Översikt

Normandie med SvD accent

Expertciceron är Frankrikekännaren Peter Hagwall, som arbetat med Frankrike, dess gastronomi och i synnerhet historiska rundresor i Frankrike i 30 år. Hans gedigna kunskaper inom historien i allt från regionens kungar, kejsare och revolutioner till konst, gastronomi och de två världskrigen i landet, är mycket uppskattade.

Landskapet Normandie och dess tidvattensstränder har tjänat både som slagfält och konstnärlig inspirationskälla, följ med på en militär-historisk resa med mycket kultur genom en av Frankrikes mest intressanta regioner. Vi bor på enkla men trevliga familjehotellet Clos Normand, precis vid havet i St Aubin, i den kanadensiska sektorn av landstigningskusten. Vi besöker många välbevarade platser och minnesmärken från de dramatiska striderna i juni 1944, vi ser även t ex den pittoreska gamla hamnstaden Honfleur som inspirerade Impressionisterna och Bayeux med sin världsberömda gobeläng från 1000-talet som skildrar Wilhelm Erövrarens kamp om England.

Men framförallt är detta en resa som har ambitionen att ge en bild av hela Slaget om Normandie, en av Andra Världskrigets verkligt avgörande händelser, inte bara själva landstigningen som många TV-dokumentärer m m begränsar sig till.
Ciceron är Annette Larsson

 

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Paris - Rouen

  Vi landar på förmiddagen på Charles de Gaulle flygplats utanför Paris där vår buss och ciceron väntar på att föra oss mot Normandie. Vi beger oss direkt mot Normandies huvudstad Rouen. Här ser man tydligt hur kvarteren runt Seines viktiga flodhamn raserats under kriget och återuppbyggts i modern stil, men Rouen har också en angenäm gammal stadsdel där vi håller lunchpaus.

  På eftermiddagen fortsätter vi genom den bitvis mycket natursköna nedre Seinedalen, där också dramatiska händelser utspelade sig under den allra sista delen av Slaget om Normandie. Efter att ha korsat floden fortsätter vi mot nedre Normandies huvudort Caen och ute vid kusten finner vi sekelskiftes-badorten St Aubin där vi tar in för fyra nätter på enkelt inredda familjehotellet Clos Normand (ej hiss men max två trappor). Här äter vi också gemensam middag i den trevliga matsalen med utsikt direkt mot havet.

 • Dag 2 En jubilerande kuststräcka

  Med 75-årsjubiléet för landstigningen minns vi och får oss mer kunskap till livs om de skälvande dagar då stora delar av den fria världen höll andan. Vi ska idag titta närmare på den kuststräcka där de allierade gjorde sin dramatiska landstigning 6 juni 1944. Redan i vår bostadsort St Aubin finns för övrigt en bevarad mindre tysk kanonbunker från 1944 vid strandpromenaden.
  Under dagen ser vi Arromanches med rester av den allierade konstgjorda hamnen fortfarande kvar i vattnet utanför kusten samt ett intressant museum, vi ska se ett välbevarat tyskt kanonbatteri med pjäserna kvar i sina bunkrar, vi gör ett uppehåll på Omaha Beach där amerikanarna hade stora problem vid landstigningen, vi besöker udden Pointe du Hoc där hårda strider stod och vi avslutar med ett intressant museum i den amerikanska landstigning sektorn Utah Beach. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Chateau de Breuil - Impressionisternas Honfleur

  Idag beger vi oss österut och inleder förmiddagen med ett besök på Calvados-slottet Breuil, vackert beläget i en park, där vi får Calvadosens mysterier förklarade och provsmakar. Härifrån fortsätter vi en kortare sträcka till den pittoreska och välbevarade gamla hamnstaden Honfleur, där många av Impressionismens målare, inte minst Claude Monet, lät sig inspireras av den fina miljön. Här ligger också restaurangerna tätt runt hamnen, och följaktligen håller vi lunchpaus.

  På eftermiddagen gör vi ett kortare uppehåll i den klassiska badorten Deauville med sin plankpromenad och filmstjärne-badhytter, innan vi följer kusten tillbaks västerut och gör ett besök vid den s k Pegasus Bridge där dramatiska händelser ägde rum 1944. Vi besöker museet. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 Tilly-sur-Seulles - Villers Bocages - Bayeux

  Idag ska vi studera en del av striderna i inlandet 1944. Vi ska följa i spåren av en brittisk pansardivisions anfall genom den svåra s k Bocage-terrängen mot orten Villers Bocage.
  Därefter beger vi oss till den vackra gamla staden Bayeux som trots att den ligger alldeles innanför landstigningskusten klarade sig helt oskadd undan striderna. Här besöker vi naturligtvis det förnämliga muséet med den fantastiskt välbevarade Bayeuxtapeten från 1000-talet, som i stor detalj berättar om Wilhelm Erövrarens krigståg mot och erövring av England år 1066. Hela den centrala staden är mycket intressant med sina gamla hus och den magnifika katedralen i centrum. Det finns tid för en lunch på egen hand. Vi avslutar med ett besök på ett museum som mycket pedagogiskt berättar hela historien om Andra Världskrigets strider i Normandie. Gemensam middag på hotellet.

   

 • Dag 5 Falaise - St Lambert - Mont Ormel - Hemresa

  Det har blivit dags att vinka farväl till St Aubin, men vi ska utnyttja även denna sista dag till fullo. På morgonen beger vi oss direkt söder om Caen till den lilla staden Falaise, som fått ge namn till den s k Falaise-fickan, där de sista hårda striderna i Slaget om Normandie stod. Efter ett kort uppehåll i Falaise passerar vi Trun och stannar till vid en utkiksplats över det begränsade område där slutstriden stod i augusti 1944. Vi får ytterligare en mycket intressant inblick i dessa bittra strider vid museet och minnesmärket Mont Ormel, där en polsk pansardivision gjorde en heroisk insats. Efter lunchpaus strax utanför Rouen återvänder vi till Charles de Gaulle flygplatsen för vidare hemflygning till Skandinavien.

 • Om personuppgifter hos SvD accent

  NB
  Vänligen notera att resan arrangeras i samarbete med SvD accent som även kommer att ta del av kunduppgifter. SvD behandlar personnamn, personnummer, adress, telefonuppgifter samt övriga uppgifter som rör kundförhållandet såsom produkt-, leverans och betalningsinformation, med datastöd. Behandlingen av uppgifterna sker för administration av kundförhållandet, men även för analys, marknadsföring och information om SvD:s egna och till SvD:s närstående bolag och samarbetspartners varor och tjänster. Marknadsföring och information sker via post, telefon eller elektroniska kanaler såsom e-post, sms och mms. SvD utnyttjar och respekterar de ”nix-tjänster” som finns avseende telefonmarknadsföring och direktreklam. SvD sparar kundinformation enligt ovan i 18 månader efter senaste köp. Kredit- och betalkorts upplysningar lagras inte.

  När ni som kund beställer och/eller erlägger betalning för en resa, anses ni ha godkänt kundvillkoren som anges ovan samt att SvD genom samarbete mellan SvD:s egna och till SvD närstående bolag och samarbetspartners register kan komma att inhämta kompletterade information för att möjliggöra en effektiv och korrekt registerhållning.


  En kund kan när som helst rätta felaktig kundinformation genom att kontakta SvD på accent@svd.se eller tfn 08-135607. En kund kan också kontakta SvD och begära att hans/hennes personuppgifter inte används för marknadsföringsändamål. Uppgifterna kommer då att spärras för sådan användning, eller om så önskas, tas bort från våra register

   

Resans höjdpunkter

 • Den ingående historien kring den jubilerande landstigningen
 • Vår ciceron Annette Larsson
 • Kulturinslagen i Bayeux

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 21/5
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 2 390 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Paris t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter
 • Visningar och entréer enligt programmet
 • Fyra nätter på mellanklasshotell i Saint-Aubin-sur-Mer i del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fyra middagar
 • Svensk ciceron
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Rouen - Seinedalen - Saint Aubin
Dag 2. Arromanches hamn - Omaha beach - Pointe du Hoc
Dag 3. Calvadosslott - impressionisternas Honfleur
Dag 4. Anfallsstudie i Bocage - Bayeuxtapeten
Dag 5. Saint Aubin - Falaise - St Lambert – Hemresa

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-05-21 2019-05-25 18 990 kr Väntelista Förfrågan