Översikt

Sydafrika de Luxe med tåg Rovos Rail

Följ med på en resa utöver det vanliga, med två nätter på Rovos rail från Victoriafallen i Zimbabwe till Sydafrika, som ger dig möjlighet att njuta av en av världens mest välrenommerade och kända tågresor i lyx genom ett underskönt, suggestivt landskap.

En sinnenas resa för dig som älskar tågresans bekvämligheter, att i rälsens dunk förlora sig i perspektivet bortom horisonten eller nyfiket kika ut över städer och naturskön landsbygd, men ändå kunna röra sig fritt bland medresenärerna.
Vi är glada över att kunna presentera en innehållsrik och bekväm resa till Sydafrika där du får uppleva kanske den mest spektakulära sträckan längs Rovos rails linjenät.  Här färdas vi i kolonialhistoriens spår från dr Livingstones skummande Viktoriafall till Pretoria. Vi inleder med en vacker och jungfrulig vildmark med naturpromenader längs fallen i Zambesi National Park och safarijeepturer i Botswanas kända Chobe National Park ingår – liksom, som sig bör, en Sundowner eller två!
Njut av förstklassig service under våra två nätter ombord på sträckan mellan Zambias Viktoriafall ned till Sydafrikas välordnade huvudstad Pretoria – känd som jakarandans stad. Här njuter vi av uppmärksamma servitörer, vilsamt och smakfullt dekorerade vagnar och delikata fyrarättersmenyer, ackompanjerade av noggrant utvalda sydafrikanska viner. Vi gör fina safariturer i ett landskap som präglas av Zambesiflodens nycker.  

Vår resa avrundas i njutbara Kapprovinsen med två olika fina hotell i Kapstaden, dels trädgårdshotellet The Vinyard hotel and spa samt vid härliga V&A Waterfront. Här gör vi utflykter till Godahoppsudden, pingvinernas Boulders beach, rosornas Elgin och det kända vindistriktet vid Franschhoek.
Sydafrika är den afrikanska kontinentens juvel. Färgsprakande, kraftfull och livsbejakande. Från medelhavslika blommande ängder, till en brusande vild och vacker kust där två världshav möts. Afrikanska blodapelsinröda solnedgångar över ett safariland där lejon och leoparder gäckar betande antilophjordar. Kapstadens folkslag är verkligen en salig blandning tack vare läget vid den spektakulära Godahoppsudden, vilket avspeglats på ett fantastiskt vis i gastronomin.

Ett av världens vackraste länder väntar dig under en resa med inspirerande och energigivande möten med människor, musik och vilda djur i tryggt sällskap av likasinnade.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - London - Johannesburg

  Under eftermiddagen avgår flyg till London där vi sedan byter flyg för resan direkt ned till Johannesburg.

   

 • Dag 2 Johannesburg – Victoria Falls – Zambesi National Park

  Vid ankomst till landets största stad skall vi resa vidare till Zimbabwesidan av Victoria Falls där vi installerar oss på en lodge nära Victoriafallen. Här kommer vi att göra två dagars upptäcktsfärder i Zambesiflodens nationalpark samt i norra delen av Chobe nationalpark i Botswana, känd för sina elefanter. Safari betyder "att resa" på det central- och östafrikanska språket ki-swahili. Detta blir i sanning en resa för livet med spännande möten med djur och fåglar på en unik plats mellan skog och flod. Vår mycket trevliga lodge - Ilala Lodge, ligger med åtta minuters promenad till fallen och blir vår bas under tre nätter.

 • Dag 3 Zambesiflodens nationalpark

  Vi befinner oss i regionen under torrperioden, ibland torkar fallen nästan ut men då finns också störst chans att se djurlivet som hela tiden söker sig till det livgivande vattnet. Vi startar mycket tidig morgon för att ge oss ut på en tur i Zambesiflodens nationalpark eller i det skyddade området kring Victoriafallen. Här har mer än 400 arter fågel observerats och vi har goda chanser att både se många av dem såsom färgstarka hornskator, biätare och kungsfiskare men även möjligheter att få uppleva elefanter, giraffer, krokodiler och flodhästar i en är storslagen och varierad natur - savannområden där antiloper letar bete och den ytterst skygga geparden spanar för byten. De tillsynes döda, taggiga akaciorna som de gula vävarfåglarna bygger bo i och som giraffen älskar så högt, små och stora vattendrag där krokodil och Afrikas farligaste djur, flodhästen, lever samt buskager och snår där fåglar vilar under dagens heta timmar. Kikare, kamera och solhatt är receptet för en lyckad safari.

 • Under kvällen väntar en trevlig middag med trumuppvisning på vår lodge.
  Den södra hemisfärens stjärnhimmel har långt fler stjärnor än hos oss och det är en njutning att kika upp på himlavalvet – kanske ser du Södra Korset?

 • Dag 4 Chobe nationalpark i Botswana

  Vi rör oss söderut för att ta oss ned till Botswana och den stora Chobeparken, känd för sina elefanter och stora bestånd antiloper. Efter visumhantering kör vi ut på game drive med jeep för att söka efter områdets vilt.

 • I Botswana spelar floden och de torra savannerna huvudrollerna i vårt sökande efter de stora djuren. Efter en picknicklunch fortsätter vi med en kort eftermiddagsgamedrive på vår väg tillbaka till Zimbabwe, gränskontroll och vår lodge. Kvällen är till eget bruk.

 • Dag 5 Under Afrikas sol - Rovos The Pride of Africa

  Innan soluppgång är fåglar och djur som mest aktiva och därför finns det säkert flera som går ut för att njuta av lodgens gräsytor eller tar en helikoptertur (extra kostnad) över fallen. När vi checkar ut skall vi bege oss till Rovos Rail för att checka in i våra valda hytter (Pullmansvit eller Deluxesvit) för att vända ner mot Sydafrika. Under resan upplever vi den berömda bron vid Victoria Falls och spanar sedan ut över de vidsträckta naturområdena i Zimbabwe tills det är dags för en fin middag ombord.

 • Dag 6 Hwange nationalpark Zimbabwe

  Idag väntar en av naturskön och vild sträcka som inleds tidig morgon med ett game drive i Hwange nationalpark i ett vidsträckt område där elefanter, zebror, bonteboks, gnuer och andra gräsätare strövar. Även fåglar är en belöning att spana efter – de afrikanska fåglarna är som små gnistrande juveler i regnbågens alla färger. Hornskator som rafsar igenom
  elefantspillningen på jakt efter något gott och oxhackarna som kliar ryggen fri från ovälkomna besökare på bufflar och antiloper. Noshörning, geparder och giraffer är spektakulära djur att söka efter. Under dagen äter vi lunch ombord på vårt luxuösa tåg med mycket god service.
  Tågsträckan mellan Dewe och Gwaai ligger längs en av världens längsta raksträckor - 114 kilometer - och passerar Zimbabwes andra stad Bulawayo. Här växer ded gigantiska baobabträden. Te serveras i lounge eller observationsvagnen innan man serverar en fin middag.

 • Tågets gemensamma utrymmen karaktäriseras av en vackert avspänd sekelskiftesstil med edvardianska inslag, i blankpolerat trä och mässing. Här har du magnifika vyer över savannen, bergen och dagligt liv längs spåren.

   

 • Under tågresan äter vi magnifika fyrarättersmåltider, serverade på finaste vita linne med silverbestick i den viktorianska restaurangvagnen. En gonggong signalerar måltidens servering. Maten ackompanjeras av välkomponerade dryckespaket medan Afternoon tea serveras i salongvagnarna. Din minibar fylls med de drycker som du själv önskar och ingår i resans pris. De allmänna utrymmena är helt fria från tv, radio, mobiltelefoner, laptops eller ipads.

 • Du bokar antingen en Pullmansvit, om sju kvadratmeter med egen dusch/toalett eller en större Deluxesvit om elva kvadratmeter med egen dusch och toalett. Klädstilen är avspänt elegant under dagen, praktisk under utflykterna och mer uppklätt till middagarna.

 • Dag 7 Zimbabwes baobablandskap

  Frukosten serveras medan tåget tuffar i maklig takt mot Sydafrika. Tåget korsar Stenbockens vändkrets och vi reser genom ett område känt för sina mineralvattenkällor. Warmbaths och Nylstroom namngavs av de första boerna - "Voortrekkers" och man trodde att Nilens källa låg här. Middagen serveras och tåget reser ned i höjd för dedn sista sträckan ned till Pretoria och Sydafrika.  

 • Dag 8 Pretoria - Johannesburg

  Normalt sett blommar tusentals vackra jakarandaträd i lysande blålila under månadsskiftet oktober november. Har vi tur ser vi enstaka eftersläntrande blommor i träden längs vägar och i parker som gett denna historiska stad epitetet "jakarandans stad". Vi kommer att se de stora vackra fröerna som träden sätter efter blomningen. 

 • Här ser vi en stad som främst befolkas av boer och arvet från apartheidregimens dagar känns mer närvarande här än i någon annan stad. Vid Voortrekker-monumentet som vi ser från håll och som initierades 1938, hyllar man de boer som flydde från britterna 1835 - 1854, från Kapprovinsens kustberg in i landets vilda hjärta där zulufolket härskade. En kulturhistoriskt intressant avrundning av boernas Sydafrika, boerkrigen och slagfälten som vi har besökt under tågresan med Rovos rail. Vi reser in till förstaden Sandton i utkanten av Storjohannesburg för en natt på hotell Da Vinci Sandton för en natt och en gemensam middag. Vi befinner oss här i hjärtat av Afrikas rikaste mile.

 • Dag 9 Johannesburgs Soweto - Kapstaden

  Under en mycket intressant stadsorienteringstur lär vi oss mer om landets mest berömda kåkstad, South West Townships, förkortat Soweto. Uppförd för Johannesburgs gruvarbetare och här bodde en gång nobelpristagarna Desmond Tutu och Nelson Mandela, på Vilakazi street – den enda gatan i världen med två fredspristagare. Ett gigantiskt område som härbärgerar 1,5 miljoner människor i bosättningar som varierar från enkla skjul till de nya husen som Sydafrikas regering ersätter skjulen med.

 • Det styrande partiet ANC satsar stora pengar för att rusta upp revolutionens vagga där upproren mot apartheid startade 1976 med skolbarnsdemonstrationerna där 13-årige Hector Pieterson var bland de första av de 200 som dog då. Då fanns varken rinnande vatten eller elektricitet och gangstergäng kontrollerade kvarteren – idag finns knappt detta längre. Vi äter en lunch bestående av traditionella rätter här innan flygningen till medelhavsklimatet i trädgårdsstaden Kapstaden.

   

 • Väl framme i Kapstaden tar vi oss omgående upp till Signal Hill för att se de fantastiska vyerna över staden, havet med Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad 18 år, samt njuter av vyerna av Taffelberget - stadens stora symbol - tronandes 1088 meter ovan staden. Här i Kapstaden möts hela Afrika med Europa, få städer har så mycket kontraster och det är spännande att flanera utmed gator och stånd med konsthantverk från hela södra Afrika. Trots att det är en storstad är det lätt att orientera sig. Här råder medelhavsklimat och vinden från havet, ofta mycket kraftig, kallas Kapstadens doktor, Cape Doctor, och gör att luften är frisk och hälsosam. Med sina ca 3,5 milj. invånare är det en kosmopolitisk stad, som under de senaste åren utvecklats till en handels- och turiststad.

 • De första européer som kom till Sydafrika var portugiserna. På 1500-talet passerade holländska, engelska och franska fartyg udden på sin väg mot Indien. Under resan drabbades sjömännen ofta av skörbjugg och andra sjukdomar och Kaapstad grundades 1652 av holländare för att förse de holländska fartygen med färska grönsaker och färsk frukt. Idag är staden en metropol med en blandning av raser, språk, färger, stilar och religioner.

 • Vi bor mycket utmärkt tre nätter på The Portswood Hotel direkt på Waterfront – stadens hjärta vid havet där butiker, uppträdanden, det stora akvariet och kulturutbudet ger en härligt avslappnad atmosfär i vackra omgivningar. Ledig kväll.

 • Dag 10 Stadsrundtur Kapstaden - Kirstenbosch - Camps Bay

  Vi gör en fin stadsrundtur i Kapstaden som avslutas med tid på egen hand. Den mondäna hamnens fina kvarter med butiker, Cape Town Eye och fräscha restauranger lockar för fina promenader och ca en kvart till fots härifrån kan du njuta av afrikanska konsthantverk på Greenmarket Square.

   

 • Vi avslutar stadsrundturen på landets kanske vackraste botaniska trädgård, Kirstenbosch -  där strelizia, mönjelilja, rödblommande eldträd och exotiska växter i starka färger trängs under den spektakulära promenadvägen uppe i trädkronorna.

 • Tidig kväll tar vi oss sedan ned till strandorten Camps Bay som är ett av de finare områdena kring Kapstaden. Här ligger flera strandnära, välrenommerade restauranger som satsar på det typiskt eklektiska sydafrikanska köket.

 • Dag 11 Godahoppsuddens pingviner, kapbabianer och strutsar

  När vi reser längs Atlantkusten genom Kapstadens finare förorter, färdas vi längs vackra stränder genom Constantias vindistrikt, Silvermine naturreservat, Scarborough, och förbi dimmiga klippor mot udden. Godahoppsudden består av skyddad natur där två oceaner och två ekosystem möts i näringsrika vatten. Vilda vågor som slår mot de skarpa klipporna gör att man förstår sjöfararnas respekt inför passagen runt udden. Enligt legenden seglar
  spökskeppet "The Flying Dutchman" fortfarande här. Är sikten och lyckan god kanske du ser det vilt som lever här; makakapor, strutsar, zebror och bontebok.

 • Vi tar linbana till fyren och den som önskar kan promenera tillbaka ned till centret, då väder och vind tillåter, nedför de många stentrapporna där förhoppningsfulla kapbabianer väntar på att lägga tassarna på de som olyckligtvis bär med sig tabletter, frukt eller godis i sina väskor. Vi äter en fin lunch bestående av havets frukter på vår väg härifrån mot en av den sydafrikanska pingvinens hemvister längs kusten.

 • Boulders Beach är en del av Taffelbergets nationalpark och är skyddat område för den afrikanska pingvinen och trots att det kan vara svårt att föreställa sig så ligger Antarktis rakt söderöver. Från endast två häckande par 1982 så finns här idag tusentals pingviner. Kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 12 Vindistriktet med Stellenbosch - Hemresa

  Sydafrikas viner är med rätta världsberömda och landets finaste vindistrikt ligger mellan de skyddade bergen mellan de gamla franska hugenotternas Franschhoek och vackra Stellenbosch. Med bagaget i bussen tar vi oss därför ut i de ilsket grönspirande böljande vinklädda kullarna som ramas in av blågrå taggiga bergskedjor.

 • Centralorten är vackra vita Stellenbosch med sina holländska kapvillor och engelska viktorianska hus i vitt. Här har vi tid att strosa innan vi besöker en av de många högkvalitativa vingårdar som finns i denna region samt äter en trevlig lunch på Blaauwklippen Estate.
  Efter denna sista vackra vy av sköna Sydafrika är det dags att resa hem mot kalla Nord.
  Flyget går över natten till London där vi ankommer på morgonen och byter flyg mot Sverige.

   

 • Dag 13 Hemkomst

  Mitt på dagen ankommer vi hem.

Resans höjdpunkter

 • Rovos Rail - sträckan Victoria Falls - Pretoria från Zambia till Sydafrika, en klassisk och den kanske mest fascinerande av Rovos rutter.
 • Djurlivet och den fantastiskt vackra och unika floran.
 • Kapstaden-vistelsen på våra hotell, fina Vineyard med trädgård samt vid Waterfront.

Karta

Resfakta

Reslängd 13 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 28/10
Pris Från ej fastställt ännu
Detaljerade priser

Resan har två priskategorier beroende på om du väljer Pullmansvit eller Deluxesvit på tåget.

Kontakta oss för mer information om när pris och program blir fastslaget.

I priset ingår ej
 • Måltidsdrycker utanför Rovos Rail
 • Visumavgift ca 45 USD för in och utresor i Zimbabwe
 • Dricks till personalen på Rovos Rail

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Klimatkompensation
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »