Översikt

Spanska inbördeskriget

Militärhistoria och ideologisk konflikt, politik och samtidshistoria med Spanienkännaren och författaren Thomas Gustafsson. Det här är en unik och aktuell resa som berör på djupet. Det spanska inbördeskriget rasade från 1936 till 1939 och delade världen. Spanska inbördeskriget var det första ideologiska kriget och väckte ett djupt engagemang. Det var förspelet till Andra världskriget och inledningen till Kalla kriget. Frivilliga från hela västvärlden kom till Spanien för att slåss. Trots att en människoålder har passerat sedan kriget tog slut har Spanien fortfarande inte gjort upp med sitt förflutna. Det finns fortfarande oläkta sår och olösta konflikter. De sociala och politiska effekterna av kriget påverkar än i dag det dagliga livet. Den senaste tidens separatism i Katalonien och katalanernas motstånd mot makten i Madrid är ett aktuellt bevis på att historien ständigt är närvarande i vår vardag.

Spanska inbördeskriget kostade minst halv miljon människors liv och inledde en 40 år lång diktatur under general Franco. Trots att de flesta länder i väst höll sig utanför konflikten så valde över 40.000 människor från 50 länder att anmäla sig som frivilliga i kriget, av dem 550 svenskar, varav minst 164 stupade. Varför kände dessa människor så passionerat för republiken att de valde att delta i ett krig så långt från hemlandet?

Vi inleder vår resa i general Francisco Francos Madrid och avslutar i den katalanska presidenten Lluís Companys Barcelona. Under vår resa besöker vi de mest berömda slagfälten där de avgörande striderna fördes. Vi besöker Francos jättelika mausoleum strax utanför Madrid och får höra segrarnas historia, och vi möter representanter för anhörigföreningarna som fortfarande kämpar för att sätta ljus på vad som skedde med deras vänner och anhöriga. Vi ser minnesmärken och ruinstäder och upplever spännande museum och naturligtvis ser vi också Picassos mästerverk Guernica.

Under resan berättar vår ciceron om bakgrunden och uppladdningen till kriget, utbrottet av kriget och om hur kriget fortfarande påverkar samhället i dag.

Spanska inbördeskriget var en ideologisk konflikt som delade världen där fascism och nazism ställdes mot kommunism, socialism och anarkism. Men det var också en kamp mellan det gamla konservativa Spanien och det moderna liberala Spanien. Det var en konflikt mellan centralmakten och regionerna, mellan monarkister och republikaner. Det var ett krig som engagerade författare och intellektuella från hela världen och som splittrade vänner och familjer. Ett krig som kännetecknades av sin stora grymhet.


Vi är glada att kunna presentera Spanienkännaren Thomas Gustafsson som reseledare och ciceron på denna resa. Thomas Gustafsson är författare, journalist och hispanist, expert på den spansktalande världens historia, politik och kultur. Under många år har han varit Sveriges ende ackrediterade korrespondent i Spanien och har följt landets utveckling sedan demokratiseringen. Thomas Gustafsson har skrivit en rad hyllade facklitterära böcker om Spanien, bland annat ”Spanien: En stat, flera nationer” som ingår i resans pris. Han är en uppskattad föreläsare och ofta anlitad som expert för att kommentera aktuella händelser i Spanien och Katalonien.

Detta är en resa med halvpension. Vi bor bekvämt på klassiska mellanklasshotell med perfekt läge för resans sevärdheter och äter på utvalda restauranger. Väl mött på en annorlunda kunskapsresa till ett annat, djupare Spanien än den soliga fasad som landet annars är så känt för!

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Madrid

  Under eftermiddagen anländer vi Madrid för att där mötas av vår ciceron och privat buss. Panoramatur på väg mot mellanklasshotell Novotel Madrid Centro där vi bor tre nätter. Under vår panoramatur får vi en introduktion till staden och vi hinner också stanna och se den okände soldatens grav där den eviga lågan brinner.  Vi checkar in på vårt hotell. Gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 2 Striderna och förlorarnas dag – Toledo - Brunete – Picassos ”Gernika”

  Den imposanta muromgärdade staden Toledo hade en nyckelroll vid krigets inledning vid Francotruppernas framryckning mot Madrid. Den gamla borgen Alcazar i Toledo var skådeplats för den nu berömda belägringen, då överste Jose Moscardo Ituarte och hans män från Guardia Civil höll stånd mot republikanerna trots att hans egen son tillfångatogs och avrättades av republikanerna. Inne i borgen ligger i dag det spanska armémuseet som vi också hinner besöka innan vi åker vidare mot slagfälten i Brunete där republikens försvarare kraftsamlade för att stoppa Francos framryckning mot Madrid i juli 1937. På republikens sida som samlade 80 000 soldater ingick de internationella brigaderna. Idag är staden helt återuppbyggd. Francos framryckning stoppades till priset av 40 000 stupade, flera av dem svenskar. Idag är fälten fridsamma. Franco förbjöd alla minnesmärken men det finns några få ruiner och framför allt får vi en överblick över hur striden gick till och som innebar att framryckningen mot Madrid försenades. Strategiska platser under slaget var kyrkogården och La Casa de los Llanos.

  På tillbakavägen stannar vi till vid det väldiga utsträckta parkområdet Casa del Campo som ligger i utkanten av Madrid. Det var här Francos trupper som brukar kallas nationalisterna slutligen stoppades och båda sidorna grävde ner sig i skyttevärn. Under två år skulle Madrid vara belägrat med Francostyrkorna strax utanför staden. Vi ser platsen där nationalisternas hade sin bas under de två år då Madrid var belägrat och varifrån de avlossade sina kanoner in mot Madrids centrum. På vägen in i Madrid kör vi längs Gran Via där terrorbomberna föll, skildrat av Hemingway, Gellhorn och Bang. Vi avslutar dagen med ett besök på Nationalmuseet Reina Sofia för att se Picassos gripande muralmålning som skildrar hur Gernika bombas tillsammans med en engelsktalande konstguide. General Franco hatade verket och Picasso bestämde att det inte fick föras tillbaka till Madrid förrän Spanien var en stabil demokrati, vilket skulle dröja till 1981. Retur till vårt hotell samt gemensam middag under kvällen.

 • Dag 3 Segrarnas dag – Valle de los Caidos

  Från republikens sida begicks naturligtvis våldsamma övergrepp inbördeskriget, framför allt under krigets kaotiska inledning då stridsrusiga kommunist- och anarkistmiliser spårade upp och avrättade sina fiender och också tog livet av många nunnor och präster. Alla som gjorde sig skyldiga till dessa fruktansvärda krigsbrott ställdes dock inför rätta och avrättades efter krigsslutet. Däremot har ingen ställts till svars för de grymheter som begicks av nationalisterna och falangens mördarpatruller under kriget och de utrensningar som skedde efter krigsslutet. Minst 120 000 personer som på något sätt varit delaktiga i republiken spårades upp och avrättades på general Francos order. Segrarens grymheter är alltid värre än förloraren, men i den uppgörelse som gjordes med den gamla regimen under demokratiseringen gavs alla som varit inblandade i regimens övergrepp amnesti.

  Vi inleder dagen med att träffa representanter för föreningen för de anhöriga som dödades på Francos order som berättar mer om de gripande öden som detta medförde. De berättar om sin kamp för att få rättvisa och kravet att genera Francos stora monument utanför Madrid ska stängas och diktatorn ska flyttas. Vi fortsätter med att åka till Valle de los Caidos, de Stupades dal, strax norr om Madrid där vi ser och upplever det väldiga monumentet och Francos grav. Valle de los Caídos beställdes av Franco och uppfördes av tiotusentals straffångar efter krigets slut. En symbol för makten och segrarna men för förlorarna är det en symbol för hänsynslöshet.

  Längst in i den väldiga kryptan har general Franco sin grav. Strax intill ligger falangistpartiets grundare José Antonio Primo de Rivera. När monumentet stod klart fördes de stupades kvarlevor från slagfältens massgravar hit till monumenten och gravsattes i stora gravkammare som finns bakom väggarna. Minst 30 000 döda, både republikaner och nationalister, har fått sin sista vila här. Varje dag kl 11 hålls en mässa i den väldiga kyrkan av munkarna som lever i ett kloster som ligger bakom monumentet .

  Under eftermiddagen rullar vi vidare mot Morata de Tajuña som var platsen för det historiska slaget vid Jarama under tre hemska dagar i februari 1937. Vi ser minnesmärket och promenerar på platsen där den brittiske bataljonen och den amerikanska Lincolnbataljonen kämpade mot nationalisterna. Det privata lilla museet i Morata de Tajuña ger oss mer information. Retur till vårt hotell och gemensam middag.

 • Dag 4 Kataloniens slagfält – Zaragoza – Belchite – Slaget vid Ebro - Tortosa

  Efter utcheckning från vårt hotell skall vi ta oss till Puerta de Alcala för en fin tågresa till Zaragoza. Var och en ser till att väskan kommer ombord på tåget. Vi åker med det spanska höghastighetståget AVE som på raksträckorna dundrar fram i 300 kilometers hastighet och efter bara en timme och fyrtio minuter är vi framme vid Zaragoza. Här möts vi av en ny långfärdsbuss som tar oss fyrtiofem minuter söder om staden där ruinerna av Belchite ligger. Beliche var en stad med anor från 1100-talet men förstördes helt under inbördeskriget. Ruinstaden var stridsplatsen där  nationalister och republikaner möttes i en drabbning som varade 10 dagar och som inte bara lade hela staden i ruiner utan även kostade 3.000 civila stadsbor livet. Under nätterna ligger ruinerna öde då det enligt rykten spökar.

  Många amerikanska journalister och författare, bland dem Ernest Hemingway och Martha Gellhorn besökte staden strax efter slaget och kunde rapportera om en stad där man inte längre kunde urskilja gatunätet. Efter krigsslutet gav general Franco order om att alla spår och minnen efter kriget skulle utplånas men undantaget var Belchite som han beslutade skulle lämnas orört som en påminnelse om hur det går för de som opponerade sig mot honom. Idag står Belchite ännu i ruiner som ett monument över mänsklighetens dårskap, fåfänga och makthunger.

  Vi åker vidare med vår buss ca två timmar ut mot kusten för att besöka de berömda skyttegravarna och museet i Corbera d’Ebre där slaget vid Ebro stod, krigets längsta och största krigsoperation som pågick under juli – nov 1938. Efter det blodiga slaget vid Teruel, där 140.000 män stupade, ledde republikanernas stora förluster till att Francostyrkorna kunde fortsätta, nå havet och därmed skära av Katalonien från övriga republiken. Fyra månader senare inleddes slaget vid Ebro, republikanernas sista stora offensiv och möjlighet att vända krigslyckan.

  Inledningsvis gick det mycket bra för republikens styrkor. Men med hjälp av italienskt och tyskt luftunderstöd kunde nationalisterna vända på det sista stora slaget om Spanien och republikanerna föll. Vi ser skyttegravarna, museet och den gamla staden. Efter besöket här far vi vidare till den vackra paradoren i Tortosa för en natt här i vackra omgivningar. Incheckning på hotell och gemensam middag.

 • Dag 5 Vackra Tortosa – flyganfallshistoria – Barcelona

  Vi inleder dagen med en liten stadspromenad i gamla Tortosa som domineras av det gigantiska klostret vid Ebrofloden. Många menar att det Spanska inbördeskriget var en övning i luftkrigföring – erfarenheter som sedan kom till användning under Andra världskriget. Blitzkrieg taktik användes av båda sidor på stridande likväl som på civilister. Totalkrig som koncept var fött och krigsförbrytelser vanliga. I den lilla staden Santa Margarida I els Monjos besöker vi ett museum över flyget hos republikanerna. Sen eftermiddag anländer vi till Barcelona och vårt hotell Novotel Diagonal för resans sista två nätter. Gemensam middag.

 • Dag 6 Inbördeskrigets och dagens Barcelona

  Det är svårt att tänka sig att det på de glittrande och glammande gatorna i Gaudís stad rådde fullständigt kaos och förstörelse 1939 under belägring och terrorbombningar. De djupa sår som nationalisterna med säte i Madrid tillfogade det republikanska Katalonien, har aldrig läkt.  Efter kriget krossades katalanernas självstyre och all makt samlades i Madrid. Katalonien hamnade under stenhårt förtryck. Civilgardister patrullerade gatorna och protester slogs ner med stor brutalitet. Under en tid fick katalanerna inte ens tala sitt eget språk offentligt. Som ett resultat av förtrycket växte motståndet mot Madrid och drömmen om självständighet från Madrid vilket skulle leda fram till dagens starka separatistyttringar.

  Under inbördeskriget styrde juristen och vänsterpolitikern Lluís Companys i Jover en folkvald autonom regering i Barcelona, såsom dess president från 1934 fram tills Francos styrkor marscherade på de sönderbombade gatorna 26 januari 1939. I Barcelona samlades motståndet mot Franco och hit lockades frivilliga till de Internationella Brigaderna från hela västvärlden. I Barcelona utbröt också ett krig i kriget där de kommunistiska miliserna med hjälp från Stalins Sovjet attackerade de anarkistiska miliserna. I Barcelona öppnades den ideologiska konflikten mellan Stalin på ena sidan och Trotskij på den andra varpå Stalin sände sina skickligaste KGB-mördare hit för att rensa ut alla ledande anarkister.

  De inre striderna och framför allt avskärningen från republiken försvagade Katalonien och snart kunde nationalisterna rycka framåt och inta stad efter stad innan slutligen också Barcelona föll. I sista stund lyckades tiotusentals katalaner fly norrut och ta sig in i Frankrike, bland dem den katalanska presidenten Companys. Han levde sedan i exil i Frankrike till 1940, när han greps han av Gestapo och fördes till Spanien där Franco lät arkebusera honom. En händelse som ingen katalan har glömt.

  Vi gör en guidad promenad genom Barcelona och besöker bland annat luftvärnsbatteriet i Turó de la Rovira, massgravarna i Montjuic och ser de omfattande skyddsrummen. Vi stannar också till vid Lluís Companys grav som blivit en helig plats för många katalaner. Vi lär känna stadens roll i historien liksom i nutidens Spanien och det politiska rävspelet under Inbördeskrigets fattiga nödår då familjemedlemmar inte ens kunde lita på varandra i det nya ideologiska kriget. Ett krig som de flesta dagens unga inte får lära sig mycket om, som än idag skapar skräck och fruktan, och framförallt som ligger till grund för dagens motsättningar mellan Katalonien och centralmakten i Madrid. Gemensam middag under kvällen.

 • Dag 7 Barcelona - Sverige

  Efter frukost väntar hemresa från Barcelonas flygplats med hemkomst på eftermiddagen.

Resans höjdpunkter

 • Thomas Gustafssons unika kunskaper under föredrag och guidningar
 • Resan ut till den vårvackra landsbygdens slagfält och paradorhotellet i Tortosa
 • Möten med Madrid och Barcelona på ett helt nytt sätt

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 29/3
Pris Från 27 890 kr
Enkelrumstillägg 5550 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Madrid, Barcelona - Stockholm - via Frankfurt, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entreer enligt program
 • Sex nätter på mellanklasshotell
 • Sex bufféfrukostar
 • Sex middagar
 • Erfaren svensk expertciceron
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-03-29 2019-04-04 27 890 kr 5+ Boka