Översikt

Shetland & Orkney med Norra Skottland

Två avlägsna ögrupper och ett kargt hedlandskap vid skummande blått hav. Vindpinade öar där vita paradisstränder överraskar mot det vilda Atlanten. Skara Brae, Jarlshof och Ring of Brodgar - fornnordiska gravplatser och stencirklar. Sankt Magnuskatedralen och livets vatten på Highland Park. Vi ser Lerwick och Kirkwall, får veta mer om Shetland Bus under Andra världskriget samt njuter av högkvalitativt ullgarn på Jamieson & Smith.

Följ med på en drömresa till Shetlandsöarna och Orkneyöarnas höjdpunkter. Vindpinade öar och kustremsor med vyer över naturens underverk och vår fornhistoria. På dessa avlägsna men ändå så nära öar upplever vi en fantastisk blandning av kultur, historia och natur. Vi reser över Skottland mot Aberdeen och tar färja till Ensliga öar i Norr. En magisk resa tillbaka i tiden genom en fängslande och suggestiv natur. Befolkningen har starka skandinaviska band alltsedan den tid som vikingarna gick i land på öarna för mer än 1.000 år sedan.

På senare år har även Ann Cleeves, författaren till böckerna som sedan kom att filmatiseras i serien ”Shetland”, lockat nyfikna besökare som lockats av hennes sätt att väva samman öarnas historia och råa skönhet med spännande mordgåtor i mystiska byggnader och avlägsna byar.
Vår omtyckte skandinavisktalande ciceron guidar oss genom landskapet och vi bor på trivsamma men sparsmakat dekorerade mellanklasshotell. 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Edinburgh – Saint Andrews – Dunnottar Castle

  Under förmiddagen ankommer vi Skottlands huvudstad Edinburgh och vänder genast blickarna mot norr över fjorden Firth of Forth längs den nya bron Queens Crossing. Genom ett försommarleende landskap tar vi oss upp till golfmeckat Saint Andrews. Här finns möjlighet att äta lunch på egen hand samt förundras över Skottlands största katedral och universitet. Resan går vidare längs östkusten förbi Dundee innan vi besöker den spektakulära borgruinen Dunnottar Castle, beläget på vakt mot faran i öst. På 400-talet etablerade det keltiska helgonet Ninian en av de första kristna kyrkorna i Piktland, ett av de fem rikena som sedan tillsammans skulle bilda Alba – dvs Skottland, år 843.  Sent 800-tal skulle kung Donald II förgäves försöka försvara borgen mot nordmännens raseri. Borgen återuppbyggdes i trä och lera och år 1276 byggdes en stenkyrka i normandisk stil som brändes av skotten William Wallace under en belägring. Borgen besöktes av Maria Stuart, Queen of Scots, och här förvarade nykrönte kung Charles II av Skottland, de skotska riksregalierna och trots att Cromwell belägrade borgen för att förstöra riksregalierna så återfanns de inte. Allt är idag i ruiner och det är främst läget och utsikten som imponerar. Då vi ankommer till Aberdeen – ”Granitstaden” kan vi njuta av de vackra granithusen som smyckar centrum och det vi gör allra sist på dagen är att gå ombord på nattfärjan till Shetlandsöarnas Lerwick.

 • Dag 2 Lerwick – Tingaholm - Scalloway castle - The Shetland Bus

  Efter frukost ombord begynner vi att utforska dessa ensliga men ändå så strategiska öar. Vi är på Shetlandsöarnas huvudö, Mainland. Här njuter vi av Eshaness klippor innan vi reser mot Tingwall – Tingaholm som var säte för Shetlands lokala parlament fram till sent 1500-tal. Vikingarnas arv och tingsplats sedan år 1307. Genom vackra landskap där det inte är helt ovanligt att skymta utter till havs, når vi till slut huvudstaden Lerwick. Dessförinnan väntar den beryktade greven Patrick Stewarts hem Scalloway Castle från år 1600. Idag är det en vacker ruin som minner om den hårdföre mannen som avrättades år 1615. Lunchpaus på egen hand under dagen. På Scalloway museum får vi veta mer om den fascinerande The Shetland Bus som spelade en avgörande roll i den norska motståndsrörelsens kamp. Vi checkar in för två nätter på hotell i Lerwick och äter gemensam middag. 

 • Dag 3 Mainland - fyrtorn och Jarlshof

  Idag ska vi utforska den södra delen av Mainland. Söder om Lerwick besöker vi Croft Museum, där vi får lära oss om hur man levde på dessa övar fram till slutet på 1960 talet. Vi reser vidare till  den södra spetsen av ön och fyren Sumborgh Head från år 1821. Fyren byggdes av Robert Stevenson vars barnbarn var den berömde författaren Robert L Stevenson. Här har vi den sydligaste punkten på Shetlandsöarna med en fantastisk utsikt över Shetland och ön Fair Isle. Idag huserar fyren bland annat en mycket imponerande sjöfågelkoloni under vår och försommar. Vi går ner till den arkeologiska platsen Jarlshof. Sent 1800-tal uppdagades platsens magnitud då en storm sköljde bort stor del av den jord som täckte Jarlshof. Bosättningar från flera olika tidsåldrar uppdagades och mellan år 1897 och år 1905 kom några av dåtidens mest framstående arkeologer hit för att göra utgrävningar. Den förhistoriska boplatsen Jarlshofs historia går tillbaka nästan 4.000 år i tiden med ovala byggnadsrester från bronsålder, stentornen brochs från järnålder och vikingarnas långhus. Men även en ädlings befästa gård från 1500-talet, vilken inspirerade sir Walter Scott att skriva romanen Jarlshof  år 1821. Under dagen går det att köpa lunch och sen eftermiddag återvänder vi till Lerwick. Gemensam middag. 

 • Dag 4 Ulltillverkning – Egen tid - kvällsfärja till Orkney

  Dagen inleds med ett möte med öarnas kanske mest berömda exportvara, det högkvalitativa ullgarnet. Producenten Jamieson & Smith visar oss hur tillverkningen går till. Efter besöket har du nästan en hel dag till eget förfogande i Lerwick, känt för sina fiskrestauranger i hamnen och för flera fina båtturer. Det finns en del små affärer i centrum av staden och kanske lockar ett besök på stadsmuseet och den sicksackbyggda befästningen Fort Charlotte, uppfört helt i enlighet med 1600-talets rådande militärteorier och vars rykte avskräckte en stor holländsk krigsflotta från att anfalla år 1667. Sist om dagen kliver vi ombord på kvällsfärjan till Kirkwall på Orkneyöarna, en resa som tar ca fem timmar. Två nätter på hotell i Kirkwall.

 • Dag 5 Churchill Barriers – Highland Park

  Under såväl Första som Andra världskrigen var Orkneyöarna hemvist för en av Storbritanniens absolut viktigaste flottbaser och efter det att slagskeppet HMS Royal Oak sänktes år 1939 beslutades att förstärka basen mot tyska ubåtar och fyra barriärer byggdes av italienska krigsfångar för att skydda örlogshamnen Scapa Flow. Vi passerar det vackra italienska kapell som byggdes av dem. Nu gör vi ett besök på destilleriet som skapar svenskarnas kanske mest älskade whisky, Highland Park. Dessa eleganta gyllene droppar kan avsmakas för den som önskar och vi lär oss mer om hur man får fram ”livets vatten”.  Sist på dagen finns det tid på egen hand i Kirkwall där den som vill ser biskopspalatset och  ”Nordens ljus” Sankt Magnuskatedralen. Den grundlades år 1137 av vikingajarlen Rognvald och mellan åren 1154 - 1472 låg Orkney under den norske ärkebiskopen i Nidaros. Sankt Magnus klarade sig undan reformationens ödeläggning av kyrkor men restaurerades och ändrades mycket under åren 1913 – 1930, efter årtionden av försummelse. 

 • Dag 6 Skara Brae – Ring of Brodgar – Stromness – John O´Groats

  Idag väntar Orkneys pärla och en av Storbritanniens mest intressanta arkeologiska utgrävningar – bosättningen Skara Brae, fyratusen årig gammal och som kallas Skottlands Pompeji. Den upptäcktes under mitten av 1800-talet tack vare en storm som frigjorde flera hus som hade varit begravda i sant och jord uppe på kullen Skerrabra. Godsägaren, Sir William Watt of Skaill inledde en utgrävning. Man har kommit fram till att de åtta husen som idag finns vid Skara Brae troligtvis var bebodda mellan cirka  år 3200 – 2500 f Kr. Tack vare sanden som täckte stenhusen under mer än 4000 år, så är de otroligt väl bevarade. Alla hus har samma design, ett stort fyrkantigt rum med en eldstad, två sängar och en byrå. Vi förundras över byn där Orkneys första bofasta bodde och som är äldre än både Stonehenge och Egyptens pyramider.
  Ring of Brodgar som ingår i världsarvet Heart of Neolithic Orkney. I den Stonehengeliknande stencirkelns mitt har det aldrig gjorts några ordentliga utgrävningar, varför man inte är helt säker på hur gammal monumentet är. Man tror dock att det restes runt 2.500 f Kr och då är den äldre än Stonehenge och många andra historiska stencirklar i både Storbritannien och Europa. Cirkeln är en av de största i landet med 27 kvarvarande, av ursprungliga 60, stenpelare placerade i en ring om 104 meter i diameter mellan de två sjöarna Stennes och Harray. I närheten finns stencirkeln Stones of Stenness, daterad till cirka 3.200 f Kr. Megaliterna här är mycket större än i Ring of Brodgar, den högsta cirka 6 meter hög. Nu är det dags att lämna öparadisen med den mytiska historien och färdas de ca tre timmarna med buss och färja över till Skottland och Thurso. Men allra sist njuter vi lite av Stromness, den bildsköna lilla hamnbyn där vi sträcker på benen, kanske besöker några av dess småbutiker och kan äta lunch på egen hand. Vi passerar den vackra stenformationen Old Man of Hoy på vår väg med färjan till Thurso där vi inkvarterar oss för en natt på mellanklasshotell. Gemensam middag.

 • Dag 7 Böljande höglandskap – Inverness - Cairngorms till Pitlochry

  Det romantiskt böljande höglandskapet väntar nu när vi rör oss i förbi det skotska fastlandets nordligaste punkt – den lilla staden John O´Groats som grundlades av en holländare. En sträcka på knappt tre timmar tar oss längs kusten mot höglandets huvudstad Inverness där tid finns att köpa lunch på egen hand. Efter pausen kan du på egen hand njuta av det som du önskar se, kanske den vackra katedralen, Inverness Castle med sin fina trädgård eller den viktorianska marknaden. Vilda, vykortsvackra nationalparken Cairngorms tar oss till trevliga höglandsbyn Pitlochry för vår sista afton på resan. Gemensam middag.

 • Dag 8 Pitlochry – Edinburgh - hemresa

  Nu är det dags att lämna kiltarnas och säckpipornas land för denna gång och vi färdas under morgonen från Pitlochry till Edinburghs flygplats för resan hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Fornnordiska gravplatser och stencirklar
 • Naturens underverk
 • Paradisstränderna & Fågellivet

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 6/9
Pris Från 34 690 kr
Enkelrumstillägg 5990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Edinburgh t/r inkl. flygavgifter
 • Färja till/från och mellan öarna
 • Transporter
 • Visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på mellanklasshotell och en i hytt på färja
 • Del i dubbelrum
 • Sju frukostar
 • Sju middagar
 • Skandinavisktalande ciceron
 • Skatt
Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Edinburgh – Dunnottar Castle
Dag 2. Lerwick – Tingaholm - Scalloway castle - The Shetland Bus
Dag 3. Mainland - fyrtorn och Jarlshof
Dag 4. Ulltillverkning – Egen tid - kvällsfärja till Orkney
Dag 5. Churchill Barriers – Highland Park
Dag 6. Skara Brae – Ring of Brodgar – Stromness – John O´Groats
Dag 7. Böljande höglandskap – Inverness - Cairngorms till Pitlochry
Dag 8. Pitlochry – Edinburgh – hemresa

Resesätt SAS
Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Vi rekommenderar starkt att var och en tar med sig motsvarande 200 SEK per dag till de luncher som vi köper i mindre orter under resan. Resan kräver normal grundkondition med promenader på ojämnt underlag och användbara knän och leder för bästa upplevelse.

Boka din resa

2019-09-06 2019-09-13 34 690 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa