Översikt

Portos arkitektur och viner

Välkommen till Porto – Portugals andra största stad och en av de vackraste städerna i Europa! Porto är staden som gav både en nation och portvinet dess namn. Huvudstad i norra Portugal och ett världsarv med ett historiskt centrum med över 150 klassificerade monument. Erkännandet av Unesco är utan tvekan en hyllning till stadens rikedom med över två tusen år av historia. Från resterna av keltiska byar, romerska vägar och broar till romanska och gotiska katedraler från medeltiden till nutida moderna monument upptäcker vi Porto och närliggande städer med goda viner och lokala matupplevelser.

Vi startar i Guimarães med sitt historiska centrum – världsarvsstad och europeisk huvudstad 2012 där kungadömet Portugal en gång grundades på 1100-talet. Provning av det speciella Vinho Verde på en herrgård innan turen fortsätter mot Braga med den vackra barockkyrkan Bom Jesus do Monte.


I undersköna Dourodalen njuter vi av utsökta Port- och Douroviner på en typisk Quinta och kryssar på Dourofloden med egen träbåt längs de berömda terrassodlingarna, och i Vila Nova de Gaia provar vi portvin bland vintunnor i vinkällaren till tonerna av fado, följt av en typisk portugisisk ”Petiscos” i tapasstil på en charmig och rustik restaurang. Vi avslutar våra dagar i Porto som bjuder på fascinerande monument och byggnader i gammal och modern stil. Vi beundrar juvelen São Bentostationen i nyantik stil och Portokatedralen, och insuper gatulivet bland färggranna torg och caféer. På Serralves moderna museum från sent 1990-tal ser vi den berömda arkitekten Alvaro Sizas skapelse och njuter av den vackra trädgården. På det toppmoderna Casa da Música äter vi god lunch på takrestaurangen efter en visning i detta ikoniska hus byggt som en polygon med två väggar helt byggt i glas - den enda konsertlokalen av sitt slag i världen.

Under vår resa leds vi av vår lokala omtyckta ciceron och Portugalfantast Helena von Essen som tar oss genom programmets olika delar. De första två dagarna bor vi på fyrstjärniga Santa Luzia Arthotel i Guimarães och vi avslutar på nyligen renoverade fyrstjärniga hotellet Hotel Dom Henrique i Porto.

Reseprogram

 • Dag 1 Flyg från Arlanda till Porto – Guimarães

  Vi kommer till flygplatsen i Porto på eftermiddagen och möts av vår ciceron Helena. Busstransport till staden Guimarães där vi checkar in på vårt hotell Santa Luzia Arthotel för de kommande två nätterna. Gemensam välkomstmiddag på hotellet där vi bekantar oss med varandra och får en introduktion till de kommande dagarna.

 • Dag 2 Guimarães – stadsrundtur – provning av Vinho verde – Braga

  Världsarvsstaden Guimarães har en speciell symbolisk betydelse för portugiserna. På ett fält nära stadens slottsmurar startade Don Alfonso Henrique processen som ledde fram till grundandet av Kungadömet Portugal och hans kröning till kung år 1143. Slottet framkallar än idag en känsla av legend och heroism som omgärdar landets första historia. Vi gör en guidad stadspromenad i det historiska centrumet.

  Dagen fortsätter med besök på en stor vingård i Vinho Verde vinregion. Vinho verde är ett omtyckt ungt vin med en mousserande elegant färskhet som gärna dricks sommartid. Vi går en guidad tur på de imponerande ägorna och besöker den majestätiska herrgården med fin interiör. Vi avlutar med vinprovning.

 • I staden Braga finns Portugals mest imponerande religiösa byggnad – Basilikan Bom Jesus do Monte belägen på en kulle och med en storslagen trappa och trädgård – ett fint exempel på europeisk barock. Långt senare – år 1882 konstruerades här den första bergbanan på den iberiska halvön. Projektet leddes av den schweiziska ingenjören Riggenbach och det är den äldsta bergbanan i världen som använder vatten som motvikt för att driva vagnarna framåt - ett stolt industriarv. Vi åker en tur med bergbanan följt av lunch på en traditionell restaurang under dagen, och kvällen till eget förfogande.

