Översikt

SvD accent till Konstens Andalusien

Bland exotiska palmer, vitmenade hus, färgsprakande bougainvillea och den förlösande doften av citrus finner du flera av Europas finaste och mest spännande konstmuseer kryddat av elegant målat kakel och moriska kulturskatter.

De stora penseldragens och starka färgernas Andalusien, ett landskap med brokigt förflutet med inflytande från många kulturer. Spåren kan ses än idag i byggnader, stadsplaner, inredningar och inte minst i konsten. Morernas sägenomspunna Alhambra i Granada och Picassos Málaga är ett par av höjdpunkterna under resan, liksom vistelsen i underbara exotiska Sevilla, kryddat med besöket på Bellas Artes, slottet Alcazar och det bästa ur det lokala köket.
Andalusien har sitt ursprung i det forntida kungariket Tartessos. Fenicierna var här, liksom kartager, romare, vandaler och västgoter. År 711 kom området under arabiskt välde och med Córdoba som centrum upplevde Andalusien en blomstringstid. Från och med 1200-talet trängdes araberna tillbaka för att slutligen besegras när spanjorerna intog Granada 1492. Samma år upptäcktes Amerika och därmed inleddes en period av välstånd i Sevilla, vars handelshus – Casa de Contratación – hade monopol på all handel med den nya världen. Även om det arabiska inflytandet vid sidan av det kristna är särskilt påfallande, har även judar och romer bidragit till områdets mångfacetterade egenart.

Andalusien är också känt för sina många soldagar och sitt milda Medelhavsklimat – vintern kommer sent och det brukar vara behagligt varmt långt in på hösten. Exotiska palmer, färgsprakande bougainvillea och doften av citrus hör det andalusiska landskapet till, liksom vitkalkade hus, målat kakel och grönskande patior. 
Vår kunniga konstciceron Helén Hallgren Archer berättar initierat om konsten och vår omtyckte lokalguide är Erik Meling, som förtäljer oss om regionens historia, kultur och dagens Andalusien. Hotellen är handplockade utifrån deras utmärkta läge nära historiska stadskärnor och vi har noggrant valt restauranger och menyer, som ger oss ytterligare en dimension av regionen. Helén Hallgren Archer är Nationalmuseets konstpedagog, välkänd och uppskattad för SvD accents resenärer. 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Málaga – Palacio del Vidrio

  Vi flyger på morgonen från Stockholm och ankommer till Málaga tidig eftermiddag, via Tyskland. Här möter vår ciceron oss med buss för en intressant panoramatur genom Malaga – staden vid havet, som rest sig som en fågel Fenix. Ur nedgångna hamnstadskvarter till en upputsad konststad dit världen idag vallfärdar. Vi bor två nätter på det fyrstjärniga hotellet MS Maestranza hotell, mitt i Malaga.
  När vi installerat oss på rummen skall vi ta oss till ett praktfullt residens som är inrett såsom alla högreståndshus från förr i denna hamnstad. Vackra antikviteter, en otrolig samling bruksglas, släkttavlor och arvegods. Huset är byggt som en ”riadh”, i den moriska stilen där huset är byggt kring en innergård med trädgård där rosor, jasmin, lavendel och traktens alla örter doftar och lyser. Här bjuds vi ett glas vin och spanskt småplock till middag.

 • Dag 2 Málagas konstskatter med Helén

  Spaniens nya kulturskatt - Andalusiens huvudstad Málaga har satsat stort på konst, hälsa och det nya kreativa köket. Här njuter du av upputsade historiska fasader, en behaglig strandpromenad, exotiska vackra parker, morisk kultur, trevlig shopping och ett livligt kulturutbud med nya muséer och upprustade teatrar. Stadens son är Pablo Picasso som föddes här 1881. Det fina Picassomuseet med sina 233 verk speglar Pablo Picassos sagolika karriär från 1892 till 1972. Sonsonen Bernard Picasso med fru Christine följde den store konstnärens önskan om att skapa ett museum i sin hemstad. De skänkte hjärtat av denna uppmärksammade samling. Här upplever vi Picassos brytning med konventioner och hans kreativa utveckling till fullfjädrad världsartist. En samling som ger insikt i artisten vars konstnärskap skapade navet som västerländsk 1900-tals konst utvecklades runt. Muséet öppnades 2003 i Palacio Buenavista, en renässansbyggnad med Mudéjarinfluenser. 

 • Málagas ofärdiga katedral kallas ”den enarmade kvinnan”, men är trots detta ett mäktigt kyrkorum som dominerar stadsbilden. Den Burgosfödde arkitekten Diego Siloe inledde byggnationen 1528 men då pengarna till byggnationen istället gick till den amerikanska frihetskampen, var den fortfarande inte färdigställd över 250 år senare. Exteriören är i gotisk stil från 1510 och interiören är en blandning av renässans och barock. Många av de utsökta träarbetena skapades av Luis Ortiz och den berömde, spanske 1600-tals skulptören och träsnidaren Pedro de Mena.
  Vi äter en gemensam lunch och beger oss till Museo Carmen Thyssen, som huserar i det vackra 1500-talspalatset Palacio de Villalón, med en praktfull renässansentré och en vacker patio, dekorerade innertak och resterna av en romersk villa från 100-talet e Kr i källarvåningen. År 2011 öppnade konstmuseet Carmen Thyssen som baseras på hela den privata konstsamlingen som Carmen Cervera Thyssen, fröken Spanien och tredje fru till den nu avlidne baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, har skapat. Deras gemensamma konstsamling är världens näst största privatägda och finns i Madrid men här i Málaga så har Carmen Thyssen samlat spanskt och andalusiskt 1800-, och tidigt 1900-talsmåleri med härliga inblickar i andalusiskt traditionellt liv och spansk impressionism. Ett porträtt av henne, målat av Mercedes Lasarte, hänger i ett av gallerierna. Den permanenta utställningen består av 230 spanska verk av bland många Sorolla, Regoyos, Casas och Iturrino. En trappa upp finner vi äldre mästerverk som Santa Marina av Zurbarán och verk av Ezquerra.
  Den intressanta dagen avslutas med ett besök på El Mercado Atarazanas, Málagas fina saluhall. Fina fiskar, skaldjur, goda grönsaker, Serrano skinkor och mycket mer. Här kanske du lockas till inköp för middagen på egen hand? Korvar, färsk vitlök, friterade mandlar eller traktens goda, torkade fikon.

  .

 • Dag 3 Ojämförliga Alhambra & Generalife

  Efter en tidig frukost bordar vi bussen med vårt bagage för att färdas från kustens Málaga genom olivers och vita byars landskap. Kullarna böljar uppåt mot Sierra Madres imponerande gestalt och här vid foten av massivet ligger bergsstaden Granada med den vackraste av vyer – det moriska palatset Alhambra. Här kommer vår kunnige lokalguide visa oss in i morernas högborg, det otroliga palatset samt levandegöra morernas historia, då de styrde Spanien under 800 år. Granadas berömda trädgårdar ligger vid Generalife, sommarpalatset med sina grönskande terrasser och vattenträdgårdar. I morernas avancerade vattenförsörjningssystem glittrar vatten, det plaskar och porlar i fontäner och kanaler medan växter doftar och lyser i en rad vackra patioträdgårdar. Den moriska dekorationskonstens njutbara intrikata mönster och mjukt rundade former inom strikt kantiga ramverk. Granada var den sista moriska staden att kapitulera för de kristna år 1492 efter en tio år lång kamp under ledning av drottning Isabella I av Kastilien och hennes man Ferdinand II av Aragonien. Efter Isabellas död byggdes en av Spaniens förnämsta renässansbyggnader, katedralen i Granada, där drottningen och hennes kung har sitt mausoleum, Capilla Real. Katedralen har en mästerlig barockfasad och här beundrar vi Isabellas magnifika samling av kyrklig 1400-talskonst med flamländska mästare och en Botticelli. Vi färdas härifrån mot Guadalquivirflodens hamnstad – sköna Sevilla för resans avslutande två nätter. Kvällen är till fritt förfogande. 

 • Dag 4 Sevillas gamla stad

  Idag promenerar vi runt i vackra Sevilla. Staden blomstrade då den navigerbara floden Guadalquivir var porten till den Nya världen under 1500-, och 1600-talen och härifrån avseglade Magellan på sin världsomsegling 1519. Sevilla hade ensamrätt på handeln med den nya världsdelen och dess rikedomar blev sägenomspunna. Hit kom all världens exotiska varor, musikanter, gycklare och estradörer. Sevilla trollband poeter, författare och kompositörer med sin mystik. Sevillas vackra konstmuseum Bellas Artes, känt för sin samling av sevillansk barock med Zurbarán, Murillo och Valdés Leal, inleder dagen. Dagen fortsätter med världsarv i form av den enorma gotiska katedralen, som räknas som en av världens absolut största kyrkor och intill finner vi Giralda, klocktornet som från början var en minaret. Vi ser kungaborgen El Alcázar, dekorerad efter mönster från Alhambra i Granada, som trots senare ombyggnader är ett av de bästa exemplen på mudéjarstilen. Deras vackra trädgårdar är också en höjdpunkt. På kvällen samlas vi för gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 5 Sevilla - Stockholm

  Efter frukost är det dags att resa från Sevilla via Tyskland till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Heléns utvalda och initierade konstguidningar på Spaniens finaste konstmuseer.
 • Trädgårdsbesök i Generalife och borgen Alhambra
 • Vistelsen i Sevilla och besöket på Bellas Artesmuseet
 • Vi njuter av det bästa ur det lokala köket

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 11/11
Pris Från 23 820 kr
Enkelrumstillägg 4 690 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Málaga, via Tyskland
 • Sevilla – Stockholm, via Tyskland
 • Flygavgifter
 • Klimatkompensation för flyg
 • Fyra nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Engelsktalande licensierade guider
 • Svensk ciceron
 • Svensktalande lokalguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Lufthansa
Resans karaktär

För att njuta av resan bör du ha promenadvana på ojämnt underlag.

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Boka din resa

2019-11-11 2019-11-15 23 820 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa
2019-11-11 2019-11-15 25 320 kr Lufthansa Köpenhamn 2 Boka resa