Översikt

Palladios villor

Detta är en resa i samarbete mellan Historiska Resor och Favoritresor! Under en härlig vårvistelse väntar de sköna landskapen kring Venedig, Vicenza och palatsvillorna från renässansens födelse med arkitekten Palladios inspirerande verk som skapade efterdyningar, in i vår tid.

Ingen annan arkitekt i den västerländska konstens historia har haft ett sådant epokgörande inflytande som Andrea Palladio. I sin ungdom utforskade han den antika arkitekturen och med utgångspunkt från den formade han sedan sina arkitekturteorier. Hans säkra känsla för form och komposition har gjort hans byggnader stilbildande.
Goethe skrev i december 1795 till sin vän och rådgivare Heinrich Meyer att "ju mer man studerar Palladio, desto obegripligare blir det geniala, det mästerliga, rikedomen, rörligheten och det behagliga hos denne man".
Palladianismen har blivit ett stilbegrepp som spridit sig långt utanför de latinska länderna. Vi kan finna den runt om i Europa och i USA, som en av hörnstenarna för 1600- och 1700-talets nyorientering.

Men det är just i landskapet Veneto med städer som Vicenza och Venedig vi finner hans egna villor, palats och kyrkor. Under resan så kommer vi att få stifta bnekantskap med flera av de villor som Andrea Palladio skriver om i sin " I Quattro Libri dell'Architettura" - fyra böcker om arkitektur som publicerades år 1570.

Vi flyger till Venedig och bor i Castelfranco Veneto, en muromgärdad medeltida stad med ett strategiskt läge för våra utfärder. Vårt hotell är omtyckta Al Moretto. Vår ciceron är Stina Odlinder Haubo. Stina är fd kollega till Sveriges främste kännare av Andrea Palladio i Sverige,  Göran Alm, och fd granne från tiden vid Drottningholm, kulturhistoriker och specialiserad på 1700-talet. Vi är därför mycket glada att kunna presentera Stina som har arbetat på de kungliga slotten med visningar, som föremålsintendent på Husgerådskammaren samt har medverkat som författare i böcker om de kungliga slotten samt som skribent för månadsmagasinen Lantliv och Gård & Torp. Stina håller kurser och samarbetar även med antikhandlare, i olika projekt, samt har vid ett flertal tillfällen medverkat som expert i SVTs Antikmagasinet.
Reseledare är Ki Månsson Gallone som känner Italien och italienska förhållanden väl efter mer än trettio år i landet.

Palladios villor är en av Favoritresors äldsta rundresor på initiativ av Rominstitutets Vänner 1993 och det är Göran Alm som har lagt upp resans programpunkter allt sedan dess.

 

Boka din resa

2020-04-17 2020-04-23 23 990 kr Lufthansa Stockholm 4 Boka resa

Reseprogram

 • Detta är en samarbetsresa mellan Favoritresor och Historiska Resor. Favoritresor har arbetat med resan Palladios villor sedan uppdraget från Svenska Rominstitutets vänner kom 1993, om att göra en resa i renässansarkitekten Andrea Palladios spår.

 • Dag 1 Stockholm – Venedig

  Flyg till Venedig med ankomst mitt på dagen. Här möter vår ciceron och vi fortsätter vår färd till vårt hotell i Castelfranco Veneto och checkar in. Arkeologiska utgrävningar visar att det fanns bosättning i området kring Castelfranco Veneto redan under romartiden. Två viktiga vägar, Via Aurelia från Asolo till Padova och via Postumia mellan Aquileia och Genova möttes i Castelfranco i regionen Veneto och gjorde tidigt staden till handelscentrum. Medeltida maktstrider mellan städer och familjer utspelades i området och flera av orterna förseddes med ståtliga ringmurar. Castelfranco är en s.k. Città Murata – en stad omgiven av ringmur. På ett av tornen i muren finns Markuslejonet, som påminner om att staden lydde under Venedig från 1400-talet och till dess att Napoleon avsatte den siste dogen i Venedig 1797. År 1478 föddes konstnären Giorgione i Castelfranco. Ett av hans mästerverk är altartavlan, ”La Pala di Castelfranco” som finns i katedralen Santa Maria Assunta.

  Här bor vi på vårt uppskattade och charmfulla mellanklasshotell Hotel Al Moretto, centralt i Castelfranco. Hotellet byggdes som en locanda på 1600-talet, där man kunde få ett mål mat och låta sina hästar vila inför nästa dagsverk. Eftermiddagen till egen disposition med efterföljande välkomstbuffé på hotellet.

 • Dag 2 Villa la Rotonda - Villa Angarano - Bassano del Grappa

  Efter frukost beger vi oss mot världsberömda Villa la Rotonda. På väg dit passerar vi Villa Chiericati Porto Rigo belägen i byn Vancimuglio Grumolo delle Abbadesse. Med denna villa som Andrea Palladio fick i uppdrag att uppföra i mitten av 1500-talet åt Giovanni Chiericati, föddes Palladianismen. Här ses inspirationen från antiken med pelare som skyddar förgården ”pronao” till själva villan. Villa Chiericati är inte öppen för besök utan man kan se den från vägen på några hundra meters avstånd.

  Villa La Rotonda är den villa som blivit mest beundrad av både samtiden och eftervärlden. Villornas villa – en av de största inspirationskällorna för arkitektur i hela västvärlden. I “Fyra böcker om arkitektur” skriver Palladio; “Platsen är en bland de behagligaste och täckaste man kan finna, ty huset är beläget på en långsluttande höjd och har på ena sidan den farbara floden Bacchiglione och på den andra några leende kullar…”

 • Vi fortsätter till en mycket speciell vingård, Villa Angarano belägen i närheten av staden Bassano del Grappa.
  Villans Barchesse ritades av Andrea Palladio på uppdrag av sin mycket gode vän Giacomo Angarano. Denna djupa vänskap gjorde att Palladio tillägnade Giacomo sina första två böckerna om arkitektur. Tyvärr klarade inte Giacomo Angarano av att avsluta uppbyggandet av Le Barchesse av ekonomiska skäl. Det var inte förrän i det kommande seklet, på 1600-talet, som den dåvarande ägaren Maria Molin Gradenigo kunde ge arkitekten Domenco Margutti i uppdrag att fullfölja Palladios projekt.
  Vi kommer att bli visade runt på gården av de nuvarande ägarna, systrarna Bianchi Michiel, trädgården, Palladio's Barchesse och det privata kapellet S. Maria Maddalena. Exklusivt för oss är att systrarna Bianchi Michiel även kommer att visa oss själva villan, alltså deras hem med dess vackra interiörer.
  Familjen Bianchi Michiel är ättlingar från en antik venetiansk patricierfamilj med anor sedan 1000-talet. De hade under såväl sjörepublikens dagar, som under Habsburgarna en viktig ställning i Venedig och dess omnejd. En god måltid väntar oss med aperetive samt lunch i de antika stallarna, Antiche Scuderie. Vi serveras traditionella rätter med recept från trakten, ackompanjerade av gårdens egna viner.

 • Vid vackert belägna Bassano del Grappa njuter vi av bron över floden Brenta, ritad av Andrea Palladio, och förstörd upprepade gånger genom flodens översvämningar och under krig. Bassano del Grappa ligger på den plats där floden Brenta från dalgången Valsugana fortsätter ut mot slättlandet. Den här vägen kom trä och jordbruksprodukter till Veneto och här låg en flodhamn och många kvarnar för att mala säd. Vid brofästet ligger Grapperia Poli och där får vi provsmaka grappa, bondebrännvinet som en gång i tiden var tröst för själen för alpländernas frusna vinbönder.
  Kvällen på egen hand.

 • Dag 3 Villor i sköna landskap

  Vi ägnar dagen åt landskapet söder om Vicenza. Dagen inleds med ett besök i Villa Pisani Ferri "Rocca Pisana" i byn Lonigo, belägen högt på en kulle, där det tidigare låg en fästning, "rocca", och dit familjen Pisani flydde undan fukt och malaria vid sina risodlingar i Bagnolo. Vi ser villan flera gånger under resvägen, där den ligger högst upp på kullen.
  I Bagnolo ligger familjens Villa Pisani Ferri Bonetti. Här blir vi visade runt i denna byggnad som ritades av arkitekten Vincenzo Scamozzi i slutet av 1500-talet på uppdrag av Vettor Pisani som var en venetiansk adelsman och som redan ägde stora marker i samma område. Vincenzo Scamozzi var elev och medarbetare till Palladio och hans inspiration fick han förstås av sin "maestro". I "Fyra böcker om arkitektur" beskriver Palladio den komplicerade projekteringen av villan, som var tänkt som en "villa rustica" för jordbruk, men även skulle erbjuda grevefamiljen Pisani "ett ståndsmässigt liv".

 • Vi äter en god lunch i villans nyrenoverade "barchessa". Efter lunch beger vi oss till området Polesine mellan floderna Adige i norr och Po i söder. 1951 drabbades Polesine av en svår översvämning och ca 100.000 personer övergav området. Idag används marken för odling av ris och den välkända vita sparrisen som avnjuts under våren.
  I området runt Pofloden och dess bifloder utvecklades ett framgångsrikt jordbruk. Familjerna övergav mer och mer sin roll inom sjöfarten i Venedig och började utnyttja marken och bygga villor.
  I Fratta Polesine ser vi Villa Badoer med kvartscirkelformade arkadlängor som drar besökarens blickar mot den höga huvudbyggnaden. Villan hör till de som uppfördes som symbol för en avslutad uppodlingsprocess inom jordbruket. Kvällen fri i Castelfranco.

 • Dag 4 Sköna Venedig med besök i privatpalats

  Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet. Havet, lagunen och kanalerna har format handelsstaden Venedig. Staden utvecklades från ett fiskarsamhälle i otillgängliga träskmarker till medeltidens främsta handelsstad i Europa. En makt baserad på herraväldet över Adriatiska havet och ett överlägset utnyttjade av de handelsmöjligheter, som detta erbjöd, skapade grunden till eleganta österländskt influerade palats och förnämlig konst.
  Vi tar ett gemensamt tidigt tåg från Castelfranco och vid ankomsten till Venedig möter vår privata båt för färd till ön San Giorgio där vi besöker kyrkan San Giorgio Maggiore, helt ombyggd av Palladio 1565. Engelsktalande guide visar oss sedan runt bland monumenten på ön, vilka tillhör Fondazione Giorgio Cini.

 • Efter besöket tar vi vår båt till magnifika San Marco där vi äter gemensam lunch. Därefter ska vi gemensamt besöka Palazzo Malipieri Barnabò vars jublande trädgård med vita doftande nejlikor, pastelliga rosor, exklusiva franska irisar och blomster enligt säsong ramas in av Canal Grandes vatten. Från palatsets vita balustrad stod ofta Giacomo Casanova och blickade ut över havet av gäster. Palatset står på en plats som varit bebyggd sedan slutet av 900-talet. Det vita gruset skapar en elegant kontrast till de gröna trädgårdsrummen i formell stil bland formklippt buxbom, vattenblänk och skulpturer.

   

 • Resten av dagen på egen hand. Idag har du möjlighet att välja dina besök – kanske något av Venedigs gedigna konstmuseer, såsom Peggy Guggenheims Collection med mästerverk av bl.a. Picasso, Miró, Klee, Ernst och Giacometti – i stadsdelen Dorsoduro.
  En annan höjdpunkt kan vara ett besök i palatset Ca' Rezzonico. Det vackra barockpalatset påbörjades i mitten av 1600-talet av Baldassare Longhena, det århundradets mest framstående arkitekt, men på grund av ekonomiska problem hann bygget inte längre än till "piano nobile". Först hundra år senare övergick palatset i bankirfamiljen Rezzonicos ägo som kunde ge arkitekten Giorgio Massari i uppdrag att färdigställda byggnaden. Här får man en bra bild över hur ett venetianskt palats är uppbyggt med rummen runt ett stort centralt utrymme, "il portego". Ett elegant trapphus leder upp till första våningen. Numera inrymmer palatset Venedigs stadsmuseum för 1700-talskonst. Museets besökare har möjlighet att beundra husets interiör, som familjen Rezzonico har låtit dekorera i överdådig rokokostil. Här finns takmålningar av Giovanni Domenico Tiepolo, tidstypiska möbler, sidentapeter och utsökt stuckatur.

 • Eller varför inte Museo Accademia delle Belle Arti – De Sköna Konsternas Akademi, som grundades 1756 genom den venetianska senatens försorg. Konstgalleriet är idag statligt och hyser bland landets bästa samlingar av venetiansk konst, framförallt målningar från 1300-till 1700-talen. Bland de mest kända konstnärerna vi finner här återfinns Tintoretto, Tiziano, Canaletto, Giorgione, Giovanni Bellini, Vittore Carpaccio och Veronese – sannerligen en fröjd för ögat! År 1949 bestämde ledningen för Fondazione Querini Stampalia - Querini Stampalia-stiftelsen, att låta reparera delar av sitt palats då man ansåg att bottenvåningen och det bakre öppna området var oanvändbart för utställningar, kongresser och andra initiativ på grund av frekventa översvämningar av havsvatten. Uppdraget gavs till Carlo Scarpa, som vi ju kommer i kontakt med under morgondagen.
  Renoveringsarbetet bygger på en balans av gamla och nya element samt ett mästerligt användande av materiel. Vatten är huvudtemat och det förs ut genom kanaler och en kopparbassäng med väggar av mosaik, kanaler, som är skulpterade av alabaster och marmor från Istrien, vidare genom bottenvåningen och ut i trädgårdens labyrinter. Mästerligt!

 • I Venedig går man till fots eller använder stadens allmänna transportmedel, båttaxin vaporetti, och vi har inkluderat en enkelbiljett till stadens vattenlinjer. En av de mest minnesvärda upplevelserna under ett besök i Venedig och det bästa sättet att lära känna stadens speciella atmosfär är en färd på Canal Grande, Venedigs främsta trafikled, med praktfulla palats byggda av stadens adelsfamiljer. Du kan även strosa över broar och förbi kanaler i smala gränder, mot de små torgen som i Venedig kallas campi. Är man i Venedig för första gången är även ett besök på Markusplatsen med sina berömda byggnader, historiska kaféer och duvor ett oförglömligt minne. Italiensk glass eller någon av Venedigs berömda och svalkande drinkar Sgroppino al Limone eller Bellini kanske lockar om solen värmer?
  Med tåg återvänder du när du har lust till Castelfranco och har kvällen till egen disposition. Det går tåg varje halvtimme fram till strax före kl 22.

 • Dag 5 Marknad i Castelfranco - Carlo Scarpa - Villa Barbaro Masèr

  Det är marknadsdag i Castelfranco Veneto och förmiddagen är därför vikt för egna aktiviteter i den charmiga lilla staden. Redan under medeltiden var Castelfranco Veneto ett handelscentrum och nu hålls varje tisdag och fredag en stor marknad, där man säljer i stort sett allt; lädervaror, tyger, garner, kläder, mat och blommor. Avdelningen för frukt och grönsaker är spännande och följer årstiderna. På våren den nyskördade vita sparrisen och på hösten ser man i stånden svamp, pumpor av olika slag och typisk sallad för området, den ganska beska, röda Radicchio Rosso di Treviso och den ljust gulgröna salladen med purpurfärgade fläckar, som kallas för ”Castelfrancos ros”. Kanske blir  det  även tid för att på egen hand besöka det nya museet skapat åt stadens son - renässanskonstnären Giorgione inför hans 500-årsjubileum år 2010, är modernt museum med audiovisuella upplevelser. Sedan beger vi oss till den förtjusande staden Monfumo där vi blir serverade en mycket god lunch på en osteria.

 • Därefter besöker vi familjen Brion-Vegas storslagna gravkomplex. Här har arkitekten Carlo Scarpa utfört ett monument i asiatisk kontemplativ stil. Familjen Brion Vega, som var ledande inom italiensk industridesign, vilar ståndsmässigt i stilren grå betong med gångar, vattenblänk, lotus och gröna gräsmattor.
  Carlo Scarpa föddes i Venedig 1906. Han har arbetat med Biennalen i Venedig, modernisering av salar på Uffizierna i Florens, Castelvecchio i Verona och Palazzo Abatellis i Palermo. Carlo Scarpa dog i Tokyo 1978 och under en enkel sten utanför muren som omger familjen Brion-Vegas gravar finner vi arkitektens egen grav.

   

 • Eftermiddagen ägnas åt en av Palladios kanske mest fulländade villor, Villa Barbaro Masèr. Villan byggdes för patriarken i Aquileia, Daniele Barbaro, och hans bror Marcantonio som var ambassadör för den venetianska republiken i Konstantinopel. De gav Andrea Palladio i uppdrag att göra om familjens medeltida bostad i Masèr till en elegant lantgård och rekreationsställe där ägarna bedrev studier och kunde övervaka arbetet på de omgivande fälten.
  Den ståtliga huvudbyggnaden ligger mellan långa arkadförsedda lagringsutrymmen, "barchesse" med duvslag och solur. Villan dekorerades av Paolo Veronese med magnifika freskomålningar föreställande landskapsbilder förknippade med villalivet, mytologiska scener och vackra venetianska kvinnor.
  Kvällen till egen disposition i Castelfranco.

 • Dag 6 Vicenza & Veneto - venetianarnas trädgård

  När nästan alla städer i Venetien i början av 1500-talet frivilligt kom att lyda under Venedig inträdde en fridfull och framgångsrik tid för området efter sekler av strider och inflytande utifrån. Efter att ha satsat pengar på krig, vände sig invånarnas intresse mot bl.a. jordbruket, speciellt runt Vicenza. Staden hade under 1200- och 1300-talen inte stått under någon speciellt inflytelserik familj och blev nu tummelplats för rika venetianare som ville bygga spektakulära sommarvillor för att visa sitt välstånd. 
  Idag skall vi därför besöka Vicenza, som anses som Palladios stad och centrum för hans verksamhet. Palladios byggnadsverk här sattes upp på Unescos världsarvslista 1994.

 • Innan vi kommer fram till Vicenza gör vi en avstickare till Cricoli, i utkanten av staden, för att se Villa Trissino. Här kom Andrea di Pietro della Gondola, en stenhuggare från Pedemuros skola, i kontakt med sin välgörare adelsmannen Giangiorgio Trissino, en av huvudpersonerna i den tidens kulturliv. Trissino lade märke till den unge skicklige stenhuggaren vid arbetet med hans villa i Cricoli och tog honom under sitt beskydd och genom honom fick Andrea möjligheten att studera de romerska ruinerna och de "moderna" byggnadsverken av arkitekten Michele Sanmicheli utmed Corso Cavour i Verona. Det var Trissino som gav Andrea namnet Palladio efter konstens skyddsgudinna Pallas Athena.

 • Vi besöker Teatro Olimpico, den berömda teatern som blev Palladios sista stora verk och fullbordades först efter hans död av sonen Silla samt eleven och medarbetaren Vincenzo Scamozzi. Teatern beställdes av Accademia Olimpica, det "Olympiska sällskapet", vars medlemmar arbetade för att "utveckla humanistiska studier, matematik, musik och anordna teaterföreställningar i Vicenza". Under promenaden i Vicenza passerar vi flera av stadens vackra palats bl.a. Palazzo della Ragione, kallat La Basilica och Palazzo Chiericati, ett av Andrea Palladios många familjepalats i Vicenza.

 • Därefter till Lugo di Vicenza för att besöka Villa Godi Malinverni, ett av Palladios tidigare verk. Vid ett av våra många besök i villan berättade dagens ägare, Christian Malinverni, som ärvt villan efter sin farfar, att det inte är lätt att sköta en palladiansk villa idag och att inkomsterna kommer från entréavgifter och uthyrningsverksamhet.
  Vi bjuds en välkomstdrink i villans magnifika trädgård "all'italiana" och intar en utsökt lunch i villans välbevarade 1500-talskök.

 • På eftermiddagen beger vi oss till byn Caldogno och villan med samma namn som lät uppföras av grevefamiljen Caldogno i mitten av 1500-talet efter ett projekt av Palladio.
  Även om den inte är nämnd i de Fyra böckerna om arkitektur så anses det som helt säkert att Palladio ritade även denna villa. Familjen Caldogno ägde den i flera sekel fram tills på 1930-talet då den siste arvingen avled. Dessa väggar har sett mycket under sin existens, från grevefamiljen, till barnhem och den tyska armén under det andra världskriget.

  Villan förföll utan nåd efter kriget och först i slutet av 80-talet då kommunen införlivade den började den att vakna till liv igen och från år 2016 när den stora restaureringen avslutades, har den återvänt till sina glans dagar men redan från 1996 ingår den i Unescos världsarv.

  Vi får tillfälle att beundra de vackra salarna med utsökta dekorationer samt finns en freskmålning där Palladio själv lär vara avbildad. La Barchessa, ett stycke från villan, uppfördes i mitten av 1600-talet och idag innehåller det kommunala biblioteket samt finns konferenssalar där seminarier och kulturella arrangemang ordnas.
  Vi återvänder till Castelfranco och kvällen till egen disposition.

 • Dag 7 Privat palladiovilla - hemresa till Sverige

  Efter frukost och utcheckning startar vi vår resa mot flygplatsen i Venedig, men innan dess kommer vi att avsluta våra dagar på ett elegant och trevligt sätt genom att se ytterligare en magnifik villa av Palladio.
  Som du har fått veta under de förflutna dagarna så är det några av villorna som numera övergått i privat ägo och därmed har mycket begränsad tillgång för besök. I skrivandets ögonblick så kan inte vi precisera vilken villa som blir aktuell idag men vi har tre stycken att välja på såsom: Villa Foscari "La Malcontenta" vid Brentakanalen som uppfördes för bröderna Nicolò och Alvise Foscari, ättlingar till den kände dogen Francesco Foscari, som i början av 1400-talet köpte mark vid Brentakanalen. Än idag är villan med sina harmoniska former där den ligger omgiven av popplar och tårpilar en "lugn ö" på kort avstånd från den venetianska lagunen.
  eller Villa Cornaro i Piombino Dese. Villan byggdes av Palladio 1553-1554 för familjen Cornaro och blev ansedd som ett mönsterexempel. Rummens väggar vitkalkades men i början av 1700-talet gav den dåvarande Cornaromedlemmen den unge Mattia Bortolini i uppdrag att utföra fresker med bilder ur Gamla Testamentet.
  eller Villa Ca'Marcello i Piombino Dese där grevefamiljen med samma namn lät uppföra villan i mitten av 1500-talet i Palladio-stil. Villan har gått i arv inom familjen Marcello med ett kort undantag under 1700-talet. Idag bor greve Vettor Marcello i villan och vid ett besök får vi under en rundvandring i villan och i den imponerande trädgården veta, hur det är att driva en villa i regionen Veneto.
  Många upplevelser och intryck i sällskap med Andrea Palladio i den vackra Venetoregionens spirande vår, kommer att finnas i vårt bagage när vi startar vår hemresa via Tyskland till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Andrea Palladios verk och våra fina måltider på villorna.
 • Landskapen kring Veneto och Vicenza samt en märkvärdig dag i Venedig!

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 17/4
Pris Från 23 990 kr
Enkelrumstillägg 1590 kr samt 2.250 kr för dubbelrum med enskilt bruk
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Venedig via München/Frankfurt
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • En middagsbuffé med vin/vatten
 • Fem luncher med vin/vatten
 • En grappaprovning
 • Engelsktalande licensierad guide i Vicenza
 • Svensktalande ciceroner
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Venedig
Dag 2. Villa la Rotonda - Villa Angarano - Bassano del Grappa
Dag 3. Villor i sköna landskap
Dag 4. Sköna Venedig med besök i privatpalats
Dag 5. Marknad i Castelfranco - Carlo Scarpa - Villa Barbaro Masèr
Dag 6. Vicenza och Veneto - i Venetianarnas trädgård
Dag 7. Privat palladiovilla - hemresa till Sverige

Boende

Sex nätter på fina mellanklasshotellet Al Moretto i Castelfranco del Veneto 

Resesätt Lufthansa

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.