Översikt

Renässansens Rom och Florens med fil dr Göran Alm

Renässans betyder pånyttfödelse. En tid som utgjorde bron mellan den klassiska antiken och den moderna tiden. En tid då man började intressera sig för antikens språk, litteratur och konst. Vi möter två mästare som levde under denna tidsepok och som lämnat outplånliga spår till eftervärlden! Res i deras fotspår med konsthistoriker Göran Alm !

Äntligen har vi en resa med Göran Alm till Rom och Florens igen! Fascineras av magnifika konstverk som skapades av Leonardo da Vinci och Michelangelo. Under våra dagar i Rom och Florens ska vi uppleva flera av dem och berika våra sinnen och själar med sådan skönhet.

År 2019 var det 500 år sedan Leonardo da Vinci föddes i Toscana, i närheten av byn Vinci. Han var verkligen en mångsysslare med ett flertal väl utvecklade tekniska projekt men de flesta av oss tänker förstås på hans praktverk i form av målningar såsom Mona Lisa och Nattvarden. Michelangelo Buonarroti, även han född i Toscana, gjorde sig berömd som målare och skulptör. Du står mållös av beundran inför hans verk som "Den yttersta domen" i det Sixtinska Kapellet, liksom inför statyn La Pietà i Peterskyrkan! Utöver dessa herrar möter vi givetvis även konstens mecenater - familjen Medici, den mäktiga florentinska familjen som även de jubilerade under 2019, då det var 500 år sedan Caterina och Cosimo 1 föddes. I Florens finns förstås ett otal minnesmärken över denna mäktiga familj med anor från 1100-talet.

Under kunnig och inspirerande ledning av vår ciceron fil dr Göran Alm och våra lokala licensierade guider i Rom och Florens, Ulla Rugolo Bovin och Agneta Helldal, så kommer vi att få uppleva en synnerligen innehållsrik och omväxlande resa med övernattningar i två huvudstäder, den nuvarande - Rom, samt Florens som var det enade Italiens huvudstad under sex år i mitten av 1800-talet. Under 1400-talets Florens utvecklades ungrenässansen med konstnärer och arkitekter som Donatello - renässansens förste store skulptör, konstnären Masaccio, arkitekten Filippo Brunelleschi, Leon Battista Alberti, Leonardo da Vinci och Michelangelo. Diktare som Petrarca, Boccaccio och Dante representerar den skönlitterära renässansen. Nu var inte längre kyrkan utan istället ledande familjer uppdragsgivare åt konstnärer och arkitekter.
Vårt boende är bekvämt och lämpligt placerat i de historiska stadsdelarna i respektive stad. Resan inledande två nätter äger rum på fyrstjärniga Monti Palace i Rom och de efterföljande fyra nätterna spenderas på Hotel Cellai i Florens. Trevliga måltider med viss måltidsdryck inkluderas för att ackompanjera de vackra upplevelserna.

 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Rom

  Vid ankomsten till Roms flygplats Leonardo da Vinci möter vår lokala färdledare oss, Ulla Bovin Rugolo som säkert många har mött under tidigare resor. Privat buss till centrum av den Eviga staden samt incheckning på vårt hotell med efterföljande restaurangmiddag, på gångavstånd.

 • Dag 2 Vatikanen - Peterskyrkan - Piazza Navona

  Efter frukost hämtar buss och vi beger oss till Vatikanens museer och Peterskyrkan. Här möter oss en av Vatikanens egna guider, Solveig Nolhem, som kommer att visa oss både museet och kyrkan. Vatikanen och dess museer täcker en yta av ca 7 kilometer och grundades av påven Julius II på 1500-talet. Under 1700-talet öppnades stora delar av området för allmänheten.

  Miljontals besökare passerar årligen det Sixtinska Kapellet och La Basilica di San Pietro – Peterskyrkan, som blickar ner över det vackra torget med samma namn och som kantas av sin vackra pelargång där varje pelare pryds av en helgonstaty. Tack vare Solveig och våra ciceroner tränger vi djupare ned i historien på ett sätt som de flesta inte kommer i närheten av.
  Kyrkans uppförande började på 1500-talet och leddes av många berömda arkitekter – från Gian Lorenzo Bernini till Michelangelo. Byggnaden slutfördes sedermera på 1600-talet under påve Urban Vlll av den mäktiga familjen Barberini.

