Översikt

Spanska pilgrimsvägar i Baskien - La Rioja - San Sebastián - Guggenheim

Följ med vår ciceron Jakob på en kulturrundresa med strövtåg på pilgrimernas led mot Santiago de Compostela, drottningens bro i Puente La Reina och bland Riojas vinfält och medeltida städer. Vi inleder med Guggenheimmuséet i härliga Bilbao, njuter av fina viner och gastronomi i La Rioja, Hondarribia samt avrundar med vackra San Sebastian vid ett djupblått Atlanten.

Vår kultur- och gastronomiresa i pilgrimernas fotspår är en ypperlig chans att få uppleva det allra bästa av både Baskien och Rioja under den tid av året när det är som allra finast och behagligast väder. En resa genom både tid och rum som tar oss från den gamla industristaden Bilbao som nu har förvandlats till en modern designstad, genom vinregionen Rioja och dess historiska pilgrimsorter, till underbart vackra kuststaden San Sebastián som faktiskt även den är en pilgrimsort längs med el Camino de Santiago, pilgrimsleden.

Varmt välkomna till Jakobs del av världen som han längtar efter att få visa er och berätta om. Vi har gott om tid att njuta med alla våra sinnen, av den fantastiska naturen, den goda maten, av den unika kulturen och givetvis av de lokala vinerna när de smakar som allra bäst - i skördetid!
I Rioja håller de som bäst på med skörden när vi kommer och det vackra landskapet sjuder av liv som vi får uppleva på första parkett. Spaniens vindistrikt La Rioja har fina anor, ja redan de gamla romarna odlade vin här. Efter bladmöglets och vinlusens härjningar i 1800-talets Frankrike sökte sig många franska vinmakare till området för att odla och lagra vin enligt Bordeauxmodellen. Detta lyfte Riojas viner från enkla klosterviner till DOC märkta smakrika och lagervänliga pärlor. Under senare år har även vissa hus gått ifrån ursprungsmärkningarna för att kunna framställa viner som matcher den nya världens mer fruktiga viner. Idag räknas Rioja som en av världens fem mest kända och viktigaste vinregioner.

Vår ciceron Jakob Wilhelm Aarsheim tar dig med till hans egna favoritplatser och restauranger och ser till att du får en unik inblick i vad som verkligen är essensen med både Baskien och Rioja. Vi tar oss bortom allfarvägarna och upptäcker just sådant som man förväntar sig att en kunnig ciceron som bott 15 år i området ska bjuda på. Jakob utlovar en fantastisk upplevelse för dig som tycker om att njuta av livet i rörelse och sätta lite guldkant på tillvaron.
Vi bor på mellanklasshotell i den vackra historiska vinstaden Laguardia och i San Sebastian med promenadavstånd till snäckskalsbukten.

 

Boka din resa

2020-10-04 2020-10-11 24 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Bilbao - Laguardia

  Efter ankomst beger vi oss direkt ner genom Baskien till vinregionen Rioja där vi ska bo i den lilla medeltidsbyn Laguardia.
  En charmig by med en intressant historia som grundades av kungen av Navarra är 1164 och brukar räknas som en av de vackraste och bäst bevarade medeltida byarna i Spanien. För de som vill blir det sedan en liten promenad runtom i byn innan välkomstmiddagen serveras på vårt hotell.

 • Dag 2 Laguardia - medeltidshistoria och underjordiska bodegor

  Vinområdet Rioja Alavesas huvudort Laguardia är vackert belägen på en höjd med bergen i fonden. Staden har anor sedan förromersk tid då kelter befolkade området. Vi promenerar rakt ut från hotellet och ner genom de närmsta vinfälten för att ta en lätt strövtågstur till fots förbi Laguardias laguner med ett rikt fågelliv. Byn ligger högt på en kulle där vi upptäcker en av byns gömda hemligheter - de underjordiska tunnelsystemen. Laguardia grundlades långt före Spaniens enande och var en av kungen av Navarras fästen varför han byggde den kraftiga stadsmuren men även hemliga tunnlar för att kunna ta sig ut från byn och slå fienden i ryggen om byn blev belägrad. I fredligare tider började man använda katakomberna till att lagra vin och vi besöker en av de underjordiska bodegorna som fortfarande bedriver verksamhet.
  Efter det äter vi traditionell Rioja-lunch på en rustik restaurang mitt i byn.
  Den medeltida atmosfären är bibehållen och de enda fordon som tillåts i stadens hjärta är traktorerna som levererar druvorna till det nätverk av närmare trehundra grottor som är belägna under staden för att lagra och producera vin.

  Framåt kvällen träffas vi igen på torget i byn och har en liten tapas-matlagningskurs hos kocken Jesus och hans dotter Izaskun på deras lilla restaurang. Sedan äter vi våra tapas som middag.

   

 • Dag 3 Rioja - vingårdar, picknick och katedralen i Santo Domingo

  En strålande spansk sensommar-höstdag finns det få saker som slår att skåda ut över nejden, fylld av vinfält och bildsköna och urgamla baskiska byar. Med bussen färdas vi genom det fantastiska landskapet i Rioja, sicksackar mellan de små byarna där skörden pågår för fullt och vinlöven sakta förvandlas i lysande höstfärger.
  Vi stoppar i Riojas vinhuvudstad Haro och det berömda området runt järnvägsstationen där de allra äldsta bodegorna i Rioja startades i slutet av 1800-talet, el Barrio de la Estación.

 • Vi besöker en familjeägd vingård där vi också får provsmaka vin med lite tilltugg och passar på att ha en trevlig picknick i skuggan intill floden Glera i byn Casalarreina. Efter lunch åker vi vidare till Santo Domingo de la Calzada, en av de allra mest kända pilgrimsstäderna där vi besöker den berömda katedralen.

 • Katedralen grundlades till minne av Domingo García som sedan blev den helige Santo Domingo de la Calzada och passande nog firar man i år 1000-årsminnet av hans födelse. På vägen hem åker vi även förbi San Vicente de la Sonsierra, den by i Rioja som har allra flest bodegor, en vacker gammal borg och en fantastisk utsikt. Middag på egen hand, här finns möjlighet till spabehandling med olika vin-terapier.

 • Dag 4 Pilgrimsleden i Navarra - Ciraqui, Puente la Reina & Pamplona

  Med bagaget i bussen färdas vi längs pilgrimsleden från Frankrike. I byn Ciraqui stoppar vi till för att få promenera en liten bit längs med pilgrimsleden och den gamla vägen från romartiden som finns kvar strax utanför byn och passar på att insupa atmosfären i den charmiga lilla byn.
  Inte långt härifrån ligger den lite större byn Puente la Reina där vi äter pilgrimsmeny tillsammans med pilgrimerna. Här visar de gyllene pilgrimsmusselskalen vägen för pilgrimerna längs rutten från andra sidan Pyrenéerna till helgonet Jakobs klosterstad.

 • Puente la Reina grundlades av Alfonso I på 1100-talet, ett unikt, bevarat exempel på en stad som är uppbyggd kring en väg, snarare än kring en skyddande borg. Längs Rúa Mayor ligger de tre kyrkorna, var och en med en spännande historia, huvudtorget med sina arkader som skänker skugga år pilgrimerna och till slut den magnifika, romanska bron över floden Arga – uppförd på 1000-talet och ett av de finaste och viktigaste exemplen på romansk arkitektur längs pilgrimsvägen mot Santiago. Här är det skönt att kontemplera en stund och förundras över alla dessa pilgrimer, alla de öden och liv, som passerat platsen under närmare 1.000 år.

 • Efter det fortsätter vi med bussen till Pamplona där vi gör ett stopp för att se var Hemingway brukade sitta och dricka. Givetvis går vi de 875 meter rakt genom gamla stan som tjurarna brukar springa. Sista stoppet på dagens etapp blir därefter kusten och San Sebastián där Riojas och Navarras torra klimat byts ut mot Atlantens blågröna vågor, inbjudande vita stränder och underbart vackra Belle Epoque-byggnader.

 • Efter en dag full av pilgrimsupplevelser checkar vi in på vårt hotell och sedan avnjuter vi en traditionell baskisk middag på en typisk cidrería.

 • Dag 5 San Sebastián - sekelskiftscharm, pintxos och salta bad

  Vi upptäcker San Sebastián på en promenad genom de historiska kvarteren där vi förstår varför den spanska drottningen Maria Cristina blev så förtjust i staden att hon gjorde den till sitt sommarresidens i slutet av 1800-talet. Vi tar funicularen upp till det lilla nöjesfältet och njuter av den fantastiska utsikten över La Concha-bukten. Därefter går vi längs den undersköna strandpromenaden in till stan för en historisk rundvandring i Gamla Stan som avslutas med en pintxo-lunch. Den baskiska varianten av tapas som San Sebastián, och framförallt den gamla delen, blivit väldigt kända för och det med rätta.

 • Eftermiddagen ledig för egna äventyr och fri middag. Vädret i början av oktober är fortfarande som svensk sommar och vattnet är varmt, kanske kan någon av San Sebastiáns tre centrala stränder locka till ett dopp?

 • Dag 6 Ledig dag eller pilgrimsvandring

  Pilgrimsleden längs med kusten passerar rakt igenom San Sebastián och för dig som vill vandra lite så går vi en sträcka på ungefär 10 kilometer över det lilla berget Monte Ulia ner till fiskebyn Pasajes San Pedro på andra sidan. En vandring som tar ungefär 3 timmar.

 • För dig som hellre vill återhämta dig efter alla intryck och upptäcka mer av San Sebastián, finns det intressanta San Telmo-museet inne i Gamla Stan eller varför inte passa på att bara slappa och ta en simtur på La Concha-stranden, flera gånger utnämnd till Spaniens vackraste.

   

 • Dag 7 Kustpärlorna Hondarríbia & franska Saint Jean-de-Luz

  Vi tar bussen en kort sträcka till vingården Hiruzta där vi gör ett besök och får lära känna och provsmaka det baskiska vita vinet Txakoli, ett fruktigt, levande vitt vin som görs på en vit, mycket tålig druva som växer på sluttningarna ner mot havet.

 • Efter det upptäcker vi den välbevarade medeltidsbyn Hondarribia som ligger precis på gränsen till Frankrike. Vi vandrar genom den gamla delen och ner i fiskarnas kvarter där vi kan beundra de färgglada gamla trähusen. Efter det äter vi lunch på en traditionell baskisk gårdsrestaurang vackert belägen strax utanför byn.

 • Vi fortsätter in i Franska Baskien för ett besök i den eleganta franska kustbyn Saint Jean-de-Luz innan vi vänder åter till San Sebastián till kvällningen. Avskedsmiddag på elegant restaurant i San Sebastiáns äldre delar, där vi får prova på det världskända, moderna, baskiska köket.

 • Dag 8 San Sebastian - Bilbao - Guggenheim - Stockholm

  Under förmiddagen färdas vi med bagaget i bussen mot Bilbao för att avsluta resan med regionens huvudstad liksom en spännande designstad och dess stolthet Guggenheim. Vi gör en liten stadspromenad för att få igång benen efter resan och sedan avnjuter vi baskisk lunch på en av Bilbaos mest kända restauranger.

 • Därefter går vi en kort promenad längs med älven Nervión genom de nyare delarna av Bilbao och kan beundra de moderna designbyggnaderna på väg fram till Guggenheimmuseet. Vi besöker museet där du kan gå i din egen takt genom samlingarna samt även njuta av den yttre eleganta titankonstruktionen som är minst lika intressant som samlingarna. Vi stämmer träff för färd till flygplatsen och resan hem till Sverige.

   

Resans höjdpunkter

 • Historiska Laguardia - med underjordiska bodegor i Rioja, och Haro.
 • Besök på Bilbaos Guggenheimmuseum
 • Sköna San Sebastian och Hemingways Pamplona
 • Dagen längs pilgrimsleden med Puente la Reina
 • Franska Saint Jean de Luz och Hondarribia - kustens pärlor
 • Vår ciceron Jakob och hans noggrant utvalda måltider

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 4/10
Pris Från 24 990 kr
Enkelrumstillägg 4 990 kr

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Bilbao - La Rioja
Dag 2. Laguardias historia och bodegor. Matlagningskurs.
Dag 3. Riojas vinskörd, Haro, Santo Domingo de la Calzada.
Dag 4. Pilgrimsleden, Ciraqui till Puente La Reina. Pamplona.
Dag 5. San Sebastian - stadsrundtur.
Dag 6. Ledig dag eller pilgrimsvandring.
Dag 7. Hondarribia - Franska Baskiens Saint Jean-de-Luz
Dag 8. San Sebastian - Bilbaos Guggenheimmuseum - hemresa 

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga Hotell Villa de Laguardia Sercotel samt fyra nätter på fyrstjärniga hotell Silken Amara Plaza i San Sebastian.

Resesätt Lufthansa
Klimat

Högsta medeltemperatur är 23 grader
Lägsta medeltemperatur är 9 grader

Resans karaktär

Vi gör stadspromenader samt har en dag på naturpromenad. Normal grundkondition och hela leder är grunden för en fin kultur och naturupplevelse.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.