Översikt

Sensommar på Öland - Nordens huvudstad Kalmar och Världsarvsön i solen

”Ölands strand hade vi knappt rört förrän vi märkte att detta land var helt annorledes än de andre Sveriges provincer…” Så skrev Carl von Linné för mer än 250 år sedan när han anträdde sin öländska resa. Följ med öländskan Helén Hallgren Archer, till vardags intendent på Nationalmuseum och upptäck hennes smultronställen ett kungligt landskap i sommarens ljuva tid!

Kalmar ståtade en gång som Nordens huvudstad! I år är det 500 år sedan Gustav Vasa landsteg Stensö udde strax söder om Kalmar slott. Här inleder han kriget mot unionskung Kristian II som så småningom resulterar i Gustav Vasas kröning som kung över Svea rike 1523. Vi besöker naturligtvis Kalmar slott, ser de vackra slottsinteriörerna och får veta mer om slottets dramatiska, 800-åriga historia. Helén Hallgren Archer berättar om sommarutställningens tema som handlar om Gustav Vasa, om kungens makt och hans propaganda. Ett viktigt led som renässansfurste var att samla på konst. Stora delar av hans konstsamling finns idag på Nationalmuseum, där Helén ofta visar Gustav Vasas samling.
I sommarstaden Kalmar kommer vi även att möta Jenny Nyström, fascineras av det moderna konstmuséets spektakulära arkitektur i Stadsparken, se Nicodemus Tessins skrytbygge den pampiga Barockkyrkan vid Stortorget och på Länsmuseet höra historien om regalskeppet Kronan.
Resan över Ölandsbron ger oss en enastående utsikt över land och vatten. Öland kallas Sveriges Provence och här möter vi konstens, naturens och kulturens fascinerande landskap. Under våra utflykter ser vi på konst och konsthantverk samt njuter av den öländska naturen. Kungliga Öland har lång tradition där jakt och skogsbruk var förbehållen kronan från 1569 till 1801 och ölänningarna själva fick varken hugga ved, jaga, äga vapen eller hålla hundar. Vi gör strövtåg i den vilda naturen under en Alvarvandring samt ser träd och blomsterprakt i ordnade former i slottsträdgården vid Solliden, kungafamiljens sommarresidens.

I Färjestaden ligger "Paradisverkstaden", en keramikverkstad grundat av hovleverantörerna Olof och Eva Paradis. De är båda tidigare "Capelluser", som eleverna kallas för på Carl Malmstens hantverksskola Capellagården på Öland, som vi också besöker. Vid besöket på konsthallen Vida, tillägnat våra internationellt kända glaskonstnärer Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien, finns förutom en permanent utställning av deras verk även en hall för tillfälliga utställningar. Drottning Victoria lät bygga sitt slott Solliden inspirerat av Axel Munthes hem på Capri, Villa San Michele. Hon var en ofta och kär gäst i Italien eftersom Axel Munthe var hennes livsmedikus och det var han som rekommenderade henne att bosätta sig på Öland för sin hälsas skull. "Här kan man ju andas" lär drottningen ha sagt och förverkligade en trädgård med inspiration från olika länder och uppförd i teman; den italienska trädgården, den engelska parken och den holländska rosenträdgården. Sommarens utställning berättar om vår folkkäre kung Carl XVI Gustafs liv på sitt älskade sommarnöje med en stor samling unika foton. Vi bor bekvämt två nätter på mellanklasshotell Slottshotellet i Kalmar samt två nätter på personligt inredda Bo pensionat i konstnärernas Vickleby på Öland. Vår kunniga ciceron är Helén Hallgren Archer, intendent på Nationalmuseum och uppväxt på Öland. Hon njuter av öns sköna konst och natur varje sommar och tar oss med på strövtåg till sina olika smultronställen på Öland och i Kalmar under dessa dagar. Under våra trevliga gemensamma måltider diskuterar vi om Linné hade rätt om Öland!

Boka din resa

2020-08-08 2020-08-12 11 490 kr Buss Kalmar 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Konst och kultur i Kalmar och på Öland - Sveriges Provence

  Det har nog inte undgått någon att denna del av Sverige är en viktig del av landets sköna trädgårdslandskap i sydost. Här är somrarna varmare, skördarna rikare och vädret soligare än på många andra håll i landet. Visste du att Öland står för större delen av landets totala produktion av gul lök och bruna bönor? Ölands natur har anpassat sig till detta klimat och här finns det vidsträckta och suggestiva Alvaret med sitt kryddoftande örterika landskap – ett Provence i miniatyr. Idag är Alvaret uppsatt på Unescos världsarvslista.

 • Dag 2 Konst i Kalmar - Nordens huvudstad

  Vårt hotell Slottshotellet ligger bredvid Kalmar slott vid Stadsparken, som är en oas utnämnd till "Sveriges vackraste stadspark. Idag skall vi promenera genom staden under en hel dag med flera intressanta stopp.
  Kalmar var en gång Nordens huvudstad! År 1397 förenades Sverige, Norge och Danmark i Kalmarunionen under drottning Margareta. Kalmarunionen varade till Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. Under vårt besök på Kalmar slott får vi en guidad visning av de vackra slottinteriörerna och får veta mer om slottets dramatiska 800 åriga historia. Helén berättar om sommarutställningens tema som handlar om Gustav Vasa, om kungens makt och hans propaganda. Ett viktigt led som renässansfurste var att samla på konst och eftersom stora delar av Vasas konstsamling idag finns på Nationalmuseum, där Helén är intendent, så kan du njuta av hennes kunniga och livfulla berättelser om Gustav Vasas samling. Sommarutställningen på Kalmar slott är gjord i samarbete med Livrustkammaren. Vi avslutar vår rundvandring på Slottet med en god lunch i Slottsrestaurangen som drivs av välrenommerade Postgatan.

 • Under en stadspromenad vidare genom de äldre delarna av Kalmar ser vi den medeltida Vallen som omgärdar stadskärnan. Vid Stortorget ser vi Domkyrkan, en pampig barockkyrka ritad av slottsarkitekt Nicodemus Tessin d.ä., uppförd i öländsk kalksten och granit. Det var ett viktigt skrytbygge för att visa på makt och prakt under 1600-talets Stormaktstid.
  Kalmar Konsthall är en modernistisk svart kub med luftigt och ljust inre. Här hyses konst inom den svenska romantiken och modernismen, den regionala konsten och samtida konst. Ett par intressanta temporära utställningar finns också. Vi får en introduktion till konsten här och strosar runt för att se denna Kalmars nya pärla.

   

 • I imperiebyggaren Johan Jeanssons gamla Ångkvarn från slutet av 1800-talet är Länsmuseet inhyst. En av deras mest intressanta utställningar är den som presenterar den omtyckta konstnären Jenny Nyström, Kalmarflickan som for till Paris och blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer.
  Helén berättar om hennes framgångsrika konstnärskap och vi ser presentationen av Jenny Nyström i den permanenta utställningen som visar hur lite många av oss vet om hennes konstnärskap och talang.
  Vi piggar även upp oss med en gemensam fikastund.

 • I den gamla Ångkvarnen visas även många av de tiotusentals fynd som gjorts från regalskeppet Wasas mer lyckosamma systerfartyg Kronan. Kronan kantrade, exploderade och sjönk till 27 meters djup vid middagstid den 1 juni 1676 under en drabbning mellan den svenska och dansk-holländska flottan utanför sydöstra Öland. Regalskeppet Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia med över 800 omkomna.
  Söndagskvällen är sedan till eget förfogande.

   

 • Dag 3 Öland - solen och vindarnas paradis

  Vi börjar dagen med att åka över Ölandsbron, som är drygt sex km lång och en av Europas längsta broar. Här njuter vi av den fina utsikten över Kalmarsund och Öland! Strax söder om Ölandsbron ligger Paradisverkstaden, med vida vyer över strandängarna och Kalmarsund. I en ljus och öppen arkitektur omgiven av en vacker trädgård njuter vi av allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor i keramikverkstaden grundad av Olof och Eva Paradis. De är båda tidigare "Capelluser", som eleverna på Carl Malmstens hantverksskola Capellagården kallas för på Öland.

 • Numera är paret hovleverantörer med vacker handdrejad keramik som de levererar bland annat till Slottsboden i Stockholm och till Millesgården. Idag tar döttrarna Hannah och Moa över verksamheten som fortfarande bygger på helt handdrejad och handmålad brukskeramik för såväl fest som vardag. Ett sensuellt, mjukt och organiskt uttryckssätt, som förenas med strama konturer och strukturer där naturen är inspirationen. I verkstaden på Öland tillverkas hela den unika produktionen. Nyheter, unikat och särskilda uppdrag drejas på plats.

 • Här har vi även lunchpaus på trevliga Hotel Skansen. Helén berättar om bygdens historia och om Sveriges vackraste guldhalskrage som hittades just här i dessa vackra kvarter! Idag finns den utställd med rubriken "Guldhalskragen från Färjestaden" i Historiska museets Guldrum. Där finns den att beskåda under sträng bevakning! Det är nu dags att installera oss på mellanklasspensionat Bo i den idylliska byn Vickleby.

 • Bo pensionat drevs av Maja Uddenberg från 1920-talet och blev populär sommarvistelse för konstnärer. Under 1930-40 talen blev det centrum för en konstnärskoloni kallad "Vicklebyskolan". Majas make var konstnären William Nording som hade sin ateljé här. På groggverandan kallad "Académie Libre" samlades konstnärerna för samtal efter dagens målarutflykter på Alvaret, innan middagen serverades. En av centralgestalterna i kolonin "Målarna på Bo" var vännen och konstnären Arthur Percy, uppväxt i Vickleby. Percy fick sin
  konstnärliga utbildning på Konstakademien i Stockholm. På 1910-talet hade han varit elev på Matisse målarskola i Paris, tillsammans med Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald. Arthur Percy återvände till Vickleby på 1940-talet och bosatte sig i sitt föräldrahem som ligger intill Bo Pensionat.

 • Klassiska Bo Pensionat är dessutom granne med Carl Malmstens hantverksskola Capellagården. Följer man bygatan ser man den medeltida sockenkyrkan, hembygdsgården, gallerier och den idag världsberömda Capellagården, vars livsåskådning är högaktuell i dagens oro över miljöförstöring och slit och släng-samhällets konsumism. Här har man vid utgrävningar funnit rester av vikingatida hantverkare och idag omgärdar öländska stengärdesgårdar noggrant renoverade byggnader där Carl Malmstens platsbyggda inredningar finns kvar, liksom att många av de elever som gått på skolan bidragit med möbler, fat och muggar. Vid 70 års ålder hittade den outtröttlige Carl Malmsten sin perfekta plats att starta en hantverksskola, i den idylliska konstnärsbyn. Här undervisas hantverk
  inom trä, keramik och textil i de olika verkstäderna sedan starten 1957. Författaren Eric Wennerholm skrev om Carl Malmsten att "han ville hyvla till en ny mänsklighet och en bättre värld".

 • Trädgårdsodling är ett viktigt inslag på Capellagården och vi njuter av en somrig fika samt strövtåg i kryddträdgården, i växthusen och i den blomstrande trädgården med sina väldoftande rosor. Här finns varje år en utställning av elevernas verk och en fin butik.
  Vid återkomst till Bo pensionat väntar en gemensam typiskt öländsk middag.

 • Dag 4 Konsthallen VIDA & kunglig prakt kring ett svenskt Villa San Michele

  Vi besöker den underbart vackert belägna moderna konsthallen Vida med en strålande utsikt över Kalmar sund. Inte allena läge och arkitektur är sensationell. Driftledarna Hampus Vallien och Emilia Thor satsar stort på att alltid hålla högsta kvalité på konstnärer och utställningar i de 2000 kvadratmeter stora hallarna. Trädgård med sittplatser och den luftiga miljön minner om förebilden Louisiana.

 • Det är nu två år sedan Ulrica Hydman-Vallien gick bort och här visas de viktigaste avstampen i hennes och maken Bertil Valliens konstnärskap från tidigt 1960-tal fram till det absolut senaste i de många material som de skapade i, keramik, måleri, skulptur, grafik, glas och textil. I den permanenta museidelen visas även expressionisten Ulf Trotzigs kraftfulla måleri i explosiva färger samt hans ständiga sökande efter svar symboliserade av motiven fåglar, kvinnor och träd. De temporära utställningarna i sommar presenterar en ny utställning med Bertil Valliens verk, två utställningar med Olle Ljungströms foto och Katrin Westmans måleri.

 • Vi äter en god lunch på Drottning Victorias Vilohem. År 1924 lät Victoria uppföra detta pensionat för kvinnor som behövde få vila och avkoppling under en vistelse på Öland. Initiativet till vilohemmet kom efter en insamling från svenska kvinnor som gav drottning Victoria 60.000 kronor på hennes 60-årsdag. Gåvan blev grundplåten till vilohemmet.

 • Mellan åren 1903 - 1906 lät drottning Victoria bygga sitt slott Solliden, inspirerat av Axel Munthes hem Villa San Michele på sköna Capri. Där var hon ofta gäst under sina resor till Italien. Axel Munthe var drottningens privatläkare och rekommenderade henne att vistas på Öland, med ett behagligt klimat utmärkt för drottningens hälsa. "Här kan man ju andas" lär drottningen ha sagt och förverkligade såväl slott som trädgård med inspiration från olika länder.

 • Vi besöker de olika delarna i parken som skapades med teman som den italienska trädgården, den engelska parken och den holländska rosenträdgården. Sommarens utställning berättar om vår folkkäre kung Carl XVI Gustafs liv på sitt älskade sommarnöje med en stor samling unika foton. Vi njuter av en kunglig slottsfika med tårta och kaffe på utomhuskaféet innan vi tar oss tillbaka till Vickleby för en trevlig avskedsmiddag.

 • Dag 5 Nu är det Alvar och fornborgaminnen!

  Vickleby ligger vid kanten av det öländska Alvaret, idag ett av Unescos världsarv. Helén tar med oss på en vandring på Alvaret där vi upplever den karga stäppliknande naturen med enebuskar, ölandssolvända och andra lågväxande blommor och väldoftande örter. Utcheckning från vårt hotell och vi stuvar bagaget i bussen. 

 • Vi avslutar våra Ölandsdagar med att besöka fornborgen Gråborg, belägen i Mittlandsskogen, som är norra Europas största sammanhängande lövskogsområde. Historiens vingslag kommer nära oss under våra strövtåg i den härliga grönskande naturen!
  Därefter går bussen vidare över bron tillbaka till Kalmar för att avsluta resan vid Kalmars tågstation.

   

Resans höjdpunkter

 • Helén Hallgren Archers egna smultronställen på sitt Öland och Kalmar
 • Visningarna av öländska & kalmaritiska konstnärspärlor
 • Naturen, de gemytliga måltiderna och Solliden - vårt Capri i Sverige

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar - max 20 personer i 50-sätesbuss
Avreseort Kalmar
Avresor 8/8
Pris Från 11 490 kr
Enkelrumstillägg 1990 kr
I priset ingår
 • Transporter, entréer och visningar enligt program på plats i Kalmar och Öland
 • Fyra nätter på mellanklasshotell/pensionat
 • Fyra frukostar
 • Tre luncher
 • Tre fikapauser med kaffe/te
 • Tre middagar
 • Kunnig svensktalande expertciceron
 • Svensktalande lokala guider
 • Skatt
I priset ingår ej

Transport till och från Kalmar

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Anslutningsort

Resan till och från Kalmar bokas och betalas av resenären. Från Stockholm Södra går exempelvis ett lämpligt tåg ca kl 08.20 på utresan och på hemvägen går ett tåg ca kl 16.30. Ungefär motsvarande tider finns tåg från Malmö C.  Det finns även busstrafik till Kalmar från olika destinationer i Sverige. Den som önskar kan även ta egen bil till och från Kalmar.  

Information om avresor

Viktig information om bussresor i Sverige med FAVORIT Kultur och temaresor AB:
Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och max antal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med mindre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader utomhus ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare. Välkommen på en upplevelseresa i vårt historiska Sverige! 

På denna resa är restiderna i buss, under de dagar vi har buss, runt 20-30 minuter långa per restillfälle som mest. 

Resplan

Dag 1. Samling på tågstationen i Kalmar, kl 15.00. Incheckning på Slottshotellet i Kalmar. Stadsrundtur kring slottsstaden samt promenad till middagsrestaurang Park i Parken.
Dag 2. Slottet - Konsthallen - Lunch, Länsmuséet, fri kväll
Dag 3. Ölandsbron - Paradisverkstaden - Lunch - Incheckning Bo Pensionat - besök Capellagården -  middag.
Dag 4. Konsthallen Vida - lunch på drottning Victorias Vilohem - Solliden, visning av trädgården - middag.
Dag 5. Promenad på Alvaret - Gråborg fornminnen - transport till Kalmar station.   

Boende

Två nätter på Slottshotellet i Kalmar
Två nätter på historiska Bo Pensionat i Vickleby

Resesätt Buss
Resans karaktär

Resan innebär en hel del promenader såväl på stenlagda gator med nivåskillnader som i natur och trädgårdar med ojämnt underlag.
OBS! Våra hotell har trappor till rummen och dagarna innebär mycket promenader. För att få en behaglig resa bör du vara van vid att promenera mycket. Hela leder och normal grundkondition är en viktig parameter för en fin reseupplevelse.

Deltagarantal

Minst 15 personer - maximalt 20 personer.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.