Översikt

Occitanien och Dalí

I en symfoni av starka färger, älskade av konstnärer genom alla epoker, ligger en mindre besökt del av Provence. På gränsen till Spanien ligger rosévinernas Languedoc, i den del av Provence som romarna kallade Occitanien. Fauvisternas landskap, målarna som gjorde Collioure till sin bas under 1900-talets inledning.

I Languedoc ligger den historiska kuststaden Collioure, vars stadsbild domineras av ett spektakulärt slott vid havet. Kung Jaume II av Majorca levde 1243 – 1311 och blev rätteligen känd som byggarkungen. Han lät uppföra såväl sexton nya städer och påbörja Palmas katedral på Balearerna, som det kungliga slottet i Collioure. Kungarna av Majorca och Aragonien använde det kungliga slottscitadellet från 1200-1600-talen och efter det spanska inbördeskriget satt spanska republikaner fängslade i slottets hålor då det användes som fängelse 1939.

Kusten Côte Vermeille är Frankrikes enda östligt orienterade kuststräcka där landskapet och färgerna är ännu mer dramatiska än på många andra platser kring Medelhavet. Pyrenéerna stupar brant ned i ett djupblått hav där frånvaron av stora tidvattensskillnader gör att ytan inte krusas av stora vågor och molnen trycks långt ut till havs av den starka Roussillon-vinden. Det ibland dimmiga solljuset reflekteras i havets blåhet och mot bergens djupt gröna och röda nyanser. Något som fick konstnären Andre Derain, Matisse samtida, att utbrista att Collioure inte hade några skuggor.

Såsom i en konstnärstavla bor vi således i Collioure och gör dagsbesök ut för att upptäcka konst, vackra landskap och besöker den undersköna såväl som välsmakande körsbärsfestivalen i den lilla medeltida staden Ceret, såsom varandes "hovleverantör" av körsbär till landets president. I närliggande Banyuls-sur-Mer föddes den store skulptören Aristide Maillol vars hem nu är museum och i Collioure går vi målarrutten för att se de vyer som fauvisterna med Henri Matisse i spetsen älskade högt. Utanför Banyuls-sur-Mer ligger dessutom Alfred Nobel och Paul Barbes stora dynamitfabrik – ett unikt industriarv som vi besöker. Under en av dagarna väntar en tur till en annan av 1900-talets stora konstnärer – nämligen Salvador Dalí och hans bas i Port Lligat. På vägen till Collioure besöker vi katalanska pärlan Girona.

Trevliga gemensamma fransk-katalanska måltider samt boende hela vistelsen på trevliga mellanklasshotellet Hotel Princes des Catalogne med utmärkt belägenhet i den gamla stadsdelen av Collioure. Vår uppskattade ciceron är frankofilen Michaela Jolin med en fil kand i konstvetenskap.

 

Boka din resa

2020-05-22 2020-05-26 15 990 kr Norwegian Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - spanska Girona - franska Collioure

  Avresa från Stockholm mitt på dagen för att ankomma till Barcelona sen eftermiddag. Vi stannar för att äta en trevlig middag i Gironas gamla stadsdelar innan vi fortsätter upp till franska gränsen och kommer in i Frankrike och Provence. Vi anländer sent till vårt hotell för hela vistelsen i Collioure, mellanklasshotellet Hotel Princes des Catalogne och installerar oss här för vistelsen.

 • Dag 2 Maillols Banyuls-sur-Mer, vingård och Alfred Nobels fabrik

  Efter frukost tar vår privata buss oss en kort sträcka till grannstaden katalanska Banyuls-sur-Mer. En vacker gammal fiskeort med vindlande trånga gränder, vackra stränder, omgiven av branta bergssluttningar som täcks av vinodlingar. Vid ankomst skall vi omgående lära känna stadens mest kände son skulptören Aristide Maillols verk i ett lantligt hus som gjorts om till museet "La Métairie". Maillol bodde här från 1910. Förutom hans grav med statyn "La Méditerranée", så ser vi även keramik, bronsföremål och tavlor. Här lär vi känna konstnären, hans ateljé samt utforskar hans födelsestad med licensierad engelsktalande stadsguide.

 • Gemensam lunch i staden väntar innan vi skall ta oss ut till en av Languedocs mest uppskattade vingårdar Terres des Templiers för att göra en klassisk vinprovning med tre av dess viner.
  Eftermiddagen bjuder på en synnerligen skön blandning av natur och industriarv, eftersom vi i det skyddade naturområdet Anse de Paulilles reser genom ett vackert landskap med terrasserade vinodlingar, korkekar och typisk medelhavsflora. Under vistelsen här gör vi en promenad samt besöker en plats som en gång härbärgerade en av Frankrikes mest känsliga industrier. 

 • År 1870 etablerade nämligen Alfred Nobel och hans affärskompanjon Paul Barbe en stor dynamitfabrik nära havet. Här levde hundratals arbetare och deras familjer bland tusentals ton dynamit, en kyrka, en skola och en handfull butiker. Idag är sju av fabrikens 32 byggnader öppna för besökare och vi får en visning av detta område av exceptionellt industrihistoriskt intresse. Vi reser tillbaka till Collioure och vårt hotell med kvällen till eget
  förfogande.

 • Dag 3 Collioure - Körsbärsfestivalen i Céret

  Då 1800-tal gick över till 1900-tal var Collioure en bankrutt stad – vingårdarna hade drabbats av sjukdomar och fisket kollapsade. Trots detta skulle det snart bli en chic och välbesökt stad inom konstnärskretsar. Då Henri Matisse kom till Collioure, 1905, häpnade han över dess magiska ljus, som gav staden vid Medelhavet så lysande färger. Denna charmerande vin-, och fiskeby har de senaste 150 åren varit tummelplats till en väldigt kompetent samling
  konstnärer.

 • Fauvismen föddes här med ovan nämnda artister samt Louis Valtat och Etienne Terrus som
  tongivande namn. Dessa följdes senare av Picasso, Braque och Maillol. Här finns idag över trettio konstgallerier och många fast bosatta konstnärer. Dagen inleds med en promenad till stadens moderna konstmuseum, som grundades år 1930 och har en liten men fin samling av Matisse, Derain och Malliol. En promenad genom staden ger dig mängder av de vyer som inspirerade fauvisterna, markerade längs en konstnärsrutt genom tomma ramar och reproduktioner. Därefter strosar vi kanske till stadens söndagsmarknad och ser det stora slottet vid hamnen.

 • Strax före lunch möter vi vår buss för att resa den knappa timmen till Céret. Här firas varje maj körsbärens festival. La fête de la cerise à Céret tar fäste på den starka och långa traditionen att odla körsbär, sedan 1850. Belägen vid foten av Pyrenéerna i floden Techs dalgång är klimatet gynnsamt för fruktodling med ett mikroklimat med svala nätter, varma dagar och lite vind. Legenden förtäljer att landets först mogna körsbär kommer härifrån och man har sedan 1932 alltid kunnat skicka de först mogna, handplockade körsbären till landets president, i månadsskiftet april/maj.

 • Överallt ser vi körsbär i tillagad form, som körsbärssaft, vinäger, pajer, sötsaker, körsbärsöl och marmelad, färska till försäljning och som konstföremål. Band spelar, lantmarknader säljer närproducerade varor och tävlingar arrangeras, bl a i vem som spottar körsbärskärnor längst. Restaurangerna serverar menyer baserade på körsbär och vi avrundar naturligtvis besöket här med en körsbärsbaserad middagsmeny innan vi åter tillbaka till Collioure med resten av kvällen på egen hand.

 • Dag 4 Salvador Dalí - Cadaqués & Port Lligat

  Vi är knappt två timmar från Salvador Dalís älskade Cadaqués vid havet. Kustvägen från Collioure till Cadaqués är en underskön dramatiskt vindlande sträcka med vyer liknande dem längs Italiens kända Amalfikust. Cadaqués blev känd som en konstnärsstad sedan Dali skapat ett säreget hem där. Deras konstnärsvänner sökte sig hit och det är än idag en populär sommarstad bland nutidens konstnärer. Vi njuter av vilda vackra Costa Brava och har möjlighet att äta lunch på egen hand.

 • Salvador Dalís bostad med sin hustru Gala var vackra vita Casa Dalí belägen vid havet i charmfulla fiskebyn Port Lligat. En liten fiskeort där paret levde och arbetade i ljuset och lugnet. En gammal typisk fiskestuga som byggdes på med flera på ett labyrintlikt och organiskt sätt under de fyrtio år som paret spenderade här. Vårt besök här är en passande avslutning med ett minnenas hus där varje objekt i huset betydde mycket för Dalí – bruksföremålen, mattorna, de torkade blomsterdekorationerna, antika möbler med mera. Alla rum med sina speciellt och olikt formade fönster som allesammans vetter ut mot Dalís inspiration – Port Lligatbukten. Vi är tillbaka till Collioure på kvällen för att byta om till
  avskedsmiddagen utanför hotellet.

 • Dag 5 Collioure - Barcelona - Sverige

  Under morgonen lämnar vi vårt hotell och konstnärernas älskade Côte Vermeille för att
  resa söderut till Barcelonas flygplats. Vi gör ett bensträckarstopp med möjlighet att köpa något att äta under färden ned.

   

Resans höjdpunkter

 • Konstnärernas Collioure och Banyuls-sur-Mer - atmosfäriska provencalska kuststäder vid ett gyllene hav
 • Festligheterna runt Körsbärsfestivalen i Céret samt besök i Alfred Nobels fabrik
 • Dagen med Dalí-tema i Cadaqés och Port Lligat samt charmerande Girona

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22/5
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 2 750 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Barcelona, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • En vinprovning
 • Tre middagar med viss mängd måltidsdryck
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierad guide

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Barcelona - Girona - Collioure.
Dag 2. Banyuls-sur-Mer - vingård - natur och Nobels fabrik i Anse de Paulilles.
Dag 3. Collioure stadspromenad - körsbärsfestival i Céret
Dag 4. Cadaqués - Port Lligat
Dag 5. Collioure - Barcelona - Stockholm

Boende

Vår bas i Collioure är fyra nätter på mellanklasshotell Hotel Prince des Catalogne med bra belägenhet i gamla stan.

Resesätt Norwegian

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.