Översikt

Portugals Hjärta

Kulturhistoria, arkitektur och gastronomi i Portugals okända landskap. Följ med på en resa från tempelriddarnas Tomar till sagolika små byar byggda av skiffersten och granit.

Portugal är ett land med gamla traditioner. En av landets största tillgångar är kulturen som bygger på landets skiftande historia. Portugals kulturhistoria förlorar sig långt bakåt i tiden, från folkvandringstid med Kelter till den viktigaste tiden under romare och morer. Arvet speglar sig idag i arkitekturen, språket, gastronomin och i det rika hantverket. Välkommen med på en resa till två av Portugals okända landskap. Vi gör en resa från tempelriddarnas hemstad Tomar till städer och byar med mycket kultur och historia, till isolerade byar byggda av skiffersten och granit.

Dit flydde adelsmän och kungligheterundan städernas pest och sjukdomar. Idag har många portugiser hittat tillbaka till dessa isolerade byar och ger dem nytt liv. Resan avrundas med ett par nätter i Lissabon med möjlighet till egna äventyr. Vi bor på noga utvalda slott och hotell med mycket trevlig atmosfär. 


Vår omtyckta ciceron är svensktalande Isabel Höckert, väl förtrogen med regionen och dess invånare. Hon har arbetat mer än 30 år på Portugals Turistbyrå i Stockholm men har nu återvänt till sitt hemland Portugal där hon förverkligar en dröm om att få visa landets smultronställen, det gömda kulturarvet och dess historia. Hon har läst portugisisk kulturhistoria samt arkeologi som är ett av hennes stora intressen. Restauranger under resan är noga utvalda av Isabel, för att uppleva landets gastronomiska mångfald.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Lissabon – Tomar

  Vi ankommer sen kväll till Lissabon där vår ciceron Isabel Höckert möter med buss. Vi reser mot tempelriddarnas huvudort Tomar dit vi ankommer runt midnatt. Staden är vackert belägen vid floden Rio Nabão och upptagen på Unescos världsarvslista. Här tar vi in på Hotel dos Templarios för två nätter omgivna av vackra och frodiga trädgårdar.

 • Dag 2 Tempelriddarnas Tomar

  Tomar är en charmig liten stad, mest känd för den mäktiga borgen som tempelriddarna lät uppföra på 1100-talet. Här hade de sitt huvudsäte fram till 1500-talet. Det stora klostret Convento de Cristo har mängder av sevärdheter så som kapell, deras tvättrum, en otroligt vacker kyrka och många vackra innergårdar med intressant arkitektur. Här finns ett mycket känt fönster från Portugals upptäcktstid på 1500-talet, i portugisisk sengotik som även kallas manuelinsk stil. Efter gemensam lunch på en genuin restaurang mitt i staden beger vi oss tillbaka till hotellet och på eftermiddagen har vi tid att på egen hand upptäcka Tomar. På kvällen möts vi igen för gemensam middag.

 • Dag 3 Figueiró dos Vinhos - Lousã

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss till orten Figueiró dos Vinhos grundad år 1204.
  Från 1514 då orten satsade på jordbruk och brytning av järnmalm kom en del av adeln att bosätta sig i trakten. Här dricker vi kaffe på ett familjeägt konditori som har funnits i samma familj i 120 år. Vi prövar klostersockerkakan Pão de Ló, vars äggande recept skapades redan under de stora portugisiska upptäckarnas tidevarv. Eftersom kakan var tvungen att hålla under långa tider till lands och havs så tillsatte man väldigt mycket ägg i receptet för att uppnå önskad hållbarhet.
  Nu går färden mot Sertã där vi kommer äta lunch tillsammans på en restaurang som är rekommenderad av Guide Michelin. När vi är mätta och belåtna styr vi mot bergsområdet Serra de Lousã och på vägen passerar vi flera medeltida, idag outforskade, stenbyar som uppfördes i Portugals utmarker, i de s k ”beiras”, gränslanden mot Spanien

 • I Lousã checkar vi in på det historiska fyrstjärniga slottshotellet Hotel Palacio da Lousã för två nätter. Det fyrstjärniga hotellet ligger i ett 1700-tals palats där en historisk miljö förenas med pittoresk utsikt över bergen. Vi njuter av en gemensam middag i elegant miljö med utsmyckat tak och vackra träsniderier. Under Napoleons invasion av Spanien och Portugal år 1811 satt den franske marskalken Ney och åt sin middag i matsalen. Under tiden kom portugisiska trupper tillsammans med allierade engelska trupper, ledda av Wellington, och överraskade Ney som fick bråttom att lämna matsalen. Någon timme senare satt Wellington på samma stol och åt sin middag.

 • Dag 4 Lousã

  Dagen inleds med ett besök vid stadens äldsta monument, borgen, där morerna styrde. Ursprunget dateras från minst 943 då borgen omnämndes i ett kontrakt. Sedermera byggdes borgen om till Castelo de Arouce år 1080, idag en suggestiv ruin.
  På vingården Quinta de Foz de Arouce får vi prova några goda viner på herrgårdens veranda i kolonialstil samt guidas runt av grevens son. Nu fortsätter vi till den högt belägna skifferbyn Aldeias do Xisto. För att komma upp till byn färdas vi i minibuss. I fordom livnärde sig byns befolkning med jordbruk och inom pappersindustri. Kvinnorna gick härifrån till Lousã för att sälja och köpa de varor som behövdes, ofta bars varorna på huvudet. Här uppe serveras lamm som tillagats under flera timmar i vedspis med goda örter från trakten.
  Efter lunch har vi lite tid på egen hand för att strosa runt och njuta av utsikten som kröns av vyerna över borgen. Vi återvänder till vårt slottshotell för en kväll på egen hand.

 • Dag 5 Romarnas Conímbriga – Lissabon

  Vi checkar ut från slottshotellet för att ta oss till en av romarrikets största bosättningar i Lusitania, dagens Portugal. Romarna trängde ut de folk som fanns här innan 139 f Kr och höjdpunkten på deras civilisation var under kejsar Vespasianus styre mellan 69 – 79 e Kr. Tillsammans med engelsktalande guide promenerar vi på romerska gator, ca fyra meters breda utforskar vi Conímbrigas forum, akvedukter och de fina herrehusen såsom Casa dos Repuxos, Fontänhuset. Vi. I de oregelbundet formade kalkstensplattorna kan man se hjulspåren från de romerska vagnarna. Vi ser vackra mosaiker och får en inblick i romersk fritid med avslappning i termalbad. Vattnet togs över tre och en halv kilometer från källan via Augustus akvedukt. Promenera genom Casa dos Repuxos (Fontänhuset) som är stenlagt med mosaiker och har rester av väggmålningar. I dess trädgård finns bevis på ett VVS-system som en gång levererat vatten till mer än 500 fontäner. Utgrävningar från mitten av 2010-talet avslöjade en amfiteater med kapacitet för 5.000 åskådare och den tidigkristna basilikan är också intressant. För att verkligen tränga in under skinnet på romarnas kultur här äter vi en speciell och omtyckt lunch som består av de, för den tidseran, mest typiska råvaror.
  Härifrån färdas vi mot vackra Lissabon med en kaffepaus längs vägen. Två nätter på fyrstjärniga hotell Olissippo Marques da Sá, beläget i en av Lissabons finare stadsdelar nära Gulbenkianmuséet, och tunnelbanesystemet. Vi äter en middagsbuffé i hotellets restaurang.

 • Dag 6 Ledig dag i Lissabon

  Idag kan du med Isabels hjälp njuta av det som spårvagnarnas och kullarnas stad vid havet kan erbjuda. Resan avrundas sedan med en trevlig avskedsmiddag nära hotellet. 

 • Dag 7 Hemresa

  Avresa mot flygplatsen morgonen för vårt flyg tillbaka till Sverige. 

Resans höjdpunkter

 • Kulturen och historian
 • Romarnas skatter
 • De oupptäckta byarna

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 4/5
Pris Från 20 790 kr
Enkelrumstillägg 2 690 kr
I priset ingår

- Direktflyg Stockholm – Lissabon t/r inkl flygavgifter
- Transporter, visningar och entréer enligt program
- Sex nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
- Sex frukostbufféer
- Fyra luncher
- Fyra middagar med måltidsdryck
- Två kaffepauser
- En vinprovning
- Dricks, bagagehantering på hotellen
- Engelsktalande licensierade guider
- Svensktalande ciceron
- Skatt

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Lissabon
Dag 2. Tempelriddarnas stad Tomar - borgen - klostret
Dag 3. Figueiró dos Vinhos - klostersockerkakan - stenbyar - Lousã
Dag 4. Lousã - vingården Quinta de Foz de Arouce
Dag 5. Romarriket Lusitania - Lissabon
Dag 6. Dag för egna strövtåg i Lissabon
Dag 7. Hemresa

Boka din resa

2018-05-04 2018-05-10 20 790 kr 5+ Boka