Översikt

Normandie i stil

Njut av kulturupplevelser i Normandies mest spektakulära miljöer under en lyxig resa genom Seines vackra dalgång med konst och litteratur som tema. Frankrikeexpert Peter Hagwall, som lade upp resan, handplockade hotellet i Rouen, en ren upplevelse för själen med historia och gastronomi. Längs den ikoniska flodens meandringar ligger klenoder som Rouen, klostret i Jumièges och längst ut vid havet, imponerande Le Havre och sköna Honfleur.

Att färdas längs Seine var även något som våra förfäder vikingarna gjorde. Flodens ständiga variation mellan flod och ebb gjorde att den inte var helt okomplicerad, varken att färdas på eller att leva vid. Den till stor del mycket vackra Seinedalen var, liksom Giverny och de normandiska kuststäderna, en omistlig inspiration för impressionist-konstnärer. Men här levde och verkade även författare som Marcel Proust, de Tocqueville, Gustave Flaubert och Victor Hugo. 
Det fantastiska moderna konstmuseet i Le Havre, MUMA, är en juvel och stadens moderna arkitektur en spännande kontrast mot de historiska miljöerna i Honfleur och Etretat, som inspirerade så mycket av impressionisternas konst.

Monets underbara trädgård och hus i Giverny är andra höjdpunkter på resan. Detta är en resa signerad Peter Hagwall med hög kvalitet på måltider med måltidsdryck.
Vår kunniga ciceron är Frankrikekännaren Annette Larsson. Vårt passande boende är på två ikoniska och fyrstjärnigt högklassiga hotell i historiska byggnader i de gamla kvarteren i Honfleur och Rouen.

Boka din resa

2020-09-23 2020-09-27 19 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Paris - Honfleur

  Mitt på dagen anländer vi till Charles de Gaulleflygplatsen i Paris där vår buss och ciceron Annette väntar på att på snabba vägar föra oss ut till den normandiska kusten och den underbart charmiga lilla staden Honfleur, vars välbevarade 16-, och 1700-tals bebyggelse utgör en mycket behaglig miljö runt den gamla hamnen.

 • De sista femhundra metrarna får vi rulla vårt bagage själva fram till det fyrstjärniga hotellet Les Maisons de Lea, inrymt i flera sammanbyggda och renoverade 1600-talshus vid det pittoreska lilla torget Ste Catherine. Efter lite tid att upptäcka Honfleur på egen hand återsamlas vi för en god middag på hotellets gourmetrestaurang.

 • Dag 2 Utflykt över Seine till Le Havre och Etretat

  Vi inleder dagen med att korsa den nya och spektakulära högbron Pont de Normandie som för oss över den mäktigt breda Seinebukten, L'Estuaire de la Seine, där Honfleur ligger på södra sidan och Le Havre på den norra.

 • Men där Honfleur behöll sin gamla hamn i blygsam skala växte Le Havre ut till en internationellt viktig hamnstad, som just därför bombades sönder totalt under Andra Världskriget. Det är en nästan chockartad kontrast att uppleva den i och för sig angenäma moderna arkitektur som helt präglar staden idag, med byggnader av bl a Oscar Niemeyer.

 • Efter en titt på stadscentrum och den originella moderna kyrkan St Joseph är det dags för ett besök på det i alla avseenden magnifika moderna konstmuseet MUMA, en upplevelse både arkitektoniskt och inte minst konsthistoriskt genom dess superba samling av impressionistkonst.

 • Vi fortsätter en bit utmed kusten mot Etretat. Denna lilla kust- och badort är berömd för de spektakulära klippformationer som på båda sidor inramar stranden, på franska Les Falaises. Detta gjorde att konstnärer i mängd, alltifrån impressionisterna, samlats här och låtit sig inspireras. Efter att ha intagit en god lunch tillsammans och avnjutit naturscenerierna återvänder vi över Seine till Honfleur, där kvällen är till eget förfogande. Kajerna runt den gamla hamnen vimlar av trevliga restauranger.

 • Dag 3 Nedre Seinedalen – Klosterruinen Jumièges – Rouen

  Idag återvänder vi till Seines motsatta strand som vi ska följa hela vägen in till Rouen. Floden här är bred och fortfarande farbar även för lite större fartyg, trots att den hela tiden påverkas av det starka tidvattnet. Utmed floden ligger små fina orter som Villequier och Caudebec-en-Caux, i den senare gör vi ett stopp innan vi fortsätter fram till den spektakulära klosterruinen i Jumièges, fint belägen i en stor krök av floden.

 • Detta var en gång ett av Normandies allra rikaste och mest betydande kloster, idag finns bara det nakna skelettet av den medeltida klosterkyrkan utan tak kvar att beskåda, men det lyckas ändå vara både mycket vackert och imponerande, tack vare modern teknik.

 • Så kommer vi in i Rouen, Normandies huvudstad och en viktig flodhamn alltsedan romartiden. Därför förstördes också kvarteren närmast floden under kriget och är idag helt moderna, men bara några kvarter bort finner vi den delvis medeltida gamla stadsdelen nästan helt intakt.

 • Här checkar vi in på det fina fyr+-stjärniga Spa Hotel de Bourgtheroulde, delvis inrymt i ett 1400-talspalats, en arkitektonisk mycket originell miljö med moderna inslag. Strax efter ankomsten ger vi oss ut på en stadspromenad genom den gamla stadsdelen. Vi går på den stora gågatan Rue du Clocher, förbi torget där Jeanne d'Arc brändes på bål 1431, vi ser det fina justitiepalatset i en härlig blandning av renässans och gotik och kommer fram till den  spektakulära katedralen.

 • Det är en av Frankrikes stora gotiska katedraler i likhet med Notre Dame i Paris, också skildrad i en fin serie tavlor i olika ljus och dagrar av Monet. Efter katedralen kommer vi fram till kyrkan St Ouen i spettekakslik sengotik, och precis bakom kyrkan besöker vi det originella benhuset Aitre St Maclou, en medeltida gård med otroligt fint snidade träbjälkar som ett tag tjänade som pestkyrkogård. På kvällen intar vi en gemensam middag i hotellets fina restaurang.

 • Dag 4 Utflykt till Giverny med Monets trädgård - Impressionistmuseet

  Vi ska tillbringa en del av dagen i vad man skulle kunna kalla för Impressionismens viktigaste helgedom, den underbart restaurerade trädgården runt det hus Claude Monet med sin stora familj bebodde under de sista fyrtio åren av sitt liv. År han i princip ägnade just åt denna trädgård, dels att ständigt försköna och förbättra den, dels att måla av den. Vilket gör den både till en estetisk njutning i sig, men också till en magnifik konsthistorisk lektion eftersom blicken överallt möter motiven från Monets tavlor.

 • Själva byn Giverny är idag en trevlig miljö med sin helt bilfria huvudgata med inte minst mängder av serveringar. Men här finner vi också det mycket intressanta Impressionism-museet, som från början kallade sig museum för amerikansk impressionism, men idag specialiserat sig på att presentera icke-franska konstnärer överhuvudtaget som målat i impressionistisk anda. De har ofta intressanta utställningar, förutom sin fasta samling av just amerikanska impressionister, och vi spenderar en del av eftermiddagen här. Vi återvänder in till Rouen för avskedsmiddag på hotellrestaurangen.

 • Framåt lunchtid återvänder vi till Paris och Charles de Gaulle flygplatsen för vidare hemresa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Fransk historia, arkitektur, konst och litteratur längs Seines böljande meandringar
 • Kontrasternas städer - Le Havre och Honfleur
 • Vår ciceron Annette Larssons kunskaper och våra boenden i Honfleur och Rouen

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/9
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg 5840 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Paris, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärniga historiska hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostbufféer
 • En lunch med måltidsdryck
 • Tre middagar med måltidsdryck
 • Svensktalande ciceron
 • Dricks för programpunkter inom program
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Paris - Honfleur - Middag
Dag 2. Pont de Normandie - Le Havre - MuMA - Etretat - Les Falaises
Dag 3. Caudebec-en-Caux - Abbaye Jumièges - Rouen - stadsrundtur
Dag 4. GIverny - Monets trädgård - Impressionistmuseet
Dag 5. Rouen - Paris - Sverige

Boende

Två nätter på fyrstjärniga Hotel Les Maisons de Lea i gamla kvarteren i Honfleur.
Två nätter på fyr+-stjärniga Spa Hotel de Bourgtheroulde, delvis inrymt i ett 1400-talspalats i gamla Rouen.

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Resans karaktär

Hela leder samt en normal grundkondition ger en fin reseupplevelse med tanke på stadspromenader på ojämn gatubeläggning samt trappor och höga trottoarkanter.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.