 • Dag 3 Dourodalen – Mateusslottet – vingårdsbesök – flodkryssning

  Med bagaget i bussen lämnar vi Guimarães och kör mot Dourodalen – denna undersköna dal klassificerad som ett världsarv med dess unika landskap. De böljande kullarna faller brant ner i floden och ju mer österut man färdas desto mer glest befolkad blir trakterna med en vildare natur. De karakteristiska terrasserna med vinstockar tar över efter olivlundarna och vi hamnar i portvinets land. Här uppstod faktiskt den första kontrollerade ursprungsbeteckningen (D.O.C.) i världen år 1756. Bevis på portvinsindustrin kan ses längs dalen med berömda vinproducenter såsom Ferreira, Cockburns, Taylors och Sandeman.

  Vi börjar med ett besök på slottet Mateus och den magnifika trädgården. Detta pampiga barockslott avbildat på flaskorna till Mateus Rosévin byggdes i början av 1700-talet för António José Botelho Mourão och ättlingarna bor fortfarande kvar. Vi ser delar av slottet som har bevarat sin barockinredning med tidstypiska möbler och tunga sammetsdraperier, och njuter av den fina trädgården inspirerad av Alice i Underlandet med formklippta häckar, statyer och en doftande cypresstunnel.

 • Turen fortsätter till en typisk Quinta – en vingård belägen i hjärtat av Dourodalen. Intill det traditionella Dourohuset har en modern vintillverkning konstruerats som en serie terrasser nerför sluttningen och byggt i lokala material.  Det är en av de mest intressant vingårdarna i trakten och man producerar både portviner och Douroviner. Vi serveras en god utomhuslunch på gården och får en vinprovning av gårdens egen tillverkning.

  Det är nu dags för vår flodkryssning på en traditionell vacker träbåt. Från båten har vi en unik vy till de mindre kända vinområdena såsom Carvalhas, Seixo och Crasto när vi sakta glider fram.

  Vi lämnar Dourodalen och beger oss med buss till Porto. Innan vi kommer fram till hotellet gör vi en kortare panoramatur från bussen där vi ser stadens olika delar. Incheckning på Hotel Dom Henrique och middag på egen hand.

 • Dag 4 Portos historiska centrum – Portvinsprovning i Gaia med fado

  Idag väntar en intressant guidad tur till fots som tar oss genom de historiska världsarvsklassade delarna av staden. Vi passerar medeltida gator och gränder, färgglada torg och besöker Clerigokyrkan i barock med det höga tornet och porten med överdådiga
  motiv av kransar. Vidare till São Bentostationen som lockar till sig många besökare pga. de utsökta blå handmålade mosaikerna - så kallade azulejos. Mosaikerna berättar stadens historia och stationen är deklarerad som nationalmonument. Under turen ingår provsmakning av traditionell gourmetfiskkonserv med vin och stopp på historiskt kafé med kaffe och traditionellt bakverk. Lunch på egen hand och eftermiddagen fri att upptäcka stadens utbud.

 • Tidig kväll åker vill portvinshusens Vila Nova de Gaia – stadsdelen med vacker utsikt över Dourofloden vid sidan av järnbron Ponte dom Luís av Gustave Eiffel. Här i Gaia – portvinets vagga -  förvandlade brittiska köpmän vinet från Douro till en eftermiddagsdrink genom att blanda det med brandy och portvinet var uppfunnet. De gamla portvinshusen står fortfarande på rad och vi ska besöka Cálem vinkällare. Den gamla byggnaden har blivit renoverad och har vunnit arkitekturpris. Vi får en intressant guidad interaktiv tur i vinkällaren och bra information om portvinets historia, från vinstocken till glaset. Vi avslutar givetvis med en portvinsprovning i premiumklass följt av ett traditionellt fadouppträdande.

   Kort promenad till en portugisisk traditionell taverna där vi serveras en typisk portugisisk ”Petiscos” bestående av smårätter. Rätten kommer ursprungligen från Portugals mest avlägsna provins Trás-os-Montes och i restaurangens tak hänger skinkor och grönsaker. Tillbaka till hotellet med buss och övernattning.

 • Dag 5 Serralves moderna museum och trädgård – Casa da Música – hemresa

  Portofödda Alvaro Siza är en av de mest inflytelserika och belönade arkitekterna i landet som även vunnit internationell berömmelse. 1997 skapade han det nya moderna museet för samtidskonst i Quinta de Serralves. Museet är byggt i betong med foder i granit och målat gips och kombinerar naturligt och konstgjort dagsljus. Utanför finns en 18 hektar stor park med vackert rosarium och en romantisk sjö. Vi ser några av utställningarna som fokuserar på objekt från 1960-talet fram till idag, och besöker trädgården.

 • Vi fortsätter till det spektakulära Casa de Música - musikens hus ritat av Rem Koolhaas i samband med Porto som europeisk kulturhuvudstad år 2001. I detta anmärkningsvärda hus som påminner om ett rymdskepp kombineras avancerade tekniska lösningar med en minimalistisk och modern form. Vi går en guidad visning som avslutas med lunch i restaurangen på översta våningen med tillhörande takterrass. Maten kombinerar enkelhet och elegans och vi serveras en tre rätters lunch med utvalda röda och vita Douroviner samt kaffe. Våra dagar i Portugal är över och vi åker till flygplatsen för flyg hem på sen eftermiddag.

Resans höjdpunkter

 • Portos historiska kvarter och charmiga stämning
 • Barockkyrkor och slott med fina trädgårdar
 • Moderna museer med spännande arkitektur
 • Vinprovningar
 • Undersköna Dourodalen med grönskande terrasser och vinodlingar

Karta

Resfakta

Avreseort Stockholm
Avresor 23/10
Pris Från 18 590 kr
Enkelrumstillägg 3 390 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Porto t/r via Frankfurt
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • 4 nätter på fyrstjärnigt hotell med del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två luncher inkl. drycker med vin
 • Tre middagar ink. drycker med vin
 • Tre vinprovningar
 • Provsmakning av gourmet fiskkonserv och fika
 • Biljett till bergbana
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa Stockholm - Porto via Frankfurt, ankomst till Guimarães
Dag 2. Guimarães – stadsrundtur – provning av Vinho verde – Braga
Dag 3. Dourodalen – Mateusslottet  – vingårdsbesök – flodkryssning
Dag 4. Portos historiska centrum – Portvinsprovning i Gaia med fado
Dag 5. Serralves moderna museum och trädgård – Casa da Música – hemresa

 

Boende

23-25 oktober
Santa Luzia Arthotel, Guimarães * * * * (4)
Modernt hotell byggt i ett klassiskt 1800-talshus beläget inne i Guimarães. Fin blandning av nytt och gammalt med konsten som tema. Restaurang, bar-lounge, spa med inomhuspool och fitness. Fri wifi. Rum med minibar och AC.

25-27 oktober
Hotel Dom Henrique, Porto **** (4)
Trevligt nyligen renoverat modernt hotell beläget i centrum av Porto med närhet till shopping och nöjen. Panoramabar, ibland med levande musik, restaurang, fri wifi. Rum med minibar och AC.

Resesätt Lufthansa
Klimat

Medeltemperaturen i Porto med omnejd är 20 grader i oktober 

Valuta

Euro

Resans karaktär

Vana vid stadspromenader.

Deltagarantal

Resans besöksmål kan byta dag och tid eller bytas ut med kort varsel pga ändrade öppettider, tidsåtgång för transporter och andra oförutsedda händelser.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.