  Efter en lunch kommer vi att njuta av den promenadvänliga vackra staden under en lättsam sightseeing med Ulla på Roms vackra torg, pittoreska gränder samt storslagna torg såsom Piazza Navona och Piazza La Rotonda med Pantheon. Kvällen tillbringar vi på egen hand.

 • Dag 3 Roms skatter - Florens, medicéernas stad

  Idag checkar ut från våra rum och förvarar bagaget på hotellet under förmiddagen. Vi gör en kort promenad med Ulla till kyrkan San Pietro in Vincoli, uppförd på 400-talet, för att se de kedjor som Aposteln Petrus fängslades med i Jerusalem. Här beundrar vi Michelangelos magnifika Mosesstaty som färdigställdes under 1500-talet och kyrkan innehåller även den strävsamme påve Julius II mausoleum.

  Vi strosar sedan längs Via Cavour ett stycke för att nå paradgatan Via dei Fori Imperiali, som kantas av de antika kejsarnas forum. Vårt mål är att komma upp på Capitolium – en av de mest kända av de sju kullarna i staden och säte för stadens borgmästare. Här möter vi åter Michelangelo med hans imponerande torg och trappan La Cordonata. Vi njuter av ett strålande panorama över Forum Romanum ända bort till Colosseum. Lunch på egen hand innan det är dags att stuva in väskorna i bussen och färdas norrut mot Toscana och renässansens stad Florens. Incheckning på vårt hotell samt gemensam middag.

 • Dag 4 Michelangelo - Brunelleschi - Uffizierna

  Efter en njutbar frukost möter vi vår kunniga Florensguide, Agneta Helldal, som tar oss med till det närliggande Galleria dell' Accademia med Michelangelos marmorstaty David, kanske en av de mest berömda statyerna som någonsin har skapats. Från början placerades den på torget vid Palazzo Vecchio. Men under de kommande seklen skadades den vid flera tillfällen under diverse uppror och tumult, vilket ledde till att man på 1800-talet flyttade denna enorma staty till Galleria dell' Accademia där David lugnt och värdigt nu tronar i ett vackert valv! "Precis som David en gång rättvist regerat och försvarat sitt folk, skulle även stadens härskare försvara den modigt och regera den rättvist" skrev Giorgio Vasari, arkitekt, konstnär och författare till "Berömda renässanskonstnärers liv" översatt till svenska 1926, för övrigt en utmärkt källa för renässansstudier.

  Stadspromenaden fortsätter till kyrkan Basilica di San Lorenzo, uppförd av arkitekten Filippo Brunelleschi, plats för det intressanta Medicibibilioteket, Biblioteca Medicea Laurenziana, som tillkom under påve Clemente Vll av Medici för att bevara familjens värdefulla samlingar av skrifter. Michelangelo fick lägga sin gyllene hand över uppförandet som dock avslutades av bl.a. Vasari. Lunchpaus på egen hand innan det är dags att gå före den ringlande kön till Galleria degli Uffizie, ett av Europas allra mest förnäma konstgallerier där renässansmästarna prövar att överglänsa varandra, från Leonardo till Botticelli och Michelangelo.
  Vi avrundar promenaden med lättsam men kunskapsrik guidning i Florens historiska centrum med alla sina vackra palats och torg. Kvällen till egen disposition.

 • Dag 5 Klostret San Miniato al Monte - Medicivillan i Poggio a Caiano

  Vi har en innehållsrik dag framför oss och med buss beger vi oss till kyrkan San Miniato al Monte, belägen på en av de högsta punkterna i Florens med ett strålande panorama över staden. Klostret Basilica Abbaziale San Minato al Monte är från 1000-talet och bebos än i våra dagar av Benedektinermunkar, som förutom sin spirituella tillvaro, även ägnar sig åt att producera marmelad och andra sötsaker som säljes i deras butik kallad Farmacia.

  Efter besöket i kyrkan och hos munkarna så ska vi fortsätta vår utflykt till Poggio a Caiano där en av de mest berömda Medicivillorna är belägen. Uppförandet började i slutet av 1400-talet på order av Lorenzo il Magnifico och arkitekten som anlitades var Giuliano da Sangallo. Då Lorenzo avled 1492 övertog sonen, tillika påve Leo X, faderns projekt men det tog några år före villan stod färdig. Då blev den familjens sommarresidens vars prominenta gäster kom från alla Europas kungahus. Efter familjen Medicis nedgång och fall, bytte villan ägare ett flertal gånger från Habsburgare till det franska Imperiet. Till sist donerades villan av de sista privata ägarna i kungafamiljen Savoia i början av 1900-talet, till staten.

  Gemensam lunch innan vi reser rakt in i Leonardos värld genom att sätta sikte på födelsehemmet i Vinci. Vi fascineras av hans genialitet såväl i hans hem som i de två muséer, Museo Leonardiano och det närliggande slottet Castello dei Conti, vilka innehåller ett flertal av hans "teknologiska" uppfinningar såsom cyklar, symaskiner, krigsmaskiner och mycket annat. Vi vänder tillbaks till Florens har resten av dagen på egen hand.

 • Dag 6 Familjen Medici och sköna Chianti

  Förmiddagen ägnas åt familjen Medici som satte stor prägel på hela Toscana. I Florens finns oräkneliga minnen från deras storhetstid, inte minst i form av olika palats, där deras ursprungliga residens Palazzo Vecchio och Palazzo Ricciardi - som lät byggas av familjen Medici på 1400-talet, sticker ut. Vi skall se Cappella Re Magi´s utsökta fresker med en "bildkavalkad" av de vise männen. Konstnären kunde förstås inte åsidosätta de viktiga medlemmarna ut familjen Medici och andra prominenta personligheter med anknytning till familjen, som fick vara med i freskerna. Närmare mitt på dagen skall vi bege oss ut på landet till Chiantidistriktet, i utkanten av Greve in Chianti, med den historiska gården Villa Vignamaggio, med ursprung från 1300-talet.
  Gården med tillhörande slott och omgivande trädgårdar tillhörde adelsfamiljen Gherardini ända fram till på 1830-talet. I denna familj föddes på 1400-talet Lisa Gherardina som blev desto mer känd under namnet Mona Lisa, efter att ha stått modell för Leonardo.

  Enligt ett historiskt arkiv i staden Prato producerades vin redan på 1400-talet just av familjen Gherardini på denna vackra egendom. På grund av renoveringar kommer vi inte att kunna se de historiska vinkällarna men njuter av vår lunch på denna historiska plats samt tar vi en kort promenad i trädgården. På kvällen sammanstrålar vi på en trevlig servering för ett glas Prosecco med tilltugg då vi får tillfälle att tala om våra upplevelser under dagarna som har gått.

 • Dag 7 Florens - Bologna - hem

  Vi lämnar Florens efter frukost för att bege oss till flygplatsen i Bologna inför hemresan.

Resans höjdpunkter

 • De undersköna historiska städerna Rom och Florens samt Leonardos Vinci
 • Kunnige ciceron fil.dr. Göran Alm flankerad av våra mycket uppskattade lokala guider Ulla Rugolo och Agneta Helldal
 • Arvet från Leonardo da Vinci och Michelangelo

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg
Avresor 11/11
Pris Från 27 950 kr
Enkelrumstillägg 5 450 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Rom, Bologna - Stockholm via München
 • Flygavgifter
 • Transporter, inträden och visningar enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbel
 • Sex frukostbufféer
 • Två middagar inklusive vin/vatten
 • Fyra luncher inklusive vin/vatten
 • Ett glas prosecco med snacks
 • Svensktalande ciceron
 • Svensktalande licensierade stadsguider
 • Hotell- och stadsskatter

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom via Tyskland
Dag 2. Vatikanen - Peterskyrkan - Piazza Navona
Dag 3. Stadspromenad Via Cavour - Forum Romanum - Capitolium - Florens
Dag 4. Galleria Accedemia - San Lorenzo - Uffizierna
Dag 5. Klostret San Miniato del Monte - Villa Medici, Poggio a Caiano - Vinci
Dag 6. Palazzo Vecchio - Palazzo Ricciardi - Greve in Chianti
Dag 7. Florens - Bologna - hemresa till Sverige

Boende

Hotel Monti Palace, Rom, två nätter
Hotel Cellai, Florens, fyra nätter

Resesätt Lufthansa
Resans karaktär

Resans många stadspromenader på ojämnt underlag samt visningar kräver hela leder och en normal grundkondition för en angenäm upplevelse.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-11-11 2019-11-17 27 950 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa
2019-11-11 2019-11-17 28 400 kr Lufthansa Göteborg 2 Boka resa