mycket trevliga fyrstjärniga hotell ligger centralt i El Barrio de Las Letras, nära de stora museerna, gamla stan, bra butiker, små restauranger och roliga kvarter. Därifrån vandrar vi tillsammans på stadspromenader, dit man inte hittar själv. Men även på egna strövtåg, med karta, lite råd och adresser i fickan. Vi går på ett par av de fina konstmuseerna, ser bra flamenco och äter goda, kastilianska måltider tillsammans.

Dessutom gör vi en härlig tur genom ett varierat landskap till en utmärkt vingård för en vinprovning samt gör som Madridborna - besöker den vackra kastilianska byn Chinchón med kringbyggt medeltida torg och fina värdshus för en genuin spansk söndagslunch!

Välkommen att resa med mig till de många ansiktenas Madrid! /Catherine

Bekvämt boende på fyrstjärniga Catalonia Las Cortes som varje dag dukar upp en enkel kall lunchbuffé med smörgåsar, sallader och annat till sina gäster. Resan i Spanien leds av vår omtyckta ciceron i livliga Madrid, Catherine Urwitz, bosatt där sedan 35 år.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Madrid

  Buss och Catherine möter på Madrids flygplats. Vi gör en guidad panoramatur i huvudstadens vackraste kvarter innan vi kommer till hotell Catalonia Las Cortes. 

 • Efter incheckningen möts vi åter i hotellets lilla bar, för en välkomstdrink. Sedan promenerar vi genom gamla stan, över La Plaza Mayor, till en klassisk Madridrestaurang där ska vi äta en god middag.

 • Dag 2 Madrid bortom allfarvägarna - Sorollamuseet

  Vi promenerar genom Madrid, med besök bland annat på Bellas Artes takterrass. Bästa utsikten i stan! Vi vandrar förbi La Puerta del Sol, stadens och landets mittpunkt varifrån alla Spaniens vägar utgår från. In i hantverkskvarteren, bland spetsar, tyg och knappaffärer. Över La Plaza Mayor - denna vackra , kringbyggda plats. Hattaffärer som skyltar med sombreros, baskrar och mössor. Förbi den före detta marknaden El Mercado de San Miguel, som nu är ett mingel och tapasställe. Vidare mot kungliga slottet, El Palacio de Oriente och operahuset, El Teatro Real.

 • Vi besöker det lilla, fina Sorolla museet. Joaquin Sorolla, Spaniens enda impressionist och vän med Anders Zorn, bodde i detta vackra hus. Huset omges av en ljuvlig patioträdgård i två trädgårdsrum från början av 1900-talet, fyllda av vatten, keramik, statyer och blomsterurnor. Sorolla tog starkt intryck av italiensk trädgårdskonst, Sevillastilen och morernas klassiska trädgårdar. Museet är därför som en grönskande oas, mitt i storstan.

 • Ledig eftermiddag och kväll, för att fortsätta njuta av stadens monument, den vackra arkitekturen, de stora boulevarderna, fontäner och blommor, "det moriska arvet", de gamla kvarteren och de nya skyskraporna. För den som vill shoppa kan det vara trevligt att gå till fina Serrano gatan. Där ligger flera av de bästa spanska klädbutikerna med spännande världsbekanta modeskapare; Purificacion Garcia, Adolfo Dominguez, Roberto Verinno...

 • Dag 3 Prado – egen tid - Flamenco

  Efter frukost ses vi för att promenera i vårt kvarter, El Barrio de las Letras, där det finns mycket att se, som La Casa de Lope de Vega, hantverksbutiker, gallerier med mera. Vi fortsätter promenaden till El Museo del Prado. Vår lokalguide möter oss för att visa detta, ett av världens mest kända museer. Vi får framförallt se Velazques och Goyas mästerverk. Det finns också tid att se tavlor av egna favoritkonstnärer.

 • Sedan passar det bra med en lunch, nära museet. Vi äter tillsammans på en liten kvartersrestaurang, full av stamgäster, och provar vi ”la cocina del mercado”. Färsk, nylagad husmanskost direkt från saluhallen. Under eftermiddagen finns tid till eget bruk, kanske lockar en promenad i den vackra Retiroparken, en siesta eller shopping?! På kvällen går vi till ett av Madrids bästa flamencoställen. Där äter vi först en god tapasmiddag och upplever sedan riktigt bra flamenco.

 • Dag 4 Vingård - Chinchón

  En timme från Madrid ligger en fin vingård där man gör ekologiskt rödvin. Under besöket kan vi gå ut med gårdens ägare bland vinrankorna om vädret är bra. Vi gör sedan en vinprovning och får veta allt om ekologisk vinodling.

 • Vidarefärden går sedan till ett kärt utflyktsmål för madridborna, den fina kastilianska byn Chinchón, känd för sitt vackra kringbyggda torg från 1500-talet, den fina vitlöken och sin anislikör. Dessutom har man utomordentliga mésones, värdshus, som lockar stadsbor på söndagstur. Vi tar seden dit vi kommer och avrundar dagen här med en riktigt trevlig lunch bestående av traktens bästa specialiteter och byns lätta rödvin. Har vi vädrets makter med oss lockar en kopp kaffe i solen. Annars är ett litet glas anis byns mest kända produkt. Här kan man också köpa regionens finaste vitlökar, i vackra flätor.
  Retur till Madrid och kvällen på egen hand.

 • Dag 5 Madrid - Sverige

  Vi säger farväl till Catherines Madrid för denna gång. Flyget går tidig förmiddag till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Mötet med Catherine Urwitzs lite hemligare Madrid
 • Chinchón med vingård
 • Konstens Madrid med El Prado och Anders Zorns vän Joaquin Sorollas museum.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 22/11
Pris Från 14 990 kr
Enkelrumstillägg 3 490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Madrid t/r, flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • Enklare småplockslunchbufféer på hotellet under dagtid
 • Två luncher med måltidsdrycker
 • En middag och en tapasmiddag med måltidsdrycker
 • En flamencoföreställning
 • Svensk ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Tillägg

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Madrid - Catalonia las Cortes - middag
Dag 2. Kungliga Madrid - Sorollamuseet - lunch 
Dag 3. Prado - egen tid - middag - flamenco 
Dag 4. Vingård - Chinchón söndagslunch
Dag 5. Madrid - Stockholm

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

EU-medborgare som fyllt 65 år kan få reducerat pris på museientréer, ta därför med Ditt pass!

Resan innebär promenader på ojämnt underlag varför vi rekommenderar normal kondition för bästa reseupplevelse.

Boka din resa

2018-11-22 2018-11-26 14 990 kr 5+ Boka