Översikt

Njutningarnas Toscana med Gård & Torp

Drömmen om Toscana skall avnjutas med alla sinnen och nyfikenhetens krydda - vad väntar bakom nästa hörn? Vinens och de toskanska specialiteternas mästerliga smak, blommornas och grönskans dofter, ljudet av fontäners plaskande, åsynen av renässansens mästerverk i ett böljande toskanskt landskap.

I det undersköna toskanska landskapet – bland sekelgamla olivträd, rader av vinrankor och ståtliga mörkgröna cypresser – ligger kulturstäderna tätt och tiden tycks ha stannat. Att konsthistoriens största monument skapades i Toscana är knappast ett sammanträffande.

Renässansstaden Florens, Chianti och landskapet " le crete" kring Siena är liksom den stora dalen Val d´Orcia de vackraste och mest klassiska av alla toskanska vyer. Landskapet präglas av böljande kullar klädda av vin, vete, majs eller solrosor. Här och var punkteras landskapet av en skogsdunge och gamla cypresser som utropstecken i snörräta alléer längs de vita grusvägarna, "strada bianca" som leder till romanska kyrkor och små bondgårdar.

Den karaktäristiska bruna jorden i dess många nyanser skimrar som ett slarvigt utslängt sidentyg, i härligt skirt gröna toner.


Uppe på höjderna tronar befästa medeltids- och renässansstäder i rosarött tegel. Vi besöker gårdar som producerar vin och ost och under resan njuter vi av det toskanska bondköket med anor från etruskisk tid, Toscanaborna är kräsna och vana vid närproducerade råvaror från landskapets böljande kullar och de gemensamma måltiderna är utvalda av vår ciceron. Under resan bor vi två nätter i Florens på omtyckta och bra belägna historiska hotellet Loggiato dei Serviti och vårt boende i världsarvsdalen Val d´Orcia är på en verklig pärla, en Brunellovingård utanför medeltida Trequanda i ett klassiskt renässanslandskap.

Tillsammans med prisbelönta Gård & Torps chefredaktör Gunilla von Platen och Florensbon och omtyckte journalist John Werich, bosatt i Toscana i drygt tio år, upplever vi under några lärorika dagar ett axplock av kultur, natur och gastronomi, allt i trevlig samvaro med likasinnade.

Reseprogram

 • Dag 1 Florens - renässansens vagga

  Morgonavresa från Sverige för att ankomma Florens via Wien. Vid ankomst möter vår ciceron John Werich med privat buss för en kort transport till vårt charmiga mellanklasshotell Loggiato dei Serviti, inhyst i en historisk byggnad och belägen vid Florens vackraste torg Piazza Santissima Annunziata, bara en kvarts promenad från Uffizierna, Ponte Vecchio, katedralen med Brunelleschis magnifika kupol och Piazza della Signora. Fri tid att utforska näromgivningarna samt ta en lunch på egen hand.

  På kvällen väntar en välkomstdrink i det vackra 1400-talspalatset Palazzo Budini Gattai som ligger vägg i vägg med hotellet. Palatset är ett av Florens elegantaste privatpalats och har tillhört flera av Florens mest illustra familjer. Vi promenerar vidare till en trevlig toskansk restaurang för gemensam middag.

 • Dag 2 Florens skatter - visning av Palazzo Davanzati

  Vi gör en stadsvandring med kunnig licensierad guide genom en älskad renässansstad. Det finns tid för egna strövtåg och lunch på egen hand innan vi möts för ett mycket intressant besök på ett husmuseum som visar hur ett renässanspalatshem såg ut, helt möblerat i tidsenlig stil. Palazzo Davanzati är ett unikt exempel på ett florentinskt familjepalats från medeltiden uppfört under mitten av 1300-talet av köpman- och bankirfamiljen Davizzi. Ett flertal av de gamla stadshusen och lagren som stod här innan måste rivas för att få tillräcklig plats för denna mäktiga byggnad. Ett unikt tillfälle att uppleva ett medeltida hus med både inredning från samma era som från renässansen. Husets våningar innehåller lagerutrymmen, mottagningssalar, sovrum, toaletter och köket längst upp. Såväl arkitektur som många av dekorationerna är i 1200-talsstil. Här ser vi möbler, spetsarbeten, skulpturer och konst. 1578 köptes palatset av Davanzatifamiljen – därav namnet på palatset. Då familjen sålde huset 250 år senare köptes det av en mycket känd antikhandlare Elia Volpi som öppnade det för besök möblerat mestadels i renässansstil.
  Under eftermiddagen skall vi besöka en konservator av konst för att lära oss mer om hur man arbetar med bevarandet av stadens konstskatter. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Toskanska inredningsdetaljer – historisk Chianti-gård - Trequanda

  Med bagaget i bussen skall vi idag få njuta av konstfärdiga inredningsdetaljer och få ta del av erfarenheter av omfattande renoveringsprojekt och livet i Toscana. Inledningsvis väntar en imponerande samling av antika kuriosa och antikviteter. Riccardo Bartell är en världskänd butik och visningslokal för historiska beslag, inredningsdetaljer i gammal stil samt mycket annat. Det är rena rama paradiset för den historiskt intresserade husrenoveraren och inredaren. Därefter lämnar vi staden för landsbygden och att ta oss genom det böljande toskanska vinlandskapet till en 1600-tals gård i frodiga olivlundar. Här får vi ta del av vår ciceron Johns vardag i det glädjefyllda men mödosamma livet som olivbonde. Hur familjen varsamt renoverade sin historiska gård och nu producerar högkvalitativa produkter från jord till bord. Vi äter en härlig lunch på terrassen om vädret tillåter innan vi lämnar Chianti för världsarvsdalen Orcia, söder om Siena. Toscanas vindlande sköna vägar tråcklar sig genom ett historiskt landskap mot den medeltida staden Trequanda och vår gård Fattoria del Colle för incheckning och tre nätters vistelse. En ”fattoria” som ägs och drivs av tre generationer av starka toskanska kvinnor. Här odlar de det världsberömda vinet Brunello di Montalcino, det första vinet som fick den högsta klassificeringen DOCG, såsom ett av Italiens bästa viner. Under en av dagarna väntar en vinprovning med rundvandring i vinkällaren på gården och våra gemensamma middagar här är en annan höjdpunkt på resan. Vi inkvarteras i charmiga rum belägna i godsets olika byggnader. Gemensam middag.

 • Dag 4 Bosco della Ragnaia, ost & Montepulciano

  Idag njuter vi av en fascinerande skogsträdgård, Bosco della Ragnaia.  Under en promenad i den trolska trädgårdsparken, ett sk woodland, upplever vi i fridfulla omgivningar skaparens konstverk. Den amerikanske konstnären Sheppard Craige har en originell och tankeväckande skogsträdgård Längs vår väg ligger även en av de äldsta och mest prestigefyllda fårfarmarna, familjen Cugusi. Här möter vi en familj som engagerat och stolt skapar underbara ostar. Pecorinon passar perfekt att avnjutas med regionens kastanjehonung och röda viner. Vi avnjuter en härlig lunch med gårdens alla produkter i dess charmerande omgivningar överblickandes staden Montepulciano och San Biagios kyrka i högrenässansstil. Det finns även möjlighet för dem som önskar att köpa dessa ostar, pecorino di Pienza, högt ansedda av såväl italienare som utländska kännare som landets bästa. Vi avrundar dagen med ett besök i ljuvliga Montepulciano som tronar på en kulle överblickandes regionens andra världsberömda vindomän Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Här besöker vi ett historiskt kopparslageri som tillverkar allt från vindflöjlar till bägare, stuprännor och vackra konstföremål i historisk toskansk stil. I staden finns även tid för egna strövtåg och vi rekommenderar ett besök på den vackra huvudgatans många cantinas med vinkällare under jord för att avsmaka olika utvalda viner från regionen. Vi återvänder till vår gård för lite ledig tid innan den gemensamma middagen. Den som önskar kan vara med på en matlagningslektion för att lära sig att laga historiska recept från trakten innan middagen.

 • Dag 5 Ikoniska La Foce – toskansk terrakotta

  En av Toscanas allra vackraste trädgårdar är La Foce.  Runt huset från Medicifamiljens tidevarv ligger strama renässansparterrer och underbara promenadgångar med blommor och pergola. Paret Origo köpte trädgården 1924 och tillbringade stor del av mellankrigstiden åt att renovera och försköna trädgården. Var och en av de tre terrasserna har planteringar som ska ge blomning från vår till höst. Men det kanske är hur vackert trädgården ramas in av det omkringliggande landskapet som har gjort den så ikonisk, utsiktspunkten över dal och kullar är den mest kända av alla toskanska utsikter. La Foce ger oss verkligen en estetisk upplevelse för själen. Arkitekten Cecil Pinter ritade trädgårdarna och under vårt besök här kommer vi att få veta mer om hur det är att restaurera och underhålla ett så stort renässansgods som La Foce. Vi får se på verkstäderna och höra mer om hur trädgård, byggnader och mark sköts. Gemensam lunch i gårdens vackra restaurant där alla produkter kommer från de egna odlingarna. 
  På vägen tillbaka till vårt boende besöker vi en historisk terrakottaproducent för att få lära oss mer om hur det går till att tillverka krukor, urnor och utsmyckningar i traditionell teknik.
  Gemensam avslutningsmiddag.

 • Dag 6 Arezzo – hemresa

  Som värdig avslutning på resan besöker vi Arezzo, som liksom de allra flesta övriga toskanska städer, är av etruskiskt ursprung. Den bildsköna staden ligger på Apenninernas sluttningar, bergen som avgränsar Toscana mot grannlandskapet Marche. Vi strövar genom den mycket vackra renässansstaden som oförtjänt passeras av de stora besöksströmmarna, lär känna dess historiska centrum med det vackra lutande torget, kyrkorna där en del fresker tillhör den betydelsefulle konstnären Piero della Francesca samt katedralen.  Lunch på egen hand i Arezzo innan vi fortsätter mot Florens och flygplatsen för hemresan via Frankfurt.

Resans höjdpunkter

 • Renässansstaden Florens, Chianti och landskapet " le crete" kring Siena
 • Den vackra dalen Val d´Orcia med de mest klassiska av alla toskanska vyer
 • Boendet på em Brunellovingård utanför medeltida Trequanda

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Egen transport, Stockholm, Arlanda
Avresor 8/4
Pris Från 20 990 kr
Enkelrumstillägg 2690 kr
I priset ingår
 • Flyg från Arlanda till Florens via Wien/Frankfurt t/r, flygavgifter, transporter,
 • Entréer och visningar enligt program, fem nätter del i dubbelrum på bra mellanklassboende.
 • Fem frukostar, välkomstdrink, vinprovning, tre luncher, fyra middagar.
 • Svenska ciceroner, resvärd.
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger, skatt.
Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Florens. Incheckning på hotell. Drink på Palazzo Budai. Välkomstmiddag.
Dag 2. Stadspromenad i Florens. Visning av Palazzo Davanzati. Besök hos konstkonservator.
Dag 3. Antik- och kuriosavisning. Besök på Johns familjegård med lunch. Incheckning på vingård i Orcia-dalen. Middag.
Dag 4. Besök i parken Bosco della Ragnaia. Besök hos ostproducent med lunch. Promenad i Montepulciano. Matlagningslektion. Middag. 
Dag 5. Trädgårdsupplevelse på berömda La Foce. Verkstadsbesök på dess renässansgods. Lunch. Besök på terrakottaproducent. Vinprovning och middag.
Dag 6. Stadspromenad i Arezzo.  Flygresa hem.

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och hela leder för bästa upplevelse, med rundvandringar på utgrävningsområden med ojämnt underlag samt trappor och kullerstensgator.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »