Översikt

Söta Sicilien - historia och bakverk

Sicilien är Italiens största ö, men känslan är att detta snarare är ett helt eget land, – så olikt fastlandet med sina tusenåriga traditioner och med sitt blandade folk. Här har muslimer, fransmän och spanjorer regerat och alla har lämnat kvar sina tydliga spår i historia, traditioner och inom gastronomin. Under vår vistelse kommer vi att få uppleva vår lokala ciceron Ulla Bovins familjs smultronställen och det bästa av Siciliens mattraditioner som sträcker sig tillbaka i tusen år. På första parkett ska vi placera de goda bakverken som framställs av antika recept med genuina ingredienser. Sicilien har allt – underbara stränder , vacker natur, kultur, enogastronomi och magnifika trädgårdar och parker. Klimatet är ett av de bästa runt Medelhavet och även i november månad kan man vanligtvis fortfarande njuta av behagligt väder som är perfekt för utflykter och promenader.

Förutom gastronomi kommer vi att få uppleva en del av den mångfasetterade kulturen som präglar Sicilien och på lediga stunder finna våra egna smultronställen. Vistelsen i Palermo kommer att präglas av en behaglig tillvaro i lugn takt med möjlighet att verkligen njuta av tillvaron!Vår expertciceron bland skapelser i mandel, torkad frukt och choklad är Birgitta Rasmusson, välkänd och kunnig profil från det populära tv-programmet Hela Sverige bakar. Birgitta har arbetat på ICA provkök i 20 år och varit med och skrivit bak-, och kokböcker såsom klassikerna Rutiga kokboken och Sju sorters kakor.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Palermo

  Vid ankomst till Palermos flygplats blir vi mötta med privat buss och vår svensk-italienska ciceron Ulla. Vi checkar in på vårt fyrstjärniga och centralt belägna Hotel Palazzo Sitano och efter en stunds vila gör vi en promenad i hotellets närhet samt intar te eller kaffe med något bakverk på ett av stadens konditorier. Välkomstmiddag serveras på hotellet.

 • Dag 2 Palermos skatter och marknad

  Idag skall vi se några av Palermos verkliga skatter tillsammans med vår omtyckte och kunnige licensierade, engelsktalande stadsguide. Vi rör oss bland stadens historiska minnesmärken kring det vackra torget Piazza Pretorio med sin magnifika fontän från 1500-talet, där borgmästaren residerar. I närheten ligger den rikt utsmyckade kyrkan La Martorana från 1100-talet med imponerande kolonner.

  Cappella Palatina från 1100-talet är inrymt i Palazzo Reale och är ett av stadens mest besökta monument med lång historia. Det uppfördas av den dåvarande normandiske kungen Roger II som familjens privata kapell och besökaren slås av en spännande blandning av det normandiska och det arabiska, där de bysantinska mosaikerna räknas som Europas allra främsta, tillsammans med dem i Konstantinopel och Ravenna.
  Cappella Palatina som är inrymt i Palazzo Reale är ett av stadens mest besökta monument. I katedralen som även denna uppfördes på 1100-talet och som har genomgått restaureringar under alla århundraden finns rikt dekorerade gravar där kungar och andra personligheter vilar. Vi passerar förbi majestätiska palats i historiska centrum med vackra fasader från olika tidsepoker som skvallrar om Siciliens storhetstid under århundraden.
  Vi avslutar vår stadsvandring med en god lunch.

  Palermo är ju även känt för sina färgsprakande marknader med frukt och grönt inramat av ett brokigt och yvigt folkliv, så vi passar på att besöka någon av dem idag.
  Ett av Palermos mest kända konditorier är Pasticceria Cappello som startades av Salvatore Cappello för många år sedan. Salvatore är en konditor på högsta nivå med titeln " Maestro Cioccolatiere e Maestro Pasticciere". Med sin syditalienskt sprudlande fantasi har han under åren skapat nya bakverk som ofta liknas vid riktiga konstverk. Idag är det sonen Giovanni som följer i sin fars spår med kreativitet och entusiasm. Kvällen till egen disposition.

   

 • Dag 3 Sötsaker i Erice - Trapani

  När man färdas västerut mot staden Trapani så slås man av kustens färgstarka skönhet. På en klippa ovanför Trapani ligger den bildsköna byn Erice med sina trånga gränder och vackra torg. Erice är en antik by med anor från fenicier och greker, omgärdad av murar med inbyggda vakttorn. Överallt finns välskötta butiker av skilda slag, hantverksbodar och konditorier som skyltar med mandelkakor och andra söta läckerheter. I Erice har vi nöjet att möta Maria Grammatico och hos henne kommer vi tillbringa hela förmiddagen med en matlagningskurs som även inkluderar desserter såsom Cannoli, Cassate och förstås bakverk med mandel.
  Maria Grammatico blev placerad i klostret San Carlo i Erice under krigstiden, där hon fick lära sig att skapa bakverk. Efter femton år i klostret öppnade hon ett eget konditori där hon fick hjälp av sin mor och syskon allteftersom hennes populäritet ökade.

  Sen eftermiddag lämnar vi Erice och stannar till i Trapani där vi gör en avkopplande promenad i dess historiska centrum. Vi återvänder till Palermo med kvällen på egen hand.

 • Dag 4 Klosterbakning och street food i Palermo

  I Palermo finns ett stort antal kloster med vackra innergårdar och spännande arkitektur. Många är fortfarande i bruk och bebodda medan andra har blivit hotell eller konferenscenter.
  Religionen i Syditalien är viktig och respekten för det andliga är påtaglig. Man älskar sina rikt utsmyckade kyrkor och det är viktigt för de flesta att övervara mässan på söndagar.

  Santa Caterina uppfördes för ca 700 år och var reserverat åt nunnor av adlig börd som bodde i enkla celler med sparsmakad inredning. Klostrets interiör skvallar om ett strängt liv i tystnad och bön men även med hårt arbete i klosterträdgård och kök, där man bakade de underbara och världsberömda bakverken som gått i tradition sedan hundratals år. I modern tid hade traditionen av att baka tårtor och kakor i Santa Caterina försvunnit, men förra året tog två berömda sicilianska kockar, Peppe och Luigi Giuffré kontakt med klostrets föreståndare för att återuppta nunnornas antika tradition.

  Vårt besök i Convento di Clausura Sant Caterina blir både en djupdykning tillbaka i tiden med såväl bakverk som arkitektur och vi slås även av den glädje, stolthey och entusiasm som finns över att få visa upp dessa traditioner under en kurs i bakning med en kock ur teamet Giuffré.
  Efter en kort promenad når vi marknaden Vuceria där den som önskar kan köpa lunch på stadens berömda Street Food där man lockar med arancini (risbollar) stigghiole (grillspett), babbaluci (sniglar), fritturiedda (friterad fisk) och förstås någon sötsak!
  Du har sedan tid för egna upptäckter innan vi äter gemensam middag.

 • Dag 5 Vinernas Marsala – Mazzara del Vallo

  Idag väntar Marsala, staden med samma namn som det berömda dessertvinet. Här besöker vi vingården Donnafugata. Namnet Donnafugata betyder "kvinna på flykt" och denna flyende kvinna var drottning Maria Carolina - gift med Ferdinando lV av Borbone. Hon flydde hit från Neapel i början av 1800-talet från Napoleons trupper som var på väg att inta Neapel. Enligt historien bosatte hon sig just i de trakterna där Donnafugatas vingårdar finns idag. Man producerar flera typer av vin, inte bara sött, och flaskornas etiketter är riktiga konstverk - målningar av olika konstnärer som har gjorts bara för Donnafugata. Vi kommer att provsmaka olika viner tillsammans med tilltugg.

  Marsalavinet uppstod av en händelse! Den brittiske affärsmannen John Woodhouse seglade längs den sicilianska kusten i slutet av 1700-talet på väg till Mazara del Vallo. Dock var han tvungen att lägga till i Marsala pga oväder och på världshuset där han åt middag blev han serverad ett lokalt vin som hette Il Perpetuum som på den tiden var det bästa vinet i området. Han blev mycket förtjust i vinet och beslöt att ta med sig en större kvantitet till Storbriannien då han ansåg att hans adliga bekanta skulle uppskatta det. För att vinet skulle hålla över den långa överfarten beslöt han sig för att tillsätta akvavit och så uppstod det berömda Marsalavinet, som vi alla känner det idag.
  Vi fortsätter till Mazara del Vallo där vi serveras en god fisklunch och besöker museet med den världsberömda statyn, "Den dansande satyren", en grekisk bronsstaty som hittades 1998 utanför kusten.
  I Mazara del Vallo bor vår färdledare Ullas son Paolos svärföräldrar som vi kommer att hälsa på! Tillsammans med svärmodern Anna njuter vi av eftermiddagskaffe hos dem. Vi återvänder sedan till Palermo och kvällen till eget bruk.

   

 • Dag 6 Palermo – Mondello

  En stund in på förmiddagen beger vi oss iväg till marknaden San Lorenzo som är belägen i utkanten av Palermo. Spännande och brusande vardagsliv bland försäljare av olika slag och säkert finner vi något spännande att ta med oss hem såsom kryddor. Här kan vi äta lunch på egen hand på deras Osteria eller Caffetteria.

  Vidare till Mondello som ligger nära Palermo och hit åker man gärna för att idka strandliv under varmare perioder. Här ska vi inta vårt eftermiddagskaffe på Pasticceria Alba och prova Buccellato (Cucciddatu på sicilianska), en mördegskaka som egentligen tillhör jultraditionerna och som garneras med torkad frukt.

  Efter hemkomsten till Palermo har vi tid till egen disposition innan vi samlas i receptionen för att promenera till ett av stadens alla adelspalats där vi blir visade några av de magnifika salarna och blir serverade en aperitive med tilltugg i kunglig miljö! Gemensam middag.

 • Dag 7 Palermo - Stockholm

  Vi tar det lugnt på morgonen och checkar ut från hotellet. Strövtåg på egen hand för att säga adjö till det fascinerande Palermo. Eftersom flyget avgår under sen eftermiddag hinner vi äta lunch tillsammans innan vi i god tid beger oss till flygplatsen för resan hem via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • Palermos mosaiker och historiska kvarter
 • Matlagning i pittoreska Erice och bakning i klostret Santa Caterina
 • Våra ciceroner Ulla Rugolo Bovin och Birgitta Rasmussons gedigna kunskaper

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 18/11
Pris Från 23 690 kr
Enkelrumstillägg 1 990 kr
I priset ingår
 • Stockholm – Palermo t/r och flygavgifter
 • Transporter med buss
 • Entréer och visningar enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärnigt hotell med del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • Tre luncher med vin och vatten
 • Tre middagar med vin och vatten
 • Konditoribesök och bakningskurs enligt program
 • Matlagningskurs
 • Vinprovning
 • Engelsktalande lokalguide dag 2
 • Svensk ciceron
 • Skatt

 

 

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Palermo
Dag 2. Stadsrundtur i Palermo
Dag 3. Utflykt till Erice och matlagning
Dag 4. Arkitektur och bakning i Santa Caterina
Dag 5. Vinprovning i Marsala
Dag 6. Marknad i San Lorenzo och caféliv i Mondello
Dag 7. Hemresa

Klimat

Sicilien har ett milt klimat året om. Medeltemperaturen i november är 19 grader dagtid, och det är i genomsnitt 11 regndagar.

Klimatkompensation

Nu kan du kan klimatkompensera för din flygresa Klicka här »

Bra att veta

För att njuta av resan behöver du ha promenadvana på ojämt underlag

Boka din resa

2018-11-18 2018-11-24 23 690 kr 5+ Boka